اولین کنفرانس ملی مطالعات خانواده و مدرسه کنفرانس ملی مطالعات خانواده و مدرسه منتشر شد

کنفرانس ملی مطالعات خانواده و مدرسه

اولین کنفرانس ملی مطالعات خانواده و مدرسه

 

مطالب این شماره عبارتند از

نویسندگان:

محمدرضا روشنائی, محمدرضا روشنائی

عنوان:

پیش بینی نگرش به خیانت بر اساس هویت و رضایت از زندگی

چکیده:

خیانت به عنوان یک رویداد آسیب&amp:#172:زا، می&amp:#172:تواند زندگی زناشویی را به مخاطره اندازد. به همین دلیل شناخت عوامل تاثیرگزار بر نگرش به خیانت حائز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نگرش به خیانت بر اساس هویت و رضایت از زندگی انجام گرفت. این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل والدین دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان ساوه بود که تعداد 115 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار مطالعه شامل پرسشنامه های نگرش به خیانت زناشویی واتلی(2003)، مقیاس رضایت از زندگی SWLS و سبک هویت برزونسکی(1992) می&amp:#172:باشد. داده&amp:#172:ها با نرم افزار spss26 و با کمک تحلیل رگرسیون و آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شدند. آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین میزان متغیر نگرش به خیانت با رضایت از زندگی و سبک هویت هنجاری همبستگی وجود دارد. با توجه به یافته&amp:#172:ها بالا می&amp:#172:توان گفت رضایت از زندگی و سبک هویت هنجاری پیش بینی کننده&amp:#172:ی نگرش به خیانت می&amp:#172:باشند.

کلید واژه:

نگرش به خیانت، رضایت از زندگی، هویت


نویسندگان:

جمال عبدالملکی, جمال عبدالملکی, سیروس قنبری

عنوان:

تیم و کار تیمی: اهمیت و نقش رهبری تیم (مقاله ای برای معلمان)

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی مقولاتی چون تیم، کارتیمی و اهمیت نقش رهبری تیم در نظریات و دیدگاه های حوزه موضوع پژوهش بود. روش پژوهش حاضر روش کتابخانه ای بود. لذا پژوهشگر از طریق بررسی نظریات و دیدگاه های حوزه موضوع پژوهش در اسناد علمی و کندوکاو آنها با رویکرد تحلیلی و تفسیری به سوالات پژوهش پاسخ داده است. سوالات مورد بررسی عبارتنداز: تیم و تیم کاری چیست؟؛ تفاوت گروه کاری و تیم کاری چیست؟؛ انواع تیم در نظریات کدامند؟؛ انواع تیم های معلمان کدامند؟؛ نقش رهبری تیم در کارآمدی تیم چگونه است؟. نتایج بیانگر آن بودند که: تیم و کار تیمی دارای تعاریف و ویژگی های متفاوتی از گروه و گروه کاری است؛ مسیر کار فردی و تیمی بسیار متفاوت از هم است؛ هر چند در نظریات انواع تیم ها به گونه های متفاوتی تقسیم بندی شده اند ولی انواع تیم های معلمان در قالب چهار نوع &quot:تیم آموزشی/ یادگیری که مصداق تیم های خودگردان؛ تیم پژوهشی که مصداق تیم حل کننده مسأله؛ تیم های پرورشی و بهداشتی که مصداق تیم های چند وظیفه ای&quot: هستند، ارائه شد. در نهایت پنج راهکار جهت تقویت رهبری تیم در کارآمدی تیم ها بیان گردید.

کلید واژه:

تیم، کار تیمی، انواع تیم معلمان، رهبری تیم


نویسندگان:

محبوبه منصوری

عنوان:

بررسی تأثیر حمایت خانواده و سخت کوشی در رسیدن به هدف

چکیده:

به دلیل اهمیت نقش معلم، برنامه های آموزش معلمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این روایت برای محققان و معلمان محقق فرصت ارزنده ای به وجود می آورد تا به تبیین نظریه های آموزشی و تدریس که از دل کلاس درس و عمل معلم می جوشد، بپردازند. هدف از مقاله حاضر، بررسی میزان تأثیر حمایت خانواده و سخت کوشی در رسیدن به هدف است. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی و میدانی می باشد. یافته ها حاکی از آن است که خانواده ها با برقراری ارتباط مؤثر و پشتیبانی در هنگام مشکلات می توانند حامی خوبی برای فرزندان خود باشند هم چنین الگوی فرزند پروری آن ها نیز تأثیر بسزایی در ایجاد روحیۀ سخت کوشی در فرزندان دارد. بنابراین فرد با وجود داشتن این دو مزیت (حمایت خانواده و سخت کوشی) می تواند بر مشکلات غلبه کند و به هدف خود برسد.

کلید واژه:

حمایت خانواده، سخت کوشی، رسیدن به هدف


نویسندگان:

زهرا اکبری, رقیه جنگ جو, فاطمه زارع خفری

عنوان:

تحلیل محتوای کتاب درسی دین و زندگی (3) پایۀ دوازدهم بر اساس ساحت‌های شش‌گانۀ تربیت در سند تحول بنیادین

چکیده:

هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل میزان توجّه به ساحت‌های شش‌گانۀ تربیت در سند تحوّل بنیادین در کتاب دین و زندگی (3) پایۀ دوازدهم است. پژوهشگران این مقاله به منظور استخراج یا تدوین مولفه‌های ساحت‌های شش‌گانۀ تربیت، به مطالعۀ پژوهش‌های معتبر و قابل استناد صورت گرفته، پرداختند که در نهایت از مولفه‌های تدوین‌شده در پژوهش خادمی و محمدجانی (1399) استفاده شد. روش این پژوهش، توصیفی و از نوع تحلیل محتوا و رویکرد پژوهش، کاربردی ا‌ست. جامعه و نمونۀ آماری پژوهش، کتاب دین و زندگی (3) پایۀ دوازدهم دورۀ دوم متوسطه را در برمی‌گیرد که در سال 1400 چاپ شده‌ است. نتایج پژوهش با استفاده از شاخص‌های آمار توصیفی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته‌اند. عمده‌ترین نتایج پژوهش بیانگر آن است که در مجموع &#171:244&#187: مرتبه به ساحت‌های شش‌گانۀ تربیت توجّه شده‌است.

کلید واژه:

تحلیل محتوا، دین و زندگی، پایۀ دوازدهم، ساحت‌های شش‌گانۀ تربیت، سند تحول بنیادین


نویسندگان:

جمال عبدالملکی, جمال عبدالملکی, سالار عبدالملکی, پروانه حیدری, اوسط عبدالملکی

عنوان:

نقش ابعاد رفتار شهروند سازمانی در سرمایه اجتماعی (مطالعه‌ای در معلمان مدارس ابتدایی شهرستان قروه)

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ابعاد رفتار شهروند سازمانی در سرمایه اجتماعی معلمان بود. جامعه پژوهش کلیه معلمان دوره ابتدایی شهرستان قروه به تعداد 548 نفر بودند که از این جامعه با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده و بر مبنای جدول مورگان نمونه‌ای به حجم 225 نفر انتخاب شد. روش پژوهش همبستگی و خاصاً مدل‌یابی معادلات ساختاری است. جهت گردآوری داده‌ها از پرسشنامه‌های محقق ساخته رفتار شهروند سازمانی بر مبنای مدل ارگان (1988) و پرسشنامه سرمایه اجتماعی بر مبنای مدل ناهاپیت و گوشال (1998) استفاده شد. جهت تعیین پایایی و روایی ابزار، از تکنیک‌های آلفای کرانباخ و تحلیل عاملی تائیدی استفاده شد، نتایج بیانگر پایایی و روایی مطلوب ابزار بود. جهت تحلیل داده‌ها از تحلیل مسیر تأییدی با استفاده از نرم‌افزار lisrel استفاده شد. نتایج نشان داد که ابعاد رفتار شهروندی معلمان دارای اثر مثبت و معنادار بر سرمایه اجتماعی آنان در سطح 05/0 هستند، دامنه اثر ابعاد رفتار شهروندی معلمان از 41/0 تا 58/0 است که بیشترین اثر مربوط به بعد نوع‌دوستی و کمترین اثر مربوط به بعد احترام و تکریم است. ابعاد پنج‌گانه رفتار شهروندی معلمان قادر به تبیین 25 درصد واریانس سرمایه اجتماعی آنان هستند که این مقدار دارای تی (66/8) است که بیانگر معنادار بودن واریانس تبیین شده سرمایه اجتماعی معلمان توسط ابعاد رفتار شهروندی آنان است.

کلید واژه:

ابعاد رفتار شهروند سازمانی معلمان، سرمایه اجتماعی، مدارس ابتدایی


نویسندگان:

مینا دهقاندار

عنوان:

بررسی ویژگی های شخصیتی در دانش آموزان

چکیده:

دانش آموزان از نظر رفتاری، رفتار متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند، اهمیت شناخت رفتارهای دانش آموزان زیاد است چرا که بدون شناسایی رفتارهای کودکان نمی تواند انتظار داشت که تصمیمات مناسبی برای تربیت آنها گرفته شود لذا در این مقاله به بررسی ویژگی های شخصیتی در دانش آموزان پرداخته شده است. در این مقاله با استفاده از پرسشنامه احوال شخصی وودورث که رفتار را در 8 بعد ۱. هیجانپذیری ۲. وسواس و ضعف روانی ۳. تمایل به گوشه گیری ۴. رفتار و افکار پارانوییدی ۵. گرایش به افسردگی ۶. گرایش به پرخاشگری و رفتار تهاجمی ۷. بیقراری ۸. گرایش به رفتارهای ضداجتماعی مورد سنجش قرار می دهد رفتار کودکان در مدارس ابتدایی منتخب تهران مورد بررسی قرار می گیرد. نمونه آماری 100 نفر از دانش آموزان هستند که بر اساس نتایج بدست آمده از این تحقیق بررسی نتیجه آزمون تی نشان می دهد که در مورد متغیرهای تمایل به گوشه گیری، گرایش به افسردگی و گرایش به رفتارهای ضداجتماعی در حد متوسط می باشد، همچنین متغیرهای هیجانپذیری، وسواس و ضعف روانی و گرایش به پرخاشگری و رفتار تهاجمی از حد متوسط بیشتر می باشد و رفتار و افکار پارانوییدی و بیقراری از حد متوسط کمتر می باشد. بررسی نتایج آرمون همبستگی نشان می دهد که غالب متغیرها روی یکدیگر تاثیرگذارند و می توان با تلاش برای دستکاری یکی از آنها سایر متغیرها را نیز امیدوار بود که به سمت و سوی مدنظر تغییر نماید.

کلید واژه:

ویژگی های شخصیتی، هیجانپذیری، تمایل به گوشه گیری، گرایش به افسردگی، وسواس و ضعف روانی.


نویسندگان:

معصومه جباری فرد

عنوان:

بررسی رابطه تاثیر استفاده از فضای مجازی بر سلامت روا نی و مهارت های ارتباطی و مشارکتی کودکان در ایام کرونا

چکیده:

در نظام نوین اجتماعی، فضاهای مجازی مانند چتروم ها یا میدان های چندکاربردی فضای مجازی، به عنوان شبکه های اجتماعی، مرزهای تازه ای را در شکل گیری خرده فرهنگ ها، ارزش ها، ذهنیت ها، هویت های شخصی و .. ایجاد کرده است. فضای مجازی با دارا بودن خصلت هایی مانند گمنامی، سرعت ارتباطات، سیال بودن پیامدهای گسترده ای در ابعاد مختلف برای تمامی سنین علی الخصوص کودکان در پی دارد به ویژه در ایام شیوع بیماری کرونا و قرنطینه که میزان استفاده از این فضا به مراتب افزایش یافته و به تبع آن عواقب و تاثیرات نامطلوبی نیز در داشته است؛ لذا برآن شدیم تا پژوهش حاضر را با هدف بررسی رابطه تاثیر استفاده از فضای مجازی بر سلامت روانی و مهارت های ارتباطی و مشارکتی کودکان انجام دهیم که جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعه اسنادی، کتابخانه ای و جستجوی اطلاعات از منابع مختلف مکتوب و دیجیتالی بوده و جامعه تحقیق را نیز کلیه اسناد و منابع علمی مکتوب و غیر مکتوب در دسترس، در زمین ه های مورد تحقیق تشکیل داده است. نتیجه حاصله از پژوهش بیانگر آن است که اگر استفاده از فضای مجازی مناسب و مثبت باشد، میتواند در جهت بهبود و پیشرفت سلامت روانی و رفتاری کودکان به کارگیری شود در غیر اینصورت نیز تبعات و مشکلات عمده ای را برای کودکان در پی خواهد داشت.

کلید واژه:

فضای مجازی، سلامت روانی، ارتباط، مشارکت


نویسندگان:

حجت اسماعیلی, مهسا اسماعیلی

عنوان:

بررسی علل تمایل دانش آموزان به تحصیل در دانشگاه فرهنگیان

چکیده:

معلمان عنصر کلیدی موفقیت نظام آموزش و پرورش به شمار می آیند و دانشگاه فرهنگیان متولی تربیت معلمان است. توصیفی روشن از شایستگی های معلمی و تأمل بر آن می تواند مقدمه ای برای ورود به مدیریت و رهبری سازمانی، برنامه های درسی تربیت معلم و خلق آن متناسب با فرهنگ سازمانی در دانشگاه فرهنگیان باشد. در شرایطی که انتخاب شغل بخاطر وضعیت نظام اقتصادی و بیکاری نسبتا چشمگیر سخت تر شده، معلم شدن به عنوان یک مسیر خاص نیازمند توجه ویژه ای است. از یک جهت این مسیر از طریق دانشگاه فرهنگیان مسیر نسبتا مطمئنی برای جوانان نسبتا سرآمد برای اشتغال است و از طرف دیگر همین مسیر ممکن است خط پایانی بر آرزوهای برخی از جوانان در رسیدن به موقعیت های خوب اقتصادی باشد. در زمینه ورود به معلمی عوامل متعددی موثر هستند که یکی از عوامل مذکور موقعیت خانوادگی بویژه موقعیت شغلی والدین است. بخش مهمی از ورودی های دانشگاه فرهنگیان را فرزندان خانواده هایی تشکیل می دهند که حداقل عضوی از خانواده معلم هستند و حداقل بخشی باور دارند معلمی در خانواده آنها شغلی موروثی است. دانشجویان مورد مطالعه این تحقیق از بین دانشجویان پردیس علامه طباطبائی اردبیل که حداقل یکی از اعضای درجه یک خانواده (پدر، مادر، برادر، خواهر) فرهنگی بوده اند انتخاب شده و روایت آنها مورد تحلیل مضمونی قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان میدهد دانشجویان مذکور تحت تاثیر تجربیات دوره کودکی، احرام عمومی به معلان، شیوه زندگی والدین، احساس مسئولیت والدین، تشویق های والدین و خانواده، و انتظارات دیگران در انتخاب شغل معلمی قرار گرفته اند.

