
کنفرانس ملی مطالعات خانواده و مدرسه
دومین کنفرانس ملی مطالعات خانواده و مدرسه
مطالب این شماره عبارتند از
نویسندگان:
شیما تجری, مبینا اسکندرلی, آیتن یگانه, سودابه مازندرانی, سید مسعود حسینی
عنوان:
مرور سیستماتیک مطالعات حوزه هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان (مطالعه مروری)
چکیده:
در مقاله حاضر به بررسی مطالعات حوزه هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی پرداخته شد. هوش هیجانی که به معنای تشخیص و کنترل احساسات و هیجانات در خود و دیگران است می تواند بر جنبه های مختلف زندگی فرد تأثیر گذار باشد که یکی از این جنبه ها پیشرفت تحصیلی فرد در طول دوران تحصیل می باشد. پیشرفت تحصیلی که به معنای کسب اهداف آموزشی در دوره ای معین می باشد از مهم ترین مسائل در نظام آموزش و پرورش هست که عوامل مؤثر بر آن مورد توجه کارشناسان و پژوهشگران حوزه تعلیم و تربیت قرار گرفته و پژوهش های انجام گرفته نشان می دهد که هوش هیجانی دانش آموزان می تواند بر پیشرفت تحصیلی آن ها تأثیرگذار باشد
کلید واژه:
هوش هیجانی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
نویسندگان:
ساناز اکبری, اکرم نجفی
عنوان:
بررسی الگوهای تدریس برتر با محوریت تحلیل محتوای کتاب درسی سلامت و بهداشت 1402
چکیده:
هدف از انجام این نوشتار تحلیل ساختار و عناصر سازنده کتاب سلامت و بهداشت پایه دوازدهم چاپ 1402 می باشد. جهت تحلیل محتوا تمامی جملات، اهداف جزئی ساختار، تصاویر و فعالیت های کتاب به عنوان مورد مطالعه انتخاب شد. تکنیک تحلیل محتوا برای بعد بیرونی کتاب استفاده از ابزار فهرستی پرسشنامه، بررسی وضعیت ظاهری کتاب با استفاده از ابزار فهرستی پرسشنامه، تحلیل اهداف بر اساس طبقه بندی بنجامین بلوم، تحلیل هدف های کلی تربیتی با استفاده از ابزار فهرستی پرسشنامه، تحلیل متن نوشتاری کتاب براساس دیدگاه گیلفورد و تحلیل تصاویر کتاب با استفاده از ضریب I انجام شد. نتایج نشان داد که محتوای این کتاب با کتاب های سال قبل ارتباطی ندارد و درکتابهای سال قبل کتابی پیش نیاز این کتاب محسوب نمی شود. همچنین این کتاب هیچ نقش تکمیل کننده ای با کتاب های دیگر در این پایه ندارد و کتاب های مختلف در پایه ی دوازدهم از درجه دشواری یکسانی برخوردار است. بنابراین طبق تحلیل ما در این کتاب فقط به یکی از حیطه های سه گانه دراهداف جزیی توجه شده و شاید این موضوع و حجم زیاد مطالب کتاب باعث عدم انگیزه و علاقه در فراگیران طبق نظر ارزیابان می شود. همچنین بیشترین طیف سوالات کتاب در طیف تفکر واگرا با درصد فراوانی 7/43 قرار دارد و بعد از آن بیشترین درصد فراوانی با عدد 8/35 متعلق به حافظه ی شناختی است.
کلید واژه:
تحلیل، محتوا، سلامت و بهداشت، گیلفورد، بلوم
نویسندگان:
انسیه اسمعیلی, نیلوفر فرج پور
عنوان:
بررسی رابطه خودکارآمدی ریاضی و خودتنظیمی تحصیلی با پیشرفت ریاضی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهر داراب
چکیده:
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه خودکارآمدی ریاضی و خودتنظیمی تحصیلی با پیشرفت ریاضی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهر داراب انجام گرفت. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر پایه ششم ابتدایی مدارس دولتی شهر داراب در سال تحصیلی 1402-1401 می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و بر حسب جدول مورگان از بین 2580 نفر (1480 دختر و 1100 پسر) تعداد 330 نفر به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده¬ها از پرسشنامه خودكارآمدی ریاضی میدلتن و میگلی (1997) و پرسشنامه خودتنظیمی پینتریچ و ديگروت (1990) استفاده شد. هر دو پرسشنامه از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. جهت تجزیه و تحلیل داده¬ها از ضریب همبستگی پیرسون و روش تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد. نتایج نشان داد که بین پیشرفت ریاضی با خودکارآمدی ریاضی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. بین پیشرفت ریاضی با خودتنظیمی تحصیلی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. خودکارآمدی ریاضی دانش آموزان (0001/0=p، 332/0= ß) قدرت پیشبینی متغیر پیشرفت ریاضی دانش¬آموزان را دارد. خودتنظیمی تحصیلی دانش آموزان (0001/0=p، 439/0= ß) نیز قدرت پیش¬بینی پیشرفت ریاضی دانشآموزان را دارد.
واژگان كليدي: خودکارآمدی ریاضی، خودتنظیمی تحصیلی، پیشرفت ریاضی
کلید واژه:
خودکارآمدی ریاضی، خودتنظیمی تحصیلی، پیشرفت ریاضی
عنوان:
چگونه توانستم دانش آموزانم را به استفاده از آزمایشگاه شیمی علاقمند سازم؟
چکیده:
آزمایش کردن یکی از راههای آموختن اصول و نتایج کلی علم است که می تواند دانش آموزان را وادار به تفکر، بحث، نتیجه گیری و در نهایت یادگیری را مطلوب کند. با استفاده از ابزار کمک آموزشی بسیار ساده ، تفهیم بسیاری از مطالب آسان تر می گردد. اگر انتقال معلومات از آغاز به طرز درستی انجام نگیرد، فهماندن مطالب بعدی دشوارتر خواهد بود تا آن جا که نظم فکری دانش آموز به هم می ریزد، نیروی درک و باور در وی نسبت به حقایق علمی ضعیف می شود، فهم علومی مثل شیمی به نظر وی دشوار جلوه می کند و نسبت به آن بی علاقه می شود و پس از اندک زمانی اندوخته های نظری نیز از ذهنش زدوده می شود که فاجعه ای در آموزش و پرورش است. درس شيمي از دروسي است كه درك مفاهيم آن از ديد دبيران و دانش آموزان دشوار است و معمولاً نگرش مثبت نسبت به آن وجود ندارد. درس شيمي به دليل ويژگي آزمايشگاهي و كاربردي بودن، قابليت بالايي براي ارائه مفاهيم، باشبيه سازي و پويانمايي (انيميشن) رايانه اي دارد. در واقع بسياري از مفاهيم را كه نشان دادن آن ها حتي در آزمايشگاه دشوار است، مانند: حركت مولكول هاي گاز، حركت ذرات باردار درون يك محلول، ساختار مولكولي تركيبات، .... را مي توان با شبيه سازي رايانه اي به آساني قابل ارائه كرد.و با این عمل آزمایشگاه شیمی را برای دانش آموزان جذاب نمود.
بنابراين بهره گيري از رايانه در كلاس درس موجب افزايش يادگيري و پيشرفت تحصيلي دانش آموزان مي شود. يكي از بارزترين تأثيرات بهره گيري از رايانه، در آزمایشگاه شیمی تعامل فراگيران با يكديگر و با دبیر است. البته هنوز در ميان صاحبنظران، در زمينه سودمندي بهره گيري از رايانه در آموزش و يادگيري اختلاف نظرهايي وجود دارد، زيرا برخي از آنان رويكرد به اين مقوله را تنها موجي گذرا مي دانند و در مورد تأثير عميق و واقعي آن ترديد دارند و برخي ديگر رؤياي مدرسه هوشمند، مدرسه بدون ديوار، مدرسه مجازي و .... در سر مي پرورانند.اینجانب در اين طرح اقدام پژوهي تصمیم گرفتم که با استفاده از راهکار استفاده از فناوری اطلاعات در آزمایشگاه شیمی دانش آموزان پایه دوم و سوم رشته تجربی دبیرستان عصمت زرینه را به انجام آزمایشات فردی در آزمایشگاه شیمی علاقمند سازم.
کلید واژه:
حقایق علمی ، شیمی ، آزمايشگاه ، رايانه
نویسندگان:
بهناز دهقان, نازنین دهقان
عنوان:
چگونه توانستم با بهرهگیری از فناوری و روش های متنوع، تدریس زبان انگلیسی را برای دانشآموزان پایه هشتم در نرمافزار شاد جذابتر کنم؟
چکیده:
امروزه روند تدریس به سمت آموزش مجازی بیش از گذشته متمایل شده است. از طرفی با پیشرفت روزافزون فناوری به روشهایی نیاز داریم تا بتواند فناوری را در خدمت آموزش به کار گیرد. اینجانب بهناز دهقان، دبیر زبان انگلیسی دوره متوسطه، در طی مشاهداتی که از دانشآموزان دختر کلاس هشتم دبیرستان مسرور یونسی که 28 نفر بودند به عمل آوردم، متوجه شدم که دانشآموزان به یادگیری درس زبان انگلیسی در نرمافزار شاد علاقه نشان نمیدهند و اندکی باعث پسرفت آنها در این درس شده است. اینجانب در این اقدام پژوهی راهكارهای چگونگی علاقهمند ساختن دانشآموزان پایه هشتم را به درس زبان انگلیسی در فضای مجازی و در بستر نرمافزار شاد مورد بررسی قرار دادهام. اميد است پژوهش مذکور بتواند در جهت پيشبرد اهداف آموزشی موردقبول واقع شود.
کلید واژه:
آموزش مجازی، زبان انگلیسی، نرم افزار شاد، علاقه، فناوری
نویسندگان:
کوثر خضری, کوثر خضری
عنوان:
درس پژوهی ریاضی پایه پنجم ابتدایی محیط دایره
چکیده:
پژوهش حاضر از نوع درس پژوهی، با عنوان محیط دایره، به صورت گروهی و با همکاری و مشارکت ۳ نفر از همکاران در سال تحصیلی ۱۴۰۲_۱۴۰۱ صورت پذیرفت. این پروژه در سه تدریس روی ۲ گروه ۳۲ و ۳۶ نفره از کلاس های پنجم اجرا شد.
با توحه به اینکه بيش از ۵۰ درصد دانش آموزان مقاطع مختلف معمولا در درس رياضی مشكلات اساسی دارند. بسیاری از دانش آموزان حتی در ساده ترين مطالب رياضی مربوط به سال های قبل اشكال دارند و همچنین عدم توجه به آموزش درست در دوره های تحصیلی مشکل بزرگی است؛ چون هر چه دانش آموزان به سطوح بالا تر تحصیلی می رسند شاهد آن هستیم که از درک یک مسئله ی ساده ی ریاضی عاجزند، تصمیم گرفتیم با ترکیب درس ریاضی و هنر بتوانیم تا حدودی این مشکل را برطرف نماییم. احساس دانش آموز تا حد زیادی، به کار حافظه ای او مربوط می شود. اگر تدریس معلم طوری باشد که دانش آموز نسبت به درس های ریاضی بی تفاوت نباشد، آن وقت می تواند هر چه را لازم باشد، به موقع خود و بدون صرف نیروی زیادی به یاد آورد.
از آن جا که مساله ی محیط دایره یکی از موضوعات بسیار مهم و جزو اهداف آموزشی درس ریاضی دوره ی ابتدایی میباشد. لذا چالش های پیش روی گروه در این حوزه این بود که ما چگونه می توانیم در تدریس به صورت موثر عمل کرده و اهمیت درس را به صورتی شایسته به دانش آموزان بفهمانیم. درس پژوهی فرایندی است پژوهشی که بر چرخه یادگیری گروهی–کیفی–مشارکتی– مداوم–عمل بازاندیشی و بازبینی یافته ها استوار است پس از اجرای طرح درس اولیه (سناریو) و بازبینی آن نهایتاً سناریو در کلاس تدریس و توسط اعضای گروه به مشاهده و نقد و تحلیل گذاشته شد.
کلید واژه:
محیط دایره،روش هنری آموزش ریاضی،روش های نوین آموزش ریاضی ،ارتباط بین هنر و ریاضی
نویسندگان:
بابک هادیان حیدری
عنوان:
چگونگی بهبود یادگیری و علاقهمندی دانشآموزانم در درس عربی
چکیده:
یکی از مشکلات بزرگ دانش آموزان در دورهی کرونایی، کاهش یادگیری و کم شدن علاقه¬یشان است؛ لذا بر اساس شواهد چنین دریافت شد که برخی از دانشآموزانم دچار عدم یادگیری در فضای کلاس هستند. نهایتاً تصمیم گرفته شد که طی یک بازهی زمانی و در فرآیند خاصی این مشکل تا حدودی بهبود بخشیده شود. آموزش خلاق و جذاب، یکی از ابزارهای خارقالعادهای است که در آن از مواردی همچون پاداش دادن، تمرین و تکرار، استفاده از ابزارهای جدید الکترونیکی بهره برده میشود تا به دانشآموزان کمک نماید که در کلاس اعتماد به نفس خویش را به دست آورند. تقویت اراده، استفاده از ابزارهای تدریس و ارائه جذاب، اضطراب و ترس را از بین میبرد و علاقهمندی را به نوعی در افراد تقویت میکند. عوامل زمینهساز افزایش یادگیری و علاقهمندی عبارتند از:1. نظارت خانواده در انجام فعالیتهای شخصی؛ 2. تدریس جذاب؛ 3. از بین بردن احساس سرخوردگی و ضعف در دانشآموزان با والدین و معلم مثلاً در خوانش درس عربی؛ 4. حذف مقررات سخت گیرانه از جمله اجباری کردن پاسخگویی در عین بیعلاقگی دانشآموزان که گاه همراه با ترس است.
کلید واژه:
یادگیری، علاقه، درس، عربی.
نویسندگان:
بابک هادیان حیدری
عنوان:
ترغیب و جذاب سازی کلاس درس عربی برای دانش آموزانم
چکیده:
زبان و ادبیات عربی با آنکه تعداد حروف آن نسبت به فارسی کمتر است؛ اما یادگیری آن برای برخی از دانش آموزان به جهت وجود قواعد در نگاه نخست سخت میآید؛ درحالیکه آموزش روشهایی میتواند نگاه دانش آموزان را تغییر دهد و توجه آنها را به درس جلب نماید؛ ازاینرو پژوهش حاضر با روش توصیفی – تحلیلی با دلایل مستند روشهای جذاب¬سازی و ترغیب دانش آموزان هنرستان را به درس عربی را بررسی نموده است و نتایج پژوهش حاکی از آن است که رشتههای دانش آموزان کار و دانش بهگونهای میباشد که آنها تمایل زیادی به دروس نظری ندارند؛ لذا در مراجعه اول با درس عربی در جهت عدم پذیرش آن میباشند. با تغییر رویه تدریس که آنها در پایه هفتم و هشتم و نهم با آن مواجه بودند و بهکارگیری روشهایی چون آموزش با پاورپوینت، دیدن کلیپهای کوتاه عربی مرتبط با درس، روش سنجش چون کتابباز، استفاده از روش سنجش پنجانگشت، دانش آموزان به درس را ترغیب شده و نمرات کم آن¬ها سال در نوبت اول افزایش می¬یابد.
کلید واژه:
ادبیات عرب، معلم، دانش آموزان، هنرستان.
نویسندگان:
فاطمه رمضانی, فاطمه رمضانی, عرفان فقیهی
عنوان:
تأثیر افسردگی تحصیلی بر عملکرد دانشآموزان ابتدایی
چکیده:
افسردگی تحصیلی، یک وضعیت روانی است که در آن دانشآموز یا دانشجو به طور مداوم و مداوم احساس افسردگی، ناراحتی و ناامیدی در محیط تحصیلی دارد. این وضعیت انگیزهها و انگیزههای تحصیلی را کاهش میدهد و میتواند به طور مستقیم یا غیرمستقیم به کاهش عملکرد تحصیلی، تاخیر در پیشرفت تحصیلی و کاهش اثربخشی تحصیلی منجر شود. در پژوهش حاضر سعی شده است ضمن معرفی افسردگی تحصیلی و تاثیر آن بر عملکرد دانش آموزان ، به بررسی راهکار هایی در جهت بهبود دانش آموزان بپردازیم. مقاله حاضر با شیوه تحقیق آمیخته تهیه شده است. هدف این است که معلمان بتوانند با شناخت جامع از افسردگی تحصیلی و تاثیر آن ، بتوانند راهکارهایی در جهت بهبود دانش آموزان خود انجام دهند و باعث پیشرفت بیشتر دانش آموزان و بهبود شرایط زندگی آن ها شوند.
کلید واژه:
افسردگی_تحصیلی، مدرسه ، دانش آموز
نویسندگان:
نازنین دهقان, بهناز دهقان
عنوان:
چگونه توانستیم مهارت روان خوانی دانش آموز را در درس فارسی بهبود ببخشیم
چکیده:
یکی از شایع ترین اختلالات مرتبط با یادگیری اختلال خواندن است که بروز آن هیچ ارتباطی با سطح و بهره هوشی کودکان ندارد و خانواده ها میتوانند با متد های درمانی آن را بهبود بخشند، به طوریکه کودک به راحتی به مسیر طبیعی رشد برگردد. از جمله راهکار هایی که برای رفع مشکلات خواندن استفاده میشود بازی برای توضیح روابط بین کلمات است. مطالعه والدین و کمک آنها هم بسیار مؤثر است. به کارگیری از وسایل ارتباط جمعی و کتاب های مصور هم به ما کمک میکنند. هدف از پژوهش حاضر این بود که مشکل خواندن دانشآموز پایه پنجم را رفع کرده و مهارت خواندن را در او تقویت کنیم. برای این کار از اقدام پژوهی استفاده شد و برای گردآوری اطلاعات از روشهای مشاهده با حضور در کلاس مصاحبه با مدیر و مادر دانش آموز و آزمون خواندن متن استفاده شد. بعد از چهار جلسه کار و تمرین با دانش آموز متوجه شدیم کمی بهتر شده است ولی برای اینگونه اختلالات این تعداد جلسات بسیار کم است. نتایج ما نشان داد او از پایه مشکل دارد و بعضی ازحروف را درکنار هم نمی شناسد و کند خوانی او به این خاطر است.
کلید واژه:
اختلال یادگیری، کند خوانی، مشکلات خواندن
نویسندگان:
مهرناز جبارپور, محمدجواد دژکوهی
عنوان:
اگر یک دانش آموزی در کلاس داشتم که از لحاظ ذهنی دچار مشکل باشد و درس ها را کمی دیرتر از از بقیه دانش آموزانش یادبگیرد باید چکاری انجام دهم
چکیده:
برای تدریس موثردردرس ریاضی ابتدایی بایستی دانش آموزان را فعال کرد چراکه هرقدر فراگیران در جریان یادگیری فعال باشند عملکرد آنان بهترخواهد بود. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که باید معلمان از روشها و یا تلفیقی از روش های نوین تدریس ریاضی، ابزارهای کمک آموزشی وغیره، برای تدریس موثر بهره ببرند و نباید در جریان تدریس ریاضی متکلم الوحده شد و بجای تدریس سنتی ومتکلم الوحده باید از تدریس چهره به چهره و روشهای نوین تدریس استفاده کرد. همچنین باید از طریق فرصت پرسش و پاسخ، ایفای نقش دادن به دانش آموزان آنان را درجریان یادگیری مشارکت داده تا اینکه تدریس موثر و گیرای آن در بین دانش آموزان ابتدایی عمیق ترو بلند مدت باشد. راهبردهای که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرند، زیر مجموعه ی روش های نوین و فعال قرار دارند. نتیجه این پژوهش موید آن است که بین چهار مقوله یعنی روش فعال، روش سنتی، پیشرفت تحصیلی و خلاقیت رابطه تاثیرگزار و معنا داری وجود دارد.
کلید واژه:
روایت پژوهی،ریاضی،تدریس،ابتدایی
نویسندگان:
فاطمه رمضانی, فاطمه رمضانی, عرفان فقیهی
عنوان:
تاثیر روش های آموزش فعال بر توسعه مهارت های کاربردی دانش آموزان
چکیده:
توسعه مهارت های کاربردی در دانش آموزان اهمیت بسیاری دارد. این مهارت ها به دانش آموزان کمک می کنند تا بهترین استفاده را از مطالب درسی خود ببرند و نیز در زندگی روزمره شان موفقیت بیشتری داشته باشند. در پژوهش حاضر سعی شده است ضمن معرفی مهارت های کاربردی و روش های آموزش فعال ، تاثیر آن بر عملکرد دانش آموزان ، به بررسی راهکار هایی در جهت بهبود مهارت های کاربردی دانش آموزان بپردازیم. مقاله حاضر با شیوه تحقیق آمیخته تهیه شده است. هدف این است که معلمان با شناخت جامع از مهارت های کاربردی و تاثیر آن ، بتوانند راهکارهایی در جهت بهبود دانش آموزان خود انجام دهند و باعث پیشرفت بیشتر دانش آموزان و بهبود شرایط زندگی آن ها شوند.
کلید واژه:
مهارت های_کاربردی، مدرسه ، دانش آموز
نویسندگان:
مرضیه ملکیها, مرضیه ملکیها
عنوان:
بررسی روند رشد مسیر شغلی در کودکان
چکیده:
دوران کودکی به لحاظ رشد دارای اهمیت ویژهای است لذا بر این اساس بسیاری از روانشناسان معتقدند
که پایههای صحیح تربیت و رشد شخصیت در دوران کودکی بنا نهاده می شود. مسیرشغلی نیز از جمله
نقش هایی است که موفقیت در آن برای افراد خصوصا والدین حایز اهمیت است اما بسیاری از والدین تنها
برای فرزندان خود شغلی را در اینده متصور می شوند و بسیاری از آنها از این موضوع ناآگاهند که رشد
مسیر شغلی از دوران کودکی آغاز می شود. مقالۀ حاضر با هدف معرفی روند رشد مسیرشغلی در کودکان
و معرفی وظابف مربوط به هر مرحله تدوین شده است
کلید واژه:
روند، رشد مسیرشغلی، کودکی
نویسندگان:
فاطمه رمضانی, فاطمه رمضانی, عرفان فقیهی
عنوان:
نقش و کارکردهای انجمن اولیا و مربیان در توسعه تحصیلی و اجتماعی دانشآموزان
چکیده:
انجمن اولیا و مربیان یک شاخص مهم در فرآیند تربیت و تعلیم دانشآموزان است که با ارتقاء مهارتها، انگیزش و انضباط، بهبود ارتباطات خانواده و مدرسه، و حمایت از تحصیلات دانشآموزان به توسعه تحصیلی و اجتماعی آنها کمک میکند. در پژوهش حاضر سعی شده است ضمن معرفی انجمن اولیا و مربیان و اهمیت و نقش آن و تاثیر آن بر عملکرد دانش آموزان ، به بررسی راهکار هایی در جهت بهبود کارایی انجمن اولیا و مربیان بپردازیم. مقاله حاضر با شیوه تحقیق آمیخته تهیه شده است. هدف این است که معلمان و اولیا با شناخت جامع از انجمن اولیا و مربیان و تاثیر آن ، بتوانند راهکارهایی در جهت بهبود کارایی انجمن اولیا و مربیان انجام دهند و باعث پیشرفت بیشتر دانش آموزان و بهبود شرایط زندگی آن ها شوند.
کلید واژه:
انجمن_اولیا_مربیان، مدرسه ، دانش آموز
نویسندگان:
نریمان فرداد, فریبا فرداد, جوانمیر حمزه ای, ناصح حسینی
عنوان:
نقش ها و مسئولیت های معاون آموزشی در مدارس مقطع ابتدایی
چکیده:
مدرسه مهمترین نهاد اجتماعی، تربیتی و آموزشی و اصلی ترین رکن تعلیم و تربیت است که به منظور تربیت صحیح دانش آموزان در ابعاد دینی، اخلاقی ،علمی ، آموزشی ، اجتماعی و کشف استعدادها و هدایت و رشد متوازن روحی و معنوی و جسمانی آنان، برابر ضوابط و دستورالعمل های وزارت آموزش و پرورش تأسیس و اداره می شود. اهمیت و نقش آموزش و پرورش در بهسازی و توسعه زندگی فردی و اجتماعی موجب شده است که جامعه و اولیای دانش آموزان انتظار داشته باشند که مدرسه محیطی رشد دهنده، پویا و زمینه ساز پرورش استعدادهای بالقوه و خداداد فرزندان آنان باشد. تحقق اهداف متعالی آموزش و پرورش و لزوم توجه به روحیات و ویژگیهای نسل جوان، تفاوت های ناشی از شرایط جغرافیایی و محیطی و محدودیت منابع و امکانات، ایجاب می کند که اداره امور مدارس مبتنی بر افزایش قدرت تصمیم گیری ، استقلال نسبی، انعطاف پذیری و روشهای غیرمتمرکز و مشارکت جویانه باشد تا بتواند فضای عمومی مدرسه را پویا، پرنشاط و فعال نموده و توانمندی های و خلاقیت های مدیران، معلمان و دانش آموزان را به خوبی شکوفا و متجلی سازد. بدین جهت در این پژوهش نقش ها و مسئولیت های معاون آموزشی مدرسه در مدارس مقطع ابتدایی به عنوان یکی از ارکان اصلی مدرسه بررسی می شود.
کلید واژه:
مدرسه، تعلیم و تربیت، معاون آموزشی، نقش ها و مسئولیت ها، مقطع ابتدایی.
نویسندگان:
فاطمه رمضانی, فاطمه رمضانی, عرفان فقیهی
عنوان:
چالشها و راهکارهای اجرای برنامهدرسی پنهان در مدارس
چکیده:
برنامههای پنهان به عنوان روشی نوآورانه در آموزش و یادگیری مورد توجه قرار گرفتهاند، اما مواجه با موانع مختلف میتواند موفقیت اجرای آنها را تحت تاثیر قرار دهد.در پژوهش حاضر سعی شده است ضمن معرفی برنامه درسی پنهان و اهمیت و تاثیر آن بر عملکرد دانش آموزان ، به بررسی راهکار هایی در جهت بهبود اجرای برنامه درسی پنهان بپردازیم. مقاله حاضر با شیوه تحقیق آمیخته تهیه شده است. هدف این است که معلمان با شناخت جامع از برنامه درسی پنهان و تاثیر آن ، بتوانند راهکارهایی در جهت بهبود اجرای برنامه درسی پنهان مدارس انجام دهند و باعث پیشرفت بیشتر دانش آموزان و بهبود شرایط زندگی آن ها شوند.
کلید واژه:
برنامه_درسی_پنهان، مدرسه ، دانش آموز
نویسندگان:
محمد خوافی, محمد خوافی
عنوان:
ادغام هوش مصنوعی دریادگیری زبان
چکیده:
در فرآیند آموزش و یادگیری عوامل متعددی دخیل هستند و محققان همواره برای بهبود و تسریع این فرآیند به دنبال راهکارهایی بوده اند. هوش مصنوعی امروزه در همه جنبه های زندگی بشر از جمله فرآیند آموزش و یادگیری نفوذ کرده و به یک موضوع مهم جهانی تبدیل شده است . فناوری واقعیت مجازی یکی از کاربردهای مهم هوش مصنوعی است . با ترکیب این دو می توان برنامه هایی تولید کرد که مباحث علمی ، روند یادگیری و درک بهتر موضوعات آموزشی را تسهیل کرد .پژوهش حاضر با هدف بررسی ادغام هوش مصنوعی در یادگیری زبان و به روش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا انجام شده است . نتایج پژوهش حاکی از آن است که بهره برداری هر چه بیشتر از فناوری آموزش مجازی، باعث کاهش هزینه های آموزش سنتی و افزایش کیفیت خدمات آموزشی می گردد. استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی و واقعیت مجازی میتواند در ارائه مطالب آموزشی به دانش آموزان و روند یادگیری آنان کمک کند و بستری نیز برای حمایت از معلمان فراهم آورد یادگیری زبان با هوش مصنوعی یک روش خلاقانه و نو برای زبان آموزان در سراسر دنیاست. فناوری به یادگیری زبان نشاط میبخشد و در یادگیری سریع و آسان زبان کمک میکند
کلید واژه:
هوش مصنوعی، یادگیری زبان ، دانش آموزان
نویسندگان:
محمد اسماعیل زند
عنوان:
پیش بینی افسردگی بر اساس انعطاف پذیری و انسجام خانواده در دانش آموزان پسر شهر قم
چکیده:
هدف از پژوهش حاضر پیش بینی افسردگی بر اساس انعطاف پذیری و انسجام خانواده در دانش آموزان پسر شهر قم بود. اين پژوهش، توصيفي از نوع همبستگي بود. جامعه آماري اين پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر قم در سال تحصیلی 1401-1402 بود كه با استفاده از روش نمونه گيري خوشه اي چند مرحله اي 150 دانش آموز مقطع ابتدایی انتخاب شدند. ابزار های پژوهش شامل پرسشنامه افسردگي كودكان (CDI) و پرسشنامه ارزيابي انعطاف پذيري و انسجام خانواده (FACES-III) بود. در ابتدا دانش آموزان پرسشنامه خود ارزيابي افسردگي كودكان را تکمیل نمودند و سپس پرسشنامه ارزيابي انعطاف پذيري و انسجام خانواده توسط مادران دانش آموزان تکمیل شد. داده های پژوهش به وسيله روش تحليل رگرسيون مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. يافته های پژوهش نشان داد كه بين افسردگي كودكان با انسجام خانواده رابطه معنادار وجود دارد (01/0›p). براساس نتايج تحليل رگرسيون گام به گام، انسجام خانواده 13 درصد واريانس افسردگي فرزندان را تبيين مي كند. بنابراين، مي توان نتيجه گرفت كه انسجام خانواده، از عوامل تأثيرگذار در پيش بيني افسردگي دانش آموزان بوده است و در پيشگيري، سبب شناسي و درمان اختلال افسردگي نقش مهمي ايفا مي نمايند.
کلید واژه:
افسردگی، انعطاف پذیری و انسجام خانواده، دانش آموزان پسر
نویسندگان:
سیده زینت ساداتی پایین رودپشتی
عنوان:
شیوههای کیفیت بخشی در نظام آموزش و پرورش با تکیه بر بهبود سطح کیفی معلمان
چکیده:
در نظام آموزش و پرورش، کیفیت بخشی در جریان آموزش، یادگیری و به طور کلی در نظام آموزش و پرورش اهمیت بسیار زیادی دارد. یکی از این موارد که تاثیر بهسزایی در تمامی بخشهای آموزش و پرورش دارد بهبود سطح کیفی معلمان است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف «شیوههای کیفیت بخشی در نظام آموزش و پرورش با تکیه بر بهبود سطح کیفی معلمان» نگارش شده است.. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری دادهها مبتنی بر شیوه کتابخانهای یا اسنادی می¬باشد. نحوه تحلیل دادهها نیز مبتنی بر روش توصیفی – تحلیلی است. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که در حال حاضر مشکلات اساسی آموزش و پرورش را می توان در دو گروه بیرونی و درونی طبقه بندی کرد که مانع ارتقای کیفیت خدمات آموزشی می شوند. از این رو باید تلاش کرد تا با تکیه بر اسناد بالادستی و ظرفیتهای آموزش و پرورش نسبت به رفع مشکلات مدنظر اقدام کرد و راهکارهای عملیاتی را اتخاذ نمود.
کلید واژه:
آموزش و پرورش، کیفیت بخشی، آموزش، معلمان
عنوان:
بررسی ارتباط روانشناسی اسلامی با امیدواری دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان نقده
چکیده:
مقدمه و هدف: اهمیت معنویت و رشد معنوی در انسان، در چند دهه گذشته به صورتی روزافزون توجه روانشناسان را به خود جلب کرده است. پیشرفت علم روانشناسی از یک سو و ماهیت پویا و پیچیده جوامع نوین از سوی دیگر، باعث شده است که نیازهای معنوی بشر در برابر خواست ها و نیازهای مادی قد علم کنند و اهمیت بیشتری بیابند. هدف این پژوهش تعیین ارتباط روانشناسی اسلامی با امیدواری دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان نقده است.مواد و روش: این پژوهش توصیفی- همبستگی در سال 1400 در مدارس ابتدایی دخترانه و پسرانه نقده انجام شد. نمونه پژوهش شامل 300 نفر از دانش آموزان دختر و پسر ابتدایی نقده بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها به صورت خود گزارشی و با استفاده از پرسشنامه های نگرش سنج دینی و امیدواری (اشنایدر) جمع آوری شد. روایی و پایایی ابزار در مطالعات قبلی تایید شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و همبستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون خطی به منظور آزمون فرضیه مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد بین روانشناسی اسلامی با امیدواری (001/.=P) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.نتیجه گیری: یافته های پژوهش حاضر نشان داد متغییر اثر گذار روانشناسی اسلامی در امیدواری دانش آموزان نقش مهمی دارد. از این رو پیشنهاد می شود در راستای افزایش امیدواری دانش آموزان، آموزش هایی در رابطه با استفاده از روانشناسی اسلامی، در مدارس برای دانش آموزان ارائه شود.
کلید واژه:
روانشناسی اسلامی، امیدواری، دانش آموزان
عنوان:
بررسی رابطه بین آموزش مجازی و خودکارآمدی دانش آموزان مقطع ابتدایی
چکیده:
هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین آموزش مجازی و خودکارآمدی دانش آموزان مقطع ابتدایی است. مدل پژوهش توصیفی _ تحلیلی است که با رویکرد اسنادي و رجوع به منابع مرتبط از جمله کتابها، سایت های معتبر و مقالات به دست آمده است. خود کارآمدی و عوامل موثر بر آن سال هاست که کانون توجه روان شناسان پژوهشی است و در بین کارشناسان آموزش و پرورشی جای دارد. افراد با باورهای خود کار آمد قوی، نسبت به افرادی که خود کارآمدی ضعیف دارند در انجام تکلیف، کوشش و پافشاری بیشتری از خود نشان می دهند و در نتیجه عملکرد آنان در انجام تکلیف بهتر است. با گسترش آموزش های مجازی و اهمیت خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان، نگارنده در پژوهش حاضر قصد دارد تا به بررسی رابطه بین آموزش مجازی و خودکارآمدی دانش آموزان مقطع ابتدایی بپردازد.
کلید واژه:
آموزش مجازی، دانش آموزان، خودکارآمدی، مقطع ابتدایی
عنوان:
بررسی مطالعات روش های شناسایی و روش های تدریس و درمان دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری و تاثیرات آشنایی معلم در این زمینه ها
چکیده:
هدف:هدف از این مقاله مروری بررسی مطالعات روش های شناسایی و روش های تدریس و درمان دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری و تاثیرات آشنایی معلم در این زمینه ها بود.روش:روش پژوهش حاضر از نوع مروری بود.یافته:نتایج نشان داد که معلم یکی از کسانی بود که به علت ارتباط داشتن با دانش آموزان و ویژگی های آنها میتواند با شناسایی و درمان دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری از آسیب های روحی_روانی و اجتماعی و همچنین هزینه های مادی وارد بر دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری و خانواده آنها جلوگیری کند و برای انجام این کار بسیار مهم،روش های تدریس برای هر نوع اختلال و همچنین آزمون های زیادی برای شناسایی آنها وجود داشت.پس پیشنهاد میشود که معلم ها به خصوص معلمان ابتدایی به این قضیه توجه شایانی کنند و با ارتباط موثر با دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری،با ویژگی های آنها آشنا و برای درمان این دانش آموزان اقدام کنند.