کلید واژه:

اشتغال، دانشگاه فرهنگیان، معلمان، فرهنگ سازمانی، خانواده


نویسندگان:

علی کمالی

عنوان:

شناسایی و الویت بندی عوامل موثر بر انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره اول متوسطه شهر بندرعباس

چکیده:

هدف از این پژوهش شناسایی و الویت بندی عوامل موثر بر انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره اول متوسطه شهر بندرعباس بود که به روش توصیفی - همبستگی انجام پذیرفت. جامعه آماري پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دوره اول متوسطه شهر بندرعباس بود که با استفاده از روش با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای چندمرحله&#172:ای از بین کلیه مدارس متوسطه دوره اول شهر بندرعباس هشت مدرسه (چهار پسرانه و چهار دخترانه) تمام دانش آموزان آن کلاس&#172:ها و معلمان ،معاونان و مدیران آن ها به تعداد 328 نفر به عنوان نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان برآورد شده است. براي گردآوري داده&#172:ها از پرسشنامه محقق ساخته انگیزش پیشرفت تحصیلی استفاده شد. جهت تجزيه و تحليل داده&#172:ها از نتايج تحليل واريانس يكراهه، آزمون&#172:&#172:های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شيوه خطي و جهت اولویت بندی از از آمون فریدمن استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان که عوامل موثر انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره اول متوسطه شهر بندرعباس به ترتيب عبارتند از:1-عوامل فردی2- - عوامل خانوادگی3- عوامل مدرسه ای4- عوامل اجتماعی که بین كليه مهارت ها رابطه ي معناداري وجود دارد. یافته های پژوهش نشان داد بین عوامل فردی،عوامل خانوادگی، عوامل مدرسه ای، عوامل اجتماعی با انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که تمام ابعاد عوامل فردی،عوامل خانوادگی، عوامل مدرسه ای، عوامل اجتماعی به طور مثبت قادر به انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می&#172:باشند.

کلید واژه:

انگیزش ، پیشرفت تحصیلی،انگیزش پیشرفت تحصیلی


نویسندگان:

اصغر اسکندرزاده اصل, زهرا سقائی لگران

عنوان:

شیوه های بهره گیری از تکنولوژی آموزشی و یادگیری مجازی(برنامه شاد) در زمان کرونا

چکیده:

امروزه تکنولوژي، نقش اساسي در حوزه هاي گوناگون بازي مي کند. يکي از حوزه ها، حوزه آموزش است. نتايج تحقيقات علمي نشان داده که حواس مختلف در ياد گيري نقش يکساني ندارند.مهمترين دليل استفاده از تکنولوژي آموزشي، نيز همين است زيرا ميتواند چند حس را باهم درگير وتاثير گذاري را بيشترکند. تکنولوژي‌ها و وسايل کمک آموزشي از حيث اينکه تئوري و عمل را با هم ترکيب کرده، باعث ماندگاري يادگيري و تنوع بخشي در کلاس درس مي شوند. پر واضح است که يکي از مهمترين وظايف برنامه ريزان آموزشي کمک به کاربرد هر چه بيشتر و بهتر پيشرفتهاي تکنولوژي جهت ارتقاء سطح کيفي آموزش است. نتایج حاصل از یافته های پژوهش ما نشان داد که با بهبود انگیزه در معلمان می توان از ابزار تکنولوژی آموزشی برای بهبود کیفیت آموزشی و تدریس در برنامه شاد بهره مند شد و استفاده از تکنولوژی را در معلمان نهادینه کرد.

کلید واژه:

تکنولوژی آموزش، برنامه شاد، بهبود کیفیت، معلمان


نویسندگان:

اصغر اسکندرزاده اصل, زهرا سقائی لگران

عنوان:

شیوه های ارزشیابی در آموزش مجازی

چکیده:

محیط های یادگیری مجازی دارای امکانات و قابلیت های متنوعی هستند که از یک سو می توان با استفاده از این امکانات شیوه ها و راهبردهای مؤثری را برای ارزشیابی واقعی از آموخته های دانش آموزان به کار گرفت و از طرفی اطمینان از صحت و اعتبار شیوه های ارزشیابی مجازی با توجه به توسعه مداوم ابزارهای الکترونیکی با چالش ها و دشوارهای متعددی روبروست به دلیل افزایش روزافزون فراگیران مجازی وجود یک مکانیزم برای معلمان در دریافت بازخورد ضروری است. ارزشیابی از آموخته های یادگیرندگان یکی از مسائل مهم برنامه های درسی مجازی است. در واقع ارزشیابی جزء لاینفک هر نوع نظام آموزش است؛ بنابراین ابزارهای ارزشیابی نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند. تاز این رو شناسایی روش های بازخورد گیری معلمان درآموزش مجازی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لذا مطالعه انجام شده تاکیدی بر اهمیت ارزشیابی و بازخوردگیری معلمان در آموزش مجازی و روش های قابل استفاده در این راستا است.

کلید واژه:

ارزشیابی، آموزش مجازی، یادگیری الکترونیکی.


نویسندگان:

شیدا محمدیون, محسن آیتی

عنوان:

احساس تعلق به مدرسه و عوامل موثر بر آن(مطالعه مروری)

چکیده:

چکیده اعمالی که باعث سازگار شدن دانش آموز در انجام فعالیت یا مکان خاص میشود و به دنبال آن احساس وابستگی به افراد، موضوعات و محیطهای مختلف را در پی دارد به عنوان احساس تعلق به مدرسه تعریف شده است. اینها باعث افزایش احساس راحتی، خوب بودن و کاهش اضطراب دانش آموز میشود. وقتی که نگرش دانش آموز به روابط با دیگران مثبت باشد و در کودکی تجارب لذت بخشی در رابطه خود با والدین داشته باشد، در آینده روابط مثبت و عمیقی با اطرافیان خواهد داشت اما اگر این تجربیات منفی باشد باعث منزوی شدن و تعلق کمتر به محیط و دیگران میشود. احساس تعلق به مدرسه، معلمان و همسالان در طول دوره تحصیل به طور خاصی پیش بینی کننده موفقیتهای علمی نوجوان و مهارتهای آنان در آینده است. والدین و پژوهشگران به دنبال این هستند که احساس تعلق را ارتقا دهند، بنابراین برای مشاوران مدرسه مهم است که بدانند چطور میتوانند احساس تعلق را اندازه بگیرند و آنرا ارتقا بخشند. تاکنون تحقیقات متعددی در این زمینه انجام شده و عوامل متعددی در احساس تعلق به مدرسه موثر اند. در مقاله مروری حاضر به بررسی مفهوم و ماهیت احساس تعلق به مدرسه از دیدگاه های مختلف، عوامل موثر بر آن و ارتباط آن با سلامت روان دانش اموزان پرداخته شده است.

کلید واژه:

احساس تعلق، مدرسه


نویسندگان:

نجمه ایران نژاد

عنوان:

مقایسه آموزش و پرورش ایران و ژاپن

چکیده:

چکیده آموزش و پرورش کلید فتح آینده است و از دیر باز انتظار از آموزش و پرورش آن بوده که انسان های فردا را تربیت کند و نسل امروز را برای زندگی در جامعه ی فردا آماده سازد. بنابراین ضرورت دارد برنامه ریزان و سیاست گذاران آموزشی، معلمان و مسئولان آموزش و پرورش، الزامات و مقتضیات زندگی فردا را بشناسند تا بتوانند دانش و بینش لازم را در کودکان و نوجوانان برای فعالیت در جامعه ی فردا پرورش دهند. در راستای این سیاست، شناسایی ویژگی های آموزش و پرورش کارا و اثر بخش از اهمیت خاصی برخوردار است. مقاله حاضر در صدد شناخت ابعاد آموزش و پروزش کشور ایران با کشور ژاپن است که پس از ذکر مقدمه، مطالبی پیرامون آموزش و پرورش 2 کشور بیان می شود و سپس مقایسه ی آن ها و ارائه ی راهكارهایی واقع بینانه و عملی جهت بهبود آموزش و پرورش کشورمان شده است. روش جمع آوری اطلاعات تلفیقی از روش مطالعاتی کتابخانه ای و دیگر منابع اطلاعاتی است بدین صورت که ابتدا مطالب جمع آوری شده اند و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند و سپس در ساختار مقاله به کار رفته اند . مقاله ی حاضر به صورت توصیفی تحلیلی می باشد.

کلید واژه:

واژگان كلیدی: آموزش و پرورش، معلمان، دانش آموزان، مقایسه، ایران و ژاپن.


نویسندگان:

جمال عبدالملکی, جمال عبدالملکی, سروس قنبری

عنوان:

تحلیل تفاوت رهبری خدمتگزار با نظریات رهبری چهارگانه هم زمینه(رهبری تحولی، نظریه تبادل رهبر-عضو، رهبری اصیل و رهبری اخلاقی)" مقاله‌ای برای مدیران مدارس"

چکیده:

هدف پژوهش حاضر تحلیل تفاوت رهبری خدمتگزار با نظریات رهبری چهارگانه هم زمینه بود. روش پژوهش روش کتابخانه‌ای بود. لذا پژوهشگر از طریق بررسی نظریات و دیدگاه های حوزه موضوع پژوهش در اسناد علمی و کندوکاو آنها با رویکرد تحلیلی و تفسیری به سوال پژوهش پاسخ داده است. سوال مورد بررسی عبارت بود از: تفاوت رهبری خدمتگزار با نظریات رهبری تحول گرا، نظریه تبادل عضو- رهبر، رهبری اصیل و رهبری اخلاقی در چیست؟ در جمع بندی نتایج می توان گفت: در مقایسه با رهبری تحولی، رهبری خدمتگزار بیشتر بر نیازهای روانی پیروان به عنوان یک هدف در خود متمرکز شده است، در حالی که رهبری تحولی این نیازها را وابسته به اهداف سازمان می کند. رهبری خدمتگزار در سطح فردی واریانس نتایج را بیشتر از رهبری تحول آمیز و نظریه تبادل عضو- رهبر تبیین می کند. رهبران خدمتگزار فقط به خاطر اصیل بودن، رهبران اصیل نیستند، بلکه به دلیل معرفت بالا یا اعتقاد درونی به خدمت و تاثیر مثبت داشتن برای دیگران است. در مقایسه با رهبری اخلاقی رهبری خدمتگزار بر اصل مراقبت از پیروان تاکید بیشتری دارد.

کلید واژه:

رهبری خدمتگزار، تحلیل تفاوت، چهار نظریه هم زمینه


نویسندگان:

سحر آرین فرد, محمد عظیمی

عنوان:

ضرورت حفظ پیوند بین خانواده و مدرسه

چکیده:

چکیده مقدمه : ارتباط موثر بین خانواده و مدرسه برجنبه های مختلف زندگی دانش آموزان تاثیر می گذارد. لذا هدف این پژوهش تبیین اهمیت همسویی خانواده و مدرسه است روش ها : روش تحقیق این پژوهش کیفی از نوع مروری کتابخانه ای به شیوه توصیفی ، تحلیلی و استنتاجی می باشد. یافته ها : مشارکت خانواده و مدرسه و پیوند بین این دو نهاد که از تاثیر گذارترین نهاد ها در امر تربیت به شمار می روند نتایج مثبتی از قبیل موارد زیر دارد :بروز کرامت های اخلاقی، شکل گیری هویت جنسی دختران ، توسعه استعداد های ورزشی ، پیشرفت تحصیلی ،برآورده شدن نیاز های یادگیری دانش آموزان، جامعه پذیری، شکل گیری هویت فردی و ملی و تقید به نماز بحث و نتیجه گیری : برقراری روابط مثبت با والدین و مشارکت با آنها در مدارس باعث بهبود دستاوردهای تحصیلی ، اجتماعی و تربیتی دانش آموزان می شود .

کلید واژه:

واژگان كليدي: خانواده، مدرسه ، حفظ پیوند ، ارتباط موثر ، مشارکت


نویسندگان:

کاملیا السادات خلیلی قلیاقی

عنوان:

بررسی تاثیر مطالعه در خانواده ، مدرسه و نوجوانان

چکیده:

زمینه و هدف : امروزه کتابخوانی به عنوان یکی از منابع مهم دستیابی به اطلاعات فقط عملی فردی نیست که به سبب علاقه و سلیقه شخصی یا اشخاص بتواند استمرار یابد، بلکه ضرورت های اجتماعی، موقعیت تاریخی و فرهنگی جامعه، نیازهای نظام اجتماعی، علائق و انگیزه های فردی، امکانات و توانائی های نظام و در اختیار بودن کتاب، عوامل تعیین کننده ای در کتابخوانی به شمار می روند . هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر ایجاد فرهنگ مطالعه در بین کودکان و نوجوانان و مشکلات مطالعه در ایران است. روش پژوهش: روش پژوهش حاضر کتابخانه ای بود. در واقع برای رسیدن به هدف پژوهش ادبیات نظری و پژوهشی موجود مورد مطالعه قرار گرفت و دیدگاه های گوناگون مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش : عواملی که در مطالعه حاضر مورد بررسی قرار گرفته اند عبارتند از انگیزه، علاقه، نظام آموزش و پرورش که شامل برنامه آموزشی، جو مدرسه و محیط یادگیری و نقش کتابخانه های آموزشگاهی، محیط خانواده، عوامل فردی که شامل جنسیت و .... ، چاپ و نشر کتاب برای کودکان و نوجوانان و پخش کتاب و منابع مطالعاتی می باشد. نتایج پژوهش : نتایج بررسی نشان داد که عوامل به دست آمده در میزان مطالعه و کتابخوانی کودکان تاثیر دارد و باید آن ها را به عنوان متغیرهای تایرگذار بر فرهنگ مطالعه در بین کودکان مد نظر قرار داد. در نهایت راهکارهایی برای ایجاد عادت و نهادینه کردن مطالعه در کودکان و نوجوانان ارائه شده است.

کلید واژه:

مطالعه، فرهنگ مطالعه، ترویج مطالعه، خانواده ، مدرسه ، نوجوانان


نویسندگان:

سارا نبوی

عنوان:

ارائه چارچوب نظری و پیشینه تحقیقاتی پیرامون کلاس معکوس، با تاکید بر شیوه های اجرایی در مدارس ابتدایی ایران

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف ارائه چارچوب نظری و پیشینه تحقیقاتی پیرامون کلاس معکوس، با تاکید بر شیوه های اجرایی در مدارس ابتدایی ایران انجام شده است. پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی بوده که به شیوه مروری انجام شده است. محقق با استفاده از کلید واژه های کلاس معکوس، تدریس معکوس، آموزش نوین، آموزش معکوس و یادگیری معکوس در منابع علمی موجود در زمینه مورد بحث جستجوی نموده است و در ابتدای کار حدود 80 منبع علمی را گردآوری نموده است. سپس با بررسی این منابع تعداد 30 منبع مرتبط با موضوع پژوهش جهت مطالعه بیشتر انتخاب گردید. محقق با مطالعه دقیق 30 منبع انتخاب شده و فیش برداری از مطالب، مطالعه مروری خود را بر روی منابع موجود آغاز نمود. در آخر با دسته بندی مطالب استخراج شده و منبع دهی دقیق بر اساس اصول APA مقاله حاضر را به رشته تحریر درآورد. پژوهشگر با توجه به یافته های پژوهش، اینگونه استنباط نمود که اجرای روش آموزش معکوس فوایدی را در پی خواهد داشت. فواید مذکور بدین شرح بوده اند: ایجاد انگیزه و یادگیری بیشتر، کنترل استرس و یادگیری بیشتر، ارائه تکالیف هدفمند و یادگیری بیشتر.

کلید واژه:

کلاس معکوس، مدارس ابتدایی، تدریس نوین، یادگیری معکوس.


نویسندگان:

رویا حیاتی نیا, فرامرز کشکولی

عنوان:

اثربخشی درمان یکپارچگی حسی- حرکتی بر رفتار کلیشه‌ای کودکان مبتلا به اوتیسم شهر بوشهر

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر اثربخشی درمان یکپارچگی حسی- حرکتی بر رفتار کلیشه‌ای کودکان مبتلا به اوتیسم شهر بوشهر بوده است. روش پژوهش حاضر نيمه آزمایشي با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر 43 نفر از کودکان مبتلا به اوتیسم شهر بوشهر بود. حجم نمونه پژوهش 20 نفر به روش نمونه گیری در دسترس بود. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پروتکل درمان یکپارچگی حسی- حرکتی آیرز و مقیاس نمره گذاری اتیسم گیلیام (2014) بود. پایایی پرسشنامه صمیمیت زناشویی بر اساس آلفای کرونباخ 78/0 گزارش شد. همچنین روایی این پرسشنامه در پژوهش حاضر با استفاده از ضرایب همبستگی هر سوال با نمره کل محاسبه گردید و نشان داد که همه سوالات با نمره کل همبستگی معنی داری دارند. داده‌ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم‌افزار 24 SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میانگین نمره برآورد شده متغیر رفتارهای کلیشه ای در آزمودنی های گروه آزمایش در مرحله پس آزمون کمتر از آزمودنی های گروه کنترل است که می توان گفت که درمان یکپارچگی حسی- حرکتی موجب کاهش رفتارهای کلیشه ای آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه گردید.