کلید واژه:
ناتوانی های یادگیری،دانش آموزان،معلم،روش تدریس
نویسندگان:
فاطمه رضانژاد میانگفشه
عنوان:
درس پژوهی : ساده کردن کسر - ریاضی پایه ششم
چکیده:
یکی از راهکارهای عملیاتی در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش گسترش فرهنگ تفکر و پژوهش محوری و ایجاد شبکه های فعال پژوهشی در نظام تعلیم و تربیت است تا نظام آموزشی با تحولات جهانی در عرصههای علمی، فنی، فناوری و...همگام باشد.این راهکار نیازمند معلمانی خردمند، متدین، خلاق و نوآوری است که روحیهی کنجکاوی و پژوهشگری داشته باشند و از روشهای نوین در فرآیند یاددهی- یادگیری استقبال کنند تا بتوانند دانشآموزانی پژوهشگر تربیت نمایند. یکی از روشهایی که امروزه اکثر نظامهای آموزشی دنیا برآن متمرکز شدهاند، فرآیند درس پژوهی است که موجب پرورش حرفه ای معلم میشود. لذا در این پژوهش سعی شده است مشارکت وعلاقه دانش آموزان کلاس ششم در درس ریاضی با استفاده از فرآیند درس پژوهی مورد بررسی قرار گیرد که در ابتدا با همکاری گروه درس پژوه به بررسی مسئله مورد نظر پرداخته و سپس سؤالات پژوهشی در کلاس درس را تبیین نموده و پس از تشکیل جلسات متعدد گروه درس پژوه، نقشهی ذهنی محتوا تهیه گردید و پس از آن طرحی برای اجرای پژوهش مشارکتی در آموزش ریاضی مبحث ساده کردن کسر به دانش آموزان پیشنهاد شد.پس از بررسی طرح پیشنهادی و رفع اشکالات احتمالی، آن را به اجرا گذاشته و درنهایت به ارزیابی وبازبینی فرآیند عمل پرداخته شد. در ارزیابی و نقد، اشکالات و ایرادات جزئی از سوی گروه درس پژوه مطرح گردید که با توجه به برخی از ایرادات وارد شده و تحقق شایستگیهای لازم طرح درس و اجرای آن مجددا پیاده سازی گردید. در پایان به نگارش گزارش روایتی از کلیهی مراحل پرداخته شده که امید است چراغی باشد فرا راه معلمانی دلسوز، آنانی که شاید یکی از دغدغههایشان، آموزش هرچه بهتر و جذاب تر ریاضی به دانش آموزان باشد.
پژوهش حاضر از نوع درس پژوهی می باشد ویک پژوهش کیفی است. موضوع درس پژوهی مبحث ساده کردن کسر در کتاب ریاضی پایه ششم می باشد. این پژوهش باهدف افزایش یادگیری دانش آموزان در این موضوع درسی و توسعه حرفه ای افراد شرکت کننده در پژوهش صورت گرفته است. درس پژوهی دراین مبحث که پیش نیاز بحث های اساسی دیگر در کتاب ریاضی می باشد، توسط اعضای گروه درس پژوهی در پایه ششم انجام شده است. نتایج به دست آمده پس از انجام فرایند درس پژوهی نشان داد که انجام این فرایند باعث افزایش فعالیت دانش آموزان در کلاس درس شده است و دراجرای مجدد آگاهی دانش آموزان در مبحث ساده کردن کسر در کتاب ریاضی پایه ششم نسبت به اجرای شماره 1 افزایش داشته است وهمچنین این فرایند منجر به توسعه دانش حرفه ای معلمان شرکت کننده در تیم درس پژوهی شده است.
کلید واژه:
درس پژوهی، تدریس مشارکتی، اقدام پژوهی
نویسندگان:
محسن اتش زر, محسن آتش زر
عنوان:
چگونه توانستم مشکلات املایی سحر را برطرف کنم؟
چکیده:
اینجانب محسن آتش زر، اقدام پژوهی حاضر را در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ و در حین تدریس در کلاس دو پایه چهارم و پنجم انجام داده و در این راه از تجارب ارزشمند همکاران و صاحب نظران کمک گرفتم. هدف از این پژوهش بررسی و رفع مشکلات املایی یکی از دانش آموزان کلاس پنجم، دبستان ابن سینا روستای نوغاب شهرستان قاین می باشد. واحد درسی املاء از اصلی ترین ماده های درسی است که برای تمامی مقاطع مدرسه ارائه میگردد. این موضوع نشان دهنده اهمیت درس املاء است. کسب مهارت نوشتن در بیشتر اوقات مشکلات عدیده ای به دنبال دارد. جداول آماری وزارت آموزش و پرورش نشان می دهد که هر ساله دانش آموزان زیادی به دلیل ضعف نوشتاری و مشکل در املاء ترک تحصیل کرده یا در آستانه آن قرار میگیرند. در ادامه مطالعات اینجانب با بررسی بیشتر به این نتیجه رسیدیم که، میزان زیادی از مشکل دانش آموز مذکور به ضعف در حافظه دیداری و به بی دقتی او بر میگردد. پس از مشورت با همکاران و تحقیق در مقالات و کتب مربوطه، با اتخاذ تدابیر و راهکارهایی متنوع توانستیم میزان زیادی از اشتباهات او را رفع کرده و املاء نویسی او را بهبود ببخشیم و موجبات خرسندی وی و خانواده اش را فراهم کنیم.
کلید واژه:
اقدام پژوهی، درمان نارسا نویسی، روش تدریس املاء.
عنوان:
نقش خانواده و روابط اعضای خانواده بر آمادگی به اعتیاد در میان نوجوانان
چکیده:
نوجوانان به عنوان گروه پرخطر در معرض اعتیاد قرار دارند. این پژوهش با هدف نقش خانواده و روابط اعضای خانواده بر آمادگی به اعتیاد در میان نوجوانان انجام گرفته است. خانواده اولین پایه گذار شخصیت ارزش ها و معیارهای فکری فرزندان است. روان شناسان بر این باورند که عملکرد والدین به طور معنیداری بر شکل گیری افکار، رفتار و هیجانات کودکان تاثیر دارند. بنابراین شیوه های فرزندپروری و روش های تربیتی والدین دارای اهمیت بسیاراست. مطالعات نشان داده است که سبک فرزندپروری مقتدرانه ،رابطه معکوسی با مصرف الکل، سیگار ،آمادگی به اعتیاد و مصرف مواد دارد . رابطه گرم بین اعضای خانواده مخصوصا با فرزندان امکان جذب آنها را به خانواده بیشترکرده و کمتر احتمال دارد ،که از خانه و خانواده فراری باشند و به گروه دوستان یا گروههای ناهنجار پناه بیاورند. راهنمایی و آموزش های اولیه به پدران و مادران در درون خانواده می تواند تا حد زیادی از بروز نابسامانی های ناشی از اعتیاد جلوگیری کند.
کلید واژه:
خانواده، اعضای خانواده ،اعتیاد، نوجوانان
نویسندگان:
فاطمه نیکبخت نصرآبادی
عنوان:
چگونه توانستم دانش آموزانم را به داشتن کسب و کار دانش آموزی و شرکت در بازارچه علاقمند کنم
چکیده:
این پژوهش دریکی از دبیرستانهای شهر اصفهان در سال 1401به منظور علاقمند نمودن آنان به شرکت در بازارچه های کسب و کار دانش آموزی به روش اقدام پژوهی صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش را 93 نفر از دانش آموزان پایه هفتم تشکیل دادند. که در نهایت با انجام فعالیتهایی که صورت گرفت اکثریت دانش آموزان حضوری فعال در بازارچه داشته و حتی نسبت به راه اندازی کسب و کار شخصی اقدام نمودند.
کلید واژه:
بازارچه کسب و کار دانش آموزی
نویسندگان:
میرجمال الدین چناری, نجمه جلالینژاد, امیر حسین قلاسی
عنوان:
دانشآموزان امروزی و فضای مجازی (آشنایی با مشکلات تا ارائه راهکاهای مؤثر)
چکیده:
استفاده افراطی دانشآموزان از فضای مجازی به بهانه آموزش مجازی در دوران کرونا سبب شد که در دوران پساکرونا نیز این استفاده افراطی ادامه داشته باشد. این مسئله در حالی است که دانشآموزان ایرانی تا قبل از شیوع ویروس کرونا به هیچ عنوان آموزشهای لازم جهت استفاده صحیح از فضای مجازی را در مدارس دریافت نکرده بودند، بنابراین پژوهش حاضر با با هدف آموزش و ترغیب دانشآموزان به استفاده صحیح از فضای مجازی و رعایت حدود دوستی در استفاده از فضای مجازی در دوران پساکرونا اجرا شده است. پژوهش حاضر توصیفی از نوع اقدامپژوهی بود. جامعهآماری پژوهش شامل تمامی دانشآموزان شهرستان زاهدان بود که از این میان تعداد 31 نفر دانشآموز پایه ششم آموزشگاه حبیب بن مظاهر به شیوه نمونهگیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات مورد نیاز اقدام پژوهی از 1- نظرسنجی از والدین دانشآموزان در مورد چگونگی استفاده دانشآموزان از فضای مجازی 2- مشاهده رفتار دانشآموزان در شبکه شاد 2- نظرسنجی از والدین در مورد میزان استفاده دانشآموزان از فضای مجازی 4- مصاحبه با کادر آموزشی و 5- پیشینه پژوهش و منابع موجود استفاده شد. پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده با کمک متخصصان و کارشناسان، 3 اقدام راهبردی و 36 زیرمؤلفه متناسب با اطلاعات بدست آمده، طراحی و برای دانشآموزان پایه ششم آموزشگاه حبیب بن مظاهر به اجرا درآوردیم. پس از 52 روز از اجرای راهکارهای اجرا شده، نتایج شواهد 2 و مقایسه آن با شواهد 1 نشان داد که راهکارها و آموزشهای ارائه شده کاملاً اثرگذار بوده است و این آموزشها باعث استفاده صحیح از فضای مجازی و رعایت حد و حدود دوستی توسط دانشآموزان پایه ششم آموزشگاه حبیب بن مظاهر شده است.
کلید واژه:
فضای مجازی، پساکرونا، دانشآموزان
نویسندگان:
Masoumeh Rezaei kahkha
عنوان:
چگونه توانستم با بهره گیری از روش فراشناخت پانورا و فیلیپو و مدل لنگر مهارت حل مسائل کلامی دانش آموزانم را ارتقا دهم
چکیده:
پژوهش حاضر با هدف ارتقای مهارت حل مسئله در دانش آموزان با بهره گیری از روشهای فراشناخت پانورا و فیلیپو و مدل لنگر انجام گرفته است. این پژوهش به شیوه اقدام پژوهی انجام شده. جامعه آماری شامل دانش آموزان پایه ششم ابتدایی دبستان نبوت شهر زابل در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ بوده که در حل مسئله ضعف داشته اند . ابزارهای مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات شامل چک لیستهای مشاهداتی،مصاحبه و بررسی برگه های آزمون دانش آموزان بوده اند. داده ها از طریق الگوی ترسیم مفاهیم تجزیه و تحلیل شدند.در مجموع یافته های این پژوهش حاکی از آن است که برنامه فراشناخت پانورا و فیلیپو و راهکارهای استراتژدیهای طلایی و بازگشت سازنده و بازنمایی حرکتی و ترسیم خلاق و تفکر بلند و مدل لنگر برعملکرد حل مسئله و خودپنداره مثبت دانش آموزان و تقویت اعتماد به نفش و انگیزه آنها نقش به سزایی داشته است.
کلید واژه:
حل مسئله، راهبرد، راهبردهای شناختی و فراشناختی، ایده فراشناخت پانوراو فیلیپو
نویسندگان:
رحمان علیپور, رحمان علیپور, عاطفه عالی محمدی
عنوان:
بررسی نقش مدیریت زمان در بهبود یادگیری دانشآموزان
چکیده:
مدیریت زمان، یکی از مهارتهای اساسی دانشآموزان است که در صورت عدم تسلط بر آن، میتواند باعث کاهش کارایی و عملکرد آنها در یادگیری شود. در این مقاله، بررسی مشکلات و موانع مدیریت زمان دانشآموزان و راهحلهایی برای آموزش این مهارت به آنها مورد توجه قرار گرفته است. مشکلاتی مانند عدم توانایی در تعیین اولویتها، تعیین زمان صحیح برای هر وظیفه و عدم توانایی در تشخیص زمانهای بیاستفاده بررسی شده و راهحلهایی برای آنها ارائه شده است. آموزش تعیین اولویتها، تعیین زمانبندی مناسب و استفاده از روشهای موثر مدیریت زمان، از جمله راهحلهایی است که میتواند به بهبود مهارتهای مدیریت زمان دانشآموزان کمک کند. نتایج نشان داد، آموزش مدیریت زمان به دانشآموزان، میتواند باعث بهبود عملکرد و کارایی آنها در یادگیری شود.
کلید واژه:
انگیزش، برنامهریزی، بهبود یادگیری، بهرهوری، تعیین اولویت، تمرکز
نویسندگان:
فاطمه موسی عرب نجف آبادی
عنوان:
فواید آموزش های پیش دبستانی برای پیشرفت تحصیلی و رشد مهارت ها و توانایی های دانش آموزان دوره ابتدایی
چکیده:
مطالعه حاضر با هدف بررسی و تحلیل فواید آموزش های دوره ی پیش دبستان برای رشد و پیشرفت همه جانبه دانش آموزان صورت گرفت.در این مطالعه مروری به منظور یافتن منابع و مطالعات مرتبط در داده پایگاه های معتبر علمی و سایت های دانشکده های علوم تربیتی، با ترکیبی از کلمات کلیدی( پیش دبستان، پیشرفت تحصیلی، تربیت اوان کودکی، دوره ابتدایی، تعلیم و تربیت)مورد جست و جو قرار گرفت؛ و از مجموع 50 مقاله به دست آمده،بر اساس معیارها و بررسی دقیق عنوان و چکیده این مقالات و حذف مطالب غیر مربوط،20 مقاله مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج مطالعلت مورد بررسی نشان داد که بین گذراندن آموزش های دوره پیش دبستانی با میزان پیشرفت تحصیلی و رشد مهارت ها و توانایی های دانش آموزان دوره ابتدایی رابطه معنا داری وجود دارد. با توجه به این اطلاعات میتوان اظهار داشت که گذراندن آموزش های دوره پیش دبستانی، نقش مهمی در سرنوشت کودکان ایفا خواهد کرد.
کلید واژه:
پیش دبستان- پیشرفت تحصیلی – تربیت اوان کودکی – دوره ابتدایی – تعلیم و تربیت
نویسندگان:
فاطمه نظری, پوریا نظری
عنوان:
تسهیل یادگیری درس حرکت های زمین در کتاب مطالعات اجتماعی پایه پنجم دبستان
چکیده:
هدف کلی پژوهش کیفی حاضر که به روش مشارکتی انجام شده است تسهیل یادگیری درس حرکت های زمین در کتاب مطالعات اجتماعی پایه پنجم دبستان با رویکرد درس پژوهی است. جامعه آماری پژوهش حاضر 20 نفر دانش آموز پسر پایه پنجم، دبستان انصارالحسین، شهرستان سرپل ذهاب، در استان کرمانشاه می باشد. داده های پژوهش حاضر به کمک مصاحبه نیمه ساختارمند و مشاهده توسط اعضای تیم سه نفره درس پژوهی جمعآوری گردید تا به اشباع نظری برسد. با توجه به اهمیت درس مطالعات اجتماعی، اعضای تیم در دو مرحله در قالب دو تدریس اول و دوم به این مسئله پرداختند بنابراین با توجه به اینکه تدریس اولیه دارای نقطه ضعف هایی بود پس از بررسی های انجام گرفته و نقد و ارزیابی اعضای تیم، تدریس دوم بر مبنای رویکرد دانش آموز محور و مشارکت فعال سازماندهی شد. به کارگیری این روش ها موجب پیدایش تغییراتی در یادگیری دانش آموزان و افزایش کیفیت تدریس در اجرای دوم شد. نتایج به دست آمده از بررسی نقاط ضعف و قوت تدریس های اول و دوم در قالب 110کد دسته بندی گردید در مرحله بعد۱۱۰کد پس از حذف و ادغام در۱۱دسته کد های محوری جای گرفتند در نهایت ۱۱ کد محوری در سه مقوله کلیتر با عنوان کدگذاری گزینشی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده از بررسی های تدریس اول و دوم بیانگر این است که فعالیت معلمان که شامل فعالیت های قبل از تدریس، فعالیت های حین تدریس و فعالیت های بعد از تدریس می باشد در افزایش کیفیت یادگیری و رشد توانمندی های دانش آموزان موثر هستند.
کلید واژه:
درس پژوهی، توسعه حرفهای، کیفیت یادگیری، مطالعات اجتماعی.
عنوان:
بررسی ارتباط بين توانایی فراشناخت با بهره وری مدیران مدارس شهرستان ماکو
چکیده:
تحقيق حاضر، در راستاي بررسي ارتباط بين توانایی فراشناخت با بهره¬:وری مدیران مدارس شهرستان ماکو در سال تحصیلی 97-96 انجام گرديده است. از نظر هدف جزء تحقيقات كاربردي و از نظر ماهيت پژوهش از نوع توصيفي و به روش همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران مدارس در کلیه دوره¬:ها در شهرستان ماکو به تعداد 84 نفر تشکیل میدهند. همچنین، کلیه مدیران مدارس شهرستان ماکو، نمونه آماری را تشکیل می¬:دهند، جهت جمع¬:آوري اطلاعات از پرسشنامه¬:هاي توانایی فراشناخت مدیران اسکراو و دنیسون و پرسشنامه بهره وری مدل اچيو استفاده شد، روايي پرسشنامه¬:هاي مذكور توسط اساتید متخصص تاييد و پايايي آنها از طريق آلفاي كرونباخ، به ترتيب، 769/0 و 811/0 بدست آمد. براي تجزيه و تحليل داده¬:ها از روشهاي آمار توصيفي و آمار استنباطي (t تكي گروهي، آزمون ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه) استفاده شد كه نتايج نشانگر این بود: بين توانایی فراشناخت و مولفه-های آن با بهره¬:وری مدیران مدارس شهرستان ماکو رابطه مثبت و معنی¬:داری وجود دارد (05/0>:p). همچنین وضعیت توانایی فراشناخت و بهره¬:وری مدیران مدارس در سطح مطلوبی قرار دارد (05/0>:p). نتایج، تحلیل رگرسیون نشانگر این بود که از بین مولفه¬:های توانایی فراشناخت، مولفه تنظیم شناختی، قادر به پیش بینی بهره¬:وری مدیران مدارس شهرستان ماکو می باشد (05/0>:p).
کلید واژه:
فراشناخت، دانش شناختی، تنظیم شناختی، بهره وری مدیران
نویسندگان:
محمد اسماعیل زند
عنوان:
نقش سبک های فرزندپروری والدین در پیش بینی افسردگی دانش آموزان پسر
چکیده:
هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش سبک های فرزندپروری والدین در پیش بینی افسردگی دانش آموزان پسر شهر قم بود. اين پژوهش، توصيفي از نوع همبستگي بود. جامعه آماري اين پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر قم در سال تحصیلی 1401-1402 بود كه با استفاده از روش نمونه گيري خوشه اي چند مرحله اي 150 دانش آموز مقطع ابتدایی انتخاب شدند. ابزار های پژوهش شامل پرسشنامه افسردگي كودكان (CDI) و پرسشنامه سبک های فرزندپروری بامریند (PSI) بود. در ابتدا دانش آموزان پرسشنامه خود ارزيابي افسردگي كودكان را تکمیل نمودند و سپس پرسشنامه سبک های فرزندپروری توسط والدین دانش آموزان تکمیل شد. داده های پژوهش به وسيله روش تحليل رگرسيون مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. يافته های پژوهش نشان داد كه بين افسردگي كودكان با سبک فرزند پروری مقتدر رابطه معنادار وجود دارد (01/0›p). براساس نتايج تحليل رگرسيون گام به گام، سبک های فرزندپروری والدین 17 درصد واريانس افسردگي فرزندان را تبيين مي كند. بنابراين، مي توان نتيجه گرفت كه سبک های فرزند پروری والدین، از عوامل تأثيرگذار در پيش بيني افسردگي دانش آموزان بوده است و در پيشگيري، سبب شناسي و درمان اختلال افسردگي نقش مهمي ايفا مي نمايند.
کلید واژه:
سبک های فرزند پروری ، افسردگی، دانش آموزان پسر
نویسندگان:
ریحانه فقیهیان علیرضایی علویچه, علی جعفری, ریحانه فقیهیان علیرضایی علویچه
عنوان:
بررسی نقش سواد رسانه ای بر کلیشه های جنسیتی در میان دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر بوشهر
چکیده:
این تحقیق به منظور بررسی نقش سواد رسانه ای بر کلیشه های جنسیتی انجام شد. جامعه آماری این تحقیق دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان بوشهر بود که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 80 نفر از دانش آموزان به طور تصادفی انتخاب شدند. دادههای تحقیق به کمک ابزار پرسشنامه سواد رسانه ای و کلیشه های جنسیتی جمع آوری شدند و با استفاده از جدول توزیع فراوانی برای توصیف توزیع داده ها و از آزمون همبستگی تاو کندال برای تعیین مقدار همبستگی بین متغیرها استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد بین سواد رسانه ای و ادراک نقش جنسیتی پاسخگویان رابطه وجود دارد که مقدار همبستگی آن برای دو متغیر 23/0 و ارزش معناداری 03/0 است. این مقدار نشان دهنده رابطه مثبت بین سواد رسانه ای و ادراک جنسیتی پاسخ دهنده است. بنابراین، هر چه سواد رسانه ای پاسخ دهنده بالاتر باشد، درک جنسیتی پاسخ دهنده بهتر است. سواد رسانه ای پاسخ دهندگان از طریق محتوا و اطلاعات از تلفن همراه، تلویزیون، واتساپ، اینستاگرام، ایتا مجلات شکل می گیرد. پاسخ دهندگان بیشتر از تلفن همراه استفاده می کنند زیرا دسترسی به داده ها آسان و سریع است. محتوا و اطلاعاتی که پاسخ دهندگان در مورد نقش های مردان و زنان دریافت کرده اند، ادراک جنسیتی پاسخگو را تشکیل می دهد.
کلید واژه:
سواد رسانه ای، کلیشه های جنسیتی، دانش آموزان ابتدائی، شهرستان بوشهر.
نویسندگان:
مهرآفرید یوسفی نسب
عنوان:
تحلیل محتوای کتاب علوم تجربی پایه ششم ابتدایی در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱بر اساس سطح خوانایی مک لافین
چکیده:
کتاب های درسی ابتدایی در انتقال و فهم مطالب نسبت به دیگر مقاطع اهمیت ویژه ای دارند.از این رو تحقیق حاضر با عنوان ( تحلیل محتوای کتاب علوم تجربی پایه ششم ابتدایی در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بر اساس سطح خوانایی مک لافین ) مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. در این تحقیق از روش کمی و تکنیک تحلیل محتوا مک لافین استفاده شده است.جامعه آماری پژوهش کتاب درسی علوم تجربی پایه ششم ابتدایی سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ است.نتایج حاصل از تحقیق این است که کتاب علوم تجربی ششم سطح کلاسی۶ و سطح سنی ۱۲ سال دانش آموزان را دارد؛ درواقع این نتیجه نشان داد که بین محتوا کتاب و سطح سنی و کلاسی در واقع همان سطح خوانایی دانش آموزان تناسب وجود دارد.
کلید واژه:
تحلیل محتوا ، مک لافین ، علوم تجربی ششم
نویسندگان:
امیرحسین جاویدنیا
عنوان:
بررسی و حل مشکلات روابط اجتماعی دانشآموزان در دوران پساكرونا
چکیده:
پژوهش حاضر با هدف بررسی مشکلات روابط اجتماعی دانشآموزان، در دوران پساکرونا انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر روایت پژوهی تجارب معلم با رویکرد زیستنگارانه میباشد. با توجه به روش پژوهش، جامعه و نمونه پژوهش را داستانهای زندگی راوی تشکیل میدهد. ابزار گردآوری دادهها در این تحقیق روایتهای محقق از دوران اشتغال به کار خود بوده است. در فرایند تحلیل از روشهای تحلیل روایتها و کدگذاری استفاده شده است. یافتهها نشان میدهد اصلیترین دلایل مشکلات روابط اجتماعی دانشآموزان در پساکرونا عدم آشنایی کافی والدین دانشآموزان از فضای مجازی و کمبود نظارت صحیح ایشان به هنگام استفاده دانشآموزان از آموزش مجازی، تربیت خانوادگی نادرست، درگیری بیش از حد با فضای مجازی و بازماندن از بازی با همسالان میباشد.
کلید واژه:
روابط اجتماعی، پساکرونا، روایت پژوهی، دانش آموزان.
نویسندگان:
فاطمه منصوری, حسن صائمی
عنوان:
تحلیل محتوای کتابهای هدیه های آسمانی دوره اول ابتدایی براساس میزان توجه به مؤلفه های تربیت اخلاقی
چکیده:
هدف تحقیق حاضر تحلیل محتوای کتاب هدیه های آسمانی دوره اول ابتدایی براساس مؤلفه های تربیت اخلاقی صورت گرفت. با توجه به ماهیت این پژوهش، روش آن توصیفی و از نوع تحلیل محتوا می باشد. جامعه آماري پژوهش، تعداد 2 جلد کتاب هاي درسی هدیه های آسمانی پایه دوم و سوم ابتدایی درسال تحصیلی 1402-1401 می باشد. باتوجه به محدود بودن جامعه آماری نمونه گیری انجام نگرفت و حجم نمونه برابر با جامعه آماری در نظر گرفته شد. داده های با استفاده از فرم تحلیل محتوا، طبقه بندی گردید و از آمار توصیفی و تحلیل های کیفی استفاده شد. یافته ها نشان داد در کتاب هدیه های آسمانی پایه دوم، 101 واحد به مولفه های تربیت اخلاقی پرداخته شد که از این میان بیشترین میزان توجه به مولفه های تربیت اخلاقی مربوط به درس های 7و 10 و 19 با فراوانی 7 بوده است و در نهایت کمترین فراوانی مربوط به درس های اول تا 4 کتاب با فراوانی 3 بوده است. همچنین در میان کتاب هدیه های آسمانی دوره دوم و سوم بیشترین توجه به مولفه های تربیت اخلاقی در پایه سوم بوده است. روند میزان توجه و تأکید به تربیت اخلاقی از پایه دوم به سوم سیر صعودی داشته و به میزان 62 درصد افزایش یافته است. نیز نتایج حاصل از بیشترین توجه به مفاهیم تربیت اخلاقی در کتاب پایه سوم نشان داد که مولفه های اخلاق اجتماعی، اخلاق عمومی، اخلاق سیاسی و اخلاق اقتصادی به ترتیب رتبه اول تا چهارم را به خود اختصاص داده اند. از نظر میزان توجه به مولفه های تربیت اخلاقی، پایه سوم نسبت به پایه دوم در رده بالاتری قرار دارد.
کلید واژه:
تحلیل محتوا، کتاب هدیه های آسمان، تربیت اخلاقی
نویسندگان:
علی یاری, زهرا ارجمند مزیدی, فاطمه تمدن, فاطمه نجفیکوهجردی(نویسنده مسوول), علی یاری
عنوان:
واکاوی عوامل مؤثر در شکل گیری اختلالات دیکته نویسی دانش آموزان ابتدایی در دوران پساکرونا
چکیده:
مطالعه حاضر با هدف توصیف تجارب کارشناسان و معلمان مدارس ابتدایی شهر داراب،درباره عوامل مؤثر در شکلگیری اختلالات دیکته نویسی دانش آموزان ابتدایی در دوران پسا کرونا انجام گردید.به همین منظور از روش پدیدار شناسی توصیفی استفاده شد.جهت جمع آوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته به مدت ۳ماه با ۲1 نفر (کارشناس و معلم) که به روش ملاکی انتخاب شده بودند استفاده گردید و هنگامی که دادهها به اشباع رسیدند،نمونهگیری خاتمه یافت.به منظور بررسی پایایی و روایی یافتهها از راهبردهای ممیز بیرونی،بازبینی نتایج و چندسویه سازی استفاده گردید.تحلیل یافته های پژوهش منجر به شناسایی ۷۱ مفهوم اولیه،۱۳ زیر مضمون فرعیو ۵ مضمون اصلی1)عوامل سازمانی۲)عوامل ادراکی۳)عوامل محیطی۴)عوامل روانشناختی5)عوامل فردی گردید.نتایج نشان داد که در دوران پساکرونا دانش آموزان زیادی به اختلالات متعدد دیکته نویسی دچار شدند که بر روی فرایند یادگیری و ادامه تحصیل آنان تأثیرگذار بوده است که به منظور بهبود و جلوگیری از افزایش تعداد دانشآموزان دارای این اختلالات راهکارهای پیشنهادی ارائه گردید.
کلید واژه:
دیکته نویسی،اختلالات،دانشاموزان ابتدایی،پساکرونا
عنوان:
چگونه می¬توان به کمک روش¬های¬ تدریس فعال و مشارکت دانش¬آموزان در کار گروهی انگیزه آن¬ها را در درس تاریخ ارتقا داد (مطالعه موردی دبیرستان شمیم دانش سونک)
چکیده:
یکی از علل عمده ضعف در یادگیری و در نتیجه مشاهده نمرات پایین میان دانش¬آموزان نداشتن انگیزه و علاقه کافی برای یادگیری است. انگیزه حالت درونی فرد است که موجب تداوم رفتارش تا رسیدن به هدف می¬شود. انگیزه ارتباط مستقیم با پیشرفت تحصیلی دارد. به همین علت علاوه بر آن که انگیزه وسیله¬ای برای پیشرفت تحصیلی در نظر گرفته می¬شود گاهی از آن به عنوان هدف نیز نام برده می¬شود، زیرا با افزایش انگیزه، پیشرفت تحصیلی نیز پدید می¬آید. امروزه می¬بینیم که بیشتر فعالیت¬های یادگیری از طریق هم¬یاری ترغیب می¬شود. زمینه دانشی و عاطفی و اجتماعی به هم پیوند می¬خورند و جنبه¬های گوناگون شخصیت فراگیرندگان مورد تأیید قرار می¬گیرند. آشکار است که دانش¬آموزان بدون مشارکت و فعالیت نمی¬توانند در جریان فعالیت یادگیری قرار بگیرند و بهره¬ای از آموزش نمی¬برند. در واقع یکی از روش¬های موفق که در پیشرفت تحصیلی تأثیر زیادی دارد یادگیری به شیوه همیاری یا کار گروهی است. معلم باید فعالیت¬های یادگیری از طریق همیاری را به گونه¬ای سازمان دهد که دانش¬آموزان احساس حقیقی وابسته بودن به یکدیگر را داشته باشند و بدانند که هیچ یک از اعضای گروه نمی¬توانند موفق باشند مگر این که تمام اعضا موفق شوند. یکی از مهم¬ترین دروسی که نقش مهمی در زندگی دانش¬آموزان دارد درس تاریخ می¬باشد. تاریخ هر ملتی، نمادی از هویت آنان است که در شکل¬گیری شخصیت و هویت جوانانش، نقش اساسی خواهد داشت. تاریخ یکی از مهم¬ترین و بهترین مآخذ تعلیم و تربیت برای انسان¬ها است و همان¬طور که گفته شده «هیچ قسمتی از فرهنگ یک جامعه به اندازه تاریخ در هویت بخشی موثر نیست». این مسئله تنها با آموزش درست تاریخ میسر می¬شود. و در این راه باید دانش¬آموزان را به گونه¬ای جذب درس تاریخ و فلسفه حاکم بر آن کرد که بعد از پایان درس، آنان خود به دنبال چرایی مسائل بروند و به تحقیق در امور بپردازند. این جستار با استفاده از ابزار مشاهده، مصاحبه، پرسشنامه و پس از مطالعه و بررسی اسناد و مدارک موجود، درصدد است در یابد که چگونه می¬توان با استفاده از روش¬های تدریس فعال و تعامل و مشارکت گروهی، برای آموزش بهتر و افزایش انگیزه و علاقه دانش¬آموزان به درس تاریخ استفاده کرد. یافته¬های این تحقیق نشان می¬دهد که استفاده از روش¬های تدریس فعال و تعامل گروهی مانند: جدول بندی مطالب به صورت گروهی، پرسش و پاسخ، بحث گروهی، ارائه درس¬ توسط دانش-آموزان، طرح انواع سوال از درس¬ها به صورت گروهی، کشیدن نقشه¬های تاریخی در حیاط مدرسه، ساخت نمونه¬های تاریخی با کمک دیگر دانش¬آموزان و... هر چند نه با یک میزان اهمیت نقش بسزایی در آموزش بهتر و ارتقا یادگیری دانش¬آموزان در درس تاریخ داشته است.
کلید واژه:
تاریخ، دانش¬آموزان، کتاب¬های درسی تاریخ، روش¬های تدریس فعال، تعامل، راهکارها.
عنوان:
بررسی تاثیر فضای آموزشی و محیط آموزش بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس ریاضی
چکیده:
بدون شک محیط سالم و کارآمد باعث رشد و شکوفایی می شود همانند گلی که اگر در شرایط محیطی مناسب قرار بگیرد شکوفا می شود دانش آموزان هم اگر در محیط و بستر مناسب باشند شکوفا و استعدادهای آنها رشد پیدا می کند. به همین دلیل هدف از این مقاله بررسی تاثیر فضای آموزشی و محیط آموزش بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس ریاضی است. این مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات آن توسط نویسنده به صورت کتابخانه¬ای و روزنامه¬¬ای گرداوری شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که یکی از مهمترین عواملی که در طراحی محیط آموزشی باید مورد توجه قرار گیرد، نورپردازی است. نور مناسب در کلاس درس میتواند به بهبود تمرکز و توجه دانشآموزان کمک کند و در نتیجه، پیشرفت تحصیلی را تسریع کند. همچنین، طراحی صندلیها و میزها نیز میتواند به تسهیل یادگیری دانشآموزان کمک کند. صندلیها و میزهای مناسب میتوانند به دانشآموزان کمک کنند تا در جایی مناسب و راحت بنشینند و از این راه، تمرکز و توجه آنها را بهبود بخشند و به پیشرفت تحصیلی کمک کنند. در مورد یادگیری، طراحی محیط آموزشی میتواند نقش مهمی در تسهیل یادگیری دانشآموزان داشته باشد. یک طرحبندی خوب محیط آموزشی میتواند به دانشآموزان کمک کند تا بهتر یاد بگیرند و اطلاعات را بهخوبی درک کنند. همچنین، تجهیزات آموزشی مناسب میتواند به دانشآموزان کمک کند تا بهتر یاد بگیرند و از این راه، پیشرفت تحصیلی خود را تسریع کنند. در نهایت، میتوان نتیجه گرفت که طراحی محیط آموزشی و یادگیری میتواند نقش مهمی در پیشرفت تحصیلی دانشآموزان داشته باشد. با توجه به این موضوع، مدارس و مسئولین آموزشی باید به طراحی محیط آموزشی خود توجه کنند و سعی کنند تا محیطی را برای دانشآموزان ایجاد کنند که به پیشرفت تحصیلی آنها کمک کند.
کلید واژه:
فضای آموزشی، محیط آموزش، پیشرفت تحصیلی
عنوان:
بررسی تاثیر تک فرزندی دانش آموزان و تهدیدها و چالش های آن در محیط آموزشی
چکیده:
شرایط زندگی امروز به گونهای است که اکثر دانش آموزان تک فرزند آمادگی لازم را برای برقرار کردن ارتباط با محیط خارج از منزل به دست نمیآورند و این بچهها با اکثر محیطهای اجتماعی بیگانه هستند. آنان در برقراری ارتباط با دیگران بسیار ضعیف عمل میکنند و پر استرس هستند. این مسئله میتواند مشکلاتی مانند نگرانی در کودک، امتناع از رفتن به مدرسه یا فرار از مدرسه و نیز مجبور کردن والدین برای ماندن در کنار وی در محیط مدرسه را به دنبال داشته باشد. بر این اساس هدف از این مقاله بررسی تاثیر تک فرزندی دانش آموزان و تهدیدها و چالش های آن در محیط آموزشی است. این مقاله از نوع توصیفی- تحلیل است و اطلاعات آن به صورت کتابخانه¬ای و روزنامه¬ای گردآوری شده است. نتایج نشان داد که معلمان باید تلاش کنند بدون آنکه به شأن و عزت نفس دانشآموزان لطمهای وارد شود با استفاده مدام از جملهها و عبارتهای مثبت، تشویق و پاداش، برجسته نکردن اشتباهات و آموزش مهارتهایی که راه را برای موفقیت باز میکند آنها را هدایت کنند.
کلید واژه:
تک فرزندی، محیط آموزشی، دانش آموزان
نویسندگان:
آزاده نقدی, آزاده نقدی, محمود تعجبی
عنوان:
مطالعه و بررسی وضعیت استفاده از سبک رهبری سطح پنج توسط مدیران مدارس مقطع ابتدایی منطقه 15 شهر تهران
چکیده:
هدف پژوهش مطالعه و بررسی وضعیت استفاده از سبک رهبری سطح پنج توسط مدیران مدارس مقطع ابتدایی منطقه 15 شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری و تحلیل داده ها، جزء پژوهش های توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی منطقه 15 شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 1400 نفر(1314زن و 86 مرد) بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 302 نفر برآورد گردید. روش نمونه گیری در این پژوهش تصادفی طبقه ای نسبی بود. ابزار پژوهش پرسشنامه رهبری سطح پنج چم آسمانی(1386) با پایایی 97/0 محاسبه و داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری spss تجزیه و تحلیل گردیده است. روایی محتوایی و صوری پرسشنامه مورد تایید اساتید مدیریت قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که میزان استفاده از سبک رهبری سطح پنج توسط مدیران مدارس ابتدایی منطقه 15 شهر تهران بالاتر از حد متوسط (3) است.
کلید واژه:
سبک رهبری سطح پنج، مدیران مدارس، معلمان مدارس ابتدایی منطقه15 شهر تهران
نویسندگان:
آزاده نقدی, آزاده نقدی, محمود تعجبی
عنوان:
مطالعه و بررسی وضعیت شادکامی معلمان مقطع ابتدایی منطقه 15 شهر تهران
چکیده:
هدف پژوهش مطالعه و بررسی وضعیت شادکامی معلمان مقطع ابتدایی منطقه 15 شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری و تحلیل داده ها، جزء پژوهش های توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی منطقه 15 شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 1400 نفر(1314زن و 86 مرد) بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 302 نفر برآورد گردید. روش نمونه گیری در این پژوهش تصادفی طبقه ای نسبی بود. ابزار پژوهش پرسشنامه شادکامی آکسفورد(2002) با پایایی 98/0 محاسبه و داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری spss تجزیه و تحلیل گردیده است. روایی محتوایی و صوری پرسشنامه مورد تایید اساتید مدیریت قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که میزان شادکامی معلمان مدارس ابتدایی منطقه 15 شهر تهران بالاتر از حد متوسط (3) است.
کلید واژه:
شادکامی، معلمان مقطع ابتدایی منطقه15 شهر تهران
نویسندگان:
مینا نصیری, فاطمه کیان پور, زبیده ظفریان, طیبه ظفریان
عنوان:
مشارکت فعال والدین در فرآیند آموزش و پرورش:مسائل،چالشها،راهکارها
چکیده:
بديهي است كه رشد و توسعه&:amp:#172:ي آموزش و پرورش در هر جامعه&:amp:#172:اي مستلزم شناسايي و از ميان برداشتن موانعي است كه بر سر راه مشاركت مردم و والدين در اين امر مهم و حساس وجود دارد. با اذعان به اين نكته كه دانش&:amp:#172:آموزان بخش عمده&:amp:#172:اي از زمان خود را در خانه سپري مي&:amp:#172:كنند و فرآيند ياددهي – يادگيري آنها در خانه تكميل مي&:amp:#172:شود، بنابراين نياز است والدين و مدارس مشاركت بيشتر و بهينه&:amp:#172:تري داشته باشند تا با مشاركت بهينه آموزش و پرورش قادر باشد كه در راستاي توسعه كشور، گامهاي مهمتر و ارزشمندتري بردارد. در حال حاضر عوامل مختلفی بر مشاركت والدين در مدارس تاثیر می&:amp:#172:گذارند. در همین راستا این پژوهش درصدد آن است تا با شناسايي اين عوامل و راههای افزايش مشاركت مؤثر اولياء در مدارس گامی در جهت رسيدن به رشد و توسعه&:amp:#172:ي امر آموزش و پرورش بردارد.
کلید واژه:
مشارکت،والدین،آموزش و پرورش،خانواده،موانع
عنوان:
راهبردهای تنظیم هیجان و خود- تنظیمی عاطفی در دانش آموزان
چکیده:
این پژوهش با هدف ارائه راهبردهای تنظیم هیجان و خودتنظیمی عاطفی دانش¬آموزان انجام پذیرفته است.پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و از منظر نحوه گردآوری داده¬ها توصیفی- تحلیلی است، بنابراین با استفاده از مطالعه منابع کتابخانه¬ای و بررسی اسناد و مقالات در این زمینه، گردآوری شده است. نتایج حاصل از پژوهشها حاکی از آن است که دانش¬آموزانی که خودتنظیمی بیشتری دارند، مهارتهای اجتماعی بیشتری را از خود نشان داده و تعامل موثرتری را با همسالان خود دارند.
راهبردهای تنظیم هیجان به دانش¬آموزان کمک می¬کنند تا عواطف و هیجانهای خود را بشناسند، آنها را به دقت ارزیابی کنند، افکار منطقی و غیرمنطقی خود را متمایز کنند و با مسائل واقعبینانه¬تر مواجه شوند.
کلید واژه:
هیجان،راهبرد،تنظیم هیجان،عواطف،دانش¬آموز،خودتنظیمی
عنوان:
چگونه توانستم ضعف خواندن و نوشتن دانش آموزم را برطرف کنم؟
چکیده:
نوشتن مجموعهای از مهارتهاست که هر کدام در قسمت جداگانهای از مغز فعالیت دارد. این مجموعه شامل تواناییهای دیداری، شنیداری و حرکتی، پردازش اطلاعات میباشند. لذا شکل گیری فرایند نوشتن مستلزم به کارگیری هماهنگ تواناییهای مغز است. امروزه بسیاری از والدین و معلمین با انواع اختلالات دیکته نویسی دانش آموزان مواجه هستند که این اختلالات نوشتاری موجب عدم کسب مهارت نوشتن میشود که بسیاری از دانش آموزان را در همان سال اول مدرسه از درس خواندن باز میدارد. این پژوهش در سال تحصیلی 1402-1401 با روش کیفی و به صورت مصاحبه انجام شده است. در این پژوهش اختلال خواندن و نوشتن را در دانش آموزم مشاهده کردم و به گردآوری اطلاعات از والدین، مدیر و دوستان وی پرداختم. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که روش هایی همچون توجه هرچه بیشتر مسئولین و برنامه ریزان آموزشی به ساعت املا، عدم استفاده از ساعت زنگ املا برای جبران دروس عقب افتاده، تبدیل زنگ املا به ساعتی شاد و با نشاط با روش تدریس های نوین و بازی، تشویق بجا و به موقع در مکان های مختلف ( کلاس، سر صف) و آگاه ساختن دانش آموزان از پیشرفتشان در درس مذکور به صورت فردی از جمله روش هایی هستند که میتوانند موجب کاهش مشکلاتی خوانش و نوشتاری دانش آموزان واقع شوند.
کلید واژه:
اقدام پژوهی، ضعف خواندن و نوشتن، اختلال املا.
نویسندگان:
مرتضی مقصودی, مرتضی مقصودی
عنوان:
ارتباط رسانههای اجتماعی با یادگیری و رفتار دانشآموزان
چکیده:
با پیشرفت فناوری و افزایش استفاده از رسانههای اجتماعی، مسئله ارتباط این رسانهها با یادگیری و رفتار دانشآموزان به یکی از موضوعات مورد توجه در حوزه آموزش و پرورش تبدیل شده است. استفاده از رسانههای اجتماعی، به دانشآموزان امکان ایجاد ارتباطات بین فردی و به اشتراک گذاری اطلاعات و نظرات را میدهد که میتواند به توسعه مهارتهای ارتباطی و بهبود درک مطالب درسی آنها کمک کند. با این حال، باید به نکاتی همچون استفاده نامناسب از رسانههای اجتماعی که میتواند منجر به کاهش توجه و تمرکز در کلاس درس و بدرفتاری آنلاین شود، توجه کرد. پژوهش حاضر به بررسی ارتباط رسانههای اجتماعی با یادگیری و رفتار دانشآموزان می پردازد. برای این منظور، از مقالات و کتاب های متعدد داخلی و خارجی استفاده گردید. نتایج نشان داد استفاده از فناوریهای اطلاعات و ارتباطات، به دانشآموزان میتواند در بهبود درک مطالب درسی و توسعه مهارتهای ارتباطی کمک کند. با این حال، استفاده نامناسب از این فناوریها میتواند منجر به کاهش توجه و تمرکز در کلاس درس و رفتارهای بدرفتاری آنلاین شود. بنابراین، باید از این فناوریها با مسئولیت و هوشمندی استفاده شود.
کلید واژه:
استفاده نامناسب، رسانههای اجتماعی، رفتار دانشآموزان، مهارتهای ارتباطی، تمرکز و توجه
نویسندگان:
رحمان علیپور, مرتضی مقصودی
عنوان:
تأثیر ورزش بر تمرکز و توجه درس ریاضی در دانشآموزان دبستانی
چکیده:
ورزش به عنوان یک فعالیت بدنی سالم و منظم، فواید بسیاری برای سلامتی و روانی افراد دارد، از جمله افزایش قدرت عضلانی، کاهش ریسک بیماریهای مزمن، بهبود حالت روحی و بهبود تمرکز و توجه. به همین دلیل، ورزش به عنوان یکی از مهمترین عوامل حفظ سلامتی و بهبود کیفیت زندگی شناخته شده است. از این رو هدف این مقاله بررسی ورزش و فعالیت بدنی بر توجه و تمرکز در درس ریاضی در دانش¬آموزان دبستانی به صورت مروری میباشد. فعالیتهای بدنی در کوتاهمدت میتوانند باعث بهبود توجه و تمرکز در درس ریاضی میشود در نتیجه، تشویق به فعالیتهای بدنی و ورزشی به عنوان یک راهکار ساده و کارآمد میتواند در بهبود عملکرد شناختی و سلامت عمومی افراد مؤثر باشد.
کلید واژه:
فعالیت بدنی، تمرکز، شناخت عملکردی، استرس، تمرینات ورزشی
عنوان:
تاثیر آموزش تلفیقی درس ریاضی با بازی های حرکتی بر پیشرفت تحصیلی و خلاقیت
چکیده:
هدف این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش تلفیقی درس ریاضی با بازی های حرکتی بر پیشرفت تحصیلی و خلاقیت دانش آموزان بود. پژوهش به صورت شبه آزمايشي با گزينش انتخابي است که از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه ی آماری پژوهش، دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر سمنان بودند که 30 نفر از این دانش آموزان از دبستان مطری به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دوگروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزارگردآوری داده¬:ها، پرسشنامه خلاقیت تورنس، میانگین نمرات ریاضی دانش آموزان در نیم سال اول و دوم و پروتکل تمرینات تلفیقی بود. برای بررسی فرضیه¬:¬:های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم¬:افزار SPSS25 استفاده¬: شد. یافته های پژوهش نشان داد آموزش تلفیقی درس ریاضی با بازی های حرکتی بر پیشرفت تحصیلی و خلاقیت دانش آموزان تاثیر دارد. نتایج حاصل از روابط بین متغیرهای پژوهش می¬:تواند مورد استفاده متولیان نظام آموزش و پرورش در راستای موفقیت تحصیلی دانش آموزان قرار گیرد.
کلید واژه:
آموزش تلفیقی، بازی های حرکتی، پیشرفت تحصیلی، عملکرد شناختی، خلاقیت
نویسندگان:
فاطمه نیکبخت نصرآبادی
عنوان:
چـگونه توانستم روابط اجتــماعی مطلوب را در دانش آموزانم (زهرا و مریم ) تقویت کنم ؟
چکیده:
تحقيق حاضر كوشيده است تا ضمن شناسايي عوامل آموزشگاهي كه زمينه ساز بروز وتشديد كجرفتاري دربين دانش آموزان مي شود راهكار هاي علمي مناسبي را براي حل اين معضل ارائه دهد.روش اين تحقيق از نوع توصيفي و موردي بوده و جامعه آماري آن شامل 2نفر از دانش آموزان كجرفتار ارجاع شده يا مراجعه كننده به هسته هاي مشاوره يا مشاورين مدارس مي باشد. که با انجام راه حل های مورد نظر پژوهش دانش آموز نسبت به قبل مشکلات کمتری در آموزشگاه از خود نشان داد و تعداد درگیری کاهش یافت.
کلید واژه:
مهارت اجتماعی، تعامل ،ارتباط
عنوان:
مروری نظری بر نقش آموزش مهارت های فراشناختی بر یادگیری دانش آموزان
چکیده:
تحولات صنعتی و پیشرفت تکنولوژی به طور قطع ریشه در توسعهی علمی دارد و کشورهای غیرصنعتی از یکسو به دلیل ناتوانی در تولید علم و از سوی دیگر به دلیل گسترش مونتاژ و تقلید دچار توسعهای ناموزون شدهاند.گستردگی و ناکارآمدی نظام آموزش و پرورش در تربیت افراد مولد در علوم و تکنولوژی نیز بیانگر دشواری فراوان جوامع مذکور در فرآیند علمی شدن آموزش و پرورش آنها بوده است و تکرار روشهای کهنه و ناکارآمد در نظام تعلیم و تربیت آن جوامع سبب تشدید کاهش قابلیت سازگاری و انطباق کودکان و نوجوانانشان با محیطهای به شدت متغیر آینده گردیده است.
نظام تربیتی پیشرو بهدنبال مهیا نمودن دانشآموزان امروز برای رویارویی با چالشهای بزرگ و کوچک جهان آینده است و معلمان و مربیان این نظام میدانند که دیگر نقش سنتی آنان بهعنوان توضیحدهندگان کتابهای درسی و پرسشگران دروس به پایان رسیده و نسل آینده از آنها انتظار دارد تا تدوینکنندگان مهارتهای زندگی همانند تفکر خلاق،قدرت حل مسئله،تفکر انتقادی،افزایش توان جامعه پذیری و نظایر آن باشند و دانشآموزان را چنان به کارهای خلاق و مولد سوق دهند که آنان خود بتوانند راه خویش را در محیطهای پرفراز و نشیب آینده پیدا نمایند.
آشنایی با مبحث فراشناخت و نقش آن در فرآیند یادگیری، تلاشی است جهت برداشتن گامی مؤثر توسط مربیان و معلمان جامعهی اسلامی ما تا در سایهی آن بتوانند نسل جوان دانشآموزی را به قلههای رفیع علم و دانش رسانیده و نهایتا در اثربخشی نظام آموزش و پرورش کشور نقش مؤثری را ایفا نمایند.
پژوهش حاضر در صدد آن است تا با بررسی آموزش مهارتهای فراشناختی اثرات آن را بر یادگیری دانش آموزان مورد بررسی قراردهد.
کلید واژه:
مهارت،فراشناختی،یادگیری،آموزش،دانش آموزان
عنوان:
بررسی اختلال اضطراب در دانش آموزان و راهکارهای رفع آن
چکیده:
واژه ی اضطراب در روانشناسی بالینی مقام خاصی دارد و مکرر مورد استفاده قرار میگیرد، زیرا بدون تردید در اغلب ناهنجاری های روانی، اضطراب نقش مهمی ایفا می کند.اضطراب در واقع ترس کلی، مبهم و ناخوشایند است.وقتی دانش آموز می خواهد در امتحان مهمی شرکت کند و دچار اضطراب می شود، اینگونه اضطراب یک واکنش عادی در برابر فشار روانی است.زمانی اضطراب یک اختلال محسوب می شود که شدت آن به اندازه ای است که فرد قادر به کنترل آن نیست.در اختلال اضطراب فراگیر، شخص مبتلا از علت ترس خود آگاهی ندارد و سراسر روز با احساسی فراگیر از ترس و تشویش مواجه است.تجربه ی اضطراب در میان اشخاص یکسان نیست، یعنی ممکن است شخصی، اضطراب را مایه ی موفقیت بداند و دیگری آن را مایه ی شکست.در این پژوهش، با مراجعه به مقالات و منابع روانشناختی مرتبط با موضوع و مطالعه ی آنها، به جمع بندی و نتیجه گیری در مورد ویژگی های اختلالات اضطرابی در کودکان و علل به وجود آمدن آنها اقدام شده است.
کلید واژه:
اختلال اضطراب، کودکان، ترس، تشویش
نویسندگان:
فاطمه عباس زاده راوری
عنوان:
تحلیل محتوای کتاب مطالعات اجتماعی (پایه پنجم) جهت تعیین درجه سادگی مطالب
چکیده:
هدف این مطالعه، ارزیابی و سنجش خوانایی کتاب مطالعات اجتماعی پنجم ابتدایی بر اساس سه شاخص و دسترسی به میزان پایبندی محتوای آن به رعایت اصول برنامه ریزی در تنظیم ساختار است.روش تحقیق تحلیل محتوا از روش های توصیفی و سه شاخص ارزیابی گانینگ فوگ ، فلش6 و لافلین بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد :اولا اصل ساده به دشواری در تنظیم محتوای کتاب رعایت نشده است و از نظر کلمات مطالب از دشوار به ساده و مجددا از ساده به دشوار است. ثانیا قدرت خوانایی ، سطح کلاسی و سطح سنی مطالب متناسب با با کلاس پنجم نیست. ثالثا از لحاظ سبک ، سطح مطالب ساده،هجاها خیلی دشوار و تخمین آن بر حسب درجه های آموز رسمی در حد بسیار بالایی است.
کلید واژه:
سنجش خوانایی، تحلیل محتوا، مطالعات پنجم
نویسندگان:
زهرا عظیمی, زهرا عظیمی, سیروس قنبری
عنوان:
ارتقای خودکارآمدی معلمان در پرتو معلم رهبری
چکیده:
هدف از این پژوهش شناسایی رابطه معلم رهبری با احساس خودکارآمدی معلمان مدارس ابتدایی شهر همدان در سال تحصیلی 1402- 1401بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی شهر همدان به تعداد 1309 نفر(1184نفر زن و 125 نفر مرد) بود. حجم نمونه آماری بر اساس جدول کرجسی و مورگان، به تعداد 302 نفر آزمودنی انتخاب شد. روش نمونه گیری با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انجام شد. جهت گردآوری داده ها از دو پرسشنامه معلم رهبری هویدا، داورپناه و رضاییان(1396) و خودکارآمدی تی اسچانن- موران و وولفولک(2001) استفاده گردید. روايی محتوايی پرسشنامه ها مورد تايید متخصصین قرار گرفت. پايايی ابزار پژوهش با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 0/97 برای پرسشنامه معلم رهبری و 0/96 برای پرسشنامه خودکارآمدی محاسبه گرديد. برای تجزيه و تحلیل داده ها از شاخص آمار توصیفی مانند(جدول، نمودار، فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و نیز از روش آمار استنباطی(آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، ضريب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه) استفاده شد. نتایج نشان داد بین معلم رهبری و احساس خودکارآمدی معلمان رابطه مثبت و معناداری وجود داشت. تحلیل رگرسیون چند گانه نشان داد که از بین مؤلفه های معلم رهبری مؤلفه های چشم انداز توسعه ای، اخلاق و قدردانی بیشترین توان را در پیش بینی احساس خودکارآمدی معلمان دارند. با توجه به نتایج می توان گفت شیوه رهبری معلمان در کلاس درس و مدرسه بر افزایش تجربه احساس خودکارآمدی آنان اثرگذار است.
کلید واژه:
معلم رهبری، خودکارآمدی، معلمان
نویسندگان:
زهرا عظیمی, زهرا عظیمی, سیروس قنبری
عنوان:
ارتقای اثربخشی سازمانی مدارس در پرتو معلم رهبری
چکیده:
هدف از این پژوهش شناسایی رابطه معلم رهبری با اثربخشی سازمانی مدارس ابتدایی شهر همدان در سال تحصیلی 1402- 1401بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی شهر همدان به تعداد 1309 نفر(1184نفر زن و 125 نفر مرد) بود. حجم نمونه آماری بر اساس جدول کرجسی و مورگان، به تعداد 302 نفر آزمودنی انتخاب شد. روش نمونه گیری با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انجام شد. جهت گردآوری داده ها از دو پرسشنامه معلم رهبری هویدا، داورپناه و رضاییان(1396) و اثربخشی سازمانی مدارس هریسون(2008) استفاده گردید. روايی محتوايی پرسشنامه ها مورد تايید متخصصین قرار گرفت. پايايی ابزار پژوهش با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ ۰/۹۷ برای پرسشنامه معلم رهبری و ۰/۹۷ برای پرسشنامه اثربخشی سازمانی محاسبه گرديد. برای تجزيه و تحلیل داده ها از شاخص آمار توصیفی مانند(جدول، نمودار، فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و نیز از روش آمار استنباطی (آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، ضريب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه) استفاده شد. نتایج نشان داد بین معلم رهبری و اثربخشی سازمانی مدارس رابطه مثبت و معناداری وجود داشت. تحلیل رگرسیون چند گانه نشان داد از بین مؤلفه های معلم رهبری مؤلفه های چشم انداز توسعه ای، اخلاق، محیط مثبت و قدردانی بیشترین توان را در پیش بینی اثربخشی سازمانی مدارس دارند. در نتیجه رهبری معلمان در مدرسه نتایج عملکردی مطلوب و اثربخشی سازمانی مدارس را موجب می شود.
کلید واژه:
معلم رهبری، اثربخشی سازمانی مدارس ، معلمان
عنوان:
بررسی شیوههای بهبود جریان پژوهش و یادگیری با استفاده از تکنولوژی در آموزش دانشآموزان
چکیده:
فرایند تدریس در نظام آموزش و پرورش در سراسر دنیا با تکیه بر جریان تکنولوژی آموزشی میتواند دچار رشد و تحول شود. بخشی از این تحول را میتوان مرهون استفاده از ظرفیتهای تکنولوژی آموزشی در جریان فرایند یادگیری دانشآموزان و بالطبع فرایند تدریس معلمان دانست. بر این اساس تکنولوژی آموزشی در نظام آموزش و پرورش امروزه جهان حائز اهمیت است. با توجه به این موضوع، پژوهش حاضر با هدف «بررسی شیوههای بهبود جریان پژوهش و یادگیری با استفاده از تکنولوژی در آموزش دانشآموزان» نگارش شده است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری دادهها نیز مبتنی بر شیوه کتابخانهای و اسنادی میباشد و شیوه تحلیل دادهها نیز مبتنی بر شیوه توصیفی میباشد. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که امروزه تکنولوژی، نقش اساسی در حوزه های گوناگون بازی می کند و مهمترین دلیل استفاده از تکنولوژی آموزشی، نیز همین است زیرا میتواند چند حس را باهم درگیر و تاثیرگذاری را بیشتر کند.
کلید واژه:
تدریس، پژوهش، یادگیری، تکنولوژی، دانشآموزان
عنوان:
روایت پژوهی بهبود مدیریت خشم دانش آموز ابتدایی
چکیده:
خشم یکی از هیجانات طبیعی در هر کودکی است اما زمانی که به صورت کنترل نشده بروز پیدا کند می تواند سبب آسیب به خود کودک و اطرافیان او شود. تحقیق حاضر تجربه زیسته معلمی است که به بررسی علل عدم مدیریت خشم دانش آموز در مدرسه و روش هایی برای بهبود آن می پردازد. هدف این پژوهش، تلاش و کوشش در رابطه با حل مسئله مطرح شده در رابطه با بهبود مدیریت خشم دانش آموز می باشد. بدین منظور، از روش روایت پژوهی کیفی برای یافتن این علل استفاده شده است که استخراج داده ها از طریق مراجعه به مستندات کتابخانه ای و از تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته به منظور دستیابی به روایت زندگی دانش آموز بهره برده شد. تجزیه داده ها با تکنیک کدگذاری و تحلیل داده ها به روش تحلیل مضمون انجام شد که علل و راهکارهای مدیریت خشم شناسایی شدند. یافته های پژوهش نشان داد که برخی از عوامل بروز خشم شامل علل شخصیتی، خانوادگی، آموزشگاهی و اجتماعی هستند. همچنین یافته ها نشان می دهند که راهکارهای ارائه شده می تواند به بهبود مدیریت خشم دانش آموزان کمک کند.
کلید واژه:
مدیریت خشم، روایت پژوهی، تحلیل مضمون، دانش آموز، مدرسه
نویسندگان:
محمد محمدیان مهر, نرجس محمدیان مهر
عنوان:
چگونه توانستم اختلال اضطرابی دانش آموز پایه پنجم را حل کنم
چکیده:
اختلالات یادگیری نام دسته ای از مشکلات هستند که رفتار فرد را تحت تاثیر خود قرار می دهند و همانطور که از نامشان بر می آید تاثیری که در رفتار می گذارند منفی است. اختلال اضطرابی دسته ای از انواع این اختلالات یادگیری بوده اند که با ایجاد احساس ناخوشایند در فرد می توانست کارایی فرد را تا حد زیادی تحت تاثیر خود قرار دهد و از عملکرد مناسب فرد جلوگیری کند. با راهکارهای ارائه شده که مبنی بر روش غرقه سازی بودند توانستیم این اختلال اضطرابی را در یک دانش آموز پایه پنجم کاهش و برطرف سازیم که با توجه به پیوست ها و شواهد می توانیم نتیجه بگیریم که اختلال اضطرابی اجتماعی فرد تا حد زیادی کاهش یافته و در برقراری ارتباط فرد با دیگران تاثیری منفی ندارد.
کلید واژه:
اختلالات یادگیری، استرس، اضطراب، اختلال اضطرابی
نویسندگان:
رضا کیان پور, محسن محمدی
عنوان:
راهکار پیشنهادی تحقق چهارمین هدف عملیاتی سند تحول بنیادین آپ
چکیده:
آموزش و پرورش یکی از مهمترین ساختارهای یک جامعه و کشور می باشد که میتواند شالوده و اساس یک جامعه را شکل دهد. برای داشتن یک سیستم آموزشی کارآمد و متناسب با یک جامعه باید اسناد بالادستی قدرتمندی تهیه و نگارش شوند تا اهداف این سیستم آموزشی و پرورشی را تعیین کنند و در نهایت برای این اهداف از پیش تعیین شده راهکار و ایده عملیاتی ارائه شود تا بتوان به آن اهداف رسید. سیستم آموزشی ما هم از این قائده مستثنی نیست و دارای سند بالادستی تحول بنیادین آموزش و پرورش می باشد مقاله حاضر به روش مروری و کتابخانه ای و همراه با ایده جدید نویسنده نگارش شده است که در آن برای چهارمین هدف عملیاتی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش یعنی&:amp:#171: تقویت بنیان خانواده و کمک به افزایش سطح توانایی ها و مهارت های خانواده در ایفای نقش تربیتی متناسب با اقتضائات جامعه اسلامی&:amp:#187: یک ایده جدید و تحولی برای مدارس به جهت رسیدن به این هدف سند تحول بنیادین ارائه شده است. مطابق این ایده در وهله اولین کاری که باید صورت بگیرد در بعضی دبستان ها به معلمین هر پایه یک سری سرفصل های بخصوص و مجزا آموزش داده شود تا این معلمان بتوانند این محتوای مهم را به خانوده ها آموزش دهند و آگاهی خانواده ها را در مورد این موضوعات مهم تربیتی ارتقا دهند.جزئیات دقیق این ایده را در ادامه مقاله میخوانید.
کلید واژه:
آموزش معلمان، آگاهی، سند تحول بنیادین، ایده ،آموزش والدین
عنوان:
بررسی نگرش آموزشی تدریس بر اساس طرح پروژه
چکیده:
یادگیری بر اساس اجرای پروژه یا حل مسئله مقوله جدیدی نیست و تاریخ آن از تاریخ تعلیم و تربیت کوتاه تر نیست. این روش یادگیری در طی زمان همراه با تغییرات و تحولات در درک اصول تئوری های یادگیری و به موازات تحقیقات در علوم روانشناسی و یادگیری، در قالب مدل های رفتاری و روش های یادگیری و آموزشی، به شکل های متفاوت اجرا شده است. آموزش از راه درگیر کردن دانش آموزان در فعالیت های عملی همیشه مورد توجه بوده است و اینگونه یادگیری بر اساس تجربه همواره با ارزش تلقی شده است. به همین دلیل اغلب دست اندرکاران امر آموزش و یادگیری، طراحی سفرها و اردوهای آموزشی، تحقیقات آزمایشگاهی و سایر فعالیت های عملی را به جهت دستیابی به اهداف آموزشی و غنی کردن آن ها و گسترش برنامه های درسی را توصیه و ترغیب کردهاند.
کلید واژه:
رویکرد آموزشی، روش تدریس، اجرای پروژه، حل مسئله
عنوان:
چگونگی بالا بردن سطح سلامت روان در دانش آموزان و کاهش استرس در آنها
چکیده:
رسیدن به اهداف آموزشی که مدارس به عنوان هدف اساسی خود به آنها توجه دارند مستلزم تامین بهداشت روانی دانش آموزان است. تحقیقات متعدد نشان می دهند که سلامت روانی دانش آموزان با پیشرفت تحصیلی آنها ارتباط دارد و دانش آموزانی که به نحوی از مشکلات روانی یا از نبود بهداشت روانی مناسب رنج می برند، اغلب با افت تحصیلی مواجه هستند. بنابراین ضروری به نظر میرسد جهت تا مین شرایط مناسب برای نیل به اهداف آموزشی، تربیتی و تضمین سلامت افراد جامعه در سنین مختلف، عوامل بازدارنده آن را مورد بررسی قرارداد. کلمه ی استرس را به شیوه های مختلف استفاده می کنند بعضی از استرس برای مراجعه به خواسته ها و فشارهایی استفاده می کنند که شخص با آنها روبه روست و گرفتگی و تنش را واکنش مشخصی در برابر آن موقعیت می دانند. برخی دیگر استرس را سطحی از حالات منفی که شخص با آن روبه روست می دانند و دسته سوم معتقدند اگر تقاضا از شخص بیش از توان او باشد. شخص دچار استرس می شود. عوامل فردی و شخصیتی دانش آموز مانند اضطراب عمومی، پایین بودن سطح عزت نفس، هوش ارزیابی شناختی، عدم آمادگی،عدم توجه و تمرکز، روش های مطالعه نادرست و انتظارات سطح بالا.عوامل آموزشگاهی و اجتماعی مانند انتظارات معلمان، رقابت سیستم آموزشی حاکم بر مدارس، نوع درس، موقعیت مراقبان امتحان و مدرک گرایی. عوامل خانوادگی چون شیوه تربیتی والدین، انتظارات سطح بالای آنها، جو عاطفی حاکم برخانواده، ویژگی های شخصیتی والدین و طبقه اقتصادی اجتماعی.
کلید واژه:
اهداف آموزشی، استرس، عزت نفس، سیستم آموزشی
نویسندگان:
راحیل محمدی, زهرا فرخنده
عنوان:
توصیف متاورس در تربیت: تربیت ریاضی و تربیت بدنی
چکیده:
هدف اصلی پژوهش حاضر مرور پژوهشهای صورت گرفته در حوزهی تربیت ریاضی و تربیت بدنی میباشد که به روش مرور نظامند تحقق آن مورد بررسی قرارگرفته است. یافتههای پژوهش حاضر ذیل چهار سناریو درباره متاورس(واقعیت افزوده، واقعیت مجازی، واقعیت آیینهای و لایف لانگ) مرور گردیده است که عبارتند از: متاورس در تربیت ریاضی باعث درک بهتر اشکال هندسی، روشن شدن بهتر اهداف تدریس ریاضیات، طراحی صحنهها و نقش ها، شبیه سازی مراحل، بهینه سازی طراحی صحنه، تعیین طراحی صحنه، یافتن و تولید مواد، ساخت صحنه، تزیین صحنه آموزش، درک مفاهیم فضایی، یادگیری آمار و احتمال و غیره بسیار موثر است. همچنین متاورس در تربیت بدنی در مجسم کردن تصاویر به کمک فناوری&:#171:AR&:#187: برای درس آناتومی رشته تربیت بدنی، برای انجام تمرینهای ورزشی-تخصصی به کمک فناوری&:#171:VR ,AR&:#187: و برای تعیین اطلاعات فیزیولوژیکی بدن انسان به عنوان محرکی برای تمرین ورزشی بسیار کاربردی است.
کلید واژه:
متاورس، تربیت ریاضی، تربیت بدنی، تدریس، آموزش.
نویسندگان:
زهرا دهقان اردکانی
عنوان:
تکوین سبک¬های هویت در دانش¬آموزان دبستانی: نقش انسجام خانواده و شیوه¬های فرزندپروی
چکیده:
پژوهش حاضر با هدف پیش¬بینی سبک¬های هویت بر اساس متغیر¬های انسجام خانواده و شیوه¬های فرزندپروری می¬باشد. این تحقيق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی با طرح همبستگي است. جامعه آماری، شامل کلیه دانش¬آموزان دبستانی (پایه پنجم و ششم ابتدایی) شهرستان سپیدان در سال تحصیلی 1401- 1402 برابر با 1100 نفر بود؛ که برای انتخاب حجم نمونه از جدول مورگان معادل 285 نفر و برای انتخاب نمونه¬ها از روش نمونه¬گیری تصادفی خوشه¬ای چند مرحله¬ای استفاده گردید. ابزار جمع-آوري اطلاعات پرسشنامه¬ سبک¬های فرزندپروری بامریند، مقیاس انسجام خانواده سامانی و پرسشنامه سبک¬های هویتی برزونسکی بوده است. نتايج نشان داد که بین انسجام خانواده با سبک¬های هویت (بجز هویت اجتنابی) رابطه معنی¬دار وجود دارد (01/0>P). همچنین ضریب همبستگی مشاهده شده بین شیوه¬های فرزندپروری مقتدر، مستبد، سهل¬گیرانه با سبک¬های هویت معنی¬دار است (01/0>P)، اما ضریب همبستگی بین شیوه مستبد با هویت هنجاری و شیوه سهل¬گیرانه با هویت اجتنابی در سطح اطمینان 95 درصد معنی¬دار نبود (05/0<P). تحلیل رگرسیون نیز نشان داد، شیوه فرزندپروری مقتدر، سهل¬گیرانه و انسجام خانواده توانستند، 9/./.28 از واريانس هویت اطلاعاتی را تبیین نمایند. به علاوه 7/25./. از واریانس هویت هنجاری توسط شیوه فرزندپروری مقتدر و انسجام خانواده و 8/./.22 از واریانس هویت اجتنابی توسط شیوه مستبد قابل پیشبینی است. با توجه به یافته¬ها انسجام خانواده و شیوه¬های فرزندپروری والدین در تربیت و هویت فرزندان نقشی بسزایی داشته و چرخه زندگی و روابط بین والدین و فرزندان جز اصلی¬ترین عواملی هستند که می¬تواند در نوع هویت نقش بسزایی داشته باشد.