کلید واژه:

درمان یکپارچگی حسی- حرکتی، رفتار کلیشه‌ای


نویسندگان:

غلامرضا تاج بخش, غلامرضا تاج بخش, علیرضا گلی

عنوان:

واکاوی عوامل اجتماعی موثر بر گرایش به تحصیل درمدارس سمپاد

چکیده:

هدف : امروزه گرایش دانش آموزان برای ادامه تحصیل در مدارس سمپاد کاملا محسوس و مشهود و رو به تزاید است . توجه به عوامل انتخاب این مدارس، محققان را بر آن داشت تا با رویکردی جامعه شناختی ،این گرایش را واکاوی نمایند. از این رو هدف پژوهش حاضر آن است که عوامل اجتماعی موثر بر گرایش به تحصیل دانش آموزان مدارس راهنمایی پسرانه سمپاداستان لرستان درسال تحصیلی99- ۹8 مورد بررسی قرارداده است. روش تحقیق: در این تحقیق از روش مطالعه پیمایشی استفاده گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان پسر مدارس راهنمایی پسرانه سمپاد استان لرستان در دو شهر خرم آباد و بروجرد به تعداد۲۶۰ نفر در سال تحصیلی 99- ۹8 می باشد. باتوجه به تعداد کم جامعه آماری، برای انتخاب حجم نمونه از روش تمام سرشماری استفاده شد. در این تحقیق از پرسشنامه محقق ساخته برای اندازه گیری مفاهیم و متغیر ها استفاده شده است. در تحقیق حاضر پنج فرضیه مورد بررسی قرارگرفته است. در تجزیه و تحلیل داده ها با توجه به سطوح سنجش از همبستگی های اسپیرمن و پیرسون و کندال و همچنین از رگرسیون گام به گام و تحلیل مسیر به دلیل ارتباط تنگاتنگ با ضریب همبستگی استفاده شده است. یافته ها : نتايج حاصله ازتحليل نشان مي دهد که کارکرداجتماعی مدارس سمپاد وپایگاه اقتصادی-اجتماعی دانش آموزان وپاداش اجتماعی ودیگران مهم برمیزان گرایش دانش آموزان به تحصیل درمدارس سمپاد تاثیردارد.تنها متغیرمیزان موفقیت برمیزان گرایش به تحصیل فاقدتاثیربوده است. نتیجه گیری: با توجه به یافته ها و تجزیه و تحلیل های به عمل آمده نشان دهنده این واقعیت است که عوامل جامعه شناختی بر میزان گرایش به تحصیلی دانش آموزان در مدارس راهنمایی پسرانه سمپاد استان لرستان تأثیر بسزایی دارد.

کلید واژه:

گرایش به تحصیل ، مدارس سمپاد ، عوامل اجتماعی، لرستان


نویسندگان:

شهربانو عالی, شهربانو عالی, دلارام مشایخی فرد

عنوان:

نقش هیجانهای تحصیلی والدین و معلمان در پیش بینی هیجانهای تحصیلی دانش آموزان در فرآیند آموزشهای مجازی در دوران پاندمی کرونا

چکیده:

چکیده هدف: هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش هیجان&#172:های تحصیلی والدین و معلمان در پیش بینی هیجان تحصیلی دانش-آموزان در جریان آموزش&#172:های مجازی در دوران پاندمی کرونا بود. روش: روش پژوهش از نظر هدف بنیادین و از نظر نحوه گردآوری داده&#172:ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانش&#172:آموزان دوره&#172:ی دوم مقطع ابتدایی شهر مشهد درسال تحصیلی 1400 – 1399 بودند؛ حجم نمونه براساس فرمول کوکران 385 نفر تعیین شد. از جامعه پژوهش تعداد 380 دانش آموز با روش نمونه گیری در دسترس و نیز با در نظر گرفتن ملاک&#172:های ورود و خروج، انتخاب شدند. هیجان&#172:های تحصیلی دانش&#172:آموزان با مقیاس پکران و همکاران (2011)، هیجان&#172:های تحصیلی معلمان، با پرسشنامه بیکر و همکاران (2014)، هیجان&#172:های تحصیلی والدین با پرسشنامه فرنزل و همکاران (2009)، مورد سنجش قرار گرفت. داده&#172:ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تحلیل شد. یافته&#172:ها: نتایج نشان داد هیجان تحصیلی دانش&#172:آموزان در آموزشهای مجازی در دوران کرونا با هیجان تحصیلی والدین و معلمان آنها رابطه معنادار دارد. به نحوی که هیجان تحصیلی والدین هیجان خشم، لذت، اضطراب و غرور و هیجان تحصیلی معلمان لذت، اضطراب و غرور را در دانش&#172: آموزان پیش بینی می&#172:کند(05/0&lt: P). نتیجه&#172:گیری: با توجه به نتایج می&#172:توان بیان داشت که برای بهبود هیجان تحصیلی دانش&#172:آموزان در دوران پاندمی کرونا نیاز است با برگزاری دوره&#172:های توانمندسازی والدین و معلمان برای به کارگیری فناوریهای جدید در آموزش مجازی، هیجان&#172:های تحصیلی والدین و معلمان بهبود یابد.

کلید واژه:

هیجان تحصیلی، والدین، معلمان، دانش آموزان، آموزش مجازی، پاندمی کرونا


نویسندگان:

علیرضا شمسی زاده, مهنوش عابدینی

عنوان:

بررسی کمی و کیفی محتوای کتاب مطالعات اجتماعی پایه ششم ابتدایی بر اساس مهارتهای اجتماعی در برنامه ریزی درسی

چکیده:

برنامه درسی مطالعات اجتماعی سال ششم ابتدایی، با توجه به رویکرد کلی برنامه درسی ملی مبنی بر فطرت گرایی و اهتمام به شکوفایی آن، سعی دارد زمينه های تربيت فردی و اجتماعی کودکان و نوجوانان را فراهم آورد. هدف این پژوهش، شناسایی مؤلفه های مهارتهای اجتماعی در کتاب مطالعات اجتماعی پایۀ ششم ابتدایی است. این پژوهش از پژوهش های ترکيبی است و در دو بخش کيفی و کمّی انجام گرفته است. در بخش کيفی، ابزار شناسایی مهارت های اجتماعی با استفاده از روش مطالعه موردی کيفی تدوین شده است .در بخش کمّی، ابتدا با استفاده از روش تحليل عامل تایيدی، اعتبار و پایایی ملاکها و شاخص های شناسایی شده بررسی و بر مبنای آن و با روش تحليل محتوای کمّی، مهارتهای اجتماعی شمارش شده است. جامعۀ آماری شامل همۀ معلمان ابتدایی شهر امیدیه و کتاب تعليمات اجتماعی سال ششم ابتدایی در سال تحصيلی 1399-1400 است. نتایج نشان داد که مهارت های گروهی بيشترین فراوانی و مهارت های ارتباطی کمترین فراوانی را دارند. همچنين بيشترین و کمترین ضریب اهميت، به ترتيب به مهارت های جرأت ورزی و مهارت های ارتباطی مربوط بود. همچنين مشخص شد که پراکندگی مهارت های اجتماعی در این کتاب یکسان نيست و بيشتر بر مهارت های ارتباطی، مهارت های پرورش حس همکاری و شناسایی ارزشهای جامعه تأکيد شده است. لذا توجه به سایر مهارت های اجتماعی ضروری است.

کلید واژه:

می و کیفی- محتوای کتاب مطالعات اجتماعی- پایه ششم ابتدایی- مهارت های اجتماعی-برنامه ریزی درسی


نویسندگان:

علیرضا غفاری

عنوان:

نقش فرسودگی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

مسأله ی فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان به این دلایل یکی از عرصه های مهم پژوهشی است که فرسودگی تحصیلی می تواند کلید مهم درک رفتارهای مختلف دانش آموزان مانند عملکرد تحصیلی در دوران تحصیل باشد و فرسودگی تحصیلی می تواند رابطه ی دانش آموزان را با مدارس خود تحت تأثیر قرار دهد، همچنین فرسودگی تحصیلی در شور و اشتیاق دانش آموزان به ادامه ی تحصیل تاثیر گذار است. با توجه به این نکات فرسودگی تحصیلی یکی از شاخصه های اثربخش در تعیین عملکرد دانش آموزان است، لذا هدف این پژوهش بررسی و شناخت تاثیرات فرسودگی تحصیلی و نقش آن بر دانش آموزان می باشد. روش این پژوهش،کیفی از نوع توصیفی تحلیلی است و ابزار گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و به روش مروری است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که فرسودگي تحصیلی علاوه بر اینکه بر زندگي علمی دانش آموزان تاثير دارد، بلكه زندگي شخصي و اجتماعي آنها را نيز تحت تاثير قرار مي دهد. دانش آموزانی كه بر اثر محيط آموزشي فرسوده شده اند، به طور مستقيم روي اطرافیان خود تاثير منفي مي گذارند و تحريك پذير، نااميد و فرسوده شده و عملكرد تحصيلي پايين تري پيدا می کنند. افرادی که فرسودگی تحصیلی دارند معمولاً نشانه هایی مانند بی اشتیاقی نسبت به مطالب درسی، ناتوانایی در ادامه حضور مستمر در کلاس های درس، مشارکت نکردن در فعالیت های کلاسی، احساس بی معنایی در فعالیت های درسی و احساس ناتوانی در فراگیری مطالب درسی را از خود بروز می دهند. با توجه به نتایج می توان با شناخت دقیق زمینه ها و عوامل فرسودگی تحصیلی توسط کارگزاران آموزش و پرورش به اثربخشی و کارآمدی فرآیند تحصیل کمک کرد.

کلید واژه:

فرسودگی، تحصیل، دانش آموز، آموزش


نویسندگان:

محمد اردشیری, احمدابوحمزه

عنوان:

نحوه بررسی ورعایت بهداشت درمدارس ابتدایی وعوامل اثرگذاربرآن

چکیده:

چکیده ک ودكان و نوجوانان آينده سازان كشور هستند، بدين سبب سلامت جسمي، رواني و اجتماعي آنان تضمين كننده سـلامت حال و آينده جامعه است ، از این رو توجه به بهداشت اين گروه از اهميت ويژه اي برخوردار است . دانش آموزان چون در سنين فراگيري هستند قادرند آموزش هاي بهداشتي را به خوبي بياموزند، بكار بگيرند و به خانواده و اجتماع انتقال دهند . هدف از بهداشت مدارس تامين، حفظ و ارتقاء سطح سلامت جسماني و رواني دانـش آمـوزان و در نهايـت جوامـع اسـت . دانش آموزان بايد بدانند چگونه از خود مراقبت نمايند و چه اقداماتي را براي سالم نگاهداشتن اعضاء بدن خود انجام دهند . هدف از انجام پژوهش بررسی روش های تأمین بهداشت در مدارس است. روش تحقیق، توصیفی است که با استفاده از مرور مقالات، پژوهش ها و کارهای پیشین، به استخراج اطلاعات مورد نیاز در مورد رعایت بهداشت در مدارس پرداخته می شود. بر اساس نتا یج ا ین پژوهش، مدارس مورد مطالعه در پژوهش ها ی بررس ی شده از نظر وضع یت بهداشت مح یط بر اساس آ یین نامه بهداشت مح یط مدارس دارا ی وضع یت بهداشت ی تا حد ی مطلوب قرار دارند که البته در این بین نواقصی نیز وجود دارد که نیاز به رس یدگی دار د. بنابراین نیاز است تا با انطباق شرایط مدرسه با شیوه نامه ها و آئین نامه های بهداشتی مرجع، شرایط بهداشتی مدارس را افزایش داد. در ا ین مورد نحوه نظارت بر بهداشت مدارس، کمبود بودجه و فرهنگ ا یمنی موثر هستند.

کلید واژه:

واژگان کلیدی: دانش آموز ، بهداشت، مدرسه، ابتدایی، سلامت


نویسندگان:

حدیثه حسیبی, زینب دادگر, حمیده جداوی, حدیثه حسیبی, زهرا منوچهری

عنوان:

بررسی چالش ها و راهکارهای افزایش اثربخشی انجمن اولیاء و مربیان در نظام آموزشی

چکیده:

هدف در این پژوهش بررسی چالش ها و راهکارهای افزایش اثر بخشی انجمن اولیاء و مربیان در نظام آموزشی &amp:#160:است. در این مقاله به طور مختصر با انجمن اولیا و مربیان آشنا می شوید و با راهکار های موثر به رفع مشکلاتشان می پردازیم که این راهکارها در نظام آموزشی اثر بخش و کارامد هستند. نظام انجمن اولیاء و مربیان تاثیر زیادی بر نظام آموزشی دارد همچنین لازم به ذکر است روش تحقیق به کار گرفته شده در این مقاله روش تحقیق کتابخانه ای می باشد.

کلید واژه:

انجمن اولیاء و&amp:#160:مربیان، نظام &amp:#160:آموزشی، اثر بخشی انجمن اولیاء مربیان، راهکارهای انجمن اولیاء و مربیان


نویسندگان:

مهناز انصاری, آمنه عالی, فاطمه نیک خو

عنوان:

تاثیر فنون تئاتر شورایی بر خلاقیت و خودمختاری کودکان پیش دبستانی

چکیده:

عنوان مقاله : تاثیر فنون تئاتر شورایی بر خلاقیت و خودمختاری کودکان پیش دبستانی مهناز انصاری1* ، آمنه عالی2*فاطمه نیکخو3* 1. کارشناسی ارشد رشته آموزش و پرورش پیش از دبستان، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران *amahnaz326@gmail.com 2. استادیار روانشناسی تربیتی ، گروه آموزش و پرورش ، دانشکده روانشاسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران *amene.aali@gmail.com 3.استادیار روانشناسی کودکان استثنایی، گروه روان شناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران*fnikkhoo@atu.ac.ir چکیده ‌‌‌‌‌‌‌‌ هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین اثربخشی فنون تئاتر شورایی بر خلاقیت و خودمختاری کودکان پیش‌دبستانی است. این پژوهش با روش کمی، از نوع شبه‌آزمایشی و طرح گروه کنترل نامعادل (پیش‌آزمون و پس‌آزمون) صورت گرفت. جامعه‌ی آماری پژوهش تمام کودکان پیش‌دبستانی شهر زاهدان در سال تحصیلی 1399-1398 بودند. نمونه‌ی آماری شامل 40 کودک (20 دختر و 20 پسر) بودند که به روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای چند‌مرحله ای انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. داده‌های پژوهش به وسیله‌ی پرسشنامه‌ی خلاقیت کودکان از نظر مربیان (با اعمال تغییرات جزئی در آن)، ساخته ساعتچی، کامکاری و عسکریان(1389)، حاوی 30 سؤال و پرسشنامه ی محقق ساخته ی خودمختاری کودکان در مراکز پیش‌دبستانی، شامل 64 سؤال، انجام گرفت. روایی محتوایی پرسشنامه‌ها توسط هشت متخصص ارزیابی و ضریب نسبت روایی محتوا (CVR) برای کلیه سازه‌ها بالاتر از 87/0 و شاخص روایی محتوا (CVI) بالاتر از 91/0 اندازه‌گیری شد. ضریب آلفای کرونباخ پایایی برای پرسشنامه‌ی خلاقیت 83/0 و برای پرسشنامه‌ی خودمختاری 75/0 محاسبه شد و بدینوسیله پایایی ابزار تأیید شد. داده‌های پژوهش در دو بخش توصیفی (کمینه، بیشینه، میانگین، معیار و انحراف استاندارد) و استنباطی (واریانس و تحلیل کوواریانس) با استفاده از نرم‌افزار spss مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته‌های پژوهش حاکی از آن می‌باشند که مداخله‌ی آموزشی (فنون تئاتر شورایی) بر روی خلاقیت (به ویژه درمقیاس‌های سیالی=527/36، ابتکار=439/24و بسط=874/9) و خودمختاری (به خصوص در مقیاس‌های استقلال عاطفی از مربی=160/12، استقلال عاطفی از هم‌سالان=325/16، استقلال عملی از مربی=639/38 و استقلال عملی از هم‌سالان=711/23) به طور معناداری تأثیر‌گذار بوده است و می‌تواند به عنوان یک روش تأثیر‌گذار آموزشی مورد استفاده مربیان پیش‌دبستانی و مهدهای کودک قرار گیرد.

کلید واژه:

فنون تئاتر شورایی، خلاقیت، خودمختاری، کودکان پیش‌دبستانی


نویسندگان:

معصومه مرادی, مجید یوسفی افراشته, لیلا رحماندل, معصومه مرادی

عنوان:

رابطه بین هوش هیجانی و تاب آوری با بهزیستی تحصیلی پسران نوجوان

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه هوش هیجانی و تاب آوری با بهزیستی تحصیلی در پسران نوجوان انجام گرفته است. این پژوهش با روش توصیفی_همبستگی و جامعه آماری را کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم شهر رازمیان (استان قزوین) در سال تحصیلی( 01-1400) مشغول به تحصیل تشکیل می&amp:amp:amp:amp:#172:دادند که یک دبیرستان با نمونه&amp:amp:amp:amp:#172:ای 100 نفری با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. ابزار استفاده شده در بخش گرد آوری اطلاعات پرسشنامه هوش هیجانی با ضریب پایایی(80/0)، پرسشنامه تاب آوری با ضریب پایایی(71/0) و پرسشنامه بهزیستی تحصیلی با ضریب پایایی(66/0) بوده است. به منظور بررسی این پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می&amp:amp:amp:amp:#172:دهد بین هوش هیجانی و تاب آوری با بهزیستی تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان می&amp:amp:amp:amp:#172:دهد متغیر&amp:amp:amp:amp:#172:های هوش هیجانی، و تاب آوری پیش بینی کننده&amp:amp:amp:amp:#172:ی مثبتی برای بهزیستی تحصیلی می&amp:amp:amp:amp:#172:باشد. علاوه بر آن هوش هیجانی در مقایسه با تاب آوری متغیر پیش کننده قوی&amp:amp:amp:amp:#172:تری برای بهزیستی تحصیلی می&amp:amp:amp:amp:#172:باشد. در آخر می&amp:amp:amp:amp:#172:توان نتیجه گرفت افزایش و ارتقای هوش هیجانی و تاب آوری در نوجوان پسر در بهزیستی تحصیلی نقش مهم و تعیین کننده&amp:amp:amp:amp:#172:ی دارد.

کلید واژه:

تاب آوری، هوش هیجانی، نوجوان، بهزیستی تحصیلی، عملکرد تحصیلی


نویسندگان:

مهسا رضاعلیزاده

عنوان:

چیستی و چرایی وچگونگی خودپنداره در دانش آموزان

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی مفهوم خودپنداره ، ابعاد مختلف و چگونگی تشکیل آن است. در این پژوهش که از نوع توصیفی و مروری است به مفهوم خودپنداره پرداختیم زیرا خودپنداره در نوجوانی اساس سلامت و یا آسیب روانی در آینده فرد محسوب می¬شود و مطالعه این مفهوم و یافتن راه¬هایی برای پیش-گیری از آسیب در آینده فرد امری ضروری محسوب می¬شود. بنابراین در این پژوهش به دیدگاه¬های مختلف در مورد خودپنداره و عوامل موثر بر آن، اجزا و تاثیر آن بر رفتار پرداختیم.

کلید واژه:

خودپنداره- دانش آموزان


نویسندگان:

مریم نظرسلامی, حسین تربتی نژاد, مریم نظر سلامی

عنوان:

شیوه های نوین فرزندپروری بر رشد شخصیت فرزندان

چکیده:

هدف این پژوهش به بررسی شیوه های نوین فرزندپروری بر رشد شخصیت فرزندان می باشد که پژوهش حاضر از نوع کیفی است و تجزیه و تحلیل داده ها براساس روش توصیفی- استنباطی انجام شد. در این راستا با مراجعه به منابع دست اول و دوم، فیش برداری از مطالب صورت گرفت، سپس در مرحله بعد، مطالب طبقه بندی شده در جای مناسب خود قرار گرفت و توصیف به عمل آمد. پس از توصیف، محقق براساس توصیفات، استنباط از مطالب انجام داد و براساس این استنباط به جمع بندی و نتیجه گیری پرداخت. یافته های این پژوهش نشان داد افرادی که از توانایی حل مسئله برخوردار نیستند، به محض اینکه با مانعی برخورد می کنند، رفتارهای تکانشی از خود بروز می دهند احساس کامل نایافتگی می کنند پرخاشگر می شوند یا برای پرهیز از موقعیت مشکل ساز، گوشه گیر می شوند. همچنین در این پژوهش این نتیجه گیری شد که با استفاده از آموزش والدین با برنامه حل مسئله مشارکتی، می توان مشکلات رفتاری فرز ندان را کاهش دهند.

کلید واژه:

فرزند پروری، فرزند،شخصیت ،رشد شخصیت فرزندان


نویسندگان:

فائزه بقائی, مجید یوسفی افراشته

عنوان:

رابطه سلامت خانواده اصلی، هیجان خواهی، تاب آوری با تعهد زناشویی

چکیده:

پس زمینه: یکی از ویژگی های مهم ازدواج های موفق تعهد زناشویی است که با متغیر های مختلف درون یا برون فردی مرتبط است؛ از جمله سلامت خانواده اصلی، هیجان خواهی و تاب آوری. اهداف: هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه سلامت خانواده اصلی، هیجان خواهی، تاب آوری با تعهد زناشویی بود. مواد و روش: این مطالعه مقطعی در سال 1400 روی 143 فرد متاهل 61-18 شهر زنجان انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه سلامت خانواده اصلی هاوشتات، هیجان خواهی آرنت، تاب آوری کانر و دیویدسون و تعهد زناشویی آدامز و جونز بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه انجام گردید. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد سلامت خانواده اصلی با ضریب بتای 24/0 و تاب آوری با ضریب بتای 41/0 در سطح خطای کمتر از 05/0 نقش معنی داری در تعهد زناشویی دارند. همچنین بین سلامت خانواده اصلی و تاب آوری با تعهد زناشویی همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. در حالی که هیجان خواهی با ضریب بتای 02/0 در سطح خطای کمتر از 05/0 معنی دار نمی باشد. نتیجه گیری: با توجه به اهمیت سلامت خانواده اصلی و تاب آوری در بهبود روابط زناشویی، درمانگران می توانند در بررسی و درمان مشکلات زناشویی نقش سلامت خانواده اصلی و تاب آوری بر تعهد زناشویی را در نظر داشته باشند.

کلید واژه:

سلامت خانواده اصلی، هیجان خواهی، تاب آوری، تعهد زناشویی


نویسندگان:

سعید یزدان پناه

عنوان:

موانع و چالش های ازدواج وتشکیل خانواده از نگاه جوانان ایرانی:یک مطالعه مروری

چکیده:

ازدواج و تشکیل خانواده سنگ بنای هرجامعه ی بزرگ انسانی است که در انجام وظایف فردی و روابط اجتماعی آنها نقش اساسی و بنیادین دارد و یکی از مهم ترین و زیباترین سنن اجتماعی انسان ها در طول تاریخ است که ریشه در فطرت و آفرینش ویژه ی آدمی دارد و تأمین کننده و تعدیل کننده ی بسیاری از نیازهای روانی، عاطفی، اجتماعی، اخلاقی، اعتقادی و حتی اقتصادی انسان می باشد که در اسلام بسیار مورد تأکید قرار گرفته است. ازدواج از هر نظر از اصلی ترین و مهمترین تصمیمات دوران زندگی هر شخص می باشد، چون ازدواج از بنیادی ترین و مهمترین ارکان یک جامعه به حساب می آید و توجه به رشد آن چه در دوران نامزدی و عقد و یا تسهیل شدن موانع آن می توان رشد جامعه را مشاهده کرد. بیشتر موانع ازدواج در روزگار کنونی، شبیه خاکریزهایی است که در جبهه جنگ بر ضد تحرکات دشمن برپا می شود ، گویی که خانواده عروس یا داماد به جنگ همدیگر می روند. این موانع درواقع ساخته ی خود بشر است که ما در تحقیق حاضر که از نوع کتابخانه ای است از آنها سخن می گوییم و همچنین پیشنهادهایی جهت تسهیل فرآیند ازدواج و رفع موانع ارائه خواهیم کرد و امیدواریم که موثر واقع شود. در واقع هدف از نوشتن این مقاله مشاهده مشکلات و موانعی بوده که امروزه تا نامشان را بر زبان می آورند شور و هیجان هر جوان را برای تشکیل خانواده سلب می کند. کلمات کلیدی : ازدواج ، تشکیل خانواده ، موانع ، راهکارها

کلید واژه:

ازدواج ، تشکیل خانواده ، موانع ، راهکارها


نویسندگان:

سعید یزدان پناه, حمید حقیقی, سعید یزدان پناه

عنوان:

موانع و چالش های ازدواج وتشکیل خانواده از نگاه جوانان ایرانی:یک مطالعه مروری

چکیده:

ازدواج و تشکیل خانواده سنگ بنای هرجامعه ی بزرگ انسانی است که در انجام وظایف فردی و روابط اجتماعی آنها نقش اساسی و بنیادین دارد و یکی از مهم ترین و زیباترین سنن اجتماعی انسان ها در طول تاریخ است که ریشه در فطرت و آفرینش ویژه ی آدمی دارد و تأمین کننده و تعدیل کننده ی بسیاری از نیازهای روانی، عاطفی، اجتماعی، اخلاقی، اعتقادی و حتی اقتصادی انسان می باشد که در اسلام بسیار مورد تأکید قرار گرفته است. ازدواج از هر نظر از اصلی ترین و مهمترین تصمیمات دوران زندگی هر شخص می باشد، چون ازدواج از بنیادی ترین و مهمترین ارکان یک جامعه به حساب می آید و توجه به رشد آن چه در دوران نامزدی و عقد و یا تسهیل شدن موانع آن می توان رشد جامعه را مشاهده کرد. بیشتر موانع ازدواج در روزگار کنونی، شبیه خاکریزهایی است که در جبهه جنگ بر ضد تحرکات دشمن برپا می شود ، گویی که خانواده عروس یا داماد به جنگ همدیگر می روند. این موانع درواقع ساخته ی خود بشر است که ما در تحقیق حاضر که از نوع کتابخانه ای است از آنها سخن می گوییم و همچنین پیشنهادهایی جهت تسهیل فرآیند ازدواج و رفع موانع ارائه خواهیم کرد. در واقع هدف از نوشتن این مقاله مشاهده مشکلات و موانعی بوده که امروزه تا نامشان را بر زبان می آورند شور و هیجان هر جوان را برای تشکیل خانواده سلب می کند.

کلید واژه:

ازدواج ، تشکیل خانواده ، موانع ، راهکارها


نویسندگان:

سعید یزدان پناه, سعید یزدان پناه, حمید حقیقی, مریم صالحی

عنوان:

ارتباط موثر خانه و مدرسه در دوران همه گیری کرونا : فرصت ها و تهدید ها

چکیده:

خانواده، نخستین نهاد اجتماعی است که تأمین کننده ی نیازهای روانی و جسمانی افراد است. از این رو می توان گفت که خانواده در رشد شخصیت فرزندان، تحکیم ارتباط میان اعضای خود و اعتلای فرهنگ جامعه نقش و اهمیت به سزایی دارد. خانواده فضای روانی ، اجتماعی است که در آن ارزش های اخلاقی و اجتماعی از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود و اسباب رشد عاطفی، اخلاقی و اجتماعی افراد فراهم می گردد. تعلیم و تربیت، فراهم کردن شرایط مناسب و مساعد برای بروز و ظهور استعدادها و توانمندی هایی است که در نهاد آدمیان وجود دارد و به این اعتبار زمینه های تربیت فرزندان عبارتند از: خانه، مدرسه و جامعه. در این مقاله ، ضمن بیان مفهوم ارتباط موثر بین خانه و مدرسه، به بیان ضرورت و اهمیت توجه به مشارکت و ارتباط بین اولیاء و دانش آموزان در مدرسه بالاخص در دوران همه گیری ویروس کرونا پرداخته و راهکارهای ایجاد ارتباط بین خانه و مدرسه مورد بررسی قرار می گیرد. روش تحقبق کتابخانه ای بوده و آن چه از این پژوهش بر می آید، حاکی از آن است که ارتباط موثر و مستمر بین خانه و مدرسه وهمکاری و هماهنگی این دو نهاد مهم در یک برنامه واحد و منسجم می تواند ثمربخش بوده و باعث شکوفایی و پویایی آموزش و پرورش باشد. کلمات کلیدی : مدرسه ، خانواده ، ارتباط موثر ، مشارکت

کلید واژه:

مدرسه ، خانواده ، ارتباط موثر ، مشارکت


نویسندگان:

Mona Khalily, منا خلیلی, دادخدا حاتمی گوربندی

عنوان:

تجربیات زیسته معلمان با موضوع اعتماد به نفس دانش آموزان

چکیده:

استفاده از تجارب سایر معلمین گنجینه ارزشمندی برای سایرین می‌تواند باشد. در این پژوهش به بررسی پنج روایت و تجربه زیسته معلمین در مواجهه با معضل عدم اعتماد به نفس دانش آموزان پرداخته‌ایم. از عوامل مهمی که باعث پسرفت تحصیلی دانش‌آموزان می‌شود، کمبود اعتماد ‌به ‌نفس می باشد. معلم‌ها باید دانش‌ آموزان را تشویق کنند تا خودشان را باور داشته باشند و بتوانند استعداد‎ها و خلاقیت تحصیلی خود را در عمل نشان دهند. برای همین موضوع بررسی راهکارهای افزایش اعتماد به نفس تاثیر مهمی در روند تحصیلی دانش اموزان دارد و بایستی به آن اهتمام ویزه ای داشت و از تجربیات افراد دارای سابقه استفاده بهینه ای کرد. امید آنکه نتیجه این پژوهش پیشرفت بیش از پیش دانش اموزان عزیزمان باشد.

کلید واژه:

اعتماد به نفس، دانش‌آموز، پیشرفت، انگیزه


نویسندگان:

شقایق احمدی

عنوان:

بررسی نقش خانواده در مشکلات رفتاری نوجوانان

چکیده:

خانواده از جمله عوامل زمینه ساز در بروز مشکلات رفتاری نوجوانان است که به عنوان اولین پایگاه یادگیری فرزندان نقش مهمی را در تکامل الگوهای رفتاری آنان ایفا می کند. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش خانواده در ایجاد و پیشگیری از مشکلات رفتاری نوجوانان و به روش توصیفی_تحلیلی انجام گرفته است. بر اساس بررسی های انجام شده مشخص شد بخش اعظمی از مشکلات رفتاری نوجوانان، ناشی از محیط آشفته خانوادگی است و احتمال بروز مشکلات رفتاری در خانواده هایی که عدم انسجام، سلب حمایت عاطفی از نوجوان و استفاده از سبک های فرزند پروری مستبدانه و سهل گیرانه در آن ها دیده می شود، بیشتر است. در مقابل، ایجاد پیوند های عاطفی و برقراری رابطه توام با صمیمیت به علاوه استفاده از سبک فرزند پروری مقتدرانه، می تواند احتمال بروز مشکلات رفتاری در نوجوانان را کاهش دهد.