کلید واژه:
سبک¬های هویت، انسجام خانواده، شیوه¬های فرزندپروری
نویسندگان:
علیرضا ترکمنی, علیرضا ترکمنی
عنوان:
چگونه دانش آموزان دبیرستانی را به جغرافیا علاقه مند کنیم
چکیده:
اقدام پژوهی حاضر در سال تحصیلی 1400-1401در اداره آموزش پرورش ناحیه دو کرج و در مدرسه متوسطه دوم پسرانه نیکان انجام شده است و مسئله مورد نظر هم چگونه دانش آموزان پایه 10 انسانی را به درس جغرافیا علاقمند کردم هست با شروع سال تحصیلی اینجانب به عنوان کاروز به مدرسه نیکان رفتم و مشاهده کردم که دانش آموزان علاقه ای به درس جغرافیا ندارند و در یادگیری این درس نیز تلاش نمی کنند و مشکل دارند که این مشکل در نمرات آنها نیز مشهود بود پس برای حل این مشکل مسئله دست به اقدام پژوهی زدم دزر مرحله اول با جمع آوری داده هایی پرداختم به وسیله مشاهده تهیه مصاحبه از برخی دانش آموزان و معلم راهنما به این نتیجه رسیدم که واقعا این مشکل وجود دارد پس پرسشنامهای تهیه کردم و از دانش آموزان خواستم تا به پرسش ها پاسخ دهند وبه نتایجی رسیدم که اغلب دلیل علاقمند نبودن دانش آموزان به این درس را پوشش میداد وراهکارهایی را اجرا کردیم تا دانش آموزان را به این درس علاقمند کنیم که در ادامه بررسی می شود
کلید واژه:
جغرافیا .علاقمندی .مدرسه . دانش آموزان
نویسندگان:
نسرین پورمنوچهری
عنوان:
چگونه توانستم میزان علاقه ی دانش آموزان پسر پایه اول دبستان شاهد دزفول را نسبت به درس قرآن تقویت کنم ؟
چکیده:
قرآن کریم میراث جاودان رسول گرامی اسلام (ص)، چراغ راه حقطلبان و پویندگان مسیر دانش و کمال است. در آموزهها و فرامین دینی نسبت به آموزش و تعلیم این کتاب آسمانی، تاکیدات فراوانی وارد شده است و از آن جایی که دوره ابتدایی، یکی از مهمترین دورههای تحصیلی میباشد و نقش مهمی در آشنا شدن دانشآموزان با عقاید دینی و بهویژه آموزش قرآن دارد. بنابراین به عنوان عضوی از خانواده آموزش و پروزش بر خود لازم دانستم تا با شناسایی و رفع موانع ، علاقه و انس دانش آموزان را به کتاب آسمانی مان ، قران بهبود بخشم .پژوهش حاضر دریکی از مدارس پسرانه دزفول به روش توصیفی و گردآوری اطلاعات از مقالات و منابع کتابخانه ای و به شیوه اقدام پژوهی در کلاس درس انجام شده و نتایج به دست آمده نشان داد که با استفاده از شیوه های کاربردی و مشارکت و درگیری دانش آموزان در امر آموزش به میزان قابل توجهی علاقه دانش آموزان به درس قرآن و فعالیت های آن بیشترشده است ؛ و امید است که همکاران با شیوه های خلاق و رفع کسلی ویکنواختی محیط کلاس و تدریس وبا ایجاد محیطی شاداب در کلاس و با ایجاد انگیزه مناسب ، علاقه دانش آموزان را به درس قرآن تقویت کنند.
کلید واژه:
دانش آموزان ، قرآن ، انس ، علاقه
نویسندگان:
فاطمه صابری حکمی
عنوان:
تاثیر موسیقی بر یادگیری به ویژه یادگیری درس ریاضی در مقطع دبستان
چکیده:
مقاله حاضر به روش مروری- کتابخانه ای با توجه به نظرات اندیشمندان این عرصه به رشته تحریر در آمده است. محتوای لازم برای نگارش این مطالعه با بهره گیری از مطالعات، سندكاوی و جستجو در پایگاههای اطلاعاتی scholar G ,SID ,civilica و موتور جستجوی گوگل بدست آمده است. داده های مورد نیاز گردآوری شده و داده های گردآوری شده تجزیه و تحلیل شده است. همانطور که میدانید موسیقی تاثیر بسزایی در جنبه های مختلف زندگی انسان و حتی غیر انسان همچون گیاهان دارد در نتیجه اگر آن را بر روند اموزش کودکان بی تاثیر بدانیم چندان عقلانی نیست. با توجه به تحقیقات انجام شده در این زمینه به اثبات رسیده که موسیقی سبب افزایش هوش ریاضی کودکان میشود و همچنین افرادی که در کودکی موسیقی کار کرده اند علومی همچون ادبیات را بهتر می اموزند. موسیقی سبب می شود دانش آموزان صداهای اطراف را بهتر درک کنند که در تمرکز آنها بسیار موثر است و به طور کلی آموزش موسیقی ضریب هوشی افراد را افزایش میدهد. روحیه یکی از عوامل موثر بر یادگیری است و تحقیقات نشان داده است که موسیقی، افزایش روحیه را برای افراد و دانش آموزان به دنبال دارد. همچنین از موسیقی در روش های درمان اختلالات یادگیری بهره برده شده و نتیجه حاصل مثبت بوده است یعنی کاربرد موسیقی در بهبود عملکرد خواندن و نوشتن دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری موثر است.
کلید واژه:
موسیقی، یادگیری، ریاضی، دبستان
نویسندگان:
محمد خورشیدسوار
عنوان:
نقش و جایگاه خانواده در تقویت مهارت کتابخوانی کودکان
چکیده:
همان طور که همه می دانیم شخصیت هر فرد از همان ابتدای تولد پایه ریزی میگردد، پس بسیار شایسته است که از بدو شکل گیری شخصیت کودک، او را با یکی از راهکارهای به تکامل رسیدن آشنا کرد. با توجه به اینکه شخصیت کودک در خانواده شکل میگیرد و او تمام سال های اولیه زندگی را همراه والدینش میگذراند، بنابراین نقش آنها در رشد و تکامل کودک بسیار مهم است. بديهی سـت كه والدين به عنوان الگوهای رفتاری نقش بسزايی در پرورش فكری، روانی و اجتماعی فرزند خود دارند و قطعا اولین و مهم ترین عامل در ایجاد عادت کتابخوانی در بین فرزندان یک خانواده هستند . با توجه به اینکه انسان موجودی کمال گرا است و برای پیشرفت در عرصههای مختلف زندگی نیاز به شناخت نسبتاً کاملی از خود و جامعه دارد. کتاب و مطالعه عاملی برای شناخت و رشد دینی، فرهنگی، اخلاقی و اجتماعی انسان است. با یک کتاب خوب انسان ساخته میشود، رشد میکند و برای حرکت آماده میشود حال که چنین است اگر خانواده راه های صحیح مطالعه و کتابخوانی را به کودک آموزش دهد و فرد از همان سنین کودکی به مطالعه عادت کند به رشد اخلاقی خواهد رسید. این مقاله به بررسی نقش و جایگاه خانواده در تقویت مهارت کتابخوانی دانش آموزان می پردازد .
کلید واژه:
کتاب ، خانواده ، کتابخوانی ، کودکان
نویسندگان:
اسماعیل بیننده, علی اشکنانی
عنوان:
بررسی مبانی و مؤلفه های فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان و دانشجویان
چکیده:
هدف پژوهش حاضر بررسی مبانی و مؤلفه های فرسودگی در دانش آموزان و دانشجویان می باشد . یکی از عواملی که قشر در حال تحصیل یعنی دانش آموزان و دانشجویان را تهدید می نماید ، مسئله ی فرسودگی تحصیلی است . فرسودگی تحصیلی با آثار سوء و زیان بار خود صدمات زیادی را به پیکره ی فرد و جامعه وارد می نماید که با شناسایی علل و عوامل ایجاد کننده ی آن می توانیم از بروز و شکل گیری آن در افراد جلوگیری نمائیم . این پژوهش از نوع مروری بوده و با بررسی کتب و مقالات مربوطه و تحلیل آنها نتایج و یافته ها استخراج شده است . در این پژوهش تعاریف ، پژوهش های پیشین ، مؤلفه ها ، علائم و نشانه ها و آثار و پیامدهای فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان و دانشجویان مورد بررسی قرار گرفته اند . یافته های پژوهش حاکی از آن است فرسودگی حالتی از خستگی ذهنی و هیجانی است که حاصل سندرم استرس مزمن مانند سنگینی تکالیف ، فشار و محدودیت زمانی و فقدان منابع لازم بر انجام دادن وظایف و تکالیف محوله است .
کلید واژه:
فرسودگی تحصیلی ، خستگی هیجانی ، مسخ شخصیت ، ناکارآمدی تحصیلی
عنوان:
زنان نویسنده در گذشته
چکیده:
از نقطه نظر زیست شناسی در همه جوامع دو جنس وجود دارد که پیوند آن دو بقا را تضمین می کند؛ در میان این جوامع، جامعه انسانی پا را فراتر می گذارد و جهت رشد و توسعه بعد فردی، ارتباطات اجتماعی را بنا می نهد. نویسندگی از جمله این روابط اجتماعی می باشد که علاوه بر توسعه بعد فردی گاه تحولاتی عظیم در جامعه پدید می¬:آورد. در قرون 18، 19 و 20 میلادی که روابط نابرابر قدرت جاری میان زنان و مردان در نظام¬:های اجتماعی وجود داشت؛ نویسندگان زنی پا به عرصه گذاشتند که توانستند جریان های فکری جدیدی را در جامعه به وجود آورند و با دریافت معتبرترین جوایز ادبی در لیست برترین نویسندگان جهان قرار گیرند. مقاله حاضر به بررسی برندگان زن جوایز ادبی در قرون 19 و 20 پرداخته است و همچنین جنبش فمنیسم که در نتیجه قلم نویسندگان زنی همچون دوبووار در قرن¬:های 18 و 19 پررنگ¬:تر از پیش شد؛ را بررسی می کند.
کلید واژه:
جوایز ادبی، فمنیسم، سیمون دوبووار، مری ولستون کرافت، ویرجینیا وولف.
عنوان:
افسردگی تحصیلی در دانش آموزان و راه های مدیریت آن
چکیده:
یکی از اختلالات عمده و اساسی که در میان دانش آموزان همه گیر شده و شیوع پیدا کرده است اختلال افسردگی است. افسردگی در دانش آموزان و در تمامی سنین شیوع فراوان دارد و سبب شده نتوانند آنگونه که باید به درس و تحصیل بپردازند و یکی از مشکلات مربوط به سلامت روان است که امروزه بین مردم شایع شده. این بیماری که حدوداً دو درصد از افراد زیر سنین نوجوانی و پنج درصد نوجوانان را درگیر میکند، میتواند باعث درگیری ذهنی برای خانوادههای این تعداد از کودکان و نوجوانان شود. افسردگی در دانش آموزان علل گوناگونی دارد و همچنین پیامدهای فراوانی در پی خود دارد، در پژوهش حاضر برآنیم تا تعریفی دقیق از افسردگی و علل آن و همچنین پیامدها و راه های مدیریت افسردگی در دانش آموزان را ارایه دهیم.
کلید واژه:
افسردگی، دانش آموز، سلامت، روان، درگیری ذهنی، توانایی
نویسندگان:
پیام زمانی, پیام زمانی
عنوان:
بررسی اثرات مثبت و منفی استفاده از شبکه های اجتماعی بر دانش آموزان
چکیده:
امروزه فضای مجازی و فناوریهای نوین ارتباطی، همه ابعاد زندگی بشر را تحت تأثیر قرار داده است. شناخت عمیق این تأثیرات و ظرفیتهای آن، زمینه مواجهه خردمندانه در حوزههای نرمافزاری، سختافزاری و مغزافزاری آن را فراهم میکند. دانش آموزان یکی از گروه¬های استفاده کننده از فضای مجازی هستند که روزانه وقت زیادی را به این شبکه ها اختصاص می¬دهند. شبکه های اجتماعی دارای مزایا و معایبی هستند که با آگاهی از آنها میتوان از اثرات مثبت آن استفاده نمود و به کاهش اثرات منفی آنها بر روی دانش آموزان کمک نمود. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثرات مثبت و منفی استفاده از شبکه های اجتماعی بر دانش آموزان به روش مروری- توصیفی انجام گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده از اثرات مثبت شبکه های مجازی میتوان به انتشار سریع و آزادانه اخبار و اطلاعات، افزایش قدرت تحلیل و تقویت روحیه انتقادی، امکان عبور از مرزهای جغرافیایی و آشنایی با افراد، جوامع و فرهنگ های مختلف، شکل گیری و تقویت خرد جمعی، امکان بیان ایده ها به صورت آزادانه و آشنایی با ایده ها، افکار و سلیقه های دیگران اشاره نمود. همچنین از اثرات منفی شبکه¬های اجتماعی برای دانش آموزان میتوان به شکل گیری و ترویج سریع شایعات و اخبار کذب، تبلیغات ضد دینی و القای شبهات، نقض حریم خصوصی افراد، انزوا و دور ماندن از محیط های واقعی اجتماع و تأثیرات منفیِ رفتاری اشاره داشت.
کلید واژه:
اثرات مثبت، اثرات منفی، شبکه های اجتماعی، دانش آموزان
نویسندگان:
جمال عبدالملکی, جمال عبدالملکی, فائزه اسدی
عنوان:
وضعیت سنجی رهبری تحول گرا در مدارس لازمه بقا در محیط تحول خواه (مطالعه ای در مدارس ابتدایی)
چکیده:
هدف پژوهش حاضر ارزیابی وضعیت رهبری تحول گرا در مدارس ابتدایی بود. جامعه پژوهش کلیه معلمان دوره ابتدایی شهر قروه برابر 324 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 176 نفر برآورد گردید و جهت انتخاب آنان از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی استفاده شد. روش پژوهش کمی و از نوع مطالعات پیمایشی مقطعی بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بیست گویهای رهبری تحول گرا باس آلیو(1997) در قالب چهار مؤلفه بود. جهت بررسی پایایی پرسشنامه پژوهش از روش آلفای کرانباخ و جهت تعیین روایی پرسشنامه با توجه به استاندارد بودن از تکنیک تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم بوسیله نرم افزارهای SPSS.25 و LISREL10.20 استفاده شد. نتایج نشان داد که: وضعیت رهبری تحول گرا و ابعاد انگیزش الهام بخش و ملاحظات فردی آن در مدارس ابتدایی در سطح مطلوب هستند. همچنین ابعاد نفوذ آرمانی و ترغیب ذهنی به عنوان ابعاد دیگر رهبری تحول گرا دارای وضعیت متوسط در مدارس ابتدایی بودند. در نهایت هفت پیشنهاد به مسئولین آموزش و پرورش جهت بهبود وضعیت رهبری تحول گرا در مدارس ابتدایی ارائه شده است.
کلید واژه:
رهبری تحول گرا، ابعاد، وضعیت، مدارس ابتدایی
نویسندگان:
جمال عبدالملکی, جمال عبدالملکی, فائزه اسدی
عنوان:
نقش ابعاد سواد اطلاعاتی معلمان در عملکرد شغلی آنان (مطالعه ای در مدارس ابتدایی)
چکیده:
هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ابعاد سواد اطلاعاتی معلمان در عملکرد شغلی آنان بود. جامعه پژوهش کلیه معلمان دوره ابتدایی شهرستان قروه به تعداد 548 نفر بودند که از این جامعه با روش نمونهگیری تصادفی ساده و بر مبنای جدول مورگان نمونهای به حجم 225 نفر انتخاب شد. روش پژوهش همبستگی و از طریق مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. جهت گردآوری دادهها از پرسشنامه محقق ساخته بیست و چهار سوالی سواد اطلاعات در چهار بعد( ادراک اطلاعات، انتخاب اطلاعات، کاربرد اطلاعات و ارزیابی اطلاعات) بر مبنای دیدگاه چانگ(2012) و پرسشنامه پانزده سوالی عملکرد شغلی پاترسون(2005) استفاده شد. جهت تعیین پایایی و روایی ابزار، از تکنیکهای آلفای کرانباخ و تحلیل عاملی تائیدی استفاده شد، نتایج بیانگر پایایی و روایی مطلوب ابزار بود. جهت تحلیل دادهها از تحلیل مسیر تأییدی با استفاده از نرمافزار Lisrel 10.20استفاده شد. با توجه به نتایج حاصل از تحلیل معادلات ساختاری: ابعاد سواد اطلاعاتی معلمان دارای اثر مثبت و معنادار بر عملکرد شغلی معلمان در سطح 05/0 هستند، دامنه اثر ابعاد سواد اطلاعاتی از 32/0 تا 54/0 که بیشترین اثر مربوط به بعد کاربرد اطلاعات و کمترین اثر مربوط به بعد ادراک اطلاعات است. ابعاد چهارگانه سواد اطلاعاتی معلمان قادر به تبیین 40 درصد واریانس عملکرد شغلی معلمان هستند که این مقدار دارای تی(56/3) است که بیانگر معنادار بودن واریانس تبیین شده عملکرد شغلی معلمان توسط ابعاد سواد اطلاعاتی معلمان است.
کلید واژه:
سواد اطلاعاتی، ابعاد، عملکرد شغلی، معلمان مدارس ابتدایی
نویسندگان:
محمدشایان جعفری
عنوان:
نقش تکنولوژی در تربیت دینی کودک و نوجوان
چکیده:
با پیشرفت علوم و رشد جوامع انسانی، تکنولوژی حضور خودش را عرصههای مختلف جامعه بیش از پیش به همگان نشان داده است. در این میان، تربیت دینی از جمله عناصر برجستة تاریخ بشریت میباشد که تعلیم و تربیت بشر با آن پیوند خورده است و این معنا در دوران کودکی و نوجوانی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. از طرفی با پررنگشدن تکنولوژی و رشد آن در زندگی افراد، شاهد بهوجودآمدن نسبت جدیدی میان تکنولوژی و تربیت دینی هستیم. بنابراین حل و واکاوی مناسبت صحیح این دو مفهوم با یکدیگر، اهمیت بسیاری پیدا میکند که در این نوشتار برای این مهم، پس از بررسی مفهوم واژگان تکنولوژی، نقش، تربیت و تربیت دینی، عناصر موجود در این رابطه را شناسایی میکنیم و عواملی که در هر یک از آنها دخیل هستند، به اجمال معرفی میشوند. سپس با روشن شدن بیشتر محل نزاع، دو سطح مواجهه تکنولوژی با تربیت دینی معرفی میشوند که در نهایت به نحوه بهرهمندی تربیت دینی از تکنولوژی پرداخته خواهد شد.
کلید واژه:
تکنولوژی، تربیت دینی، تربیت، توسعه
نویسندگان:
زهرا ویسمه, محمود تعجبی
عنوان:
بررسی رابطه سبک رهبری تحول آفرین با رفتار نوآورانه معلمان مدارس ابتدایی شهر اراک
چکیده:
هدف پژوهش بررسی رابطه سبک رهبری تحولآفرین با رفتارنوآورانه معلمان ابتدایی شهر اراک در سال تحصیلی 1402-1401 بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ شیوه گردآوری و تحلیل دادهها جزء پژوهشهای توصیفی از نوع پیمایشی است .جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهر اراک در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 1786نفر(1293 نفر زن و 493نفر مرد)بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 298 نفر(235 نفر زن و 63 نفر مرد ) برآورد گردید. روش نمونه گیری در این پژوهش تصادفی طبقهای نسبی بود ابزار پژوهش پرسشنامه رهبری تحولآفرین باس و الیو(2000) با پایایی95./. و رفتار نوآورانه کانتر(1988)با پایایی94./.محاسبه و دادههای پژوهش با استفاده از نرمافزار آماری SPSS تجزیهوتحلیل گردیده است. روایی محتوایی و صوری پرسشنامه مورد تأیید اساتید مدیریت قرار گرفت برای تجزیهوتحلیل دادهها از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفادهشده است نتایج پژوهش نشان داد وضعیت رهبری تحول آفرین از دیدگاه معلمان مدارس ابتدایی شهر اراک بالاتر از حد متوسط(3)،وضعیت رفتار نوآورانه بالاتر از حد متوسط(3) است. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین رهبری تحول آفرین با رفتارنوآورانه رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد.
واژگان کلیدی :سبک رهبری تحولآفرین ،رفتار نوآورانه، معلمان مدارس ابتدایی شهر اراک
کلید واژه:
سبک رهبری تحولآفرین ،رفتار نوآورانه، معلمان مدارس ابتدایی شهر اراک
نویسندگان:
زهرا ویسمه, محمود تعجبی
عنوان:
بررسی رابطه سبک رهبری تحول آفرین با انگیزش شغلی معلمان مدارس ابتدایی شهر اراک
چکیده:
هدف پژوهش بررسی رابطه سبک رهبری تحولآفرین با انگیزش شغلی معلمان ابتدایی شهر اراک در سال تحصیلی 1402-1401 بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ شیوه گردآوری و تحلیل دادهها جزء پژوهشهای توصیفی از نوع پیمایشی است .جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهر اراک در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 1786نفر(1293 نفر زن و493نفر مرد)بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 298 نفر(235 نفر زن و 63 نفر مرد ) برآورد گردید. روش نمونه گیری در این پژوهش تصادفی طبقهای نسبی بود ابزار پژوهش پرسشنامه رهبری تحولآفرین آفرین باس و الیو(2000) با پایایی95./. و انگیز شغلی هاکمن واولدهام (1976)با پایایی94./.محاسبه و دادههای پژوهش با استفاده از نرمافزار آماری SPSS تجزیهوتحلیل گردیده است روایی محتوایی و صوری پرسشنامه مورد تأیید اساتید مدیریت قرار گرفت برای تجزیهوتحلیل دادهها از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفادهشده است نتایج پژوهش نشان داد وضعیت رهبری تحول آفرین از دیدگاه معلمان مدارس ابتدایی شهر اراک بالاتر از حد متوسط(3)،وضعیت انگیزش شغلی بالاتر از حد متوسط(3)است.نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین رهبری تحول آفرین انگیزش شغلی رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد.
کلید واژه:
سبک رهبری تحولآفرین،انگیزش شغلی، معلمان مدارس ابتدایی شهر اراک
نویسندگان:
توران نیکنام, فیروز نوری کلخوران
عنوان:
اثربخشی سواد دیجیتال والدین در کنترل اضافه¬:وزن دانش¬:آموزان دختر ابتدایی (مورد مطالعه: دانش¬:آموزان شهر سنندج)
چکیده:
زمینه و هدف: شواهد علمی و یافته¬:های پژوهشی نشان می¬:دهد که میزان استفاده از فضای دیجیتال با مسئله کم تحرکی دانش¬:آموزان و عوارض آن رابطه وجود دارد. از این رو، برای درک بهتر این ارتباط و ارائه راهکارهای بهبود دهنده، نیازمند چارچوب مفهومی فراتری هستیم و آن سواد دیجیتال است. به همین دلیل هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سواد دیجیتال خانواده بر کاهش اضافه وزن دانش¬:آموزان از طریق فعالیت¬:های جسمانی است.
روش: این تحقیق به لحاظ روش از نوع نیمه تجربی و از نظر هدف کاربردی است. شامل طرح پیش¬:آزمون- پس¬:آزمون و دو گروه کنترل و آزمایش است. جامعه آماری شامل همه دانش¬:آموزان دختر ابتدایی و درگیر اضافه وزن در آموزش و پرورش ناحیه یک سنندج است که در سال تحصیلی 1402-1401 در حال تحصیل بوده¬:اند. با استفاده از روش نمونه¬:گیری تصادفی یک مرحله¬:ای تعداد 4 مدرسه انتخاب و از هر مدرسه تعداد 20 دانش¬:آموز انتخاب و در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. متغیر سواد دیجیتال از طریق مقیاس سان(CH-DSL) در تعداد 8 بعد و در طیف لیکرت اندازه¬:گیری و برای سنجش عملکرد خانواده از مقیاس(FAD) استفاده شد. همچنین داده¬:های فعالیت بدنی دانش¬:آموزان از طریق سامانه سیدا استخراج شد. تجزیه و تحلیل داده¬:ها از طریق آزمون t زوجی و آزمون پیرسون از طریق نرم افزار spss انجام گرفت.
یافته¬:ها و نتیجه¬:گیری: نتایج آزمون آماری یعنی مقدار تی زوجی(5/56=t) و سطح معنی¬:داری آن(000/0=P) نشان داد که اختلاف معنی¬:داری بین شاخص توده بدنی دانش¬:آموزان قبل و بعد از آزمون وجود دارد. بنابراین، افزایش سواد دیجیتال خانواده در کاهش اضافه وزن دانش¬:آموزان تاثیر معنی¬:داری دارد که به واسطه افزایش فعالیت جسمانی دانش¬:آموزان اتفاق می¬:افتد. همچنین نتایج نشان داد که والدین برای بهبود شاخص توده بدنی دانش آموزان در کمک به اقدامات هدفمند مدرسه، زمانی می¬:توانند اثرگذار باشند که در کنار سواد دیجیتال، عملکرد خود در ایفای نقش و ارتباطات را بهبود بخشند. بر این اساس، مدیریت مدارس در برنامه¬:های ارتقا فعالیت جسمانی و کنترل وزن دانش¬:آموزان، نیازی به مداخله از طریق ابعاد عاطفی خانواده¬:ها ندارند.
کلید واژه:
سواد دیجیتال، عملکرد خانواده، فعالیت جسمانی، اضافه وزن
نویسندگان:
فاطمه کمری, معصومه کمری
عنوان:
بررسی نقش شناخت و خانواده در ازدواج جوانان
چکیده:
حضرت محمد (ص) فرمودند : نزد خداوند هیچ بنایی محبوب تر از ازدواج نیست.
ازدواج یکی از معنادار ترین تصمیمات در زندگی یک شخص بالغ است. پسران و دختران جوان، سعادت خود را در سایه ی زندگی مشترک جستجو می کنند. چنین کششی به طور طبیعی و فطری در انسان ها وجود دارد و نمی توان از آن صرف نظر کرد. انتخاب همسر در سن مناسب، یک انتخاب اولویت گرا است؛ در واقع، ازدواج در سن مناسب باعث می شود از بین چند کاندیدا حق انتخاب احسن و بهتر را داشته باشیم. اما هر چه سن ازدواج بالاتر رود، انتخاب تناسب گرا تر می شود؛ یعنی باید به تناسب شرایط دست به انتخاب بزنیم. لذا گاه از معیارها و اصول خود می زنیم و کوتاه می آییم و این خود یک آسیب است. از آنجا که مهم ترین نهاد اجتماعی یعنی خانواده با ازدواج آغاز می شود، ضروری است اطلاعات و دانسته های فرد در برابر این تصمیم به میزان کافی باشد؛ از این رو، اگر این تصمیم گیری مبتنی بر آگاهی و شناخت همه جانبه فرد و خانواده اش باشد، ازدواج و انتخاب را آگاهانه تر و رابطه زوجین را پایدار تر می کند.
کلید واژه:
ازدواج ، شناخت ، جوانان ، خانواده ، انتخاب همسر
نویسندگان:
زهرا عظیمی, زهرا عظیمی, سیروس قنبری
عنوان:
پیش بینی اثربخشی سازمانی مدارس بر اساس مؤلفههای خودکارآمدی معلمان در مدارس ابتدایی شهر همدان
چکیده:
هدف از این پژوهش پیش بینی اثربخشی سازمانی مدارس بر اساس مؤلفههای خودکارآمدی معلمان در مدارس ابتدایی شهر همدان در سال تحصیلی 1402- 1401بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی شهر همدان به تعداد 1309 نفر(1184نفر زن و 125 نفر مرد) بود. حجم نمونه آماری بر اساس جدول کرجسی و مورگان، به تعداد 302 نفر آزمودنی انتخاب شد. روش نمونه گیری با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انجام شد. جهت گردآوری داده ها از دو پرسشنامه خودکارآمدی تی اسچانن- موران و وولفولک(2001) و اثربخشی سازمانی هریسون(2008) استفاده گردید. روايی محتوايی پرسشنامه ها مورد تايید متخصصین قرار گرفت. پايايی ابزار پژوهش با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 96/0 برای پرسشنامه خودکارآمدی و 97/0 برای پرسشنامه اثربخشی سازمانی محاسبه گرديد. برای تجزيه و تحلیل داده ها از شاخص آمار توصیفی مانند(جدول، نمودار، فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و نیز از روش آمار استنباطی(آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، ضريب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه) استفاده شد. نتایج نشان داد بین خودکارآمدی معلمان و اثربخشی سازمانی مدارس رابطه مثبت و معناداری وجود داشت. تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که از بین مؤلفه های خودکارآمدی مؤلفه درگیر کردن فراگیران بیشترین توان را در پیش بینی اثربخشی سازمانی مدارس دارد. با توجه به نتایج می توان گفت باورها و احساس خودکارآمدی معلمان بر بهره وری و اثربخشی سازمانی مدارس اثرگذار است.
کلید واژه:
خودکارآمدی، اثربخشی سازمانی، معلمان
نویسندگان:
طاهره تیموری یانسری, دکتر کوروش قاسم زاده
عنوان:
بررسی اثربخشی آموزش به روش نقشه¬:های مفهومی در یادداری، درک و کاربست مفاهیم علوم تجربی پایه ششم ابتدایی در مدارس پسرانه شهرستان بابل در سال تحصیلی 1402-1401
چکیده:
هدف از تحقیق حاضر بررسی تأثیر راهبرد یاددهی-یادگیری نقشه مفهومی در آموزش علوم تجربی دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهر بابل در سال تحصیلی 1401 می¬:باشد. این پژوهش کاربردی و از نوع نیمه¬:آزمایشی با پیش¬:آزمون و پس¬:آزمون و دو گروه آزمایش و کنترل می¬:باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانش¬:آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهر بابل به تعداد1750 نفر در سال تحصیلی 1401 است، حجم نمونه با استفاده از جدول بارتلت 120 نفر به دست آمد. آزمودنی¬:ها شامل دانش¬:آموزان 4 کلاس ششم ابتدایی شهر بابل هستند که به روش نمونه¬:گیری هدفمند انتخاب شدند. همچنین برای جلوگیری از تبادل اطلاعات بین دو گروه، دو مدرسه به صورت هدفمند شامل دو کلاس یک مدرسه به عنوان گروه کنترل (با روش های تدریس مرسوم) و دو کلاس مدرسه دیگر به عنوان گروه آزمایش (تدریس با نقشه مفهومی) انتخاب شدند. به منظور جمع¬:آوری اطلاعات از دو آزمون محقق¬:ساخته پیش¬:آزمون (علوم تجربی پنجم ابتدایی) و پس آزمون (علوم تجربی ششم ابتدایی) که روایی محتوایی آنها با استفاده از جدول مشخصات، روایی ملاکی با آزمون همبستگی و پایایی آنها با استفاده از روش کودر ریچاردسون، تعیین گردید. این آزمون¬:ها سطوح یادداری و درک و کاربست حیطه شناختی بلوم را مورد سنجش قرار می¬:دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون لون و نیز آزمون آنوا و مانوا اختلاف نمرات استفاده شده است. یافته¬:های این پژوهش نشان داد که نقشه مفهومی در پیشرفت تحصیلی دانش¬:آموزان در سطح درک و کاربست تأثیر مثبت دارد. اما در سطح یادداری مؤثر واقع نشد. به طور کلی نقشه های مفهومی در آموزش علوم تجربی تأثیرگذار است.
کلید واژه:
علوم تجربی ششم ابتدایی، نقشه مفهومی، پیشرفت تحصیلی، یادداری ، درک، کاربست
نویسندگان:
زهرا دهقان اردکانی
عنوان:
نقش هوش معنوی و هوش اجتماعی در پیش¬بینی گرایش به رفتارهای پرخطر در دانش¬آموزان دختر دوره دوم متوسطه
چکیده:
پژوهش حاضر با هدف پیش¬بینی گرایش به رفتارهای پرخطر بر اساس هوش معنوی و هوش اجتماعی انجام گرفت. این تحقیق با توجه به هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دختران دانش¬آموز دوره دوم متوسطه شهرستان سپیدان در سال 1402-1401 و برابر با 763 نفر بود که برای انتخاب حجم نمونه از فرمول کوکران معادل 250 نفر و برای انتخاب نمونه¬ها از روش نمونه¬گیری طبقه¬ای تصادفی استفاده گردید. ابزار جمع¬آوري اطلاعات مقیاس خطرپذیری جوانان ایرانی زاده محمدي و همکاران، پرسشنامه هوش معنوی کینگ و مقیاس هوش اجتماعی ترمسو بوده است. یافته-های حاصل از ضریب همبستگی پیرسون حاکی از آن بود که بین هوش معنوی (کل) و تمام ابعاد آن (تفکر وجودی انتقادی، تولید معنای شخصی، آگاهی متعالی، بسط¬ حالت هوشیاری) با رفتارهای پرخطر رابطه منفی و معنی¬داری وجود داشت (01/0P<). همچنین بین هوش اجتماعی (کل) و تمام ابعاد آن (پردازش اطلاعات اجتماعی، مهارت¬های اجتماعی، آگاهی اجتماعی) با رفتارهای پرخطر نیز رابطه منفی و معنی¬داری وجود داشت (01/0P<). نتایج تحلیل رگرسیون همزمان نیز نشان داد، هوش معنوی 1/23/0 درصد و هوش اجتماعی 0/21/0 درصد از واریانس گرایش به رفتارهای پرخطر را به طور معنی¬داری در جهت منفی در دانش¬آموزان تبیین کردند. يافتهها بيانگر اين موضوع هستند که از طریق افزايش سطح هوش معنوی و هوش اجتماعی ميتوان به کاهش رفتارهای پرخطر در دانش¬آموزان کمک نمود.
کلید واژه:
گرایش به رفتارهای پرخطر، هوش معنوی، هوش اجتماعی
نویسندگان:
زهرا دهقان اردکانی
عنوان:
پیش بینی گرایش به رفتارهای پرخطر بر اساس هوش معنوی و هوش اجتماعی در دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه
چکیده:
پژوهش حاضر با هدف پیش¬بینی گرایش به رفتارهای پرخطر بر اساس هوش معنوی و هوش اجتماعی انجام گرفت. این تحقیق با توجه به هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دختران دانش¬آموز دوره دوم متوسطه شهرستان سپیدان در سال 1402-1401 و برابر با 763 نفر بود که برای انتخاب حجم نمونه از فرمول کوکران معادل 250 نفر و برای انتخاب نمونه¬ها از روش نمونه¬گیری طبقه¬ای تصادفی استفاده گردید. ابزار جمع¬آوري اطلاعات مقیاس خطرپذیری جوانان ایرانی زاده محمدي و همکاران، پرسشنامه هوش معنوی کینگ و مقیاس هوش اجتماعی ترمسو بوده است. یافته-های حاصل از ضریب همبستگی پیرسون حاکی از آن بود که بین هوش معنوی (کل) و تمام ابعاد آن (تفکر وجودی انتقادی، تولید معنای شخصی، آگاهی متعالی، بسط¬ حالت هوشیاری) با رفتارهای پرخطر رابطه منفی و معنی¬داری وجود داشت (01/0P<). همچنین بین هوش اجتماعی (کل) و تمام ابعاد آن (پردازش اطلاعات اجتماعی، مهارت¬های اجتماعی، آگاهی اجتماعی) با رفتارهای پرخطر نیز رابطه منفی و معنی¬داری وجود داشت (01/0P<). نتایج تحلیل رگرسیون همزمان نیز نشان داد، هوش معنوی 1/23 درصد و هوش اجتماعی 0/21 درصد از واریانس گرایش به رفتارهای پرخطر را به طور معنی¬داری در جهت منفی در دانش¬آموزان تبیین کردند. يافتهها بيانگر اين موضوع هستند که از طریق افزايش سطح هوش معنوی و هوش اجتماعی ميتوان به کاهش رفتارهای پرخطر در دانش¬آموزان کمک نمود.