کلید واژه:

خانواده، نوجوانی، مشکلات رفتاری نوجوانان، سبک های فرزند پروری


نویسندگان:

شقایق احمدی, فاطمه خانی ]چلکاسری

عنوان:

بررسی نقش خانواده در مشکلات رفتاری نوجوانان

چکیده:

خانواده از جمله عوامل زمینه ساز در بروز مشکلات رفتاری نوجوانان است که به عنوان اولین پایگاه یادگیری فرزندان نقش مهمی را در تکامل الگوهای رفتاری آنان ایفا می کند. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش خانواده در ایجاد و پیشگیری از مشکلات رفتاری نوجوانان و به روش توصیفی_تحلیلی انجام گرفته است. بر اساس بررسی های انجام شده مشخص شد بخش اعظمی از مشکلات رفتاری نوجوانان، ناشی از محیط آشفته خانوادگی است و احتمال بروز مشکلات رفتاری در خانواده هایی که عدم انسجام، سلب حمایت عاطفی از نوجوان و استفاده از سبک های فرزند پروری مستبدانه و سهل گیرانه در آن ها دیده می شود، بیشتر است. در مقابل، ایجاد پیوند های عاطفی و برقراری رابطه توام با صمیمیت به علاوه استفاده از سبک فرزند پروری مقتدرانه، می تواند احتمال بروز مشکلات رفتاری در نوجوانان را کاهش دهد.

کلید واژه:

خانواده، نوجوانی، مشکلات رفتاری نوجوانان، سبک های فرزند پروری


نویسندگان:

فاطمه ذاکری نیا

عنوان:

تربیت جنسی، نقد سند2030 و شیوه های تربیت جنسی از دیدگاه اسلام

چکیده:

این پژوهش با رویکرد تحلیلی، توصیفی، انتقادی، و با هدف بررسی نقد سند 2030 و شیوه های تربیت جنسی از دیدگاه اسلام تدوین یافته است. تربیت جنسی در اسلام، بر جهان بینی اسلام درباره ماهیت انسان و رابطه او با خالق مبتنی است. اسلام، انگیزه های جسمانی را انکار نکرده و خواهان سرکوب آن نیست؛ اما با آزادی بی قید و بند آن نیز موافقت نمی کند؛ بلکه جهت و بستر ارضای انگیزه را به صورتی کنترل شده و روش مند تعیین می کند. بدون تردید، بخشی از موفقیت ها و کامیابی های بشر در گرو تربیت جنسی است؛ چرا که تکامل و تعالی انسان، بسته به تربیت و خودسازی در همه ابعاد وجود اوست و غریزه جنسی، یکی از این ابعاد است. ارضای غریزه جنسی در هر جامعه و مکتبی، دارای چارچوب و اصولی است که رعایت آنها لازم است؛ لذا، هر مکتبی که ادعای تأمین سعادت بشر را دارد، باید برای غریزه جنسی، برنامه داشته باشد و پاسخ روشنی به آن دهد. نگاه صحيح و واقع بینانه به غریزه جنسی و ارضاء آن، هدایت و جهت دهی آن، عاملی در جهت تکمیل تکامل و سعادت فرد و راهکاری برای اصلاح، ارتقاء معنوی، آرامش و آسایش جامعه بشری است؛ در حالیکه، غفلت از تربیت جنسی، بهداشت و سلامت روانی فرد و جامعه را به خطر انداخته و به نابودی می انجامد. یافته های پژوهش حاکی از این است که پذیرش این سند دارای پیامدهای است. از جمله پذیرش سند به عنوان سند بالادستی در کشور، پذیرش سلطه فرهنگی غرب، حذف بسیاری از ارزشهای دینی از متون آموزشی است.

کلید واژه:

سند2030، تربیت جنسی، اهداف سند، شیوه های تربیت جنسی از دیدگاه اسلام.


نویسندگان:

اعظم جهانگیری, اعظم جهانگيري

عنوان:

بررسي تاثير انسجام خانواده بر وضعيت دانش آموزان

چکیده:

خانواده، یکی از اساسی‌ترین نهادهای اجتماعی و ستون فقرات یک جامعه مي‌باشد. نخستین محیطي که فرد، در آن چشم می‌گشاید و رشد می‎کند خانواده است. رشد عاطفی، اجتماعي و شناختي و سلامت روانی دانش‎آموزان به خانواده و محیط خانوادگی بستگی دارد، محيطي كه هم می‌تواند کانون آرامش و منبع سلامت و رشد باشد و هم می‌تواند به کانونی آسیب زا تبدیل شود، زيرا هرگونه اختلالی که در خانواده پدید آید، تأثیر بسيار مخربی بر دانش آموزان می‎گذارد. در این تحقیق با هدف بررسی تاثير انسجام خانواده بر وضعيت دانش آموزان سعی شد، روابط تاثیرگذار انسجام خانواده بر وضعيت رواني و تحصيلي دانش آموزان مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد و برای تحقق این هدف از روش کتابخانه‌ای (مروري) بر اساس آخرین منابع استفاده گردید. نتايج نشان داد كه انسجام خانواده می‎تواند دانش آموزاني سالم تر و موفق تری را برای آینده کشورمان رقم بزند.

کلید واژه:

انسجام خانواده، دانش آموزان، معلم


نویسندگان:

محمدسالار حافظ, مجتبی پوراحمدی

عنوان:

نقش مولفه‌های نور و رنگ در طراحی محیط‌های آموزشی شفابخش برای کودکان اُتیستیک

چکیده:

بررسی‌های متعدد در مورد مراکز آموزشی کودکان اُتیستیک نشان از این دارد که در بیشتر آن‌ها، مولفه‌های معماری در طراحی کالبد محیط آموزشی به کار گرفته نشده‌اند. این در حالی است که مطالعات نشان می‌دهد محیط و مولفه‌های کالبدی آن، تاثیر بسیار زیادی هم بر سلامت جسم و هم بر سلامت روان این گروه از افراد دارد. این محیط عمدتاً از عناصر حسی- بافت‌ها، رنگ‌ها، الگوها، آکوستیک، نورپردازی و غیره تشکیل شده است. اُتیسم که در فارسی با مفهوم &amp:amp:amp:#171:درخودماندگی&amp:amp:amp:#187: نیز شناخته می‌شود، به عنوان مجموعه‌ای از اختلالات ذهنی و رفتاری تا حدود بسیار زیادی وابسته به شرایط محیطی بوده و نقش این عناصر در بهبود و شفابخشی این دسته از افراد بسیار حیاتی است. با توجه به آمار افزایش جمعیت افراد مبتلا به اُتیسم در ایران و جهان، لزوم پرداختن به مراکز آموزشی و درمانی مخصوص این کودکان ضرورت می‌یابد. پژوهش حاضر بر مبنای مطالعات کتابخانه‌ای و با مرور ادبیات علمی می‌کوشد تا با بررسی دو مولفه‌ی نور و رنگ و نحوه‌ی صحیح بکارگیری آن‌ها در طراحی کالبدی محیط متناسب با کودکان اُتیستیک و ارائه‌ی راهکارهای اصولی در جهت شفابخشی محیط آموزشی برای این دسته از افراد، در این جهت گام نهاده باشد. روش گردآوری اطلاعات نیز توصیفی و تحلیل داده‌ها مبتنی بر مقایسه، ارزیابی و بر اساس استدلال منطقی است. در انتها و بر اساس یافته‌های مرور ادبیات علمی، جدولی مبتنی بر راهکارهای استفاده موثر و مطلوب از نور و رنگ مناسب در طراحی محیط آموزشی شفابخش برای کودکان دارای اختلال اُتیسم ارایه شده است.

کلید واژه:

طراحی معماری، شفابخشی محیط، محیط آموزشی، کودک اُتیستیک، نور، رنگ


نویسندگان:

احمد کوه شکن, میترا ابراهیمی, احمد کوه شکن, علی ابراهیمی

عنوان:

بررسی روش های مقابله ی مذهبی و عمل به باورهای دینی به عنوان عوامل پیش بین پرخاشگری (جسمانی، رابطه ای و کلامی) در دانش آموزان پسر مقطع دبستان شهرستان لامرد

چکیده:

چکیده هدف پژوهش حاضر بررسی راهبردهای مقابله مذهبی و عمل به باورهای دینی به عنوان عوامل پیش بین پرخاشگری (جسمانی، رابطه ای و کلامی) در دانش‌آموزان پسر مقطع دبستان شهرستان لامرد بود. روش پژوهش حاضر با توجه به اهداف و ماهیت آن از نوع پژوهش توصیفی– مقطعی، با روش همبستگی انتخاب شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانش آموزان پسر، تشکیل دادند که در سال تحصیلی1401-1400در دبستان 13 آبان لامرد مشغول به تحصیل بودند. با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی دردسترس تعداد 50 نفر از دانش آموزان انتخاب شدند. ابزار مورد اندازه گیری عبارت بودند از: پرسش نامه های عمل به باورهای دینی (معبد)، مقابله های مذهبی (پارگامنت) و پرخاشگری (باس و پری) کودکان. داده های آماری ثبت و از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد: بین روش منفی مقابله مذهبی و انواع پرخاشگری در پسران دبستانی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد به عبارت دیگر هر چه پسران دبستانی بیشتر از روش های منفی مقابله ی مذهبی استفاده کنند بیشتر علائم پرخاشگری در هر سه مولفه جسمانی، رابطه ای و کلامی را نشان می‌دهند و هر چه استفاده از روش مثبت مقابله ی مذهبی و همچنین توجه بیشتر در عمل به واجبات و عمل به مستحبات در پسران دبستانی بیشتر می‌شود، کمتر علائم مربوط به پرخاشگری‌های جسمانی، کلامی و رابطه ای را از خود نشان می‌دهند.

کلید واژه:

کلید واژه: مقابله ی مذهبی، باورهای دینی، پرخاشگری، دانش آموزان پسر


نویسندگان:

احمد کوه شکن, احمد کوه شکن

عنوان:

لامرد بررسی رابطه اعتیاد به فیس بوک و راهبرد های شناختی تنظیم هیجان با گرایش به مصرف مواد در دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان لامرد

چکیده:

چکیده: هدف از مقاله حاضر بررسی رابطه اعتیاد به فیس بوک و راهبرد های شناختی تنظیم هیجان با گرایش به مصرف مواد در دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان لامرد می باشد. روش مقاله حاضر با توجه به اهداف و ماهیت آن از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری مقاله حاضر، شامل کلیه¬ی دانش آموزان پسری است که در مقطع متوسطه نظری شهر لامرد در سال تحصیلی1401-1400مشغول به تحصیل بودند. برای برآورد حجم نمونه از جدول کرجسی- مورگان و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد که در پایان تعداد 200 نفر از پسران به عنوان نمونه مورد نظر انتخاب شدند. ابزار پِژوهش شامل پرسشنامه سنجش گرايش به مصرف مواد مشتمل بر سه خرده مقياس APS(آمادگي اعتياد)، AAS (اعتراف به اعتياد) وR MAC- (الكسيم) كه از پرسشنامه شخصيتي چند وجهي مينه سوتا(MMPI-2) استخراج شده است، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و مقیاس اعتیاد به فیس بوک برگن(BFAS) می باشد، که هر سه پرسشنامه در اختیار آزمودنی ها قرار داده شد. داده های آماری ثبت و از طریق ضریب همبستگی توسط نرم افزار SPSS18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: دانش آموزانی که بیشتر از راهبردهای منفی جهت کاستن و کنار آمدن با هیجان های منفی ناشی از دوران بلوغ و تنش های ناشی از فشار های اجتماعی استفاده می کنند، بیشتر تمایل به استفاده از جایگزین های موقتی و ناکارآمد همچون تمایل به مصرف مواد مخدر و الکل پیدا می کنند. همچنین گرایش مفرط به فیس بوک می تواند باعث تنهایی، مضطرب شدن و تمایل به تغییر هویت فرد در دنیای مجازی شود.

کلید واژه:

کلمات کلیدی: اعتیاد به فیس بوک، راهبرد های شناختی تنظیم هیجان، گرایش به مصرف مواد، دانش آموزان پسر مقطع متوسطه


نویسندگان:

احمد کوه شکن, احمد کوه شکن, میترا ابراهیمی, علی ابراهیمی

عنوان:

بررسی رابطه اعتیاد به فیس بوک و راهبرد های شناختی تنظیم هیجان با گرایش به مصرف مواد در دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان لامرد

چکیده:

هدف از مقاله حاضر بررسی رابطه اعتیاد به فیس بوک و راهبرد های شناختی تنظیم هیجان با گرایش به مصرف مواد در دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان لامرد می باشد. روش مقاله حاضر با توجه به اهداف و ماهیت آن از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری مقاله حاضر، شامل کلیه¬ی دانش آموزان پسری است که در مقطع متوسطه نظری شهر لامرد در سال تحصیلی1401-1400مشغول به تحصیل بودند. برای برآورد حجم نمونه از جدول کرجسی- مورگان و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد که در پایان تعداد 200 نفر از پسران به عنوان نمونه مورد نظر انتخاب شدند. ابزار پِژوهش شامل پرسشنامه سنجش گرايش به مصرف مواد مشتمل بر سه خرده مقياس APS(آمادگي اعتياد)، AAS (اعتراف به اعتياد) وR MAC- (الكسيم) كه از پرسشنامه شخصيتي چند وجهي مينه سوتا(MMPI-2) استخراج شده است، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و مقیاس اعتیاد به فیس بوک برگن(BFAS) می باشد، که هر سه پرسشنامه در اختیار آزمودنی ها قرار داده شد. داده های آماری ثبت و از طریق ضریب همبستگی توسط نرم افزار SPSS18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: دانش آموزانی که بیشتر از راهبردهای منفی جهت کاستن و کنار آمدن با هیجان های منفی ناشی از دوران بلوغ و تنش های ناشی از فشار های اجتماعی استفاده می کنند، بیشتر تمایل به استفاده از جایگزین های موقتی و ناکارآمد همچون تمایل به مصرف مواد مخدر و الکل پیدا می کنند. همچنین گرایش مفرط به فیس بوک می تواند باعث تنهایی، مضطرب شدن و تمایل به تغییر هویت فرد در دنیای مجازی شود.

کلید واژه:

کلمات کلیدی: اعتیاد به فیس بوک، راهبرد های شناختی تنظیم هیجان، گرایش به مصرف مواد، دانش آموزان پسر مقطع متوسطه


نویسندگان:

مهسا رضاعلیزاده

عنوان:

چیستی و چرایی وچگونگی تاب آوری در دانش آموزان

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی مفهوم تاب&amp:#172:آوری، ابعاد مختلف و عوامل تاثیرگذار بر آن است. در این پژوهش که از نوع توصیفی و مروری است به مفهوم تاب&amp:#172:آوری پرداختیم زیرا تاب&amp:#172:آوری در نوجوانی یکی از عوامل تعیین&amp:#172:کننده سلامت و یا آسیب روانی در آینده فرد محسوب می&amp:#172:شود و مطالعه این مفهوم و یافتن راه-هایی برای پیش&amp:#172:گیری از آسیب در آینده فرد امری ضروری محسوب می&amp:#172:شود. بنابراین در این پژوهش به دیدگاه&amp:#172:های مختلف در مورد تاب&amp:#172:آوری و عوامل موثر بر آن، اجزا و تاثیر آن بر رفتار پرداختیم.