کلید واژه:
گرایش به رفتارهای پرخطر، هوش معنوی، هوش اجتماعی
نویسندگان:
مریم نیک روش, زهرا وحیدی, محمد محمدی
عنوان:
شیوه های تعمیق ارزش های دینی و ملی در خانواده از دیدگاه امیرالمومنین(ع)در حکمت های نهج البلاغه
چکیده:
پس ازقرآن وکلام رسول خدا(ص) گرانبهاترین اثرمعنوي در دسترس کتاب ارزشمند نهج البلاغه است. هدف پژوهش حاضر بررسی شیوه های تعمیق ارزش های دینی و ملی در خانواده، از دیدگاه امیرالمومنین(ع)در حکمت های نهج البلاغه است. در این اثرتابناك که گزیده اي ارزشمند ازسخنان امام علی(ع)است، مسائل گوناگون دینی، اخلاقی، سیاسی، اجتماعی، تاریخی وادبی، درزیباترین الفاظ و عالی ترین معانی مطرح گردیده است. بنابراین، تحقیق در ابعاد مختلف نهج البلاغه وسعی درشناختن وشناساندن بیشترآن،کاري شایسته وضروري، و خدمتی بزرگ به جامعه انسانی و البته اسلامی است. در این نوشته سعی بر آن شده تا با استفاده از روش تحلیلی – توصیفی، از نوع مروری، مبتنی بر جمع آوری داده ها و اطلاعات با روش کتابخانه ای ،مشاهده ، مطالعه و بررسی دقیق حکمت های نهج البلاغه پیرامون معانی والا و ارزشمند حکمت های(155،162،173) پرداخته شود و سپس با تطبیق این معیارها با ضروریات نظام خانواده ارزش های نهفته آن واکاوی شود و در ادامه با بکارگیری صحیح این اصول شاهد تعمیق ارزش هادرخانواده باشیم. نوشته حاضر مجموعه ي کوچکی ازرفتارو گفتارحضرت امیرمؤمنان علی(ع) درباره ي شیوه های تعمیق ارزشها است. روش تحقیق به صورت تحلیلی- توصیفی بوده است بدین صورت که با ترجمه وتفسیر هر حکمت آغاز گردیده وسپس تجزیه وتحلیل می گردد. روش جمع آوری داده ها و اطلاعات بصورت مشاهده، مطالعه و بررسی دقیق و گزینش حکمت های منتخب از نهج البلاغه بوده است وارتباط آن با تعمیق ارزشها در خانواده ذکر می گردد. در نهایت بنابرنتایج بدست آمده، امام (ع)درموارد ذکر شده نکات کلیدي وقابل توجهی را بیان فرموده اند که می تواند سرلوحه ي کار قرارگیرد.
کلید واژه:
خانواده ، ارزش های دینی و ملی ، تعمیق ارزش ها، حکمت های نهج البلاغه
نویسندگان:
فرزانه صفری, فرزانه صفری, فاطمه مهدوی
عنوان:
تحلیل تجربه های درس پژوهی دانشجو معلمان پردیس زینبیه در زمینه آموزش علوم پایه چهارم درس بدن ما (۲)
چکیده:
پژوهش حاضر به صورت کیفی از نوع درس پژوهی است . با هدف شناخت تجربه های درس پژوهی دانشجو معلمان، با عنوان بدن ما ۲ اجرا شده است. این پژوهش با مشارکت دو نفر از دانشجو معلمان با موضوع مذکور اجرا شد. برای نمونه گیری از تکنیک هدفمند استفاده شد به این صورت که ، دو نفر از دانشجو معلمان به عنوان گروه درس پژوه و در فرایند پژوهش از هر کلاس ۶ نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گرد آوری داده ها از روش مشاهده و مصاحبه استفاده شد. تحلیل و تفسیر داده ها، به روش کد گذاری انجام شد. ابتدا با همکاری گروه درس پژوه به بررسی مسئله مورد نظر پرداخته ، و بعد از تشکیل جلسات متعدد ، نقشه ذهنی محتوا تهیه شد. سپس طرحی برای اجرای پژوهش مشارکتی پیشنهاد شد. پس از بررسی طرح پیشنهادی و رفع اشکالات احتمالی ، آن را به اجرا گذاشته و در نهایت به ارزیابی و بازبینی فرایند عمل پرداخته شد. که با توجه به ایرادات وارد شده و برای تحقق شایستگی های لازم ، طرح درس جدید تدوین و اجرای آن مجددا پیاده سازی گردید. نتایج پژوهش اثر بخشی روش ها و ابزارهای به کار گرفته شده در تدریس مبحث بدن ما را نشان داد. و تایید کرد توجه به جنبه های کاربردی اصول و مفاهیم مبحث بدن ما باعث می شود ، دانش آموزان آگاهانه و فعالانه درباره آن به فعالیت های عینی و ذهنی بپردازد .
کلید واژه:
درس پژوهی ، تجربه ، دانشجو معلمان ، بدن ما ۲ ، یادگیری تعاملی ، پایه چهارم
عنوان:
بررسی شیوههای بهبود جریان پژوهش و یادگیری با استفاده از تکنولوژی در آموزش دانشآموزان
چکیده:
فرایند تدریس در نظام آموزش و پرورش در سراسر دنیا با تکیه بر جریان تکنولوژی آموزشی میتواند دچار رشد و تحول شود. بخشی از این تحول را میتوان مرهون استفاده از ظرفیتهای تکنولوژی آموزشی در جریان فرایند یادگیری دانشآموزان و بالطبع فرایند تدریس معلمان دانست. بر این اساس تکنولوژی آموزشی در نظام آموزش و پرورش امروزه جهان حائز اهمیت است. با توجه به این موضوع، پژوهش حاضر با هدف «بررسی شیوههای بهبود جریان پژوهش و یادگیری با استفاده از تکنولوژی در آموزش دانشآموزان» نگارش شده است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری دادهها نیز مبتنی بر شیوه کتابخانهای و اسنادی میباشد و شیوه تحلیل دادهها نیز مبتنی بر شیوه توصیفی میباشد. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که امروزه تکنولوژی، نقش اساسی در حوزه های گوناگون بازی می کند و مهمترین دلیل استفاده از تکنولوژی آموزشی، نیز همین است زیرا میتواند چند حس را باهم درگیر و تاثیرگذاری را بیشتر کند.
کلید واژه:
تدریس، پژوهش، یادگیری، تکنولوژی، دانشآموزان
نویسندگان:
رسول صفرزایی, رسول صفرزائی, دکتر حسین مومنی مهموئی, دکتر احمد اکبری, دکتر تورج فلاح مهنه
عنوان:
اعتبار یابی الگوی برنامه درسی آموزش روخوانی و روان خوانی قرآن کریم با رویکرد دلفی فازی در دوره ابتدایی
چکیده:
برنامه درسی اغلب یکی از دغدغههای اصلی در حوزه آموزشی است. چه نوع برنامههای درسی را باید به فراگیران ارائه دهیم؟ مربیان و معلمان نگران این هستند که در مورد محتوا و روشهای تدریس چه انتخابهایی انجام دهند. در مورد والدین، آنها دوست دارند بدانند فرزندانشان قرار است چه چیزی یاد بگیرند. فراگیران همچنین نگران نوع محتوایی هستند که قرار است در کلاس داشته باشند. به نظر میرسد «برنامه درسی» تا حد زیادی بهعنوان آنچه معلمان قرار است تدریس کنند و بهعبارتدیگر، آنچه یادگیرندگان قرار است بیاموزند در نظر گرفته میشود. درواقع، «برنامه درسی» نیز ارتباط نزدیکی با چگونگی یادگیری فراگیران – نتایج دارد؛ بنابراین، بهعنوان یک اصطلاح چتر، "برنامه درسی" شامل بسیاری از مسائل، بهعنوانمثال، آموزش برنامه درسی، برنامه درسی یادگیری، برنامه درسی آزمون، برنامه درسی اداری و برنامه درسی پنهان است. هدف پژوهش حاضر اعتبار یابی الگوی برنامه درسی آموزش روخوانی و روان خوانی قرآن کریم با رویکرد دلفی فازی در دوره ابتدایی است. روش پژوهش حاضر آمیخته - اکتشافی است. در فاز کمی از طریق روش تحقیق پیمایشی و با استفاده از روش دلفی فازی و تحلیل عاملی تاییدی مدل طراحی شده مورد اعتباریابی قرار گرفت. اهم نتایج نشان داد الگوی برنامه درسی آموزش روخوانی و روان¬خوانی قرآن کریم برای دانش¬آموزان دوره ابتدایی دارای 6 عنصر اصلی برنامه درسی شامل اهداف برنامه درسی، ویژگی دانش آموز، ویژگی معلم، روش یاددهی یادگیری، محتوا و ارزشیابی مورد سازماندهی قرار گرفت.
کلید واژه:
قرآن کریم، روخوانی، روان خوانی، برنامه درسی، دوره ابتدایی، دلفی فازی.
نویسندگان:
رسول صفرزایی, رسول صفرزائی, دکتر حسین مومنی مهموئی, دکتر احمد اکبری, دکتر تورج فلاح مهنه
عنوان:
بررسی و تجزیه و تحلیل مولفه های مرتبط با مبانی نظری برنامه درسی آموزش روخوانی و روان خوانی قرآن کریم در فراگیران دوره ابتدایی
چکیده:
توجه به تربیت دینی و نمودهای آن در نظام آموزشی ازجمله مسائلی بوده است که همواره در اهداف و سیاستهای برنامه درسی دورههای مختلف تحصیلی وجود دارد . هدف پژوهش حاضر بررسی و تجزیه و تحلیل مولفه های مرتبط با مبانی نظری برنامه درسی آموزش روخوانی و روان خوانی قرآن کریم در فراگیران دوره ابتدایی است. روش پژوهش حاضر آمیخته - اکتشافی است. در فاز اول کیفی در سه مرحله به طراحی الگوی برنامه¬درسی آموزش روخوانی و روان¬خوانی قرآن کریم برای دانش¬آموزان دوره ابتدایی پرداخته شده است؛ در مرحله اول با رویکرد پژوهش سنتزپژوهی یافته¬های پیشینه پژوهشی موجود در زمینه مؤلفه¬ها و شاخص¬های آموزش روخوانی و روان¬خوانی قرآن کریم مورد پژوهش قرار گرفت در مرحله دوم به شناسایی وضعیت جاری آموزش روخوانی و روان¬خوانی قرآن کریم در دوره ابتدایی با رویکرد نظریه داده بنیاد پرداخته شد. و در گام بعد الگوی برنامه¬درسی آموزش روخوانی و روان¬خوانی قرآن کریم برای دانش¬آموزان دوره ابتدایی طراحی گردید و مورد اعتباریابی اولیه با رویکرد گروه کانونی قرار گرفت. و در فاز کمی از طریق روش تحقیق پیمایشی و با استفاده از روش دلفی فازی و تحلیل عاملی تاییدی مدل طراحی شده مورد اعتباریابی قرار گرفت. اهم نتایج نشان داد الگوی برنامه¬درسی آموزش روخوانی و روان¬خوانی قرآن کریم برای دانش¬آموزان دوره ابتدایی دارای 6 عنصر اصلی برنامه¬درسی شامل اهداف برنامه¬درسی( مشتمل بر محورهایی چون انعطاف¬پذیری اهداف و مبتنی بر تفاوت¬های فردی، مرتبط با سایر اهداف دوره ابتدایی، مبتنی بر درونی¬سازی، تعادل¬محور، مبتنی بر واقع¬گرایی و مهارت¬محوری)، ویژگی دانش¬آموز( مشتمل بر محورهایی چون، جدیت و پشتکار، علاقمندی و برخورداری از انگیزه، شبکه¬سازی و تقویت مهارت¬های بین فردی و تعهد و مسئولیت-پذیری)، ویژگی معلم (مبتنی بر محورهایی چون تخصص¬گرایی، حمایت¬گری، صمیمیت و تعامل¬گرایی، الگوبودن و تأثیرگذاری و شبکه¬سازی با عوامل مؤثر)، روش¬یاددهی-یادگیری (مبتنی بر محورهایی چون آموزش مرحله¬ای و جزء به کل، بکارگیری روش¬های تلفیقی در آموزش، روش¬های نوین و فعال، مشارکتی و ارتباطی و آموزش ترکیبی مبتنی بر کلاس معکوس)، محتوا (مبتنی بر محورهایی چون مبتنی بر فناوری، تفکیک محوری مبتنی بر معنا، چندگانگی و تنوع محتوایی، خودآموز، مبتنی بر سازماندهی و جذابیت بخشی به محتوا) و ارزشیابی ( مبتنی بر محورهایی چون فرآیندمحوری، ارزشیابی عملکردی مبتنی بر ابزارهای استاندارد، ارزشیابی شفاف و واضح، دقت و فوریت در بازخورددهی، استفاده از خودسنجی و همسال¬سنجی) مورد سازماندهی قرار گرفت.
کلید واژه:
قرآن کریم، روخوانی، روان¬خوانی، برنامه¬درسی، دوره ابتدایی تجزیه و تحلیل، برنامه ریزی مبانی نظری.
نویسندگان:
فاروق خاکزاد, سعدی حسن
عنوان:
ارزیابی سطح دانش معلمان ابتدایی شهرستان پیرانشهر از روشهای فعال تدریس ومیزان به کارگیری آنها در بهبود فرایند تدریس
چکیده:
هدف این تحقیق ارزیابی سطح دانش معلمان ازروشهای فعال تدریس ومیزان به کارگیری آنها درفرایند تدریس است. روش تحقیق مورد استفاده دراین تحقیق توصیفی، پیمایشی است وجامعه آماری 168 نفر از معلمان مقطع ابتدایی شهر پیرانشهر است که 56 نفراز آنهابصورت تصادفی ساده انتخاب شدهاند برای جمعآوری دانش معلمان از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل دادهای کمی ازآمار توصیفی و برای آمار کیفی از نرمافزار ۲۶ spss استفاده شده است. روشهای فعال تدریس انواع متعددی دارند که از میان آنها چهار روش استقرایی، دریافت مفهوم، یاران در یادگیری وایفای نقش انتخاب وآزمون بعمل آمد و سؤالات دارای روایی واعتبار هستند. نتایج حاصل ازتحقیق نشان دادکه سطح نمرات معلمان نسبت به شناخت آنها از الگوهای جدید تدریس محدود ومیزان استفاده از روشهای فعال تدریس نیز کم است وتفاوت معناداری بین نوع مدرک وسابقهیتدریس وجنس در میزان شناخت وجود ندارد نتایج تحقیقات نشان میدهد که معلمان نسبت به روشهای جدید تدریس شناخت وآگاهی چندانی ندارند ومیزان استفاده آنها از روشهای جدیدتدریس بسیار محدود است. با توجه به اینکه الگوهای جدید تدریس در عصر تحولات وفنآوری بعنوان یک ابزارکار تلقی میشود لزوم استفاده از این روشها وترغیب وتشویق معلمان جهت استفاده ازاین روشهارا در آموزش میطلبد. لذا حجم کلاسها متناسب، تدوین محتوا متناسب و حجم کتابها محدود، ودرجشنواره هااز الگوهای جدید تدریس استفاده شود.
کلید واژه:
سنجش، معلمان دورهیابتدایی، روشهای فعال تدریس، فرایند تدریس. الگوهای تدریس
عنوان:
ارزیابی سطح دانش معلمان ابتدایی شهرستان پیرانشهر از روشهای فعال تدریس ومیزان به کارگیری آنها در بهبود فرایند تدریس
چکیده:
هدف این تحقیق ارزیابی سطح دانش معلمان ازروشهای فعال تدریس ومیزان به کارگیری آنها درفرایند تدریس است. روش تحقیق مورد استفاده دراین تحقیق توصیفی، پیمایشی است وجامعه آماری 168 نفر از معلمان مقطع ابتدایی شهر پیرانشهر است که 56 نفراز آنهابصورت تصادفی ساده انتخاب شدهاند برای جمعآوری دانش معلمان از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل دادهای کمی ازآمار توصیفی و برای آمار کیفی از نرمافزار ۲۶ spss استفاده شده است. روشهای فعال تدریس انواع متعددی دارند که از میان آنها چهار روش استقرایی، دریافت مفهوم، یاران در یادگیری وایفای نقش انتخاب وآزمون بعمل آمد و سؤالات دارای روایی واعتبار هستند. نتایج حاصل ازتحقیق نشان دادکه سطح نمرات معلمان نسبت به شناخت آنها از الگوهای جدید تدریس محدود ومیزان استفاده از روشهای فعال تدریس نیز کم است وتفاوت معناداری بین نوع مدرک وسابقهیتدریس وجنس در میزان شناخت وجود ندارد نتایج تحقیقات نشان میدهد که معلمان نسبت به روشهای جدید تدریس شناخت وآگاهی چندانی ندارند ومیزان استفاده آنها از روشهای جدیدتدریس بسیار محدود است. با توجه به اینکه الگوهای جدید تدریس در عصر تحولات وفنآوری بعنوان یک ابزارکار تلقی میشود لزوم استفاده از این روشها وترغیب وتشویق معلمان جهت استفاده ازاین روشهارا در آموزش میطلبد. لذا حجم کلاسها متناسب، تدوین محتوا متناسب و حجم کتابها محدود، ودرجشنواره هااز الگوهای جدید تدریس استفاده شود.
کلید واژه:
سنجش، معلمان دورهیابتدایی، روشهای فعال تدریس، فرایند تدریس. الگوهای تدریس
عنوان:
بررسی تاثیر آموزش درس تفکر و پژوهش با روش بدیعه پردازی بر سازگاری اجتماعی دانش آموزان پایه ششم شهرستان پیرانشهر
چکیده:
پژوهش حاضر تأثیر آموزش درس تفکر و پژوهش با روشهای بدیعه پردازی و سنتی بر سازگاری اجتماعی دانشآموزان پایه ششم شهرستان پیرانشهر را مورد بررسی قرار داده است. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه دانش آموزان پایه ششم شهرستان پیرانشهر بود، نمونه این پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس از بین مدارس ابتدایی پسرانه شهرستان پیرانشهر انتخاب شده و به کلاسهای منتخب به صورت تصادفی با دو روش بدیعه پردازی و سنتی درس تفکر و پژوهش آموزش داده شد. در این پژوهش برای برای اندازه گیری میزان سازگاری دانش آموزان از پرسشنامه سازگاری دانش آموزان دبیرستانی استفاده شد. در این پژوهش از فرم 20 سوالی سازگاری اجتماعی استفاده شده است و براي نمره گذاري به پاسخهاي منطبق بر سازگاري نمره صفر و برای پاسخهاي غيرمنطبق نمره يك منظور شد. نمره پايين نشاندهنده سازگاري بالاتر و نمره بالا نشاندهنده سازگاري پايين تر است. پايايي خرده مقياس سازگاری اجتماعی با روش آلفاي كرونباخ 78/ 0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از آزمون تی و تحلیل کواریانس تک متغیری برای بررسي تفاوت میانگینها و نمرات پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد روش تدریس بدیعه پردازی باعث افزایش معنادار سازگاری اجتماعی دانش آموزان می شود( p<:0/01)
کلید واژه:
روش تدریس ، بدیعه پردازی، سازگاری اجتماعی
نویسندگان:
فرشته جمالی پور
عنوان:
چالش ها و راهکارهای معلمان در برخورد با ناهنجاری های دانش آموزان
چکیده:
قدرت هنجاری به توانایی معلم برای جلب احترام فراگیران بستگی دارد. وقتی آموزگاران به عنوان دانشآموز، قابل اعتماد، منصف و نگران دیده میشوند، فراگیران با سهولت بیشتری به درخواستهای آنها پاسخ میدهند. وقتی آموزگاران با فراگیران با احترام رفتار میکنند، فراگیران احساس تعلق یا عضویت روانی بیشتری در کلاس پیدا میکنند. هنگامی که یک محیط محترمانه و قابل اعتماد ایجاد شده باشد ،فراگیران به سیستم مدیریتی مبتنی بر راهبردهای هنجاری پاسخ سازگارتر می دهند. چنین رابطه ای بین فراگیران و آموزگاران آنها برای تحقق مدیریت مؤثر ضروری است . قدرت هنجاری از این جهت جایگاهی دارد که نقش معلم به دلیل ماهیت خود درجه بالایی از نفوذ و اقتدار را به همراه دارد. اگر آموزگاران خود را طوری رفتار کنند که فراگیران احساس میکنند که آموزگاران باید رفتار کنند ،فراگیران معمولاً به استفاده معلم از راهبردهای هنجاری پاسخ مثبت میدهند و آنچه معلمانشان میخواهند انجام میدهند، فقط به این دلیل که این آموزگاران هستند که درخواستها را مطرح میکنند. با توجه به اهمیت موضوع هدف از انجام پژوهش حاضربررسی مشکلات رفتاری فراگیران در کلاس درس و نحوه برخورد و تعامل با آن است. روش مطالعه در پژوهش حاضر به صورت کتابخانه ای)مروری( بوده است برای این منظور از مطالب تحقیقات و مقاله های چاپ شده در این زمینه استفاده شده است.
کلید واژه:
انگیزه، کلاس درس ،آموزگار، هنجار،فراگیران،مشکلات رفتاری.
نویسندگان:
مریم ایزدی, مریم ایزدی, ملاحت یوسفی
عنوان:
بررسی تاثیر افسردگی و عزت نفس در پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان مقطع متوسطه
چکیده:
این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین افسردگی و عزت نفس با میزان پیشرفت تحصیلی در بین دانش آموزان مقطع متوسطه و بعوان نمونه، مدرسه ارمغان شهر شهریار استان تهران، انجام شده است. با گسترش زندگی شهری، داشتن نگاه ویژه به دانش آموزان و آسیب شناسی در جهت بهبود عملکرد تحصیلی بیش از پیش احساس می شود. یافته های این پژوهش نشان داد که بین افسردگی و اضطراب با پیشرفت تحصیلی رابطه معکوس و منفی وجود داشته و بین بهبود عزت نفس و پیشرفت تحصیلی رابطه مستقیم و مثبتی وجود داشته و با افزایش عزت نفس علاوه بر ارتقاء سلامت روان و کاهش میزان افسردگی، عملکرد تحصیلی نیز بهبود می یابد. لذا در راستای بهبود عملکرد تحصیلی در بین دانش آموزان، ارتقاء سطح زندگی از لحاظ روان شناختی و اجتماعی در هر دو محیط خانواده و مدرسه و آموزش والدین جهت اصلاح رفتاری لازم و ضروری می باشد.
کلید واژه:
افسردگی، استرس، عزت نفس، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان، خانواده، مدرسه
نویسندگان:
عاطفه اکبری طاحونه
عنوان:
چگونه توانستم مشکل ضعف املای دانش آموزم به نام هستی را رفع کنم؟
چکیده:
اهمیت نوشتن ونیاز به صحیح نوشتن در ایجاد ارتباط با دیگران بر کسی پوشیده نیست . در همین ارتباط از
ابتدای آموزش رسمی خواندن و نوشتن به کودکانمان می آموزیم که چگونه بنویسند و چه اقداماتی در این باره
انجام بدهند تا بتوانند آموخته های خود را در موقعیت های مختلف به کار گیرند . مهم ترین ماده ی درسی که این
وضعیت را بر عهده دارد املای فارسی است.
از آنجا که صحیح خواندن و صحیح نوشتن مانند بستری برای یادگیری بقیه دروس میباشد و نقش اساسی در
آموزش دارد برآن شدم تا ضعف املای یکی از دانش آموزانم به نام هستی که املاهای او مطابق با متن نبود را
برطرف کنم.
در این اقدام پژوهی با بررسی چند امال متوجه مشکل شنیداری دانش آموزم شدم و با نزدیک کردن او به جایگاه
معلم و تدریس در نزدیک او و ارجاع به پزشک متخصص توانستم به یاری خداوند مشکل او را برطرف کنم. که
رفع مشکل شنیداری او سبب پیشرفت در بقیه دروسش نیز شد.
کلید واژه:
اختلالات املا، تمیز شنیداری، ضعف املا
نویسندگان:
محبوبه معصومی, محمود تعجبی
عنوان:
بررسی رابطه سبک رهبری زهرآگین مدیران با رفتار منافقانه معلمان ابتدایی شهر همدان در سال تحصیلی 1401-1402
چکیده:
پژوهش با هدف بررسی رابطه سبک رهبری زهرآگین مدیران با رفتار منافقانه معلمان ابتدایی شهر همدان در سال تحصیلی 1401-1402 انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه¬ی آماري شامل کليه¬¬ی معلمان مقطع ابتدایی آموزشو پرورش ناحیه یک و دو شهر همدان در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 1309 نفر میباشد. حجم نمونه در این تحقیق بر اساس جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی 302 نفر برآورد گردید. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه رهبری زهرآگین، توسط اشمیت (2008) و پرسشنامه رفتارهای منافقانه توسط خلد شرفی (1394) استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامهها مورد تأیید استاد راهنما قرار گرفت. پایایی پرسشنامه¬ها از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب برای رهبری زهراگین 95/0 و برای رفتار منافقانه 86/0 گزارش شد. برای تجزیه و تحلیل داده¬های این پژوهش از روش های آمار توصیفی (جدول، فراوانی، درصد، میانگین و انحراف استاندارد، نمودار) و آمار استنباطی (آزمون تک گروهی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه به روش همزمان و به وسیله¬ی نرمافزار spss16 استفاده گردید. نتایج نشان می¬دهد میزان به کارگیری رهبری زهرآگین و مولفه¬های آن سرپرستی توهین آمیز، رهبری خودکامه، خودشیفتگی، جاه طلبی، غیرقابل پیش بینی بودن کمتر از حد متوسط (3) است و میزان به رفتارهای منافقانه مدیران مدارس ابتدایی شهر همدان بالاتر از حد متوسط (3) است. نتایج همبستگی نشان داد که مؤلفههای رهبری زهرآگین مدیران است و مؤلفههای رهبری زهرآگین می¬توانند رفتارهای منافقانه مدیران مدارس را تبیین کنند.
کلید واژه:
سبک رهبری زهرآگین، مدیران، رفتار منافقانه، شهر همدان
نویسندگان:
زهرا زارع جوشقانی
عنوان:
تحلیل محتوای متن پودمان پنجم کتاب شیمی فنی حرفه ای بر اساس روش ویلیام رومی و تعیین درجه اهمیت آن به روش آنتروپی شانون
چکیده:
با توجه به اینکه فعالیت های آموزشی کلاس¬های درسی در چارچوب کتاب درسی انجام می شود و این کتاب به صورت هماهنگ در کل کشور تدریس می شود، نحوه تالیف و تدوین محتوای کتاب از اهمیت خاصی برخوردار است. تحلیل محتوا یکی از روش هایی است که می توان برای تجزیه و تحلیل و بررسی نقاط قوت و ضعف محتوای کتاب از آن استفاده کرد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی فعال یا غیرفعال بودن متن پودمان پنجم کتاب شیمی فنی حرفه ای به روش ویلیام رومی و تعیین درجه اهمیت آن به روش آنتروپی شانون است. به این منظور تمام جملات متن این پودمان در 3 دسته مقوله فعال، خنثی و غیرفعال طبقه بندی شدند. سپس ضریب درگیری آن، صفر محاسبه شد که نشان می دهد متن به صورت کاملا غیرفعال تنظیم شده است و موجب درگیری فعال دانش آموز نمی شود. بیشترین ضریب اهمیت مربوط به مقوله a با مقدار 29/0 است و ضریب اهمیت مقوله های فعال، صفر محاسبه شد که غیرفعال بودن محتوا را تایید می کنند.
کلید واژه:
تحلیل محتوا، متن کتاب، شیمی فنی حرفه ای، روش ویلیام رومی، آنتروپی شانون
عنوان:
چگونه توانستم به کمک راهکار های مختلف پرخاشگری فاطمه (محیا) را برطرف کنم ؟
چکیده:
چکیده
يكي از عوامل بازدارنده در امر تحصيل، اختلاﻻت رفتاري مي باشد. معلّمان در برابر اختلاﻻت رفتاري، به شكل هاي متفاوتي از خود عكس العمل نشان مي دهند. برخي از معلّمان آنان را به شدّت سركوب مي كنند. بعضي از معلمان، در مقابل آنان كوتاه مي آيند؛ بعضي ديگر آنان را به حال خود رها مي كنند. امّا واقعيت اين است كه در اين حالت مشكل ادامه خواهد يافت و مشکلات ديگري نيز به دنبال خواهد آورد. یکی از مشکلات رفتاری شایع کودکان در سال¬های اخیر پرخاشگری به شکل¬های مختلف است. محیط زندگی کودک و رویارویی با الگوهای رفتاری موثر، نقش مهمی در شکل¬ گیری رفتار کودک دارد. با توجه به ضرورت شناخت دقیق عوامل مؤثر بر رفتارهای پرخاشگرانه ، در سال تحصیلی 1401-1402 بنده به عنوان آموزگار پایه سوم متوجه رفتار های پرخاشگرانه دانش آموزبه نام فاطمه (محیا) شدم بعد از مشاهده اين مشكل بنده به دنبال راه حل هايي براي آن پرداختم. ابتدا به جمع آوري اطﻼعات و تجزيه و تحليل مشكل پرداختم بعد از تجزيه و تحليل اطلاعات متوجه شدم، مهم ترين علت مشكل دانش آموز، از دست دادن پدر و کمبود محبت از جانب خانواده بوده است. با اجراي راه حل هايي همچون، تشويق و محبت، دادن مسئوليت، كاركردن درسي بيشتر با او و همكاري ساير دانش آموزان رفتار ناشايست دانش آموز را كاهش و وضعيت درسي او را بهبود بخشيديم.
کلید واژه:
دانش آموز ، پرخاشگری ، مدرسه ، رفتار های نامطلوب
نویسندگان:
رضا کشته گر, رضا کشته گر
عنوان:
جایگاه خانواده در جمهوری اسلامی ایران
چکیده:
خانواده در جمهوری اسلامی ايران پايه وستون اصلي جامعه و براي مردم ايران واحدي بسيار ارزشمند است . خانواده كانون رشد و تعالي فرزندان است. فرزنداني كه قرار است جامعه را بسازند و آداب و رسوم و فرهنگ كشور را در جامعه حفظ كرده و در بقاي آن بكوشند . در فرهنگ اسلامی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران کاخ شکوهمند حیات و زندگی به خانه و خانواده تعلق دارد و رشد سالم و تکامل آن زمینه ساز سلامت روانی، شخصیتی و اجتماعی جامعه است که علل پیشگیرنده جهت فساد اداری و سازمانی است مقننین قانون اساسی جمهوری ایران با تأکید بر اهمیت این موضوع در اصول متعدد سعی در تکریم این نهاد اجتماعی مقدس بوده و مجلس شورای اسلامی و سایر ارگان هایی که اقدام به وضع قوانین عادی و تعیین سیاست گذاری های عمومی می کنند را مکلف نموده است تا با وضع و تدوین مقررات موضوعه نیز این نهاد عالی را متعالی سازند. در همین راستا منشور حقوق شهروندی نیز با اشاره به این وضع حقوقی مهم و بنیادین با اختصاص یک مبحث ویژه با عنوان خانواده زنان و کودکان در بند ۳-۹۶ مقرر نموده است خانواده واحد بنیادین و نخستین جامعه است و کلیه شهروندان از حق ازدواج و تشکیل خانواده برخوردار هستند دولت مکلف به تحکیم و تشیید مبانی خانواده است و نیز در بندهای ۳-۹۹ تا ۳-۱۱۰ با اشاره به اینکه خانواده جزء اساس و ریشه ی اجتماع انسانی است دولت را مکلف نموده است با تبیین و تدوین برنامه های جامع ملی و مقررات لازم الاجرای عمومی در تکریم این نهاد عالی اهتمام ویژه نماید. هدف این پژوهش که به شیوه توصیفی – تحلیلی و به روش کتابخانه ای انجام شده است پاسخ به سوالات: «1) تکریم و تحکیم نهاد خانواده چه جایگاهی در جمهوری اسلامی ایران دارد؟ 2) نگرش قانون گزاران اساسی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با نهاد خانواده چه بوده است ؟ 3). کارد های نهاد خانواده در جامعه ایرانی چیست ؟» می باشد .
کلید واژه:
جایگاه خانواده ، جمهوری اسلامی ایران ، تحکیم
عنوان:
افسردگی تحصیلی و راهکار های مقابله با آن
چکیده:
غم نوعی احساس طبیعی است که در واکنش به شرایط ناخوشایند و ناملایمات ، مثل وقایع ناراحت کننده و از دست دادن عزیزان پدید میآید. این حالت معمولا با اضطراب ، کاهش انرژی ، کسالت عمومی و خواب کم ، همراه است. تقریباً همه افراد ، تغییرات در خلق و خو و روحیه خود را به نوعی تجربه کردهاند. گاهی اوقات، احساس نگرانی و سردرگمی یا افسردگی ، واکنشهای طبیعی در برابر برخی رویدادها است، معمولاً حوادث و رویدادها تغییر میکنند، مشکلات حل میشوند و این تغییرات خلق و خویی برطرف میشود. تداوم احساس غم و یاس به افسردگی و ناامیدی میانجامد که از آن گریزی نیست. جوانان از هوشمند ترین ومستعد ترین اقشار هرجامعه بوده وآینده سازان هر کشور هستند و سلامت روانی آنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق سعی برآن است که افسردگی و راه های مقابله با آن را را در بین دانشجویان بررسی کند.
نویسندگان:
فاطمه علی میرزالو
عنوان:
چگونه توانستم به پیشرفت املای آزاد،دانش آموز کلا اولم کمک کنم؟
چکیده:
یکی از موضوعات اساسی و دارای اهمیت در مقطع ابتدایی ،مهارت نوشتن در دانش آموزان یا همان املا می باشد.این موضوع به خصوص در پایه اول بیشتر خودش را نشان می دهد چرا که پایه اول زیربنایی برای پایه های بعدی محسوب می شود .
به دلیل اهمیت این موضوع و مشکلات عدیده ای که دانش آموزان در این درس دارند و همچنین مشاهده این مشکلات در
دانش آموز کلاس اولم ،موجب شد تا به انجام این اقدام پژوهی بپردازم.
پژوهش حاضر به صورت کیفی به توصیف وضعیت املای آزاد ،دانش اموز کلاس اول از دبستان شهید محمدزاده و راه کار های اتخاذ شده برای حل مشکل وی پرداخته است.و در این راه از نظرات همکاران مدرسه که سابقه تدریس در پایه اول دارند و همچنین روش های نوین و خلاقانه آموزش املا استفاده کردم تا به پیشرفت املای آزاد کمک کنم.
در پایان استفاده از راه حل های به کار گرفته شده ،نتایجی که حاصل شد نشان داد آزاد در درس املا پیشرفت خوبی کرده است .پیشنهاد می شود معلمان در مواجهه با مشکلات نوشتاری دانش آموزان ، راه حل هایی بیاندیشند تا در زمان مناسب این مشکلات رفع شود و به پایه های بعدی منتقل نشود.
کلید واژه:
اقدام پژوهی، املا،پایه اول،مشکلات نوشتاری
نویسندگان:
زهرا دهقان اردکانی
عنوان:
رابطه بین عزت نفس با بهزیستی روانشناختی و انگیزه تحصیلی در دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه
چکیده:
پژوهش حاضر با هدف رابطه بین عزت نفس با بهزیستی روان¬شناختی و انگیزه تحصیلی در دانش¬آموزان دختر دبیرستانی انجام گرفت. این تحقیق با توجه به هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دختران دانش¬آموز دوره دوم متوسطه شهرستان سپیدان در سال 1402-1401 و برابر با 763 نفر بود که برای انتخاب حجم نمونه از فرمول کوکران معادل 250 نفر و برای انتخاب نمونه¬ها از روش نمونه¬گیری طبقه¬ای تصادفی استفاده گردید. ابزار جمع¬آوري اطلاعات مقیاس بهزیستی روان¬شناختی ریف، پرسشنامه انگیزه تحصیلی هارتر و مقیاس عزت نفس روزنبرگ بوده است. یافته¬های حاصل از ضریب همبستگی پیرسون حاکی از آن بود که بین عزت نفس و بهزیستی روان¬شناختی (کل) و تمام ابعاد آن (خودمختاری، رشد شخصی، هدفمندی، داشتن ارتباط مثبت با دیگران، پذیرش و تسلط بر محیط) رابطه مثبت و معنی¬داری وجود داشت (01/0P<). همچنین بین عزت نفس و انگیزه تحصیلی رابطه مثبت و معنی¬داری وجود داشت (01/0P<). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد، عزت نفس 5/19 درصد از واریانس بهزیستی روان¬شناختی و همچنین 4/20 درصد از واریانس انگیزه تحصیلی را به طور معنی¬داری در جهت مثبت در دانش¬آموزان تبیین می¬کند. يافتهها بيانگر اين موضوع هستند که از طریق افزايش عزت نفس ميتوان به افزایش بهزیستی روان¬شناختی و انگیزه تحصیلی در دانش¬آموزان کمک نمود.
کلید واژه:
بهزیستی روان شناختی، انگیزه تحصیلی، عزت نفس
نویسندگان:
نسرین بایزید عیسی کند
عنوان:
چگونه توانستم وضعیت تحصیلی و رفتاری دانشآموز دیرآموزم آرمین را بهبود بخشم؟
چکیده:
هدف از این پژوهش آن است تا از طریق شیوههای مناسب یاددهی و یادگیری مناسب و هدفمند به معلمان کمک کند تا فرایند یادگیری دانشآموزان دیرآموز را تسهیل کنند و ظرفیت یادگیری آنها را ارتقاء بخشند. در روش پژوهش، جامعه آماری را دانشآموزان کلاس اول ابتدایی دبستان شمس تبریزی شهرستان مراغه تشكیل میداد. که در این میان آرمین به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. ابزارهای تحقیق شامل پرونده سلامت دانشآموزان، تشکیل جلسات با والدین و بررسی میزان آگاهی و سطح سواد والدین بود. دانشآموز دیرآموز کسی است که توانایی یادگیری مهارتهای تحصیلی ضروری را دارد ولی میزان و عمق یادگیری وی نسبت به همسالانشان کمتر است. یكی از مشكلاتی که معلمان با آن مواجه هستند، نحوهی تعامل با دانشآموزان دیرآموز است. معلمان با صبر و حوصله و نیز شناخت ویژگیهای این دانشآموزان میتوانند به آنان کمک کنند تا بهتر از عهدهی تكالیف درسی خود برآیند. متاسفانه برخی معلمان جهت دستیابی به اهداف آموزشی، متوسل به تنبیه و روشهای نامطلوب دیگری میشوند. تصور بر این است که دانشآموزان دیرآموز، دانشآموزان ضعیفی هستند و باید به اجبار به مدرسه فرستاده شوند اما این راه حل مناسبی نیست. یكی از پیامدهای این اقدام، هموار کردن مسیر برای اخراج دانشآموز از مدرسه و ایجاد نقطهای تاریک در زندگی وی به عنوان یک دانشآموز قربانی است. در این پژوهش علاوه بر معرفی دانشآموزان دیرآموز و ویژگیهای آنها، به شناسایی دانشآموزان دیرآموز در کلاس درس و راهكار برای بهبود ظرفیت یادگیری دانش آموزان پرداخته شده است. در نتیجه برای بهبود وضعیت تحصیلی و رفتاری دانشآموزان دیرآموز همه افراد دخیل، یعنی نظام آموزشی، مدیر، معلم، همکلاسیها، خانواده دانشآموز و خود دانشآموز، باید در فرایند آموزش درگیر شوند.
کلید واژه:
خانواده، دانش آموزان دیرآموز، شیوه های یاددهی و یادگیری، مدرسه، معلم.
عنوان:
مطالعه تطبیقی و هدفمند آموزش جغرافیا باسبکهای یادگیری vark
چکیده:
فراگیران ازنظرتواناییهای ذهنی، روشهای آموختن سبک و روش مخصوص خود رادارند که از آن بهعنوان ترجیحات یا سبکهای یادگیری یاد میشود. یکی از معروفترین این سبکها، سبک یادگیری وارک است که ترجیحات یادگیری فراگیران را در ۴ دسته شنیداری، دیداری، خواندنی نوشتنی و حرکتی تقسیم میکند. هدف از پژوهش حاضر بررسی محتوای آموزش جغرافیا بر اساس سبک هلی یادگیری وارک و تطبیق آموزش با این سبک یادگیری است. این پژوهش ازلحاظ داده کیفی و از نوع کاربردی است که بصورت مروری انجام شده است. جمع آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای و اسنادی و با استفاده از تجربیات نگارنده بوده است.در این پژوهش انواع سبکهای یادگیری وارک ابتدا تشریح شد و پسازآن برای هرکدام از سبکهای یادگیری مواردی را که میتوان در آموزش جغرافیا بکار بست به همراه یک مثال از کتاب جغرافیای پایه دهم که بین تمام رشتهها مشترک استارائهشده است. نتایج نشان میدهد انواع سبکهای یادگیری را میتوان در تدریس و آموزش جغرافیا به کاربرد و تمام طیفهای ترجیحات یادگیری را در تدریس پوشش داد.
واژگان كليدي: سبکهای یادگیری، جغرافیا، وارک، آموزش جغرافیا
کلید واژه:
سبکهای یادگیری، جغرافیا، وارک، آموزش جغرافیا
نویسندگان:
زهرا جهانی, زهرا جهانی, فاطمه رضائی, زهرا جمالی
عنوان:
تحلیل تجربه های درس پژوهی دانشجو معلمان پردیس زینبیه در زمینه آموزش ضرب یک رقمی در چندرقمی
چکیده:
پژوهش حاضر در قالب درس پژوهی و توسط دانشجو معلمان پردیس زینبیه پیشوا انجام شد.هدف از این تحقیق، شناخت تجربیات دانشجو معلمان در زمینه آموزش درس ضرب فرایندی یک رقم در چند رقم در پایه سوم ابتدایی بود. برای نمونه گیری از روش هدفمند استفاده شد و گردآوری داده ها از طریق مشاهده و مصاحبه صورت گرفت. کلیه جلسات مشاهدات و مصاحبه های انجام شده ضبط گردید و برای تحلیل و تفسیر داده ها از روش کدگذاری و تحلیل تماتیک استفاده شد. مراحل درس پژوهی شامل شناسایی مسئله، طراحی طرح درس، اجرا، تامل و بازنگری بود.گروه درس پژوه بعد از شناسایی نقاط قوت و ضعف دانش آموزان پایه سوم ابتدایی در اموزش ضرب فرایندی یک رقم در چند رقم، طرح درسی را طراحی نمود که در آن از روش های تدریس، بارش فکری، کاوشگری، پرسش و سخنرانی استفاده شد. سپس آن را اجرا و ارزیابی کرد. پس از ارزیابی تدریس اول، طرح درس اصلاح و در یک کلاس دیگر اجرا و مجددا ارزیابی شد.تجربیات گروه درس پژوهی نشان داد تدریس صحیح گسترده نویسی و به کار بردن آن در ضرب سبب یادگیری بهتر دانش آموزان می شود. همچنین مشخص شد انجام فعالیت های عینی نسبت به انجام تمارین کتاب جذابیت بیشتری برای دانش آموزان دارد.
کلید واژه:
درس پژوهی، پایه سوم ابتدایی، ریاضی، ضرب فرایندی، دست ورزی، مشارکت
نویسندگان:
مرتضی خوشنامی, مرتضی خوشنامی, حسن شاهسون, حسین شاهسون
عنوان:
ارزیابی اثربخشی آموزش خانواده و بازیدرمانی بر بهبود خودکنترل و تمرکز کودکان بیشفعال
چکیده:
این مقاله به بررسی نقش آموزش خانواده و بازیدرمانی در بهبود خودکنترل و تمرکز کودکان بیشفعال میپردازد. آموزش خانواده میتواند به والدین کمک کند تا راهکارها و روشهای مدیریت رفتار بیشفعالی کودکان را یاد بگیرند. این آموزش شامل آگاهی از بیشفعالی، تکنیکهای مدیریت رفتار، ارتباط و حمایت، همکاری با متخصصین و تغییر سبک زندگی خانواده است. همچنین، بازیدرمانی نقش مهمی در کاهش علائم تمرکز بیشفعالی دارد و به کودکان کمک میکند تا مهارتهای اجتماعی، تمرکز و خلاقیت خود را تقویت کنند. بهطورکلی، با استفاده از آموزش خانواده و بازیدرمانی، میتوان علائم بیشفعالی را کاهش داده و کودکان را در بهبود رفتارشان یاری کرد.
کلید واژه:
بیشفعالی، خانواده، بازیدرمانی، کودکان
نویسندگان:
نازنین دهقان, بهناز دهقان
عنوان:
درس پژوهی اهرم ها علوم پایه پنجم ابتدایی
چکیده:
پژوهش حاصل از نوع درس پژوهی، با عنوان کاربرد اهرم است که به صورت گروهی و با هم فکری و همکاری معلمان پایه پنجم دبستان دخترانه شریعت زاده قرشی شهرستان گناباد انجام شد.
از آنجا که درک موضوع اهرم برای دانش آموزان مشکل بوده و در زندگی روزمره با آن سر و کار دارند، لذا گروه جهت اطمینان از انتخاب چالش در جلسه شورای آموزگاران موضوع را مطرح نمودند، علاوه بر تصویب در شورا، مصاحبه ای با سایر همکاران در مدارس دیگر انجام شد، با توجه به این که در این پژوهش هدف رفع چالش های یادگیری دانش آموزان است، لذا برخی سوالات که در سال گذشته در پایه پنجم به دانش آموزان داده شده بود مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
با جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعه کتاب ها، بررسی سایت های داخلی و خارجی، استفاده از پیشنهادات همکاران، دانش آموزان، جلسات و نشست هایی که اعضای گروه با هم داشتند، طرح درس مشترک نوشته شد. جهت یادگیری کاربرد اهرم در زندگی دانش آموزان از فعالیت مهارت محور برای تدریس استفاده شد. طرح درس تحقیقاتی در تاریخ 9/12/1401به اجرا در آمد.
بلافاصله پس از تدریس، جلسه نقد و ارزیابی تشکیل شد، مواردی که به عنوان اشکال در تدریس بیان شد عبارتند از:
1. نبودِ شور و نشاط در جو کلاس و فعالیت ها
2. اشاره نکردن به فعالیت های کتاب حین فرایند تدریس
3. مناسب نبودن فعالیت ایجاد انگیزه
4. توضیحات کم حین تدریس (تسلط کم معلم در تدریس)
بعد از رفع معایب و اشکالات، تدریس دوم در تاریخ 16/12/1401 انجام شد، نتایج حاصل از نظرات گروه، نرم افزار های مشاهده گری و عملکرد دانش آموزان نشان می دهد که کار به شکل رضایت بخشی صورت گرفته است.
استفاده از روش های فعال تدریس، سبب پیشبرد کیفیت اهداف آموزشی و ارتقاء یادگیری معلمان و دانش آموزان در انجام این پروژه بود.
کلید واژه:
کاربرد اهرم، درس پژوهی، روش های نوین تدریس
نویسندگان:
مسلم احمدی, حاصل امینی
عنوان:
بررسی آموزش دوره های ضمن خدمت و اثرات ضمن خدمت بر ارتقا آموزش و دانش معلمان
چکیده:
هدف اين پژوهش بررسی آموزش دوره های ضمن خدمت و اثرات ضمن خدمت بر ارتقا آموزش و دانش معلمان اجرای
دوره های ضمن خدمت مجازی و تاثیر آن بر کیفیت آموزش و دانش افزایی معلمان است.برای این منظور 5 شاخص نیازسنجی
آموزشی, تدوین اهداف و محتوای آموزشی, راهبردهای یاددهی- یادگیری, شرایط و امکانات آموزشی, و ارزشیابی, و مولفه های
آن ها مورد بررسی قرار گرفت. معلمان نقطه آغاز و عنصر اصلی هرگونه تحول در نظام آموزش و پرورش محسوب می شوند؛
پس برای این که بتوانند وظایف حرفه ای, تخصصی و ترب یتی خود را بهتر انجام دهند, الزم است پیوسته امکان بهره مندی آنها
از آموزش های جدی د و مهارت های تازه فراهم گردد. این مهم از طری ق ط راحی و اجرای نظام ضمن خدمت معلمان, به نحوی
که زمینه ارتقای علم ی و تخصصی و به روز نمودن اطالعات و کسب مهارت های جدید را امکان پذیر نماید, می سر م ی شود. به
دلیل اهم یت نظام تعلیم و تربیت در پیشرفت کشور, موضوع آموزش نیروی انسانی در آموزش و پرورش و به ویژه آموزش
معلمان نسبت به سایر حوزه ها از اهم یت و حساسیت بیشتری برخوردار است. بنابراین بررسی نظام ضمن خدمت معلمان و
ارایه طریق برای بهبود و تکم یل آن امری ضروری می باشد.
کلید واژه:
ضمن خدمت، مجازی، آموزش، دانش افزایی، پیشرفت
نویسندگان:
سعدی حسن, سعدی حسن
عنوان:
نقش خانواده در پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر
چکیده:
تحقيقي كه شرح آن ازنظرتان به اجرا گذاشته می شود درمورد راهكارهاي كاهش اعتياد دردانش آموزان پيش دانشگاهي شهر پیرانشهر است. ما در اين تحقيق سعي كرديم با ارائه تاريخچه مصرف مواد مخدر درايران، چين، ژاپن وهمچنين تاريخچه مصرف هروئين درايران به معرفي بيشتر اين پديده اجتماعي بپردازيم.
نوع تحقیق توصیفی و میدانی است که از پرسشنامه استفاده گردیده است.
فرضيه ها و یافته های اين تحقيق درزمينه هاي اجتماعي مثل ناسازگاري والدين- اقتصادي مثل درآمد بالا يا كم خانواده يا فقر خانواده فرهنگي مثل آگاهي والدين از نيازها مثل و خواسته هاي هاي فرزندان- دادن آگاهي لازم به فرزندان بود.
در ارائه به تجزيه و تحليل سؤالاتي كه با توجه به فرضيه هاي تحقيق طرح شده بود به صورت موردي و تك به تك پرداختيم.
در پايان با ارائه پيشنهادات سعي در ارائه راهكارهايي جهت كاهش اعتياد داشتيم به اميد آنكه اين تحقيق قدمي در كاهش اين آسيب و معضل اجتماعي برداريم.
کلید واژه:
اعتیاد ، تاریخچه مصرف مواد، نقش خانواده ،نقش همسالان ،نظریه ها
نویسندگان:
حدیث بندریان نژاد, حدیث بندریان نژاد
عنوان:
چگونه توانستم دانش آموز م که کم رو بود و ترس داشت را بهبود ببخشم؟
چکیده:
چکیده
از آنجا که مسأله اخلاق و تربیت از نظر اجتماعی و آموزشی و از دیدگاه دین مبین اسلام بسیار مورد اهمیت می باشد و اینجانب نیز نسبت به این موضوع حساسیت خاص خصوصاً در زمینه ی دانش آموزان داشته ام . پس از آغاز سال تحصيلي و ورود به کلاس يكي از دانش آموزان را را از نظر درسی ضعیف و کم انگیزه از معلم و مدرسه ترس داشت را دیدم و برخی کارهای غیر هنجار از جمله بی انگیزگی در یادگیری و بی حوصلگی در تحمل کلاس عصبانیت،حواس پرتی همچنین کمرویی و خجالتی بودن و این که دانش آموزم درفعالیت های داوطلبانه شرکت نمي کندو كمتر سعي مي كند در فعاليت هاي كلاسي و همچنين فعاليت هاي گروهي شركت نمايد سعی نمودم تا به کمک مادرش او اعتمادبنفس او راتقویت نمایئم لذاتوانمندیهای اورامدنظرگرفتیم نه ضعف ها وناتوانایییها را.بنا بر اين در جهت رفع اين مشكل فعالیت های درحد توان ازاوخواستم تابا تلاش خود به موفقیت برسد و او را ترغیب به داشتن دوستان بیشتری نمودم تا از این طریق انگیزه یبیشتری برای سخن گفتن وابراز وجود داشته باشد
بر آن شدم تا منشأ این مشکلات را پیدا کنم. و در این راه از راه های متفاوتی استفاده کردم و اقداماتی انجام دادم گرفتن آزمون هایی در زمان وضع نامطلوب و مطلوب، گرفتن نظر همكلاسي هايش در هر دو شرایط، نظرخواهی از همکاران و مدیریت به طریقه پرسشنامه در رابطه با این موضوع، و کمک گرفتن از والدین این دانش آموز و با توجه به شواهد موجود و وقت اندکی که در این راه در اختیار داشتم شروع به کار کردم برای اعتباریابی این پروژه از وجود همکاران، دانش آموزان، اولیاء بهره بردم.
از این رو بنده تصمیم گرفتم در سال تحصیلی اخیر درباره مشکل این دانش اموزم که ترس از معلم و مدرسه دارد به پژوهش بپردازم.
کلید واژه:
کمرویی؛ ترسAbstract Since the issue of ethics and upbringing is very important from the social and educational point of view and from the perspective of the religion of Islam, and I have had a special sensitivity towards this issue, especially in the context of students. After the beginning of the academic year and entering the class, I saw one of the students weak and unmotivated in terms of lessons, he was afraid of the teacher and the school, and some non-normative actions such as lack of motivation in learning and impatience in tolerating the class, anger, feelings Also, shyness and shyness and the fact that my student does not participate in voluntary activities and tries less to participate in class activities as well as group activities, I tried to strengthen his self-confidence with the help of his mother, so we considered his abilities and not his weaknesses and disabilities. Therefore, in order to solve this problem, I asked him to do his best to make his efforts successful and I encouraged him to have more friends so that he would have more motivation to speak and express himself. find. And in this way, I used different ways and took measures such as taking tests during unfavorable and favorable situations, getting the opinions of his classmates in both situations, asking for opinions from colleagues and management in the form of a questionnaire regarding this issue, and getting help. I started working from the parents of this student and according to the available evidence and the little time I had in this way, I took advantage of the presence of colleagues, students, and parents to validate this project. Therefore, in the last academic year, I decided to research the problem of this student who is afraid of the teacher and the school.
نویسندگان:
امینه خلیفه ای, فائزه سالاری, صفورا پورزرنگاری, مریم نوری زاده, افسانه دهقان, زهرا عیدی
عنوان:
رابطه بین سبک های دلبستگی و تعهد زناشویی بر رضایتمندی زناشویی در بین دانشجویان متاهل دانشگاه فرهنگیان بندرعباس
چکیده:
این پژوهش رابطه سبک های دلبستگی و تعهد زناشویی و رضایت زناشویی را بررسی می کند، و هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین
سبک های دلبستگی و تعهد زناشویی بر رضایتمندی زناشویی در بین دانشجویان متاهل است .جامعه آماری پژوهش حاضر دانشجویان متاهل
دانشگاه فرهنگیان بندرعباس است. این پژوهش از لحاظ روش تحقیق توصیفی میباشد و از لحاظ روش گردآوری اطالعات،
روش تحقیق، پیمایشی می باشد. نتایج تحقیق نشان داد که ارتباط معنادار و مستقیمی بین سبک های دلبستگی و رضایتمندی زناشویی
وجود دارد.
کلید واژه:
واژگان کلیدی:تعهد زناشویی ،رضایت زناشویی،فرهنگیان
نویسندگان:
اسما پاشائی, اسما پاشائی, مبینا هداوند
عنوان:
تحلیل تجربه های درس پژوهی دانشجو معلمان پردیس زینبیه در زمینه آموزش اعداد زوج و فرد
چکیده:
پژوهش حاضر با هدف شناخت تجربه های درس پژوهی دانشجو معلمان در زمینه آموزش اعداد زوج و فرد انجام شد. برای گردآوری دادهها از روش مشاهده و مصاحبه استفاده شد.تمامی جلسات ،مشاهدات و مصاحبه های انجام شده در طی فرایند درس پژوهی در قالب روایت ثبت شد. برای تحلیل و تفسیر داده ها از کد گذاری و تحلیل استفاده شد. مراحل درس پژوهی شامل شناسایی مسئله، طراحی طرح درس، اجرا ،تامل و بازنگری بود.گروه درس پژوه بعد از شناسایی ضعف دانش آموزان دوم ابتدایی در یادگیری مبحث زوج و فرد، طرح درس مناسبی را طراحی، اجرا و ارزیابی کرد. پس از ارزیابی تدریس اول، طرح درس اصلاح و در یک کلاس دیگر اجرا و مجدد ارزیابی شد. نتایج پژوهش اثر بخشی روشها و ابزارهای به کار گرفته شده در تدریس مبحث زوج و فرد را تایید کرد. مهمترین راهبرد به کار گرفته در آموزش زوج و فرد، راهبرد مشارکتی و تعاملی، حرکتی و قصهگویی بود.تجربه گروه درس پژوه نشان داد که دانش آموزان در حین فعالیت حرکتی و شکل کشیدن مفهوم درس را به خوبی درک کردند. همچنین حل تمرین با کمک دانش آموزان در بهبود یادگیری بسیار موثر بود. روش های به کار گرفته شده با تفکر عینی دانش آموزان دوم ابتدایی سازگار بود. فعالیت حرکتی و تعاملی در طی فرایند تدریس باعث درگیر شدن درصد بالایی از دانش آموزان در فرایند تدریس شد.
کلید واژه:
درس پژوهی-زوج و فرد- یادگیری تعاملی-پایه دوم ابتدایی
نویسندگان:
زهرا احمدی شولی
عنوان:
نقش بهزیستی معنوی و کارکرد خانواده در پیش بینی گرایش به رفتارهای پرخطر در دختران دانش آموز دوره دوم متوسطه شهر شیراز
چکیده:
پژوهش حاضر با هدف پیش¬بینی رفتارهای پرخطر بر اساس بهزیستی معنوی و کارکرد خانواده در دختران دانش¬آموز دوره دوم متوسطه شهر شیراز انجام گردیده است. این تحقیق با توجه به هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، جامعه آماری، کلیه دختران دانش¬آموزان دوره دوم متوسطه شهر شيراز در سال تحصیلی 1401- 1402 برابر با 1010 نفر بود؛ که برای انتخاب حجم نمونه از فرمول کوکران معادل 350 نفر و برای انتخاب نمونه¬ها از روش نمونه¬گیری تصادفی خوشه¬ای چند مرحله¬ای استفاده گردید. ابزار جمع آوري اطلاعات، مقیاس خطرپذیری جوانان ایرانی زاده¬محمدی و همکاران، مقیاس کارکرد خانواده اپشتاين و همکاران و مقیاس بهزیستی معنوی پالوتزین و الیسون بوده است. روایی تحقیق توسط روایی صوری که در ساخت آن از دیدگاه خبرگان و متخصین حوزه آموزش و پژوهش که بر موضوع تحقیق تسلط علمی داشتند، بهره گرفته شده است و برای سنجش پایایی پرسشنامه، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. طبق تجزیه و تحلیل¬های آماری ضریب همبستگی داده¬ها با استفاده از نرم¬افزار آماری 25-SPSS مشخص گردید، تمامی فرضیه¬ها مورد تایید می¬باشد، یعنی بین بهزیستی معنوی و دو بعد آن (بهزیستی مذهبی و وجودی)، کارکرد خانواده و رفتارهای پرخطر رابطه منفی معنی¬داری وجود دارد (01/0P<). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد، بهزیستی معنوی 5/28 درصد و کارکرد خانواده 4/31 درصد از واریانس رفتارهای پرخطر را به طور معنی¬داری در دانش¬آموزان تبیین می¬کنند. يافتهها بيانگر اين موضوع است که بهزیستی معنوی و کارکرد خانواده نقش مهمی در حداقل رساندن رفتارهای پرخطر در دانش¬آموزان دارند.
کلید واژه:
رفتارهای پرخطر، بهزیستی معنوی، کارکرد خانواده
نویسندگان:
صدیقه سادات میرزاپور آلهاشم
چکیده:
بیتردید از مهمترین شاخصهای توسعهی جوامع بشری، جمعیّت است. امّا در سالهای اخیر، اقبال عموم خانوادهها نسبت به فرزندآوری کاهش چشمگیری یافته است. در نوشتار حاضر تلاش شده است از جهات مختلف، با روش توصیفی و تحلیلی، آسیبهای تک فرزندی واکاوی شود. نتایج حاصل از پژوهش نه تنها میتواند به ارتقاء سطح دانش خانوادهها کمک کرده بلکه در اختیار دغدغه مندان حوزه جمعیت خانواده و علوم تربیتی قرار گیرد.
کلید واژه:
خانواده، تک فرزندی، آسیبها
نویسندگان:
فاطمه حیدری, زینب شوهانی, دکتر فیروزه علویان
عنوان:
تأثیر تعامل با خانواده بر شخصیت تک فرزندان
چکیده:
چکیده
در این مقاله، اثر تعامل با خانواده بر شخصیت تکفرزندان مورد بررسی قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تأثیر تعامل خانواده بر تک فرزندان و نقش آن در شکلگیری شخصیت و رفتار آنان است. همچنین، هدف دیگر پژوهش، شناسایی برخی خصوصیات تک فرزندان و ارائه راهکارها و بهینهسازی تعاملات خانوادگی برای ارتقای رشد و توسعه سالم تکفرزندان است؛ بنابراین در این پژوهش ابتدا به آسیب های احتمالی، معایب و مزایای تک فرزندی برای کودک و والدین و سپس شیوه برخورد صحیح والدین با تک فرزندان برای پیشگیری و درمان آسیب ها و تقویت نقاط مثبت آنان پرداخته شده. پژوهش و تحلیل در این مقاله بر اساس مروری جامع بر مطالعات پیشین، مقالات و کتب معتبر؛ همچنین، نتایج بهدستآمده از آنها انجام شده و تمرکز نوشتار بر ارائه یافتههای مهم و جدید در حوزه تعامل خانواده و تأثیر آن بر تکفرزندان است. با توجه به گسترده بودن تحقیق میتوان گفت پژوهش موفق شده مطالب دریافتی را جمع بندی و خلاصه کرده و سپس به ارائه راهکار هایی در این باره بپردازد. به طور کلی، این مقاله ثابت میکند که تعامل موثر با خانواده میتواند در توسعه شخصیت تکفرزندان نقش بسزایی داشته باشد و می تواند برای والدین و روانشناسان به عنوان یک مبحث مهم در تربیت و توانمندسازی تکفرزندان مورد توجه و استفاده قرار گیرد.
کلید واژه:
واژگان کلیدی: تعامل با خانواده، تک فرزندی، مشکلات تک فرزندی، مزایا تک فرزندی، راهکار های تربیت صحیح فرزند
نویسندگان:
زهرا احمدی شولی
عنوان:
نقش بهزیستی معنوی و کارکرد خانواده در پیش¬بینی گرایش به رفتارهای پرخطر در دختران دانش آموز دوره دوم متوسطه شهر شیراز
چکیده:
پژوهش حاضر با هدف پیش¬بینی رفتارهای پرخطر بر اساس بهزیستی معنوی و کارکرد خانواده در دختران دانش¬آموز دوره دوم متوسطه شهر شیراز انجام گردیده است. این تحقیق با توجه به هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، جامعه آماری، کلیه دختران دانش¬آموزان دوره دوم متوسطه شهر شيراز در سال تحصیلی 1401- 1402 برابر با 1010 نفر بود؛ که برای انتخاب حجم نمونه از فرمول کوکران معادل 350 نفر و برای انتخاب نمونه¬ها از روش نمونه¬گیری تصادفی خوشه¬ای چند مرحله¬ای استفاده گردید. ابزار جمع آوري اطلاعات، مقیاس خطرپذیری جوانان ایرانی زاده¬محمدی و همکاران، مقیاس کارکرد خانواده اپشتاين و همکاران و مقیاس بهزیستی معنوی پالوتزین و الیسون بوده است. روایی تحقیق توسط روایی صوری که در ساخت آن از دیدگاه خبرگان و متخصین حوزه آموزش و پژوهش که بر موضوع تحقیق تسلط علمی داشتند، بهره گرفته شده است و برای سنجش پایایی پرسشنامه، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. طبق تجزیه و تحلیل¬های آماری ضریب همبستگی داده¬ها با استفاده از نرم¬افزار آماری 25-SPSS مشخص گردید، تمامی فرضیه¬ها مورد تایید می¬باشد، یعنی بین بهزیستی معنوی و دو بعد آن (بهزیستی مذهبی و وجودی)، کارکرد خانواده و رفتارهای پرخطر رابطه منفی معنی¬داری وجود دارد (01/0P<). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد، بهزیستی معنوی 5/28 درصد و کارکرد خانواده 4/31 درصد از واریانس رفتارهای پرخطر را به طور معنی¬داری در دانش¬آموزان تبیین می¬کنند. يافتهها بيانگر اين موضوع است که بهزیستی معنوی و کارکرد خانواده نقش مهمی در حداقل رساندن رفتارهای پرخطر در دانش¬آموزان دارند.
کلید واژه:
رفتارهای پرخطر، بهزیستی معنوی، کارکرد خانواده
نویسندگان:
گلاله ملا, گلاله ملا, میدیا شیخی
عنوان:
بررسی تاثیر استفاده از فن آوری اطلاعات و ارتباطات بر تفکر انتقادی در آموزش درس تفکر و پژوهش
چکیده:
پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش درس تفکر و پژوهش با استفاده از فنآوری اطلاعات و ارتباطات در کلاس درس بر میزان تفکر انتقادی دانش آموزان پسر پایه ششم شهرستان پیرانشهر شکل گرفته است. جامعهی آماری در این پژوهش شامل کلیهی دانشآموزان پسر پایه ششم شهرستان پیرانشهر بود که در سال تحصیلی 401-402 مشغول به تحصیل بودند. نمونه این پژوهش شامل 60 نفر دانشآموز پسر سال ششم ابتدایی (30 نفر در گروه آزمایش و یک گروه گواه 30 نفری) بوده که با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی، در دو گروه آزمایشی و گروه كنترل جای گرفتند. ابزار پژوهش شامل آزمون مقیاس گرایش به تفکر انتقادی ساسو بود كه به صورت پیش آزمون و پس آزمون بر روی دو گروه دانشآموزان اجرا گردید. بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، پایایی مقیاس گرایش به تفکر انتقادی با روش آلفای كرونباخ 78/ 0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیری و تحلیل کواریانس چند متغیری برای بررسی تفاوت میانگینها و نمرات پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که آموزش درس تفکر و پژوهش با استفاده از فنآوری اطلاعات و ارتباطات در کلاس درس بر میزان مهارت تفکر انتقادی دانش آموزان پسر پایه ششم شهرستان پیرانشهر تاثیر مثبت و معنا دار دارد.
کلید واژه:
روش تدریس ، فناوری طلاعات، تفکر انتقادی
نویسندگان:
میدیا شیخی, میدیا شیخی, گلاله ملا
عنوان:
اثربخشی روش تدریس همیاری بربهبود املا نویسی دانش¬آموزان پایه¬ی اول ابتدایی شهرستان پیرانشهر
چکیده:
پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر روش تدریس همیاری بر بهبود عملکرد املا در دانش آموزان پایه ی اول ابتدایی شهرستان پیرانشهر انجام شد. برای بررسی فرضیه های پژوهش از روش شبه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه ی آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه اول ابتدایی شهر پیرانشهر بود که در سال تحصیلی 402-401 به تحصیل اشتغال داشتند و تعداد این افراد 2374 نفر بود . با توجه به ماهیت تحقیق برای نمونه گیری از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. بدین منظور 2 مدرسه هم سطح از نظر بافت فرهنگی ،وضعیت اقتصادی و شرایط آموزشی انتخاب شد. سپس در هر مدرسه 2 كلاس بصورت تصادفی انتخاب شد كه 1 کلاس بعنوان گروه کنترل و 1 کلاس دیگر بعنوان گروه آزمایش و در هر کلاس نیز 15 نفر مورد مطالعه قرار گرفت. برای گرد آوری اطلاعات از آزمون محقق ساخته پیشرفت تحصیلی املا استفاده گردید.آزمون پیشرفت تحصیلی املا با طرح جدول مشخصات و نظرات کارشناس¬آموزش ابتدایی منطقه ¬و دو نفر از سرگروه های درسی پایه ی اول شهرستان تدوین و اصلاح گردید. با در نظر داشتن این شرایط، این آزمون از روایی لازم برخوردار بوده است.برای بدست آوردن پایایی این آزمون، ابتدا در نمونه ای 30 نفری اجرا گردید. بعد از اجرا و اصلاح آزمون ها، با استفاده از آزمون آلفای کرانباخ پایایی محاسبه شد. ضریب آلفا 81/0 برآورد گردید. پس از بررسی پیش فرضهای لازم از تحلیل کوواریانس برای مقایسه گروهها استفاده شد. نتایج تحلیل نشان داد که روش تدریس همیاری بر بهبود عملکرد املا در دانش آموزان دختر و پسر تاثیر مثبت و معنا داری داشته است ( 01/0 P<) .همچنین با مقایسه گروههای آزمایشی دختران با پسران مشاهده شد که دختران میزان پیشرفت بیشتر و معناداری را نسبت به پسران تجربه کرده اند( 01/0 P<). در نهایت بر اساس نتایج بدست آمده، پیشنهادهای کاربردی و پژوهشی مطرح گردیده است.