کلید واژه:

تاب آوری- دانش آموزان


نویسندگان:

فرزانه میکائیلی منیع, میترا تاراج, شلر آب خیز

عنوان:

اثر مولفه‌های عصب شناختی محیط‌محور بر یادگیری ریاضی دانش‌آموزان ناموفق دختر

چکیده:

هدف پژوهش حاضر، بررسی تأثیر آموزش یادگیری مغز محور بر بهبود عملکرد ریاضی دانش‌آموزان ناموفق دختر با تاکید بر مولفه‌های محیطی بود. در این مطالعه از روش نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. برای دستیابی به این مهم تعداد 30 دانش‌آموز دختر با توجه به نمرات ریاضی در پایه دوم و سوم ابتدایی و نیز آزمون معلم ساخته از بین جامعه آماری دانش‌آموزان پایه دوم و سوم مدارس دولتی ابتدایی ارومیه انتخاب شدند. با توجه به توصیفی بودن سیستم ارزشیابی، که به جای نمره دادن به دانش آموزان از عبارات کیفی[ مانند نیاز به تلاش بیشتر، قابل قبول، خوب، خیلی خوب، عالی] استفاده می‌شد، 30 نفر از دانش آموزانی که در سطح نیاز به تلاش بیشتر قرار داشتند بصورت تصادفی انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. به اولیاء گروه آزمایش طی یک جلسه دو ساعته آموزش یادگیری مغز محور داده شد. محیط یادگیری بر اساس مؤلفه‌های محیطی تأثیرگذار بر مغز (نور، تغذیه، اکسیژن، رنگ، موسیقی، آب) تغییر یافت. سپس معلم دروس خود را بر اساس اصول یادگیری مغز محور طی 10 جلسه آموزش داد. برای هر دو گروه ( آزمایش و گواه) پیش آزمون و پس آزمون ریاضیات ایران کی کت اجرا شد. نتایج حاکی از آن بود که آموزش یادگیری مغز محور بر بهبود عملکرد ریاضی دانش آموزان تأثیر قابل توجهی گذاشته است.

کلید واژه:

آموزش یادگیری مغز محور، مولفه‌های عصب شناختی محیط‌محور، یادگیری ریاضی


نویسندگان:

مینا روشنی, جهانشا محمدزاده, حمیدرضا عریضی

عنوان:

رابطه بین ابعاد ارزشیابی ساختار هوش میکر با انگیزش و عملکرد هندسه در دانش آموزان دختر پایه دوم دبیرستان در تدریس با روش ون هیلی و سنتی

چکیده:

خرده آزمونهای ساختار هوش برای اندازه گیری توانایی دانش آموز در خصوص قضاوت و ارزشیابی اشکال هندسی و محاسبات عددی ساخته شده اند. این خرده آزمونها همچنین با تفکر انتقادی در زندگی روزمره و تحصیل مرتبط است که هدفهای مهم هر نظام آموزشی است. پژوهشگران معتقدند که آموزش و شیوه های نوین آن (مانند روش ون هیلی) به دانش آموزان تاثیر زیادی در فهم توانایی&#172:های مورد سنجش (هندسه و ریاضی) ارزشیابی دارد. هدف این پژوهش بررسی ارتباط بین ابعاد ارزشیابی ساختار هوش میکر با انگیزش و عملکرد هندسه در دانش&#172:آموزان در تدریس با روش سنتی و ون&#172:هیلی بود. روش این پژوهش توصیفی – همبستگی و جامعه آماری دانش آموزان پایه دوم دبیرستان رشته ریاضی بود. سه کلاس با سه سطح اقتصادی- اجتماعی برای تدریس به شیوه ون هیلی و سه کلاس با روش سنتی به صورت تصادفی خوشه ایی دو مرحله ایی انتخاب شدند. در مجموع در کلاس اول 84 نفر و در کلاس های دوم 102 نفر شرکت داشتند. جهت تحلیل داده ها از z فیشر استفاده گردید. نتایج آزمون z فیشر نشان داد که تعامل استعداد و مداخله بر انگیزش تحصیلی معنی دار بود. دانش آموزان با روش ون هیلی نسبت به روش سنتی انگیزش تحصیلی بیشتری نشان دادند. همچنین نتیجه z فیشر حاکی از اثر تعامل استعداد و مداخله بر عملکرد دانش آموزان در درس هندسه بود. نتایج دیگر این پژوهش حاکی از این بود که بین ارزشیابی واحدهای تصویری و طبقات تصویری با انگیزش تحصیلی دانش آموز رابطه معنی داری وجود ندارد ولی بین ارزشیابی طبقات نمادین و نظام های نمادین با انگیزش تحصیلی رابطه وجود دارد. با عنایت به اینکه نتایج تحقیق نشان داد که اجرای روش ون هیلی بر افزایش انگیزش توانایی های مربوط به بعد ارزشیابی و عملکرد دانش آموزان در درس هندسه موثر است لذا توصیه می شود که معلمان از روش ون هیلی جهت آموزش درس هندسه در مدارس استفاده کنند

کلید واژه:

بعد ارزشیابی میکر، ون هیلی، روش آموزش سنتی، درس هندسه


نویسندگان:

سروگل تقی پور

عنوان:

بررسی تاثیر انواع روش تدریس بر یادگیری در مطالعات اسلامی (نمونه: معلمان استان هرمزگان)

چکیده:

طی قرن های گذشته، نقد هایی درابطه با روش آموزش و یادگیری مطالعات اسلامی، خصوصا در رابطه با ناتوانی در واکنش موثر به چالش ها یی که با نیازهای کنونی در این جهان مدرن به ارمغان آورده شده، انجام شده است. با جهانی شدن و ارائه شده توسط مدرنیته، دین یک نیاز ضروری محسوب میشود. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر انواع روش تدریس بر یادگیری در مطالعات اسلامی انجام گرفت شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و پیمایشی می‌باشد. در این پژوهش با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه‌گیری در دسترس، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه (از جامعه مورد نظر: معلمان استان هرمزگان) انتخاب شدند. پس از بررسی چهارچوب نظری و پیشینه پژوهش اقدام به طراحی یک مدل مفهومی و یک پرسشنامه برای سنجش متغیرهای پژوهش گردید و سپس پرسشنامه بین نمونه مورد نظر توزیع شد و در نهایت تعداد 384 پرسشنامه برای تجزیه وتحلیل داده‌ها انتخاب شد برای پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ و برای روایی آن نیز از روایی محتوا و سازه استفاده شد که با تحلیل، نتایج آن نشانگر پایا و روا بودن پرسشنامه داشت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و برای آزمون مدل و فرضیات از مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزئی (PLS –SEM) استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که تمامی روابط بین متغیرها ی پژوهش مورد تایید قرار گرفت شده است.

کلید واژه:

انواع روش تدریس، یادگیری، مطالعات اسلامی، معلمان، استان هرمزگان.


نویسندگان:

فرزانه میکائیلی منیع, شلر آب خیز, بی بی اقدس اصغری, سیران قادرپور

عنوان:

مقایسه اختلالات رفتاری دانش‌آموزان دارای والدین معتاد، بهبودیافته و عادی

چکیده:

هدف پژوهش حاضر مقایسه اختلالات رفتاری در دانش‌آموزان با خانواده‌های معتاد، بهبودیافته و عادی بود. نوع پژوهش توصیفی-همبستگی به شیوه علی- مقایسه‌ای بود. از طریق نمونه‌گیری در دسترس 60 دانش‌آموز برای پژوهش با انتخاب شدند (34 پسر و 26 دختر، در دوره سنی 14-8 سال و با میانگین سنی آن&amp:#172:ها 78/10 سال). جهت گردآوری داده‌ها از نسخه گزارش معلم آزمون آخنباخ و رسکولا (2001) استفاده شد. داده‌ها به کمک نرم‌افزار spss و به روش تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شدند. در هر یک از مؤلفه&amp:#172:های بیش‌فعالی فاقد تمرکز حواس، بیش فعالی تکانشی، ضدیت و نافرمانی، آتیستیک، آسپرگر، ترس مرضی اجتماعی، اختلال اضطراب جدایی، اسکیزوفرنی و افسردگی شدید بین کودکان دارای والدین معتاد با گروه والدین بهبود یافته و بین گروه با والدین معتاد و گروه دارای والدین عادی تفاوت معنی&amp:#172:داری وجود داشت. اما این تفاوت برای کودکان دارای والدین بهبود یافته و گروه عادی معنی&amp:#172:داری نبود. می‌توان نتیجه گرفت که فرزندان خانواده‎‌های معتاد مستعد انواع اختلالات رفتاری هستند بنابراین شناسایی این دانش‌آموزان در مدارس و پیگیری وضعیت و حمایت از آن‌ها ضروری می‌نماید.

کلید واژه:

مقایسه، اختلالات رفتاری، معتاد ، دانش‌آموزان


نویسندگان:

راضیه تربت, نوشین تقی نژاد ، استاد یار گروه روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس، نویسنده مسئول *, آزیتا امیر فخرایی ، استاد یار گروه روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس, پریساناصری، دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی، دانشکاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس., راضیه تربت ،دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی،معاون پرورشی دبستان دخترانه شهید علی رضائی، ناحیه 2 بندرعباس.

عنوان:

اثربخشی کاربردیادیارهادرآموزش املا به کودکان دارای اختلال یادگیری املا

چکیده:

هدف ازانجام این پژوهش بررسی اثربخشی کاربردیادیارهای دیداری وشنیداری درآموزش املا به کودکان دارای اختلال یادگیری املا به دانش آموزان دارای اختلال یادگیری املا درپایه ی دوم دبستان بود. روش تحقیق،تجربی میدانی از نوع طرح پیش آزمون،پس آزمون باگروه کنترل استفاده شد .جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلال یادگیری املای پایه دوم ابتدایی درشهربندرعباس می باشد.نمونه ی پژوهش شامل28 دانش آموز دارای اختلال های یادگیری املا بود که باروش تصادفی معادل شدند و به دو گروه 14 نفری که یک گروه ،گروه آزمایشی وگروه بعدی به عنوان گروه گواه انتخاب شد . ابزارهای سنجش دراین سنجش شامل آزمون هوش کودکان وکسلر و آزمون املای معلم ساخته برای تشخیص اختلال های یادگیری وسپس آزمون املای معلم ساخته مربوط به کاربرد یادیارها ،فرم الف وب به صورت پیش آزمون وپس آزمون برای مقایسه وتحلیل نتایج بود .برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش آمار توصیفی ودر بخش استنباطی از آزمون آماری تحلیل کوواریانس یک متغیری (آنکوا)برای تحلیل استفاده شد .نتایج بدست آمده نشان دادکه استفاده از یادیارهای دیداری وشنیداری در آموزش املا باعث افزایش یادگیری املای کودکان می شوند .بنابراین می توان نتیجه گرفت که در آموزش املا به دانش آموزان دارای اختلال های یادگیری املا استفاده ازیادیارها موثر است.

کلید واژه:

اختلال های یادگیری ،یادیارها ،آموزش املا.


نویسندگان:

بهشته سادات هاشمی

عنوان:

مقایسه میزان رضایت زناشویی در زنان باتوجه به ویژگی های جمعیت شناختی (سن ازدواج، تفاوت سنی زوجین، همسانی یا ناهمسانی تحصیلات و قومیت زوجین)

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان رضایت زناشویی زنان با توجه به ویژگی های جمعیت شناختی آنها و همسرانشان (سن ازدواج، تفاوت سنی زوجین و همسانی یا ناهمسانی تحصیلات و قومیت آنها) انجام شده است. در این پژوهش، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد و سنجش ابعاد رضایت زناشویی 140 نفر با استفاده از پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (فرم بلند) انجام گرفت. برای تحلیل داده ها نیز، از آزمون های تحلیل واریانس تک متغیره و چند متغیره استفاده شد. طبق یافته ها، بين گروه هاي زنان با سن ازدواج کم، متوسط و زياد و گروه هاي زنان همسان و ناهمسان با همسران ازنظر تحصيلات و قوميت در ميزان رضايت زناشويي، تفاوت معني داري وجود ندارد. اما بين سه گروه زنان با توجه به تفاوت سني آنها با همسرانشان، در متغير رضايت زناشويي تفاوت معني دار وجود دارد. نتایج نشان دادند به طورکلی زنان با تفاوت سنی متوسط با همسرانشان نسبت به دو گروه دیگر (تفاوت سنی زیاد و کم)، از رضایمندی زناشویی بیشتری برخوردارند. همچنین این گروه با کسب نمرات بالاتر، در ابعاد رضایت زناشویی، ارتباط، مدیریرت مالی، رابطه جنسی و جهت گیری مذهبی وضعیت مطلوبتری دارند. اما در بعد فرزندپروری، زنان با تفاوت سنی زیاد با همسرانشان نسبت به دو گروه دیگر، در وضعیت مطلوب تری قرار دارند. درنتیجه بنظر می رسد سن ازدواج زنان و همچنین همسانی یا ناهمسانی تحصیلات و قومیت زوجین، برخلاف تفاوت سنی آنها، تاثیر چشمگیری در میزان رضایت زناشویی زنان ندارد.

کلید واژه:

رضایت زناشویی ، زنان ، سن ازدواج ، تفاوت سنی زوجین ، قومیت ، تحصیلات


نویسندگان:

معصومه ملاحی

عنوان:

بررسی و رفع مشکلات روابط اجتماعی در بین دانش آموزان با استفاده از روش اقدام پژوهی

چکیده:

پژوهش حاضر به منظور بررسی و ارائه راهکار برای تعدادی از دانش آموزانی که دچار ضعف در ارتباط و فعالیت های اجتماعی بودند ، انجام شده است . نمونه &amp:#160:آماری این پژوهش &amp:#160:، دانش آموزان کلاس هشتم&amp:#160: مدرسه حضرت هاجر جزیره هرمز در سال تحصیلی 1400 – 1401 هستند . روش تحقیق استفاده شده در این پژوهش اقدام پژوهی بوده است . به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از &amp:#160:ابزارهای مشاهده ، مصاحبه با معلمان ، مدیر ، والدین و پرسشنامه استفاده شد . برای ارائه راهکار نیز&amp:#160: اطلاعات جمع آوری شده &amp:#160:با شیوه ی کتابخانه ای و&amp:#160: استفاده از منابع موجود مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و در انتها با توجه به یافته ها به ارائه راهکار &amp:#160:برگزاری کلاس های آموزش مهارت های اجتماعی به دانش آموزان و انجام آن پرداخته شده و نتایج حاصل از مشاهدات میدانی بیانگر بهبود در رفتار مورد نظر این دانش آموزان بوده است.

کلید واژه:

&amp:#160:دانش آموز، نوجوان ، ارتباط ، مهارت اجتماعی


نویسندگان:

اعظم جهانگیری, اعظم جهانگيري, سميرا ابراهيم پور كومله

عنوان:

بررسي اهمیت رضایت تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

دانش آموزان سرمایه‌های اصلی ملی و اجتماعی کشور هستند و نظام تعليم و تربيت به منظور تربیـت صـحیح دانش آموزان در ابعاد دینى، اخلاقى، علمى، آموزشى، اجتماعى و کشف استعدادها و رشـد همه جانبه‌ي آنان در تلاش است. يكي از عوامل مهم موفقيت و ارتقاي كيفيت نظام تعليم و تربيت، رضایتمندی دانش آموزان است. رضایت از تحصیل هم برای يادگيرنده و هم برای جامعه ضرورت دارد و اگر رضایت فراهم نشود آثار سوء فراوانی خواهد داشت. مراکز و موسسات آموزشی به منظور افزایش کیفیت نظام آموزشی خود بايد به این موضوع توجه داشته باشد. هدف اصلی از ارائه این مقاله، آشکار ساختن اهميت رضايت تحصيلي دانش آموزان بود. روش تحقیق در این مقاله به صورت کتابخانه‎ای (مروری) و ابزار جمع‌آوری مطالب فیش برداری بود. داده‎ها با مطالعه مقالات داخلی و خارجی جمع آوری شد. و در نتیجه نشان داده شد كه رضايت تحصيلي دانش آموزان در موفقيت و پيشرفت تحصيلي و همچنين سلامت روان تاثير به سزايي دارد. لذا رضایتمندی دانش آموزان بايد یکی از مهم ترین وظایف برنامه ریزان تعلیم و تربیت قرار گيرد.

کلید واژه:

رضايت، رضايت تحصيلي، دانش آموزان.


نویسندگان:

احمد کوه شکن, میترا ابراهیمی, علی ابراهیمی

عنوان:

رابطه‌ی بین مهارت ارتباطی والدین با رشد مهارت‌هاي اجتماعي و پيشرفت تحصيلي دانش‌آموزان پسر و دختر ابتدایی دوره دوم شهرستان لامرد

چکیده:

هدف اين پژوهش بررسي رابطه‌ی بين مهارت ارتباطی والدین بـا رشـد مهارت هاي اجتماعي و پيشـرفت تحصـيلي دانـش‌آمـوزان پسـر و دختر دوره دوم ابتدايي شهرستان لامرد بود. آزمودني ها 289 دانش آموزان (147پسر و 142دختر) بودند كه بـا روش نمونه گيري تصادفي خوشه اي چند مرحله اي انتخاب شدند. ابزارهاي اندازه گيري اين پژوهش عبارت از مقياس روابط عاطفي اعضاي خانواده «هيـل بـرن» (1964)؛ آزمـون رشـد مهـارتهـاي اجتماعي«كرامتي» (1386)؛ و ميانگين نمرات دانش‌آمـوزان بـود. نتـايج نشـان داد كـه بـين مهارت ارتباطی اعضـاي خـانواده بـا رشـد مهارت‌های اجتمـاعي دانـش‌آمـوزان پسـر (05/p > 0) و. دختـر (01/p> ) همبستگي مثبت و معناداري وجود دارد. نتـايج تحليـل رگرسيون چندگانه از بين حيطه‌هاي هشتگانه‌ی مهارت‌های ارتباطی خانواده، بهتــرين پــيش‌بينــي كننــده‌هــاي رشــد مهارت‌های‌اجتماعی دانش آموزان پسر را وجود احساس امنيت در خـانواده و در مـورد دانش آموزان دختر، محبت كردن و تجـارب مشـترك بـا والـدين نشان داد.

کلید واژه:

مهارت‌های ارتباطی خانواده، روابط والد ـ فرزنـدي، رشـد مهارت‌هاي اجتماعي، پيشرفت تحصيلي


نویسندگان:

ازاده فلاح, یاسر رضاپور میرصالح, علیرضا پاک گوهر

عنوان:

نقش میانجی وضعیت‌های هویت در ارتباط بین سبک‌های دلبستگی و اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی در دانش آموزان

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی وضعیت‌های هویت در ارتباط بین سبک‌های دلبستگی و اعتیاد به شبکه‌های مجازی در دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهرستان میبد بود. روش مطالعه از نوع توصیفی – همبستگی و جامعه آماري 1610 دانش آموز دختر وپسردوره دوم متوسطه شهرستان میبد که در سال 98-99 مشغول به تحصیل بودند. که از این بین ، 310 دانش آموز با شیوه نمونه‌گیري خوشه‌اي(197دختر و113پسر) انتخاب شدند . داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌های سبک‌های دلبستگی کالینز و رید، پرسشنامه اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی والتز و پرسشنامه سبک های هویت برزونسکی جمع آوری و از روش مدل‌یابی معادلات ساختاری با نرم افزار Amos تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها نشان داد از بین سبک‌های دلبستگی تنها سبک دلبستگی ایمن به صورت مستقیم و منفی (49/0- = β) و از بین وضعیت‌های هویت فقط هویت سردرگم به صورت مستقیم و مثبت بر اعتیاد به شبکه‌های مجازی تأثیر داشت (01/0p&amp:lt:). همچنین سبک دلبستگی ایمن به صورت غیرمستقیم نیز با تأثیر بر هویت سردرگم (04/0- = β) بر اعتیاد به شبکه‌های مجازی تأثیر داشت (01/0p&amp:lt:). بر اساس یافته‌ها می‌توان نتیجه گرفت که هویت سردرگم در ارتباط بین دلبستگی ایمن و اعتیاد به شبکه های مجازی نقش میانجی معنی‌داری دارد؛ به عبارتی دیگر دلبستگی ایمن از طریق کاهش هویت سردرگم باعث کاهش اعتیاد به شبکه‌های مجازی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه می‌شود

کلید واژه:

وضعیت هویت، سبک‌های دلبستگی، اعتیاد، شبکه‌های اجتماعی مجازی، دانش اموزان دوره دوم متوسطه


نویسندگان:

هما نعلبند

عنوان:

رابطه بین هیجان خواهی، تاب آوری و سلامت خانواده اصلی با رضایت زناشویی

چکیده:

پیش زمینه: ازدواج یکی از تصمیم های مهم زندگی انسان به شمار می رود. توجه به رضایت زناشویی افراد و عوامل تاثیرگذار برآن، از مهم ترین مواردی است که در بستر یک ازدواج باید مورد بررسی قرار بگیرد . اهداف: پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه هیجان خواهی، تاب آوری و سلامت خانواده اصلی با رضایت زناشویی در 183 زن و مرد متاهل تنظیم گشته است. مواد و روش: این مطالعه مقطعی در سال 1400 بر روی 183 زن و مرد متأهل 20-70 سال شهر زنجان انجام شد. پرسش نامه دموگرافیک، مقیاس هیجان خواهی آرنت، مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون، مقیاس سلامت خانواده اصلی و فرم کوتاه پرسشنامه انریچ رضایت زناشویی تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 26 تجزیه و تحلیل آماری شدند. یافته ها: تاب آوری با ضریب بتای 0/20 و سلامت خانواده اصلی با ضریب بتای 0/22 در سطح خطای کمتر از 0/05 نقش معناداری در رضایت زناشویی زوجین داشتند. میان هیجان خواهی با ضریب بتای 0/03 و رضایت زناشویی در سطح خطای کمتر از 0/05 رابطه ی معناداری یافت نشد. نتیجه گیری: تاب آوری و سلامت خانواده اصلی از جمله مواردی هستند که می توانند بر رضایت زناشویی زوجین تاثیر گذار باشند. توجه به این دو شاخص می تواند به شناخت بیشتر زوجین از خود و دیگری منجر شده و رضایت زناشویی آن هارا افزایش دهد.

کلید واژه:

هیجان خواهی، تاب آوری، سلامت خانواده اصلی و رضایت زناشویی


نویسندگان:

هوشنگ گراوند

عنوان:

نقش میانجی احساس تنهایی در رابطه بین تعارض والد- فرزند با سرزندگی تحصیلی

چکیده:

هدف این پژوهش، بررسی نقش واسطه‌ای احساس تنهایی در رابطه میان تعارض والد- فرزند با سرزندگی تحصیلی بود. روش پژوهش، همبستگی از نوع مدل‌سازی معادلات ساختاری بود. جامعه‌ی این پژوهش شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 401-1400 بود. حجم نمونه‌آماری بر اساس قاعده سرانگشتی کلاین برابر 240 نفر تعیین شد که به روش نمونه‌گیری در دسترس و با پرسشنامه آنلاین انجام شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسش‌نامه احساس تنهایی دانشگاه کالیفرنیا (UCLA)، پرسش‌نامه ارزیابی رابطه والد- فرزند (PCRS) و پرسشنامه سرزندگی تحصیلی دهقانی زاده و حسین چاری (1391) بود. تمام تحلیل¬ها به روش مدل‌سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزارهای بسته آماری برای علوم اجتماعی 22 SPSS- و نرم‌افزار آموس 24 AMOS- ا انجام شدند. نتایج نشان داد تعارض والد- فرزند اثر مستقیم و علّی بر سرزندگی تحصیلی نداشت؛ نتایج غیرمستقیم مدل نشان داد که تعارض والد- کودک با میانجی‌گری احساس تنهایی اثر غیرمستقیم بر سرزندگی تحصیلی دارد. بنابراین پیشنهاد می‌شود در دانشگاه‌ها طی جلساتی ضرورت ایجاد روابط حسنه و دوستانه والدین با جوانان مطرح شود، والدین از پیامدهای احساس تنهایی فرزندان آگاه شوند و فرزندان خود را مورد حمایت عاطفی، وسیله‌ای و اطلاعاتی قرار دهند.

کلید واژه:

تعارض والد- فرزند، احساس تنهایی، سرزندگی تحصیلی


نویسندگان:

هوشنگ گراوند

عنوان:

الگوی ساختاری پیش‌بینی موفقیت تحصیلی بر اساس فرسودگی تحصیلی با میانجی‌گری جهت‌گیری‌های انگیزشی در دانش‌آموزان متوسطه‌ی دوم

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف نقش واسطه‌ای جهت‌گیری‌های انگیزشی در رابطه بین فرسودگی تحصیلی با پیشرفت تحصیلی در یک طرح هم‌بستگی انجام گرفت. جامعه‌ی این پژوهش شامل تمامی دانش‌آموزان متوسطه‌ی دوم شهر سنندج در سال تحصیلی 99-1398 بود. 250 دانش‌آموز متوسطه‌ی دوم (138 دانش‌آموز دختر و 112 دانش‌آموز پسر) به روش نمونه‌گیری تصادفی چندمرحله‌ای انتخاب شدند و به پرسش‌نامه‌های فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران و مقیاس انگیزش تحصیلی (AMS) پاسخ دادند. همچنین برای سنجش موفقیت تحصیلی از معدل دانش‌آموزان استفاده شد. تحلیل داده‌ها به روش آماری تحلیل مسیر و با استفاده از نرم‌افزارهای آماری SPSS-22 و AMOS-24 انجام شد و برای بررسی نقش واسطه‌ای متغیرها از آزمون بوت‌استراپ استفاده شد. نتایج نشان داد از بین روابط مستقیم مفروض، اثر مستقیم فرسودگی تحصیلی بر جهت‌گیری‌های انگیزشی و پیشرفت تحصیلی معنی‌دار بود. همچنین جهت‌گیری انگیزشی درونی و بیرونی بر پیشرفت تحصیلی اثرمستقیم و علّی داشتند؛ اما بی‌انگیزگی بر پیشرفت تحصیلی اثر مستقیم نداشت. نتایج غیرمستقیم نشان داد که انگیزش درونی و بیرونی توانستند نقش میانجی‌گری در رابطه بین فرسودگی تحصیلی با پیشرفت تحصیلی ایفا کنند. با توجه به نتایج بدست آمده، هر چه فرسودگی تحصیلی افزایش یابد، انگیزش تحصیلی درونی و بیرونی کاهش می‌یابند که در نتیجه آن پیشرفت تحصیلی کمتر می‌شود.

کلید واژه:

فرسودگی تحصیلی، جهت‌گیری‌های انگیزشی، پیشرفت تحصیلی.


نویسندگان:

زهرا یگانه دیزجور, مجید یوسفی افراشته

عنوان:

رابطه حمایت اجتماعی و بهزیستی معنوی با سازگاری اجتماعی دانشجویان دانشگاه زنجان

چکیده:

اهداف: پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه حمایت اجتماعی و بهزیستی معنوی با سازگاری اجتماعی دانشجویان دانشگاه زنجان تنظیم شد. روش: این مطالعه مقطعی در سال 1400 بر روی 100 دانشجوی مشغول به تحصیل در دانشگاه زنجان انجام شد. پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS)، مقیاس بهزيستي معنوي (SWBS) و پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل توسط افراد نمونه تکمیل شد. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری spss 22 تجزیه و تحلیل آماری شدند. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد حمایت اجتماعی و بهزیستی معنوی همبستگی مثبت و معناداری با سازگاری اجتماعی دانشجویان دارند. همچنین تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد از میان مولفه‌های حمایت اجتماعی، حمایت دوستان با ضریب بتای 383/0 در سطح خطای کمتر از 05/0 نقش معنی داری در پیش بینی سازگاری اجتماعی دانشجویان دارد. اما بهزیستی‌مذهبی با ضریب بتای 054/0، بهزیستی وجودی با ضریب بتای 112/0، حمایت خانواده با ضریب بتای 017/0- و حمایت دیگران مهم با ضریب بتای 080/0 غیر معنی دار اند و پیش بین مناسبی برای سازگاری اجتماعی دانشجویان نیستند. رگرسیون نمره سازگاری ‌اجتماعی به بهزیستی معنوی با ضریب بتای 079/0 در سطح خطای کمتر از 05/0 غیر‌معنی‌دار و به حمایت اجتماعی با ضریب بتای 380/0 در سطح خطای کمتر از 05/0 معنی دار بود. نتیجه گیری: حمایت اجتماعی و بهزیستی معنوی بر سازگاری اجتماعی دانشجویان اثر دارد و با توجه به این متغیر‌ها می‌توان سازگاری اجتماعی دانشجویان را ارتقا داد. بنابراین توجه بیشتر به این متغیر‌ها ضروری و حائز اهمیت است.

کلید واژه:

حمایت اجتماعی، بهزیستی معنوی، سازگاری اجتماعی، دانشجویان.


نویسندگان:

نوشین تقی نژاد, آمنه رئیسی, زهرا ایمانی

عنوان:

مقایسه بازشناسی حالات هیجانی و کارکردهای اجرایی در کودکان اتیستیک و کم توان ذهنی شهر بندرعباس

چکیده:

دو اختلال مهم و شایع دردوران کودکی اختلال اوتیسم و کم توانی ذهنی است . هر دو گروه این کودکان نیز دارای مشکلاتی در شناخت و کارکردهای مرتبط با ان هستند که از جمله این مشکلات نقایص در دانش هیجانی و نقص در کارکردهای اجرایی است. هدف از این پژوهش مقایسه بازشناسی حالات هیجانی و کارکردهای اجرایی در کودکان اوتیستیک و کم توان ذهنی شهر بندرعباس بود. پژوهش حاضر از نوع مقایسه ای پس رویدادی است. برای انتخاب گروه نمونه از نمونه گیری در دسترس استفاده شد. به این منظور با مراجعه به مراکز نگهداری از کودکان اوتیستیک و کم توان ذهنی ، آزمودنی های تحقیق انتخاب شدند. با توجه به فقدان تعداد کافی جهت پژوهش در نهایت تعداد 30 نفر انتخاب شدند. 15 کودک اتیستیک سطح بالا و 15 کودک کم توان ذهنی. ابزارهای تحقیق شامل آزمون بازشناس چهره (بنتن) و آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین توسط روانشناس برای کلیه افراد گروه نمونه اجرا شد. در آزمون بازشناسی چهره تعداد پاسخ های صحیح بعنوان نمره هر آزمودنی در نظر گرفته شد در آزمون کارت های ویسکانسین نیز امتیاز آزمودنی در تعداد خطاها و پاسخ درجاماندگی بعنوان شاخص کارکردهای اجرایی در نظر گرفته شد. داده های تحقیق با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره بررسی شد. نتایج تحلیل اماری نشان داد که در شاخص تعداد خطاها تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد.اما در شاخص پاسخ درجاماندگی و بازشناسی حالات هیجانی بین دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت و عملکرد گروه کم توان ذهنی بهتر از کودکان طیف اوتیسم بود. اما در شاخص بازشناسی چهره عملکرد کودکان طیف اوتیسم بهتر از کودکان کم توان ذهنی بود .

کلید واژه:

اختلال طیف اوتیسم، اختلال کم توانی ذهنی، کارکردهای اجرایی، بازشناسی حالات هیجانی


نویسندگان:

لیلا فاریابی, عزت دیره

عنوان:

رابطه انتظارات غیرمنطقی زناشویی و نیازهای بنیادین روانشناختی با تمایزیافتگی خود در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان جم

چکیده:

هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه انتظارات غیرمنطقی زناشویی و نیازهای بنیادین روانشناختی با تمایز یافتگی خود در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان جم بوده است. روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی است. حجم نمونه شامل ۱۲۵ نفر است که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات تحقیق از سه پرسشنامه تمایز یافتگی خود دریک، پرسشنامه انتظارات زناشویی ساخته امیدوار و مقياس ارضاي نيازهاي بنيادين گاردیا، دسی و رایان استفاده شد. داده‌ها با استفاده از روش آماری ضریب همبستگی و آزمون تحلیل رگرسیون و با استفاده از نرم‌افزار 21 SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد انتظارات غیرمنطقی زناشویی و نیازهای بنیادین روانشناختی با تمایزیافتگی خود در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان جم رابطه معنی داری دارند. همچنین نتایج نشان داد انتظارات غیرمنطقی زناشویی و نیازهای بنیادین روانشناختی قدرت پیش بینی تمایزیافتگی خود در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان جم را دارند. مولفه های نیازهای بنیادین روانشناختی نیز قدرت پیش بینی تمایز خود را داشتند.