کلید واژه:
روش همیاری ،املا ،درس بخوانیم و بنویسیم ، پایه اول ابتدایی
نویسندگان:
سمیه جعفرپور, سمیه جعفرپور, فرزانه صالحی
عنوان:
پيش بيني دلزدگي زناشويي بر اساس ذهن آگاهي و سبك هاي اسناد در زنان متاهل
چکیده:
پژوهش حاضر به روش توصيفي- همبستگي با هدف پيش بيني تغييرات دلزدگي زناشويي زنان متاهل بر اساس ذهن آگاهي و سبك هاي اسناد انجام شد. جامعه پژوهش حاضر كليه زنان متاهل 18 تا 35 سال شهرستان شهریار بود و تعداد اعضاي نمونه 150 نفر بود كه به روش نمونه گيري دردسترس از بين مراجعيني كه به مراكز روانشناسي داشتند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه دلزدگي زناشويي پاينز (1996)، پرسشنامه ذهن آگاهي فرایبورگ و پرسشنامه سبك هاي اسناد سلیگمن و سینگ (1982) بودند. نتايج تحليل همبستگي پيرسون نشان داد بين دلزدگي زناشويي با سبك اسناد مثبت و ذهن آگاهي رابطه مثبت و بين دلزدگي زناشويي با سبك اسناد منفي رابطه منفي معنادار وجود دارد. همچنين تحليل رگرسيون نشان داد سبك اسناد مثبت ميتواند 25 درصد، سبك اسناد منفي ميتواند 21 درصد و ذهن آگاهي ميتواند 10 درصد از تغييرات واريانس دلزدگي زناشويي را تبيين كند.
کلید واژه:
دلزدگي زناشويي، ذهن آگاهي، سبك اسناد مثبت، سبك اسناد منفي.
نویسندگان:
فاطمه حیدریان نجفآبادی, فاطمه حیدریان نجفآبادی
عنوان:
تحلیل محتوای کتاب مهارت های اجتماعی-اقتصادی پایه هفتم کمتوان ذهنی بر اساس مولفه های هوش هیجانی
چکیده:
هدف پژوهش حاضر تحلیل محتوای کتاب مهارت های اجتماعی-اقتصادی پایه هفتم کمتوان ذهنی بر اساس مولفه های هوش هیجانی می باشد. روش پژوهش،تحلیل محتوا انتخاب شده است. جامعه آماری عبارت است از کلیه کتاب های درسی مهارت های اجتماعی- اقتصادی کمتوان ذهنی و نمونه آماری کتاب مهارت های اجتماعی اقتصادی پایه هفتم کمتوان ذهنی چاپ 1398می باشد. ابزار پژوهش به منظور جمع آوری داده ها از چک لیست هوش هیجانی دیوید گلمن استفاده شد. در این چک لیست هوش هیجانی به طور کلی شامل پنج مولفه ی خودآگاهی، خودمدیریتی، انگیزش، آگاهی اجتماعی و مهارت اجتماعی و بیست و شش زیرمجموعه می باشد. همچنین روش آماری از نوع کیفی و شاخه تحلیل محتوا می باشد. طبق نتایج تحلیل محتوای این کتاب بر اساس هوش هیجانی، بیشترین درصد از کل مولفه های اصلی مربوط به مولفه خود مدیریتی با 35.87 درصد و کمترین درصد از کل مولفه های اصلی مربوط به مولفه انگیزش با 9.65 درصد می باشد. همچنین بیشترین درصد از کل مولفه های فرعی مربوط به مولفه بیان با 7.76درصد و کمترین درصد از کل مولفه های فرعی مربوط به مولفه ابتکار و خوش بینی با 1.72درصد می باشد. کمترین مقدار فراوانی به طور کلی در همه مولفه ها مربوط به فصل 7کتاب و بیشترین آن مربوط به فصل 2 می باشد. با توجه به اهمیت هوش هیجانی در زندگی فردی و اجتماعی هر فرد به خصوص دانش آموزان کمتوان ذهنی، لازم است نویسندگان این کتاب به نتایج تحقیق پیش رو توجه کافی را داشته و موارد ذکر شده را بازبینی و اصلاح نمایند
کلید واژه:
تحلیل محتوا - کتاب مهارت های اجتماعی،اقتصادی - پایه هفتم - کمتوان ذهنی - هوش هیجانی
عنوان:
چگونه توانستم مشکل پرتحرکی و بلند شدن دانش آموزان از روی صندلی در هنگام تدریس معلم را برطرف کنم
چکیده:
معلمان در برابر اختلالات رفتاری به شکلهای متفاوتی از خود عکس العمل نشان میدهند. برخی از معلمان آنان را به شدت سرکوب میکنند، بعضی از معلمان در مقابل آنان کوتاه میآیند و بعضی دیگر آنان را به حال خود رها میکنند. روانشناسان برای شناسایی علل، زمینهها و پیامدهای اختلالات رفتاری ابعاد آن را مورد واکاوی قرار دادهاند تا راهکارها و شیوههای مقابله با این اختلالات را تدوین نمایند. یکی از این موارد پرتحرکی است؛ البته نه به معنای شلوغی و بینظمی بلکه به معنای حرکات اضافی در هنگام تدریس معلم در کلاس درس میباشد. اساسا دانش آموزان دوره ابتدایی در گروه سنی قرار دارند که مطابق یافتههای دانشمندان پرتحرکترین و پر جنب و جوشترین دورهی سنی میباشد.
در این اقدام پژوهی سعی بر آن شده تا به بررسی علل یکجا ننشستن برخی دانش آموزان در کلاس درس هنگام تدریس معلم و راهکارهای پیشگیری از این امر بپردازیم.
کلید واژه:
پرتحرکی، رفتار های اضافی، عدم یکجا نشینی، دانش آموز
عنوان:
اعتماد به نفس و چگونگی تقویت آن در انش آموزان
چکیده:
لازمه تربیت دانش آموزان خلاق و نو آور ،توجه به مهارت های فردی و تقویت روحیه خود باوری است . خود باوری از زمانی میسر خواهد بود که از همان کودکی به دنبال تقویت اعتماد به نفس در بین دانش آموزان باشیم .این پژوهش با هدف چگونگی تقویت اعتماد به نفس بین دانش آموزان انجام شده است . روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است با استفاده از منابع کتابخانه ای مورد بررسی قرارگرفت .خانواده و عوامل مدرسه و هم سن وسالان در افزایش اعتماد به نفس دانش آموزان نقش زیادی دارند .سرزنش های مداوم توسط خانواده ومدرسه وهمچنین وجود باور مقایسه پنداری بین دانش آموزان از مهمترین عوامل کاهش دهنده اعتماد به نفس بین دانش آموزان است .تشویق دانش آموزان ،ایجاد ارتباط عاطفی بین دانش آموز و معلم ،فراهم کردن محیط مفرح در مدرسه و خانواده ،توجه به خلاقیت ها ی فردی از مهترین عوامل تقویت اعتماد به نفس می باشد.افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند در کار ،تحصیل ، زندگی ،موفق و راه های رسیدن به موفقیت را به سرعت طی می کنند اما افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارندهمیشه احساس شکست و ناامیدی می کنند.
کلید واژه:
اعتماد به نفس ،معلم ،دانش آموز ، خانواده ،پیشرفت تحصیلی
نویسندگان:
محمدرضا منفرد, محمدرضا منفرد, عرفان عسکری
عنوان:
مروری بر تربیت فرزند از دیدگاه اسلام
چکیده:
در دنیای امروز تربیت فرزند از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛امری که دین مبین اسلام آن را یکی از وظایف مهم والدین دانسته و در
منابع متعدد بر آن تأکید ورزیده است.هدف از انجام این پژوهش،مروری جامع بر تبیین فرزند پروری از دیدگاه اسلام است.
روش کار این مطالعه از نوع مروری است که در سال 1۴۰2 با مطالعه موضوعی کتب،مقالات موجود در sid و پایگاه های معتبر
اینترنتی انجام شد.یافته های حاصل از پژوهش نشان داد علاوه بر جایگاه و یژه تربیت در اسلام،سبک برتر فرزند پروری و اصول تربیتی
در اسلام مطابق با سبک فرزند پروری شایسته از دیدگاه علم روانشناسی است و تمام ابعاد تربیتی را مورد توجه قرار داده است؛ به
طوری که برای تمامی انسان ها و در هر دوره ای کارآمد است.بنابراین،با یاری گرفتن از منابع اسلامی،میتوان فرزند را به گونه ای
شایسته تربیت کرد که در تمامی ابعاد استعدادهای خدادادی خود را شکوفا کند.یافته های حاصل از مطالعهی حاضر،والدین و مربیان را
به مطالعهی بیشتر این موضوع در اسلام و رهنمودهای تربیتی آن سوق میدهد.
کلید واژه:
تربیت/اسلام/فرزند/والدین/فرزندپروری
نویسندگان:
فاطمه غلامعلی نسب عمران, زهرا معلمی ساروی
عنوان:
چگونه توانستیم با استفاده از بازی درمانی ,اختلال نارسانویسی دانش آموز پایه اول(ستایش)رابهبود ببخشیم؟
چکیده:
نارسانویسی یکی از مشکلاتی است که امروزه شیوع فراوانی در بین دانش آموزان ابتدایی یافته است.اختلال نارسانویسی شامل بد خط نویسی، اختلال املا نویسی که این اختلال شامل دیسگرافی دیسلکی و دیسگرافی حرکتی، دیسگرافی فضایی می باشد.مسئله ی پژوهش حاضر کمک به رفع و یا بهبود این مشکل در دانش اموز مورد نظر میباشد که در یکی از مدارس ابتدایی ناحیه دو ساری در حال تحصیل میباشد.هدف از این پژوهش رفع و یا بهبود این اختلال با استفاده از روش های نوین تدریس و بازی درمانی میباشد.اهمیت و ضرورت این پژوهش این است که از آن جا که نوشتن یکی از راه های برقراری ارتباط است و مهارت در آن می تواند زمینه ساز ارتباط بهتر و کامل تر با دیگران باشد. زبان نوشتاری یکی از مهمترین اشکال زبان به حساب می آید.در این پژوهش اختلال نارسانویسی,متغیر وابسته و روش های نوین تدریس,متغیر مستقل میباشد.پژوهشگربرای گرد آوری اطلاعات در شواهدنوع(1)از روش مشاهده,مصاحبه و اسناد و مدارک استفاده کرده است.و با استفاده از تجزیه و تحلیل داده ها از طریق الگوی تدریس مفهوم و روش تجزیه و تحلیل و ... به وجود مسئله پی برده و همچنین به راهکار هایی رسیده است.سپس با استفاده از همین روش ها به جمع آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آن در شواهد نوع(2)پرداخته و از لحاظ علمی و مقایسه های انجام شده به این نتایج رسیده است که: توجه بیشتر به وضعیت روحی و جسمانی دانش آموز مورد نظر و جذاب کردن محیط کلاس و تدریس,میتواند تاثیرات بسزایی در رفع و یا بهبود مشکل دانش آموز موردنظر داشته باشد. دانش آموز مورد نظر دارای مشکلات زیادی از قبیل نادرست نشستن و مشکلات جسمانی متعدد و ناخوانا نویسی و بد خط نویسی بود که پس از مطالعات گسترده و همکاری والدین و معلم وکادر مدرسه ی او و با استفاده از روش های نوین تدریس و بازی درمانی مشکل وی را بهبود بخشیده شد و پیشرفت قابل توجهی در وضعیت سلامتی و تحصیلی وی مشاهده شد.
کلید واژه:
نارسانویسی,روش های نوین تدریس,بازی درمانی.
نویسندگان:
سعید مشتاقی, آسیه قلاوند
عنوان:
اثربخشی آموزش شفقت بر خود بر نشاط ذهنی دانش آموزان دختر متوسطه دوم اندیمشک
چکیده:
هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش شفقت بر خود بر نشاط ذهنی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر اندیمشک بود. با بهره گیری از روش نمونه گیری در دسترس،تعداد 214 دانش آموز انتخاب شدند. با پیش آزمون پرسشنامه نشاط ذهنی رایان و فردریک (1997) بر اساس آزمون غربالگری 32 نفر از دانش آموزانی که دارای پایین ترین نمره نشاط ذهنی بودند به عنوان نمونه انتخاب شدند، سپس به روش تصادفی در دو گروه، یک گروه آزمایش ( 16دانش آموز) و یک گروه کنترل (16دانش آموز) جایگزین شدند و بسته آموزش شفقت بر خود فقط برای گروه آزمایش اجرا شد. سپس پس آزمون پرسشنامه نشاط ذهنی از هر دو گروه گرفته شد. داده ها به روش تحلیل کوواریانس یک راهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که مداخله آموزشی شفقت بر خود احتمالا ً سبب افزایش میانگین نشاط ذهنی در گروه آزمایشی شد. این تغییرات در سطح 001/0 معنادار بودند. مطالعه حاضر در حالت کلی نشان داد که برنامه آموزشی شفقت بر خود بر بهبود بهزیستی روانشناختی دانش آموزان از جمله نشاط ذهنی آنها احتمالا ً مؤثر است.
کلید واژه:
شفقت بر خود، نشاط ذهنی، دانش آموزان.
عنوان:
جامعه یادگیرنده ؛ ضرورت ها و الزامات
چکیده:
در دنیای امروز یادگیری به عنوان یکی از مهمترین عوامل پیشرفت و توسعه شناخته شده است با توجه به پیشرفت فناوری و تغییرات اجتماعی نیاز به جامعه یادگیرنده بیش از پیش احساس می شود. جامعه یادگیرنده به عنوان یک مفهوم نسبتاً جدید در حوزه آموزش و پرورش، در سالهای اخیر به شدت گسترش یافته است. با توجه به تغییرات فناورانه و افزایش دسترسی به اینترنت، جامعه یادگیرنده به عنوان یک روش برای توسعه مهارتهای فردی و حرفهای به شدت مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله به بررسی رویکرد ها و مدلهای یادگیری مورد استفاده در جامعه یادگیرنده پرداخته میشود.
با توجه به نیازهای مختلف افراد در جامعه یادگیرنده، رویکرد ها و مدلهای یادگیری متفاوتی برای آموزش و یادگیری وجود دارد. در این مقاله سعی شده است تا رویکرد ها و مدلهای مختلف را با یکدیگر مقایسه کرده و نقاط قوت و ضعف آنها را بررسی کنیم. هدف پژوهش حاضر برای یافتن پاسخ به این سوال که جامعه یادگیرنده چه نوع جامعهای است و تعیین ضرورتها و الزامات آن انجام شده است. روش پژوهش،تحقیق توسعهای است و منابع گردآوری اطلاعات از طریق کتابخانه ای و مطالعات کتابهای جامعه یادگیرنده میباشد که بر اساس آنها مدل های گوناگونی در دنیا برای جوامع یادگیرنده وجود دارد. با توجه به اینکه هر کشوری باید مدل متناسب با شرایط خود را برای جامعه یادگیرنده طراحی کند در مقاله حاضر مدلی مفهومی برای جامعه یادگیرنده کشورمان ارائه میدهیم.
یافتههای پژوهش گویای آن است که جامعه یادگیرنده نیازمند زیرساختهای مختلفی است که از جمله آنها میتوان به فرهنگ یادگیری تکنولوژی آموزش و پرورش و تحقیق و توسعه اشاره کرد. همچنین الزاماتی مانند تسهیل دسترسی به منابع آموزشی، ترویج یادگیری مداوم، و ایجاد فرصت های یادگیری در محیط های کاری نیز برای جامعه یادگیرنده حائز اهمیت است. جامعه یادگیرنده ایرانی فرصتهای یادگیری در سراسر دوران زندگی را فراهم می کند تا هر فرد، برای دستیابی به نتایج مورد علاقه خود و رشد توانمندیهایش به یادگیری بپردازد؛ به علاوه، در جامعه اثر گذار بوده، در توسعه آن مشارکت کند. این جامعه ، فرصتهای برابر یادگیری را توسعه میدهد تا عدالت اجتماعی برقرار شده، شهروندی فعال تشویق گردد و جامعه به انسجام اجتماعی در هدف نهایی؛ یعنی تعبد و بندگی خداوند، دست یابد. این جامعه با روشهای مختلف انگیزه یادگیری توانایی خود رهبری در یادگیری و یادگرفتن چگونه یادگرفتن را در افراد پرورش میدهد. میان بخشهای مختلف آموزش رسمی آن ارتباط درونی وجود دارد و آموزشهای غیررسمی و یادگیری اتفاقی یا لحظه ای نیز توسعه داده میشود چنین جامعه ای فرصتهای یادگیری را فراهم می کند تا افراد و جامعه از بازده های اقتصادی یادگیری بهره مند شوند و توسعه اقتصادی محقق شود.
کلید واژه:
: جامعه یادگیرنده، شناخت گرایی، رفتارگرایی، فرصتهای یادگیری
نویسندگان:
آسیه قاسمی, عیسی قاسمی
عنوان:
فلسفه تربیتی در آموزش و پرورش از دیدگاه ابن سینا و امام خمینی (ره)
چکیده:
تعلیم و تربیت امری پیچیده، پردامنه و وقت گیر است. برای اقدام به این کار خطیر اولین گام، تعیین اهدافی است که قصد داریم به آن ها برسیم و رسیدن به این اهداف مستلزم استفاده از روش ها است. آگاهی از روش ها و اهداف تعلیم و تربیت به خصوص تربیت اخلاقی مستلزم شناخت آراء مربیان و فیلسوفان بزرگ، به ویژه اسلامی است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر بررسی تعلیم و تربیت اخلاقی از دیدگاه ابن سینا می باشد. ابن سینا مهمترین و اصلی ترین هدف تعلیم و تربیت را رسیدن فرد و جامعه به سعادت و کمال می داند. کسب اعتدال و میانه روی و کسب فضائل اخلاقی نیز از مهمترین اهداف تربیت اخلاقی این فیلسوف بزرگ است. در این پژوهش تلاش شده است تا با تحقیق در اندیشه های این اندیشمند گرانمایه، به اهمیت اخلاق و تربیت اخلاقی از نظر وی پرداخته و روش های تربیت اخلاقی، مراحل تعلیم و تربیت، متون و مواد آموزشی، ویژگی های یک معلم خوب و شیوه های تعلیم و تربیت و.... از منظر ایشان بیان شود و در آخر نیز به یک جمع بندی اجمالی خواهیم پرداخت.
کلید واژه:
تعلیم و تربیت، اخلاق، ابن سینا، امام خمینی (ره)، آموزش و پرورش.
نویسندگان:
رقیه ولایتی, رقیه ولایتی, نیر دشتی, فیروزه آخوندی, حکیمه ولایتی
عنوان:
شناسایی الگوهای ذهنی به علل کودک همسری (مورد مطالعه مناطق کم برخوردار تبریز )
چکیده:
هدف پژوهش حاضر شناسایی الگوهای ذهنی مربوط به علل کودک همسری در مناطق کم برخوردار آذربایجان شرقی بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی و از نظر جمع آوری و تحلیل داده ها ترکیبی است. برای گردآوری اطلاعات در فاز اول جهت دستیابی به فضای گفتمان، ضمن جمع آوری اطلاعات از منابع مرتبط از مصاحبه عمیق و نیمه سازمان یافته با کارشناسان استفاده گردید، پژوهشگر با حضور در مکانهای مرتبط(مدارس، دفاتر وکلا، دفاتر شوراهای حل اختلاف، دفاتر ازدواج، ادارات بهزیستی، دادگستری، بخشداری و سایر ادارات و محل کار کارشناسان و مطلعین) با کارشناسان مورد نظر به مدت 15 - 45 دقیقه به دلخواه شرکت کننده از طریق مصاحبه اطلاعات لازم را جمع آوری نمود. در فاز دوم پس از گردآوری اطلاعات و شکل گیری فضای گفتمان، از کارتهای کیو برای گردآوری اطلاعات نهایی استفاده گردید. پس از تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی بر روی نرم افزار SPSS پنج الگوی ذهنی کشف و شناسایی گردید که هر کدام دارای مفاهیم و ویژگی متفاوتی نسبت به همدیگر می باشد.
کلید واژه:
کودک همسری، ذهنیت،مناطق کمتر توسعه یافته، تبریز
نویسندگان:
مرجان محمدی بستانوئی
عنوان:
راهکارهایی برای افزایش مهارت های اجتماعی در دانش اموزان
چکیده:
طبق تحقیقات و مطالعات انجام شده، یکی از مسائلی که در مقاطع مختلف تحصیلی از اهمیت زیادی بر خوردار است، داشتن مهارت اجتماعی است.مهارت اجتماعی به مجموعه رفتارهای فراگرفته قابل قبولی گفته می شود که فرد را قادر میسازد با دیگران رابطه موثر داشته و از عکس العمل های نا معقول اجتماعی خودداری کند. مهارت های اجتماعی از فرهنگ و گروه های اجتماعی
که فرد در ارتباط با ان ها قرار دارد تاثیر پذیرفته و میزان برخورداری از این مهارت ها در سلامت رفتاری و اجتماعی افراد نقش به سزایی را ایفا می کند. مهارت های اجتماعی برای معاشرت و تعامل با فراد دیگر ، هم از نظر ارتباط و هم از نظر رفتار با دیگران ضروری است. آموزش مهارت اجتماعی بر پایه این اصل قرار دارد که مشکلات کودکان در مهارت های اجتماعی غالبا به این دلیل است که کودکان نمی دانند در موقعیت های اجتماعی چه کار کنند و می توان کودکان را برای غلبه برای این مشکلات آموزش داد. مهارت های اجتماعی دانش اموزان مدارس ابتدایی هنوز محدود است که به نوبه ی خود می تواند باعث شود که اجرای رویکرد علمی در برنامه درسی کمتر از حد مطلوب باشد. مقاله حاضر، مقاله توصیفی است که در ابتدا تعاریف و نظریه هایی از مهارت های
اجتماعی را ارائه داده است و به ارائه راهکارهایی برای افزایش این مهارت ها در دانش اموزان دوره ابتدایی پرداخته است.
کلید واژه:
مهارت اجتماعی، دوره ابتدایی، راهکار ،دانش اموز
عنوان:
اثربخشی ذهنآگاهی بر منابع قدرت فردی و سرمایه روانشناختی دانش آموزان پسر ابتدایی شهر قزوین
چکیده:
این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش ذهنآگاهی بر منابع قدرت فردی و سرمایه روانشناختی دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی شهر قزوین انجام شد. روش پژوهش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون و با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشآموزان پسر ابتدایی (پایه ششم و پنجم ) در مدارس منطقه یک شهر قزوین که در سال تحصیلی 1401-1402 مشغول به تحصیل بودند، از بین این دانش آموزان مدارس پسرانه محمودآباد (مدرسه بعثت، مصطفی خمینی و ایزدپناهی) با استفاده از روش نمونه گیری در تصادفی30 نفر انتخاب شدند. در 2 گروه آزمایش (که درمان ذهن آگاهی را دریافت کردند) و گروه کنترل (که هیچگونه درمانی دریافت نکرد) جایگزین شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه منابع قدرت فردی و سرمایه روانشناختی استفاده شد. دادهها در دو سطح آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون پیشفرض آمار پارامتریک و آنالیز کوواریانس) با نرم افزار آماری SPSS نسخه 23انجام شد. برای گروه آزمایش 8 جلسه هفتگی (هر جلسه 90 دقیقه) برنامه آموزش ذهنآگاهی اجرا شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که در مرحله پسآزمون بین میانگین منابع قدرت فردی و سرمایه روانشناختی افراد دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود داشت. بنابر یافتههای پژوهش، برای افزایش سرمایه روانشناختی و منابع قدرت فردی در دانش آموزان، این برنامه آموزشی می تواند جزء برنامه های مداخلاتی در سطوح جمعیت عمومی و گروه های هدف قرار گیرد.
کلید واژه:
ذهن آگاهی، منابع قدرت فردی ، سرمایه روانشناختی، دانش آموزان پسر ابتدایی.
نویسندگان:
فاطمه غلامعلی نسب عمران, زهرا معلمی ساروی
عنوان:
جایگاه بهره وری تعلیم و تربیت در آراء و اندیشه های امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری( مدظله العالی)
چکیده:
از آن جاییکه یکی از زیربنایی ترین نیازهای بشر ، نیاز به تعلیم وتربیت است و پس از خانواده ، آموزش و پرورش سهم بسیار بزرگی در این مهم دارد ، لذا هرساله منابع انسانی ومالی زیادی برای امر تعلیم و تربیت صرف می شود.ازنظر امام خمینی (ره) تعلیم وتربیت ازمهمترین اموری است که در ساحت حیات بشری مطرح بوده وهست و سهل انگاری در این امر خیانت به استقلال فرهنگی یک ملت و کشور است.مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در این باره می فرمایند: آموزش و پرورش و تعلیم وتربیت عمومی زیر ساخت اصلی سعادت یک ملت وپیشرفت یک کشور و در جمهوری اسلامی حرکت به سمت آرمانهاست.اینکه ما بتوانیم با استفاده از مشارکت های همه جانبه ی تمامی افراد جامعه بهره وری و کیفیت کار را افزایش دهیم امر بسیار مهمی است که در این مقاله سعی شده است با استفاده از اندیشه ها و نظرات بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در خصوص تعلیم وتربیت و افزایش بهره وری در آن با روش کیفی – توصیفی و با هدف کاربردی به بررسی این موضوع در جامعه ی امروز تعلیم و تربیت بپردازد.
کلید واژه:
تعلیم وتربیت، بهره وری، امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری(مدظله العالی).
نویسندگان:
رحیم حمیدی پور, مریم زهره وند, زهرا رضایی
عنوان:
پیشبینی شادکامی مادران خانهدار دارای دانشآموز بر اساس هوش معنوی و امید به زندگی با میانجیگری متغیر تابآوری در ایام قرنطینه
چکیده:
هدف از مقاله پیشبینی شادکامی مادران خانهدار دارای دانشآموز بر اساس هوش معنوی و امید به زندگی با میانجیگری متغیر تابآوری در ایام قرنطینه بود. روش پژوهش حاضر با توجه به اهداف و فرضیههای آن توصیفی از نوع همبستگی پیشبین بود. جامعه آماری پژوهش موردنظر مادران خانهدار 65-25 ساله شهر قم که دارای دانشآموز دبستانی بودند که بر اساس مرکز آمار ایران در سال 1395 تعداد کل آنها 528948 نفر برآورد گردید. نمونه آماری پژوهش حاضر با استفاده از روش نمونهگیری بهصورت تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران تعداد 384 نفر محاسبه شد که پس از توزیع و جمعآوری، پرسشنامههایی که قابلبررسی تعداد 350 پرسشنامه بود. ابزار پژوهش، پرسشنامههای هوش معنوی کینگ(2008)، امید به زندگی اشنایدر و همکاران (1996)، تابآوری کانر و دیویدسون (2003) و شادکامی آرجیل و همکاران (1989) بود. جهت تجزیه¬:و¬:تحلیل دادهها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، تجزیهوتحلیل رگرسیون و معادلات ساختاری توسط نرمافزارهای spss و Lisrel استفاده شد. نتایج نشان داد در سطح اطمینان 95 درصد شادکامی مادران خانهدار دارای دانشآموز بر اساس هوش معنوی و امید به زندگی با میانجیگری متغیر تابآوری در ایام قرنطینه قابل پیشبینی است.
کلید واژه:
شادکامی، هوش معنوی، امید به زندگی، تابآوری
عنوان:
چگونه توانستم امیر علی، دانش آموز پایه اول را به ورزش علاقمند کنم؟
چکیده:
چکیده :
یکی از بزرگ¬ترین مشکلاتی که آموزگار پایه تربیت بدنی با آن در کلاس¬های درس برخورد دارد، مشکل عدم علاقه مندی به فعالیت های تربیت یدنی برای برخی از دانش آموزان است. هدف از انجام پژوهش حاضر، برطرف نمودن و یا افزایش علاقه به ورزش است. روش پژوهش در این تحقیق، از نوع اقدام پژوهی بود که بر روی جامعه ای مشتمل بر 25 نفر از دانش آموزان کلاس اول، مقطع ابتدایی منطقه بسطام انجام شد لذا پژوهش حاضر ازنظر سطح کیفی، فراجو محور و ازنظر زمینه انسانی جمعی میباشد. یافته ها نشان می دهد که پس از ارائه ی راه حل ها و انجام آن ها تاحد بسیار زیادی مشکل دانش آموز برطرف گشته و این دانش¬آموز در افزایش علاقه به تربیت بدنی، در محیط مدرسه و کلاس موفق شده است.
کلید واژه:
تربیت بدنی، علاقه ، دانش¬آموز، اقدام پژوهی
نویسندگان:
محدثه صفاری, مهسا شفیعی
عنوان:
تاثیرات و کارکردهای مثبت و منفی بازیهای رایانهای در کودکان و نوجوانان
چکیده:
هدف از انجام این پژوهش شناخت تاثیرات و کارکردهای مثبت و منفی بازیهای رایانهای و مباحث وابسته به آن (مانند بازیهای گوشی همراه)، بوده است. در این تحقیق نوع پژوهش، روش توصیفی-تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانهای-اسنادی و مقالات موجود در سایتهای معتبر مختلف بودهاست. در این مقاله در ابتدا سعی شده رویکردی کلی دربارهی بازیهای رایانهای ارائه شود و به سوال اصلی تحقیق که بررسی کارکردهای مثبت و منفی بازیهای رایانهای بودهاست، پاسخ دادهشود. سپس تلاش شده اثرات آن در چهار موضوع «خشونت»، «مهارت های اجتماعی»، «عملکرد تحصیلی» و «درمان» پیگیری شده و راهحلهای سازنده در زمینهی خانواده و مدرسه دادهشود. نتایج تحقیق، حاکی از آن بود که استفاده از بازیهای رایانهای به عنوان تفریحی فراگیر و عاملی اثرگذار، از لحاظ جسمی و روحی، نیازمند آگاهی بخشی به والدین با عنوان «آموزش سواد رسانهای» و نظارت مداوم آنها برکودکان و نوجوانان برای جلوگیری از تاثیرات مخرب این بازیها بوده است.
کلید واژه:
بازیهای رایانهای، خشونت، مهارتهای اجتماعی، عملکرد تحصیلی، کودکان و نوجوانان
نویسندگان:
محمد صنوبری, سارا خوانده نیاز, محمد صنوبری
عنوان:
شناسایی و اولویت بندی عوامل سوق دهنده مدیریت نوآوری استراتژیک در آموزش و پرورش شهر اندیمشک
چکیده:
پژوهش حاضر با هدف ":شناسایی و اولویت بندی عوامل سوق دهنده مدیریت نوآوری استراتژیک در آموزش و پرورش شهر اندیمشک در سال تحصیلی 1401-1402 انجام شد. جامعه کلیه اساتید حوزه مدیریت آموزشی و مدیران عالی و عملیاتی آموزش و پرورش شهرستان اندیمشک می باشد. که تعداد آنها شامل 135 تن شامل(15 تن از اساتید مدیریت آموزشی، 20 تن از مدیران عالی آموزش و پرورش و 100تن از مدیران عملیاتی آموزش و پرورش) می باشد نفر می باشد. روش نمونه گیری از اساتید حوزه مدیریت آموزشی به صورت هدفمند و مدیران عالی به شیوه سرشماری و مدیران عملیاتی به روش نمونه گیری سهمیه ای 111 تن تعیین شد. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه بسته پاسخ محقق ساخته بود. برای سنجش روایی پرسشنامه از نظرات اساتید و متخصصان حوزه علوم تربیتی و مدیریت آموزشی (اعتبار صوری) و همچنین برای به دست آوردن پایایی ابزار اندازه گیری از الفای کرانباخ 7/0 به دست آمده است. برای تجزیه و تحلیل دادههای پژوهش در بخش آمار توصیفی با استفاده از جداول و نمودارهای تک و دوبعدی و در بخش آمار استنباطی ابتدا با استفاده از آزمون t تک گروهی و آزمون رتبهبندی فریدمن استفاده شد. نتایج نشان میدهد که پاسخگویان مولفه های پیشنهادی برای تمامی مولفه های مشتری، محوری، مزیت رقابتی، فرهنگ نوآوری، فناوری و دیجیتال، مدیریت استراتژیک، شراکت و پیمانکاری، محیط و اجتماع، توسعه بازار، کارایی عملیاتی قانونی- اخلاقی مدیریت نوآوری استراتژیک تشخیص و مورد تایید قرار گرفت. همچنین نتایج حاصل از اجرای آزمون فریدمن نشان داد که در میان شاخص های مدیریت نوآوری استراتژیک بالاترین رتبه مربوط به شاخص «: نظارت فعال بر تغییرات صنعتی و بازار »: است. پایین ترین رتبه از آن شاخص«:نواوری و همکاری باز»: می باشد. همچنین نتایج این آزمون نشان داد که در میان مولفه های مدیریت نوآوري استراتژيك عامل محیط و اجتماع و عامل قانونی-اخلاقی بالاترین رتبه را به خود اختصاص است. همچنین عامل توسعه بازار، در رتبه های نهم قرار دارند.
کلید واژه:
عوامل سوق دهنده، مدیریت نوآوری استراتژیک، آموزش و پرورش شهرستان اندیمشک
نویسندگان:
فرشته عباسی, امیرحسین اردکانیان
عنوان:
نقش برنامه درسی پنهان در تربیت اجتماعی دانش آموزان
چکیده:
برنامه ریزی آموزشی شاخه ای از علوم تربیتی است که نزدیک به یک قرن است از عمر آن می گذرد .بنابر تعریف یونسکو : برنامهریزی آموزشی، عبارت از برداشت علمی و منطقی برای حل مسائل آموزشی است.
برنامه ریزی آموزشی از دوجنبه به سیستم آموزشی مدد میرساند :نخست سعی در اصلاح دستگاه تعلیم و تربیت قدم بر می دارد و در مرحله بعد شیوه ها والگوهایی را در خصوص توسعه آموزش وپرورش به منظور تامین نیروی انسانی مورد نیاز جامعه ارائه می دهد. . برنامه ریزی درسی در دوسطح خرد و کلان مورد بررسی قرار میگیرد.
مفاهيم برنامه ي درسي پنهان یا مستتر از جمله مفاهيم بسيار ارزشمند و راهگشا در تفكر و عمل برنامه ريزي درسي است. برنامه ي درسي پنهان به تدريس متن غيررسمي و غير ملموس نظام ارزشها، هنجارها و طرز برداشتها و جنبه هاي غيرآكادميك مراكز آموزش عالي و جنبه هاي غيررسمي مراكز آموزش عالي كه متأثر از كل نظام تربيتي به فلسفة حاكم، ساخت و بافت كلي جامعه باشدمربوط می شود. برنامه درسی پنهان نه در جایی نوشته شده است و نه هیچ معلمی آن را درس میدهد. بلکه محیط آموزشی مدرسه، با تمام خصوصیاتش، آن را آموزش میدهد.
کلید واژه:
واژههای کلیدی: برنامه درسی . پنهان ، آشکار ، مدرسه ، معلم ، نظام آموزش، جامعه
نویسندگان:
سیده فاطمه موسوی, سیده طاهره همدانی
عنوان:
بررسی اثربخشی آموزش کتاب تفکر و سواد رسانه ای بر سبک زندگی دانش آموزان پایه دهم شهرستان مهر
چکیده:
رسانه ها و وسايل ارتباط جمعـي بـه دليل تاثيرات عميق، سريع و گسترده اي كه در حوزه هاي مختلف انساني دارند، دغدغه هاي جدي را به وجود آورده اند. از این رو این پژوهش قصد دارد با بررسی تاثیر گذاری درس تفکر و سواد رسانه ای بر سطح سواد رسانه ای دانش آموزان پایه ی دهم که طبق اهداف مشخص کتاب با تمرکز بر پنج سوال کلیدی سواد رسانه ای، در برنامه ی درسی این پایه گنجانده شده است سعی نماید که این امر را بررسی نماید. این پژوهش با شیوه ی روایت پژوهی کیفی و به کمک داده هایی که ازطریق مصاحبه ی رودررو و تلفنی گردآوری شده است، انجام پذیرفت. جامعه ی آماری شامل دانش آموزان پایه ی دهم شهرستان مهر و نمونه ی آماری ده دختر از دبیرستان بنت الهدی صدر شهر مهر و ده پسر از دبیرستان امام محمد باقر (ع) شهر مهر به صورت تصادفی انتخاب شد. تحلیل داده ها با روش کد گذاری انجام گرفته است. نتایج حاصل نشان دهنده ی این موضوع است که سواد رسانه ای در میان دانش آموزان رعات شود. لذا آن چه از این روایت پژوهی در مصاحبه با دانش آموزان برآمد نشان دهنده تاثیر آموزه های آن بر استفاده دانش آموزان از پیام ها یا تولید پیام ها بود که آن ها را از یک مخاطب غیر فعال ساده و خام، که صرفا مصرف کننده است به مخاطبی فعال ، خلاّق، حقیقت جو، زیرك،گزینشگر و هوشمند تبدیل شوند.