کلید واژه:

انتظارات غیر منطقی زناشویی، نیازهای بنیادین روانشناختی و تمایز یافتگی خود.


نویسندگان:

لیلا فاریابی, عزت دیره

عنوان:

پیش بینی مولفه های نیازهای بنیادین روانشناختی بر اساس تمایز یافتگی خود در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان جم

چکیده:

هدف تحقیق حاضر پیش بینی مولفه های نیازهای بنیادین روانشناختی بر اساس تمایز یافتگی خود در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان جم بوده است. روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی است. حجم نمونه شامل ۱۲۵ نفر است که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات تحقیق از دو پرسشنامه تمایز یافتگی خود دریک، پرسشنامه ارضاي نيازهاي بنيادين گاردیا، دسی و رایان استفاده شد. داده‌ها با استفاده از روش آماری ضریب همبستگی و آزمون تحلیل رگرسیون و با استفاده از نرم‌افزار 21 SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند. نتابج تحقیق نشان داد مولفه های نیازهای بنیادین روانشناختی بر تمایز خود زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان جم معنی دار است. همچنین نیازهای بنیادین روانشناختی پیش بینی کننده معنی داری برای تمایز خود هستند. همچنین محاسبات انجام شده نشان می دهد که نیاز شایستگی تاثیر معنی داری بر تمایز خود ندارد. ضریب بتا نشان می دهد نیاز ارتباط بیشترین تاثیر را بر تمایز یافتگی زنان مرجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان جم دارد و حدود ۷۷ درصد واریانس تمایز یافتگی خود را تبیین می کند.

کلید واژه:

نیازهای بنیادین روانشناختی، تمایز یافتگی خود.


نویسندگان:

موسی جاودان, الهام فتاحی, موسی جاودان

عنوان:

پیش‌بینی کیفیت زناشویی بر اساس خودکارآمدی و باورهای معنوی

چکیده:

خانواده به عنوان اولین و مهم ترین پایگاه و جایگاه ارتباطاتی اعضای خانواده محسوب می شود و بهبود بخشی و کمک به کیفیت ارتقاء آن می تواند نقش بسیار مهمی در پیشرفت و سرنوشت یک جامعه داشته باشد. از این رو، ارتقا و بهبودبخشی به کیفیت زندگی زناشویی کلید اصلی سلامت روان، خودکارآمدی و افزایش رضایت زندگی زناشویی را به دنبال دارد. لذا، می توان با شناسایی عوامل مؤثر در ارتقای کیفیت زندگی زناشویی در بهبود این امر گام مهمی را برداشت. پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی کیفیت زناشویی زنان بر اساس خودکارآمدی و باورهای معنوی انجام گرفت. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه‌ی آماری پژوهش را کلیه‌ی زنان متاهل با حداقل یک سال سابقه‌ی زندگی زناشویی تشکیل دادند، حجم نمونه شامل 82 نفر زن متاهل بود، که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و از این افراد خواسته شد به پرسشنامه کیفیت زناشویی باسبی و همکاران، پرسشنامه‌ی خودکارآمدی عمومی GSE-17و پرسشنامه‌ی پایبندی مذهبی (آتکینز، 2007) پاسخ دهند. جهت تجزيه وتحليل داده‌ها از آزمون همبستگی پيرسون و رگرسيون چندگانه به روش همزمان استفاده شد. نتايج نهايی پژوهش با توجه به مقادیر t، حاکی از آن بود که متغیر خودکارآمدی(94/3) به صورت معنی&amp:amp:amp:#172:داری پیش‌بینی کننده‌ی کیفیت زناشویی بود(05/0P≤)، ولی باورهای معنوی (551/0)، توان پیش‌بینی کیفیت زناشویی را نداشت. لذا، پیشنهاد شد جهت بهبود و افزایش کیفیت زندگی زناشویی، میزان هماهنگی فکری، الگوی زندگی، سطح انتظارات زوجین از یکدیگر و مدل الگوی ارتباطی-اجتماعی آنان قبل از ازدواج مورد سنجش قرار گیرد تا زوجین با شناخت بهتری از یکدیگر برای ارتقاء و کارامدی سطح زندگی مشترک خود تلاش نمایند.

کلید واژه:

خانواده، سازگاری، کیفیت زناشویی، خودکارآمدی، باورهای معنوی


نویسندگان:

زهرا یگانه دیزجور, یاسمین خانزاده

عنوان:

رابطه خود‌شفقت‌ورزی و سازگاری اجتماعی با امید به زندگی دانشجویان در شرایط شیوع بیماری کووید-19

چکیده:

اهداف: پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه خود شفقت ورزی و سازگاری اجتماعی بر افزایش امید به زندگی دانشجویان در شرایط شیوع بیماری کرونا تنظیم شد. روش: این مطالعه مقطعی در سال 1400 بر روی 100 دانشجوی مشغول به تحصیل در شهرستان قزوین انجام شد. پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه ی فرم کوتاه خود شفقت ورزی ریس و همکاران(2011)، پرسشنامه ی سازگاری اجتماعی بل(1961) و پرسشنامه‌ی امید به زندگی اشنایدر(2005)، توسط افراد نمونه تکمیل شد. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری spss 22 تجزیه و تحلیل آماری شدند. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد قضاوت کردن خود با ضریب بتای 530/0 ، انزوا با ضریب بتای 484/0 و ذهن آگاهی با ضریب بتای 840/0 در سطح خطای کمتر از 05/0 غیر معنی‌دار است. از طرفی مهربانی به خود با ضریب بتای 012/0، تجارب مشترک انسانی با ضریب بتای 002/0 و همانند سازی افراطی با ضریب بتای 000/0 در سطح خطای کمتر از 05/0 نقش معنی داری در امید به زندگی دانشجویان دارد. رگرسیون نمره امید به زندگی به خود شفقت‌ورزی با بتای 632/0 در سطح خطای کمتر از 05/0 معنی دار است اما رگرسیون نمره امید به زندگی به سازگاری ‌اجتماعی با بتای 023/0 در سطح خطای کمتر از 05/0 غیر‌معنی‌دار است. نتیجه گیری: خودشفقت‌ورزی و سازگاری اجتماعی بر امید به زندگی دانشجویان اثر دارد و با توجه به این متغیر‌ها می‌توان امید به زندگی دانشجویان را در شرایط شیوع بیماری کرونا ارتقا داد.

کلید واژه:

امید به زندگی، خودشفقت‌ورزی، سازگاری اجتماعی، دانشجویان، کووید-19.


نویسندگان:

احمد کوهشکن, احمد کوه شکن

عنوان:

مقايسه مهارت برنامه ریز آگاهانه و محرک پيشرفت دانش آموزان با عملكرد تحصيلي بالا و پايين در دانش آموزان پایه سوم متوسطه شهرستان لامرد

چکیده:

پژوهش حاضر به منظور مقایسه مهارت برنامه ریزی آگاهانه و انگيزه پيشرفت دانش‌آموزان با عملكرد تحصيلي بالاو پایين در دانش آموزان پایه سوم متوسطه شهرستان لامرد اجراءگردید. دانش‌آموزان دختر و پسر پایه سوم متوسطه شهرستان لامرد جامعه آماری را تشكيل داده اند که از بين آنان 175 نفر به صورت نمونه گيری تصادفي طبقه‌ای انتخاب گردیدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه برنامه ریزی آگاهانه ترومن و هارتلي( 1996)، انگيزه پيشرفت هرمانز (1970) و معدل تحصيلي سال قبل استفاده شد. نتایج نشان داد بين دانش آموزان با عملكرد تحصيلي بالا و پایين از لحاظ مهارت برنامه ریزی آگاهانه و انگيزه پيشرفت تفاوت آماری معناداری وجود دارد.

کلید واژه:

مهارت مديريت زمان، انگيزه پيشرفت، دانش آموزان با عملكرد تحصيلي بالا و پايين


نویسندگان:

میترا ابراهیمی, میترا ابراهیمی, علی ابراهیمی

عنوان:

رابطه‌ی بین مهارت ارتباطی والدین با رشد مهارت‌هاي اجتماعي و پيشرفت تحصيلي دانش‌آموزان پسر و دختر ابتدایی دوره دوم شهرستان لامرد

چکیده:

هدف اين پژوهش بررسي رابطه‌ی بين مهارت ارتباطی والدین بـا رشـد مهارت هاي اجتماعي و پيشـرفت تحصـيلي دانـش‌آمـوزان پسـر و دختر دوره دوم ابتدايي شهرستان لامرد بود. آزمودني ها 289 دانش آموزان (147پسر و 142دختر) بودند كه بـا روش نمونه گيري تصادفي خوشه اي چند مرحله اي انتخاب شدند. ابزارهاي اندازه گيري اين پژوهش عبارت از مقياس روابط عاطفي اعضاي خانواده «هيـل بـرن» (1964)؛ آزمـون رشـد مهـارتهـاي اجتماعي«كرامتي» (1386)؛ و ميانگين نمرات دانش‌آمـوزان بـود. نتـايج نشـان داد كـه بـين مهارت ارتباطی اعضـاي خـانواده بـا رشـد مهارت‌های اجتمـاعي دانـش‌آمـوزان پسـر (05/p > 0) و. دختـر (01/p> ) همبستگي مثبت و معناداري وجود دارد. نتـايج تحليـل رگرسيون چندگانه از بين حيطه‌هاي هشتگانه‌ی مهارت‌های ارتباطی خانواده، بهتــرين پــيش‌بينــي كننــده‌هــاي رشــد مهارت‌های‌اجتماعی دانش آموزان پسر را وجود احساس امنيت در خـانواده و در مـورد دانش آموزان دختر، محبت كردن و تجـارب مشـترك بـا والـدين نشان داد.

کلید واژه:

مهارت‌های ارتباطی خانواده، روابط والد ـ فرزنـدي، رشـد مهارت‌هاي اجتماعي، پيشرفت تحصيلي


نویسندگان:

الناز مظاهری فروشانی, مریم براتعلی

عنوان:

مدل طراحی فضای یاددهی_ یادگیری دوره دبستان بر اساس رویکرد مغز محوری در بعد فیزیکی

چکیده:

تحقیق حاضر باهدف «مدل طراحی فضای یاددهی_ یادگیری دوره دبستان بر اساس رویکرد مغز محوری در بعد فیزیکی» به روش کیفی از نوع سنتزپژوهی انجام شد. روش نمونه گیری هدفمند و حوزه پژوهش شامل کلیه مقالات و پژوهش‌های چاپ‌شده در زمینه فضای یاددهی- یادگیری بر اساس رویکرد مغز محوری بودند. در این پژوهش طراحی فضای یاددهی_ یادگیری دوره دبستان بر اساس رویکرد مغز محوری در بعد فیزیکی و میزان اعتبار آن مورد بررسی قرار گرفتند و در این خصوص از بین 100 مقاله فارسی از سال 1388-1400، 28 مقاله با موضوع مرتبط بوده و از 50 مقاله انگلیسی از سال 1994-2021، 25 مقاله مورد بررسی و با روش کتابخانه ای و ابزار فیش برداری، گردآوری داده ها فراهم شد. برای تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها در این پژوهش از مراحل مطرح‌شده توسط روبرتس استفاده شد. با توجه به یافته‌های به‌دست‌آمده از هرکدام از سؤالات با هدف طراحی فضای یاددهی یادگیری بر اساس رویکرد مغز محوری در بعد فیزیکی ابعاد فضایی (شامل 12 مقوله)، ویژگی های ظاهری محیط (4 مقوله) و چیدمان (12 مقوله) است و همچنین الگوی طراحی شده از اعتبار لازم برخوردار است.

کلید واژه:

طراحی فضای یاددهی- یادگیری، دوره دبستان، رویکرد مغز محور، بعد فیزیکی.


نویسندگان:

الناز مظاهری فروشانی, مریم براتعلی

عنوان:

مدل طراحی فضای یاددهی_ یادگیری دوره دبستان بر اساس رویکرد مغز محوری در بعد روانی

چکیده:

تحقیق حاضر باهدف «مدل طراحی فضای یاددهی_ یادگیری دوره دبستان بر اساس رویکرد مغز محوری در بعد روانی» به روش کیفی از نوع سنتزپژوهی انجام شد. روش نمونه گیری هدفمند و حوزه پژوهش شامل کلیه مقالات و پژوهش‌های چاپ‌شده در زمینه فضای یاددهی- یادگیری بر اساس رویکرد مغز محوری بودند. در این پژوهش طراحی فضای یاددهی- یادگیری دوره دبستان بر اساس رویکرد مغز محوری در بعد روانی و میزان اعتبار آن مورد بررسی قرار گرفتند و در این خصوص از بین 100 مقاله فارسی از سال 1388-1400، 28 مقاله با موضوع مرتبط بوده و از 50 مقاله انگلیسی از سال 1994-2021، 25 مقاله مورد بررسی و با روش کتابخانه ای و ابزار فیش برداری، گردآوری داده ها فراهم شد. برای تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها در این پژوهش از مراحل مطرح‌شده توسط روبرتس استفاده شد. نتایج نشان داد که مضامین طراحی الگوی فضای یاددهی- یادگیری براساس رویکرد مغز محور در بعد روانی، ویژگی های فردی (20مقوله)، بعد هیجانی (9 مقوله)، روش تدریس (6 مقوله)، روش یادگیری (15 مقوله)، نقش پذیری (3 مقوله)، محیط آموزشی (4 مقوله)، بعد اجتماعی-فرهنگی (6 مقوله)، زمان آموزش، راهبردهای هشیاری آرمیده و غوطه ورسازی هماهنگ است و همچنین الگوی طراحی شده از اعتبار لازم برخوردار است.

کلید واژه:

طراحی فضای یاددهی- یادگیری، دوره دبستان، رویکرد مغز محور، بعد روانی.


نویسندگان:

عاطفه شکسته بند, عاطفه شکسته بند

عنوان:

لزوم توجه به برنامه درسی پنهان در نظام تعلیم و تربیت

چکیده:

برنامه درسی پنهان بعد انکار نشدنی یادگیری در نظام تعلیم وتربیت است. امروزه علاوه بر بعد ملموس آموزش، مباحث دیگری مطرح است که ابعاد غیررسمی یادگیری را در برمی گیرد و از آن به عنوان برنامه درسی پنهان یاد میشود. این بعد بر فرهنگ و ادراک دانش آموزان به حدی تاثیر می گذارد که لازم است در طراحی های آموزشی به آن توجه ویژه ای شود. غفلت از این بعد ناشی از نگاه سطحی و آگاهی ناقص برنامه ریزان است که پیامدهای غیر قابل پیش بینی را به همراه خواهد داشت. برنامه درسی پنهان را می توان یکی ازسرمایه هاي مفهومی رشته برنامه درسی به شمارآورد. اگرچه این برنامه رسمی نیست، اما شکل دهنده بسیاری از رفتار وعملکرد یادگیرندگان در آینده ای نزدیک خواهد بود. اين پژوهش سعي در شناخت و معرفي اين جزء پنهان دارد. طرح چنین مفاهیمی باعث میشود برنامه ریزان و معلمان نگاه عمیقتری نسبت به برنامه درسی پیدا کنند و با اطلاعات و آگاهی کاملتری با آن روبرو شوند.

کلید واژه:

آموزش، تدریس، برنامه درسی پنهان