کلید واژه:
آموزش، سبک زندگی، کتاب تفکر و سواد رسانه ای، دانش آموزان
نویسندگان:
محمد صنوبری, سیما اهل شاخه, محمد صنوبری
عنوان:
راهکارهای تامین مالی خصوصی برای طرح های زیرساختی در آموزش و پرورش
چکیده:
پژوهش حاضر با عنوان " راهکارهای تامین مالی خصوصی برای طرح های زیرساختی در آموزش و پرورش " انجام شده و تحقیقی توصیفی از نوع پیمایشی است . این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ زمان مقطعی میباشد. جامعه آماری تحقیق را مدیران مدارس شهر اهواز مشتمل بر 380 نفر ، اساتید حوزه مدیریت و برنامه ریزی آموزشی دانشگاه های شهر اهواز مشتمل بر 15 نفر، مدیران عالی آموزش و پرورش در شهر اهواز مشتمل بر 35 نفر تشکیل می دهند.حجم نمونه مدیران مدارس شهر اهواز با استفاده از جدول کرجسی-مورگان(1990) برابر با 179 نفر به دست آمد. شیوه نمونه گیری از مدیران مدارس شهر اهواز به صورت سهمیه ای (بر مبنای جنسیت) بود.حجم نمونه و از مدیران عالی آموزش و پرورش شهر اهواز و اساتید حوزه مدیریت و برنامه ریزی آموزشی با استفاده از جدول کرجسی-مورگان(1990) به ترتیب برابر با 14 و 32 نفر تعیین شدند. شیوه نمونه گیری از این دو گروه (به دلیل عدم دسترسی آزادانه محقق به آنها) به صورت در دسترس بود.پس تنها کسانی انتخاب شدند که مایل به همکاری و دردسترس بودند. ابزار جمع آموری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته" راهکارهای تامین مالی خصوصی برای طرح های زیرساخت های آموزش و پرورش" شامل 23 گویه تحت نظر کارشناسان، اساتید، مدیران و صاحبنظران حوزه اقتصاد اموزش و تامین مالی جمع آوری شد. روایی صوری آن تحت نظر متخصصین این حوزه و پایایی آن آلفای کورنباخ 83/0 محاسبه شد.در این پژوهش علاوه بر استفاده از روش های آمار توصیفی در بخش آمار استنباطی از آزمون t تک نمونه ای و آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داد: راهکارهای پیشنهادی در را به عنوان راهکارهای تامین مالی خصوصی برای طرح های زیرساختی، موثر تشخیص و مورد تایید قرار داده اند.
کلید واژه:
کلید واژه ها: بخش خصوصی، تامین مالی آموزش و پرورش، طرح های زیر ساختی آموزش و پرورش
نویسندگان:
محمد صنوبری, الهه زلقی, محمد صنوبری
عنوان:
بررسی رابطه بین سبک تصمیم گیری مدیران و بهبود پایدار مدرسه با روحیه معلمان مدارس شهر دزفول
چکیده:
تحقیق حاضر با هدف " بررسی رابطه بین سبک تصمیم گیری مدیران و بهبود پایدار مدرسه با روحیه معلمان مدارس شهر دزفول " انجام شد. این پژوهشبه لحاظ هدف از نوع کاربردی و از حیث گردآوری داده ها از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری عبارت است از کلیه مدیران و معلمان مدارس شهر دزفول که در سال تحصیلی 1402-1401 مشغول به فعالیت بودند. در این پژوهش حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان(1990) برابر با 343 نفر تعیین شد. روش نمونه گیری از مدیران و معلمان مدارس شهر نمونه گیری سهمیه ای (بر حسب مقطع مدرسه و سمت(معلم و مدیر)) بود. ابزار اندازه گیری داده های پژوهش پرسشنامه روحیه معلمان میرکمالی(1377)، برای سنجش بهبود پایدار مدرسه از پرسشنامه استاندارد هک و هالینگر(2010) و پرسشنامه سبک های تصمیمگیری عمومی اسکات و بروس (۱۹۹۳) استفاده شد. روایی پرسشنامه ها توسط اساتید و خبرگان تایید شد و الفای کرونباخ برای پایایی پرسشنامه ها به ترتیب 78/0، 86/0 و 83/0 می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها جهت بررسی فرضیات تحقیق از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. بر اساس نتایج می توان گفت بین سبک تصمیم گیری مدیران و بهبود پایدار مدرسه و روحیه معلمان مدارس شهردزفول رابطه وجود دارد. همچنین از میان مولفه های سبک تصمیم گیری مدیران مولفه سبک عقلانی بیشترین همبستگی را با روحیه معلمان نشان میدهد. بین مولفه های سبک تصمیم گیری مدیران و روحیه معلمان تایید نمی شود. بنابراین می توان گفت بین بین مولفه های سبک تصمیم گیری مدیران و روحیه معلمان رابطه وجود دارد و همچنین می توان گفت بین بین مولفه های بهبود پایدار مدرسه و روحیه معلمان رابطه وجود دارد.
کلید واژه:
سبک تدریس مدیران، بهبود پایدار مدارس، روحیه معلمان
عنوان:
مشکل روان نخواندن و اشکال املایی و کند نویسی دانش اموز(مریم)
چکیده:
چکیده :
بسياري از دانش آمو زان در طي دوران تحصيلي خود دچار افت تحصيلي مي شوند اين مسا له تلاشی ا ز بروز يك نوع آشفتگي در مسير ياد گيري آ نان است كه البته به ميزان هوش آنها ارتبا طي ندارد . درصداين دانش آموزان بسيار بالاست و متا سفا نه در اكثر موارد درمظان اتهام كم هوشي و كم استعدادي قرار مي گيرند .
اين گو نه مشكلات تنها منجر به افت تحصيلي و اتلاف اقتصاد خا نواده و كشورنمي شود بلكه به خاطر عدم آگاهي صحيح و درست معلمان و والدين در اكثر مواقع به سرزنش وتحقيردانش آموزان منجر شده و حس ناخو شايند خود ضعيف پنداري و كاهش اعتماد به نفس رادر روح پاكشان به وجود مي آورد و چه بسا بسياري از اين مشكلات قبل از ورود به دبستان و يا همان اول دبستان قا بل پيشگيري هستند و مي توان به صرف زما ني اندك علل مشكل را شنا سايي ودر مان كرد 0سپس معلمان و مربيان اگر از اطلا عات كا في و مها رت هاي لازم بر خوردار نباشد ممكن است بسياري از اختلالات را در كودك تثبيت كنند. چنان چه از تعريف نا توا ني ها ياد گيري در مفهوم خاص آن عدول كنيم و هر نوع مشكل ادراكي منجر به افت تحصيلي و كاهش ميزان پيشرفت تحصيلي را ناتواني ياد گيري به حساب آوريم تعداد دانش آ موزان درگير اين مشكل درصد بسيار بالايي را به خود اختصاص خواهد داد . عده اي از معلمان مدارس و والدين كود كان غالبا براي حل مشكل كود كان از روشهاي قديمي و گاه منسوخ كمك ميگيرند كه علاوه برصرف انرژي و وقت فراون نه تنها به افت تحصيلي و اتلا ف بودجه پا يان نمي پذيرد بلكه به سرزنش و تحقير دانش آموزان، تشكيل خود انگاره منفي و كاهش عزت نفس آنان انجا ميده و سلا مت روانشا ن را به مخاطره مي اندازد و چه بسا آنان را به مكانيزم هاي دفاعي ناموفق مي كشا ند 0 مشكلات دانش آموزان در مدرسه به خانه و خانواده را ه مي گشايد و اضطراب و نا خشنودي را در همه ي فضاي زندگي مي پراكند و حاصل اين همه ،آسيب سختي است كه به بهداشت رواني جامعه وارد مي شود 0بنا براين بسيار مهم است كه مشكلات ياد گيري به درستي شنا سايي و سپس تحت درمان قرار گيرند 0 قطعا راهبرد هاي مفيد و اثر بخش جهت درمان اختلا لات يا دگيري وجود دارد كه معلمين و اوليا بايستي از آنها آگاه باشند 0 در ادامه راهبرد هاي آمو زشي در زمينه درمان اختلالات املا نويسي خواهد آمد .
ريشه تمام ضعف هاي آموزشي هر چند علل مختلفي دارد ليكن مهمترين علت از علل مربوطه ضعف در مهارت خواندن دانش آموزان است . چنان كه در تحقيق پرلز كه چند سال پيش انجام گرفت كشورمان در رتبه هاي آخر مهارت خواندن قرار گرفته است و شايان توجه است كه فعاليت خاصي جهت رفع نقيصه مورد نظر انجام نگرفته است.اینجانب در اقدام پژوهی حاضر تصمیم گرفته ام تا راهبرد های مختلف یادگیری را در دانش آموزانم به کار بندم تا مشکلات انها را در زمینه دیکته نویسی برطرف سازم.
کلید واژه:
املا، دیکته ،ابتدایی ،...، معلم ، دانش آموز
نویسندگان:
نیر دشتی نیر دشتی, نیر دشتی, رقیه ولایتی, فیروزه آخوندی, اسماعیل محرمی اقدم
عنوان:
نقش همدلی هیجانی و بخشودگی بین فردی در پیش بینی اخلاق تحصیلی (مورد مطالعه:دانش آموزان پایه ششم شهر ملکان)
چکیده:
هدف از پژوهش نقش همدلی هیجانی و بخشودگی بین فردی در پیش بینی اخلاق تحصیلی دانش آموزان پایه ششم شهر ملکان بود. جامعه آماری كليه دانش آموزان پسر پایه ششم شهر ملکان که در سال تحصيلي 1399-1400که تعداد کل آنها820 نفر مي باشد. نمونه آماری 260 نفر با روش نمونه يابي خوشه ای انتخاب کردیم .تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت؛ برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون به شیوه گام به گام استفاده شده است و نتایج نشان داد که بین متغیرهای همدلی هیجانی و بخشودگی بین فردی با اخلاق تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد و مي توان به كمک همدلی هیجانی و بخشودگی بین فردی ، اخلاق تحصیلی دانش آموزان را پیش بیني كرد.
کلید واژه:
همدلی هیجانی، بخشودگی بین فردی، اخلاق تحصیلی
نویسندگان:
هیفاء نیسی, احمد ساکی
عنوان:
اهمیت نقش والدین در یادگیری فرزندان
چکیده:
بر اساس مطالعات گوناگون تاثیر مشارکت والدین در یادگیری فرزندان بسیار حایز اهمیت بوده و توسط معلمان، مدیران و سیاستگذاری به رسمیت شناخته می شود و مسایل مربوط به این مشارکت به یکی از بخش های جدایی ناپذیر اصلاحات جدید آموزشی و طرح های بهبود آن تبدیل گردیده است. زمانی که معلمان،خانواده ها و جوامع با یکدیگر در ارتباط باشند با حمایت از یکدیگر میتوانند در یادگیری بهتر فرزندان بسزایی ایفا کنند .در این پژوهش به اهمیت نقش والدین در یادگیری فرزندان پرداخته شد.نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که والدین به دلیل مدت زمان حضور بیشتر و ارتباط بیشتر با فرزندان خود با ایجاد نقش های حمایتی،انگیزشی،مشارکت های رسمی،وغیر رسمی در تحصیل ،سطح و موفقیت آنان نقش سواد، درک و هدایت تاثیر مثبتی را می توانند در پیشرفت تحصیلی خود انجام دهند.خوشبختانه اکثر والدین بر اهمیت راهنمایی تحصیلی واقف اند و شاید وقت فراوانی در این زمینه مصرف می کنند و نکته مهم این است که والدین با شناخت بیشتر و آگاهی از شیوه های تصحیح تعلیم و تربیت بهتر می توانند به یاری فرزندان خود بشتابند
کلید واژه:
والدین، نقش والدین در یادگیری فرزندان، پیشرفت تحصیلی
نویسندگان:
نرگس سادات سجادی, نرگس سادات سجادی, صفورا میرشاهی, زینب حبیبی, ملیحه شیخی
عنوان:
آشنایی دانش آموزان کم توان ذهنی پایه چهارم با دنیای گیاهان
چکیده:
امروزه پژوهش های عملی و کاربردی در به اجرا درآوردن برنامه های درسی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. یکی از دغدغههای کارگزاران و سیاست گزاران آموزشی و مجریان برنامه های درسی، گسترش پژوهش به ویژه پژوهش مشارکتی درون مدرسه و کلاس درس است. درس پژوهی یک رویکرد ساختارمند مطالعه، توسعه و بهبود آموزش و یادگیری است. به بیان دیگر یک چرخه پژوهشگری درباره یادگیری دانش آموزان است که به منظور ارتقای یادگیری معلمان و اصلاح و بهبود آموزش اجرا میشود.
پژوهش حاضر با هدف آموزش دنیای گیاهان به دانش آموزان پایه چهارم گروه نیازهای ویژه ذهنی انجام گرفت. در پژوهش حاضر از روش درس پژوهی استفاده شد. در این مطالعه از داده های کیفی استفاده گردید. داده های کیفی این پژوهش شامل مشاهده فعال دانش¬آموزان در درس علوم پایه چهارم ابتدایی و در فرایند درس¬پژوهی، مصاحبه¬های روایتی با معلمان برای فهم تأثیر درس پژوهی در بهبود آموزش و غنی سازی یادگیری، بررسی طرح درس¬ها و یادداشت¬های خود بازاندیشی معلمان، نظرات و یادداشت¬های ناظر بیرونی و نظرات دانشآموزان پایه چهارم در مورد تأثیر درس¬پژوهی بر میزان یادگیری و درک آنها از دنیای گیاهان است. نتایج نشان¬دهنده تأثیر مثبت روش درس پژوهی بر یادگیری دانش¬آموزان می¬باشد. ایجاد فضای مناسب برای همفکری و استفاده از تجربیات همکاران در کلاس¬های درسی می¬تواند به شکل روش¬های نوین در ارائه مطالب آموزشی کمک کرده و عمل آموزش و یادگیری را تسهیل سازد.
کلید واژه:
دانش آموز، کم توان ذهنی، گیاهان
نویسندگان:
سمانه کریمی, سمانه کریمی
عنوان:
موضوع اقدام پژوهی: چگونه توانستم با استفاده از روش تدریس های خلاقانه مفهوم ضرب را برای دانش آموزان پایه سوم خود جذاب تر (راحت تر ) کنم؟
چکیده:
هدف از پژوهش حاضر تدریس خلاقانه مفهوم ضرب به دانش آموزان کلاس سومی خود است و اجرای راهکار هایی که باعث جذابیت مبحث جدول ضرب برای دانش آموزانم میشود .
این پژوهش از نوع اقدام پژوهی است برای انجام این پژوهش از روش های مشاهده ،مصاحبه و مطالعه منابع علمی معتبر و مقالات به روز و.. انجام شده است .ابتدا به مشاهده رفتار دانش آموزان پرداخته شد. سپس با جمع آوری اطلاعات بیشتر و تجزیه و تحلیل شواهد و مدارک موجود به مشکل اصلی پی برده شد و بعداز آن سعی بر آن شد تا با مراجعه به منابع معتبر علمی و پژوهشی و مشاوره یا اساتید کار بلد راهکار های مناسبی را برای لذت بخش تر کردن ریاضی و کمک به دانش آموزان خود اجرا کرده و بعد از اجرای مداخلات و بعداز حدود شش ماه به بررسی مجدد رفتار آنان پرداخته و به مقایسه شواهد اولیه و ثانویه و تجزیه و تحلیل آنها پرداختم تا مطمئن شوم راهکار های به کار رفته مثمر ثمر واقع شده اند یا خیر و بعد از آن به نتیجه گیری نهایی پرداخته شد.
کلید واژه:
کلمات کلیدی: مفهوم ضرب ، تدریس خلاقانه ، دانش آموز کلاس سوم
Title:
The Evaluation of Arabic Translation Training Using Group Discussion Method: A Case Study of Secondary Students in Kashan County
Abstract:
Abstract
Introduction: This study attempted to evaluate the teaching and learning process through which texts are translated from Arabic to Persian using group discussion.
Method of study: After examining different learning styles and concerning the specific impact of “group discussion” compared to other methods of learning, it was concluded that the method above is of special importance: therefore, after studying the translated texts and papers, the group discussion method was applied in the schools of Kashan County both virtually and in person.
Objectives: This study aimed to recognize the students’ cultural, individual, and cognitive aspects in learning Arabic lessons: it led to significantly important results by comparing different lessons and students from different schools. The research was conducted in a class based on modern educational methods, principles of education, and the education transformation document.
Research method: It was attempted in the present study to compare the cultural, social, and economic characteristics of families of different students as well as their effect on the educational progress of students in junior secondary schools in Kashan County. It was conducted using field study and various tests. To this end, various resources and papers were studied, and then the “group discussion” method was described.
Conclusion: The present study investigated the importance of evaluating the learning process by using group discussion over other learning methods. Regarding different examples of Arabic learning methods in cyberspace and various kinds of learning in this space, as well as the strengths and weaknesses of the method, useful results were obtained. Examining the virtual training method and applying it in teaching showed the advantages and disadvantages of this method and its efficiency in education.
Key word:
Keywords: Arabic translation training, Virtual and in-person education, Group discussion method, Cultural, social, and economic problems
نویسندگان:
حمید رضوانی نسب
عنوان:
پیش بینی روحیه کارآفرینی بر اساس ابعاد ساختار فیزیکی، ساختار سازمانی و جو اجتماعی و ارتباطات متقابل انسانی برنامه درسی پنهان در دانشآموزان
چکیده:
ایجاد روحیه کارآفرینی در دانش آموزان نیازمند مطالعه و بررسی ابعاد مختلفی از برنامه درسی در پیشرفت تحصیلی آنان است. از آنجایی که کارآفرینی نیازمند برنامهی درسی موثر و تعیین کننده ای در تحقق اهداف و رسالت های آموزش و پرورش است. لذا پژوهش حاضر به بررسی پیش بینی روحیه کارآفرینی بر اساس ابعاد ساختار فیزیکی، ساختار سازمانی و جو اجتماعی و ارتباطات متقابل انسانی برنامه درسی پنهان در دانشآموزان پرداخته است. این پژوهش از نوع بنیادی است. جامعه آماری شامل تمامی دانشآموزان پایه ششم ابتدایی شهر بشرویه میباشند که به روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. در این پژوهش آزمودنیها به پرسشنامه برنامه درسی پنهان شیخی (1388) با تعداد 29 گزاره و پرسشنامه روحیه کارآفرینی هوشمندان و همکاران (1390) با تعداد 33 گزاره پاسخ دادند. سپس دادهها با استفاده از نرم افزارspss به وسیله آزمونهای آماری ضریب همبستگی پیرسون، واريانس و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد روحیه کارآفرینی به صورت تابعی از متغیر پیش بینی کننده ساختار فیزیکی، ساختار سازمانی و جو اجتماعی و ارتباطات متقابل انسانی قابل پیش بینی است. همچنین بين از مولفه های برنامه درسی پنهان مولفه جو اجتماعی و ارتباطات متقابل انسانی نقشی تسهیل کننده در روحیه کارآفرینی دانشآموزان داشت
کلید واژه:
روحیه کارآفرینی، برنامه درسی، ساختار فیزیکی، ساختار سازمانی و جو اجتماعی و ارتباطات متقابل انسانی، دانش آموزان
نویسندگان:
محمد اسماعیلی فضل آبادی
عنوان:
چگونه توانستم با استفاده از ارتباط، اضطراب دانش آموزان پایه هفتم را در کلاس ریاضی کاهش دهم؟
چکیده:
تحول اساسي و پايدار در هر جامعه درگرو متحول شدن نظام تعليم وتربيت آن جامعه است و محوراصلي تحول و توسعه ي نظام تعليم وتربيت بهبود كيفيت كار معلم، شناخت و ويژگي هاي آنها مي باشد. معلمان به عنوان پايه گذاران انديشه هاي علمي، مبلغان ارزش ها و مسووليت هاي اجتماعي به كودكان ما مي باشند و حرف اول را درتربيت منابع انساني مي زنند و هيچ حرفه اي همچون شغل معلمي تاثير مؤثري درجوامع ندارد.
درس ریاضی با وجود سرد و بی روح بودن و سختی در یادگیری و دید منفی دانش آموزان و خانواده ها نسبت به آن، اضطراب بیشتری ایجاد می کند که نیازمند ارتباطی فراتر از سایر دروس دارد. ارتباطی که بتواند نقاط ضعف و منفی این درس را پوشش دهد و با کاهش اضطراب از سختی های آن کم کند. حال با خودم اندیشیدم که:
چه ارتباطی بین معلم و دانش آموز برقرار شود تا با کاهش اضطراب دانش آموزان، در یادگیری و اثربخشی درس ریاضی تاثیرگذار باشد؟
از این جهت موضوع را مورد پژوهش قرار دادم که در طول مدت بیماری کرونا، ویدئوهای فضای مجازی و آموزش های تلویزیونی در نتیجه گرفتن دانش آموزان در درس ریاضی کافی نبود و درخواست برقراری کلاس حضوری و خصوصی زیاد بود و این مساله نشان دهنده این است که عدم ارتباط معلم و دانش آموز تاثیر به سزایی در افزایش اضطراب و به سبب آن افت تحصیلی دارد و ما بر این شدیم تا بفهمیم چه نوع ارتباطی باعث کاهش اضطراب و افزایش پیشرفت تحصیلی درس ریاضی می شود.
جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان پایه هفتم مقطع متوسطه دوره اول دبیرستان دولتی شهید بهشتی در سال تحصیلی 1402-1401 است. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش مشاهدات محقق و مصاحبه نیمه ساختار یافته با دبیران و دانش آموزان و مطالعه مقالات و منابع معتبر علمی می باشد و اطلاعات آن به شیوه ی توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتیجه تحقیقات، مدارک و شواهد موجود دلیلی بر نقش موثر ارتباط معلم-دانش آموز بر کاهش اضطراب دانش آموزان و پیشرفت تحصیلی آنان در درس ریاضی است.
کلید واژه:
ارتباط معلم و دانش آموز ، اضطراب، کیفیت بخشی یادگیری
نویسندگان:
اسما اسفندیاری مهنی
عنوان:
ارزیابی تاثیر استفاده از نرم افزار اکسل در یادگیری و علاقه مند سازی دانش اموزان به مباحث درس آمار و احتمالات
چکیده:
در این تحقیق 27 دانش اموز دختر پایه یازدهم از دو کلاس 15 (گروه آزمایش) و 12 نفر (گروه شاهد) با نرم افزار اکسل به بازآموزی مباحث تدریس شده از آمار مانند فراوانی نسبی، مطلق و انحراف معیار، میانگین... آموزش داده شدند. در این روش برای جذابیت وزن و قد دانش آموزان توسط آنها اندازه گیری و پس از محاسبات مربوطه بالا بروی کاغذ از آنها خواسته شد تا این اطلاعات را در نرم افزار رسم و بازبینی کنند. ضریب همبستگی بین شاخص هوش هیجانی و نمره کسب شده از درس آمار در دانش آموزانی که بدین شیوه آموزش دیده بودند و در گروه شاهد به ترتیب 89 و 49 درصد بود. بطورکلی کسب نمره بالاتر با استفاده از چنین تکنولوژی آموزشی و دوام بیشتر یادگیری به خوبی بدست آمد. همچنین شاخص همدلی بین معلم و دانش آموزان در این شیوه نسبت به گروه شاهد بطورمعنی داری بالاتر بود
کلید واژه:
یادگیری آمار- کامپیوتر- دانش آموز- تکنولوژی
نویسندگان:
مهلا عبدلی, مطهره بختیاری
عنوان:
بررسی علل افسردگی دانش آموزان دوره متوسطه و ارائه راهکارهایی برای کاهش آن
چکیده:
چکیده
نوجوانان با فشارهای زیادی مواجه هستند. از تغییراتی که بهخاطر دورهی بلوغ به وجود میآیند گرفته تا سوالاتی درمورد هویت خود، همگی آنها را تحت فشار قرار میدهند. با این همه شک و بحران، همیشه آسان نیست که نوجوانان سالمی که درد رشد را تحمل میکنند و نوجوانانی را که به افسردگی مبتلا شدهاند، از یکدیگر تشخیص بدهیم.
افسردگی در نوجوانان فراتر از کجخلقیهای معمول این سن وسال است. افسردگی یک بیماری جدی است و همهی جنبههای زندگی نوجوان را تحت شعاع قرار میدهد. خوشبختانه افسردگی در نوجوانان قابلدرمان است و والدین و معلمان میتوانند به فرزند خود کمک کنند. عشق، راهنمایی و همراهی افرادی که به طور مستقیم با نوجوان در ارتباط اند میتواند به او کمک کند تا به این بیماری غلبه کرده و به زندگی بازگردد.
در این پژوهش از طریق جمع آوری اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ای سعی شده دغدغه های دانش آموزان دوره متوسطه، علائم افسردگی در آنها و روش های مقابله با آن معرفی شود.
کلید واژه:
افسردگی ، دانش آموز ، دوره متوسطه ، راهکار
نویسندگان:
عاطفه نبی پور چاکلی, عاطفه نبی پور چاکلی, زهرا جهان بین مراددهنده
عنوان:
توسعه مهارتهای نرم در محیط آموزشی، چالشها و راهکارها
چکیده:
مهارتهای نرم به عنوان تواناییها و صفات شخصیتی که به فرد کمک میکنند تا در تعامل با دیگران و در موقعیتهای مختلف به طرز مؤثری عمل کند، در محیط آموزشی دارای اهمیت بسیاری میباشند و تربیت این مهارت¬ها در مدرسه به عنوان یکی از هدف¬های اصلی آموزشی باید در نظر گرفته شود تا علاوه بر دانش تخصصی، توانایی¬های اجتماعی و روحی دانش¬آموزان نیز تربیت شوند. در محیط مدرسه، غالبا مهارتهای نرم به عنوان یک عنصر فرعی معرفی میشوند و توجهکمتری به آنها میشود. عدم توجه به توسعه مهارتهای نرم میتواند منجر به پدیدههایی مانند کاهش توانمندیهای ارتباطی دانشآموزان، کمبود مهارتهای تفکر انتقادی و خلاقیت، و ناکامی در مواجهه با فشارهای زندگی شود. این امر میتواند تأثیر منفی بر جوامع و بازار کار در آینده داشته باشد. به برخی از چالشهای موجود در مسئلهی آموزش مهارتهای نرم در مدارس میتوان به عدم اختصاص زمان کافی، کمبود مدرسین آموزش دیده، نبود سیستم ارزیابی مناسب اشاره کرد. باتوجه به تغییرات نسل جدید، لازم است که از الگوها و فرضیات جدید درباره نحوه تدریس و یادگیری استفاده شود. روش تدریس در ایجاد و تقویت مهارت¬ها در دانش¬آموزان تاثیر به سزایی دارد. روش¬های تدریس فعال گزینه بسیار مناسبی برای این منظور است. راه¬حل پیشنهادی دیگر برای تقویت مهارت¬های نرم در مدارس، آموزش مشارکتی است. درک معایب سیستم آموزشی فعلی، فراهم نمودن محیط، امکانات و محتوای مناسب آموزشی و کشف فرصتِ ایجادِ مدارسِ مهارت آموزی و توسعه و گسترش آن، از مهمترين وظايف دستگاه تعلیم و تربیت می باشد.
کلید واژه:
مهارتهای نرم، ، مدارس، مهارت آموزی، راهکار
نویسندگان:
الهام کمالی, الهام کمالی
عنوان:
مروری بر تاثیر استفاده از سایت های شبکه های اجتماعی و پیامدهای آن بر کیفیت خواب، رفتار روانی اجتماعی، عملکرد تحصیلی دانش آموزان
چکیده:
سایتهای شبکههای اجتماعی (SNS) از طریق افزایش ارتباطات و ارتباط بین میلیونها نفر در جهان، مزایای بیشماری را برای بشر به ارمغان میآورند. آیا اثرات مضر SNS ها بیشتر از مزایای آن است؟ ما سعی کردهایم با مرور ادبیات مربوطه در مورد پیامدهای استفاده از SNS بر کیفیت خواب، رفتار روانی اجتماعی، عملکرد تحصیلی و ریتم شبانهروزی در انسان به این سوال پاسخ دهیم. ادبیات مربوط به این موضوع بر اثرات نامطلوب استفاده از SNS بر روی خواب تاکید میکند که منجر به کیفیت خواب ضعیف، تاخیر در شروع خواب، کوتاه شدن طول خواب، خوابآلودگی بیش از حد در طول روز (EDS)، بیخوابی، آپنه و کابوس میشود. دانش آموزان معتاد به شبکه های اجتماعی از ناراحتی روانی، اضطراب، افسردگی، اعتماد به نفس پایین، افکار خودکشی، اهمال کاری و پیشرفت تحصیلی ضعیف رنج می برند. با این حال، ادبیات کمی در مورد اثرات استفاده بیش از حد از SNS ها بر عملکرد ساعت های شبانه روزی در انسان وجود دارد. مشخص شد که نوجوانان و بزرگسالان جوان بیشترین آسیب پذیری را در برابر اثرات سوء استفاده بیش از حد از SNS ها دارند.
کلید واژه:
سایت های شبکه های اجتماعی،کیفیت خواب، عملکرد تحصیلی، افسردگی.
نویسندگان:
فرحناز پورمظاهری, فرحناز پورمظاهری, لیلی بکان
عنوان:
کارکردهای انجمن اولیا و مربیان، موانع و مشارکت ها
چکیده:
با توجه بهو اهمیت نقش مشارکتی اولیاء و مربیان دانش آموزان در آموزش، پرورش و تربیت دانش آموزان و همچنین امکان بالقوه استفاده از این سازو کار در راستای تحقق و دستیابی به اهداف نظام آموزش و پرورش در کشور ، معلمان می توانند با ارتباط گیری موثر با والدین ضمن افزایش شناخت از اولیای دانش آموزان از ظرفیت های بالای انجمن های اولیا و مربیان برای ارتقا نقش تعلیم و تربیتی مدارس بهره گیری لازم را داشته باشند.هدف از این پژوهش بررسی کارکردهای انجمن اولیا و مربیان و زمینه یابی افزایش مشارکت انان جهت بهبود مدارس است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به شیوه مروری انجام شده است.که با مطالعه در مقالات فارسی زبان و انگلیسی و اسناد مرتبط با موضوع مطالعه، انجام شده است. یافته های تحقیق نشان داد که ارتباط والدین و مدارس نقش موثری در بالندگی دانش اموز و جهش مدارس ایفا نماید.
کلید واژه:
اولیا، آموزش و پرورش، انجمن اولیا
نویسندگان:
علی نورمحمدی, ضیاالرحمن حوت
عنوان:
تحلیل وبررسی کتاب مبانی نقشه کشی معماری (شاخه کاردانش)
چکیده:
نظام آموزش و پرورش هر کشوری نقش بسیار مهم و حیاتی در جهت پیشبرد رشد و توسعه اجتماعي ، فرهنگي و اقتصادي ایفا می کند به طوریکه امروزه بسیاری از کشورهای پیشرفته و در حال توسعه درصد بیشتری از بودجه کشور را صرف نظام آموزشی این کشور می کنند. یکی از مهمترین وظایف و انتظارات از نظام آموزشی تالیف کتاب هایی است که کامل، به روز، بی نقص و همچنین در جهت اهداف سازمان باشد. لذایکی از راهکارهای بالا بردن سطح کتاب های درسی، بررسی و تحلیل آن ها می باشد، به طوریکه نقاط ضعف وقوت آن ها شناسایی و در جهت رفع ایرادات و همچنین به روزرسانی آن ها اقدام اساسی شود. متاسفانه بررسی کتب های درسی در سال های اخیر کمتر مورد بررسی پژوهشگران و محققین قرار گرفته است. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر در نظر دارد که کتاب مبانی نقشه کشی معماری شاخه کاردانش را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند مورد استفاده پژوهشگران، محققین، نویسندگان وبه خصوص مولفین کتاب های درسی رشته های ساختمانی قرار گیرد.
کلید واژه:
نقشه کشی، مبانی نقشه کشی ، معماری، کاردانش
عنوان:
بررسی مدیریت درمان دانش آموزان افسرده به کمک معلمان در دوران تحصیل
چکیده:
در دنیای امروزه هیجانات، تنشها، عصبیتها و عوامل متعددی از این قبیل حاکم بر زندگی روزمره افراد هستند. هر کدام از افراد جامعه امروزی در برخورد مستقیم با انواع استرسها و شرایط عصبی قرار دارند و محیط زندگی اجتماعی خانواده و هر آنچه فرد با آن در ارتباط است، میتواند عامل تنشزا در جریان زندگی او را به سمت بحرانها و نگرانیها سوق دهد. امروزه تجارب تنشزا ناخواسته عکس العمل افراد را تعیین میکنند، بدین ترتیب که وقتی فردی یک تجربه ناخوشایند و استرس همراه با آن را دریافت میکند، واکنش های منفی به صورت اضطراب، خود کم بینی، افسردگی و غیره را بروز میدهد، زیرا قدرت برخورد مقابله طبیعی با مشکلات را در نیافته و شاید نمیتواند دریافت صحیحی از موفقیت خود داشته باشد.
کلید واژه:
افسردگی، دانش آموزان، والدین، معلمان، کودکان.
نویسندگان:
روح الله بیرامی, فاطمه علی میرزالو, علیرضا پورحسین, محمد اسدزاده, سیدعباس اسدزاده
عنوان:
کاربرد درس پژوهی در ارتقای یادگیری مبحث چشم از درس چه خبر (1) کتاب علوم پایه پنجم.
چکیده:
هدف کلی پژوهش کیفی حاضر که به روش مشارکتی انجام شده است. ارتقای یادگیری درس چه خبر (1) مبحث چشم پایه پنجم با رویکرد درس پژوهی است. جامعه آماری پژوهش حاضر 32 دانش آموز پسر پایه پنجم دبستان شهید دوستعلی محمدزاده واقع در شهرستان چایپاره در استان آذربایجان غربی میباشد. داده های پژوهش حاضر به کمک مصاحبه نیمه ساختارمند و مشاهده توسط اعضای تیم پنج نفری درس پژوهی در دو مرحله نقد بررسی و جمع آوری گردید. اعضای تیم در دو مرحله و در قالب دو تدریس اول و دوم به بررسی طرح درس و اجرای آن پرداختند. پس از اجرای تدریس اول و نقد و بررسی های صورت گرفته ، نقاط ضعف و قوت آن مطرح شد و مقرر شد تا تغییرات مثبتی بر اساس به کارگیری روش های فعال تدریس و رویکرد دانش آموز محور در تدوین طرح درس دوم و اجرای آن اعمال شود. نتایج نشان داد که معلمان با تفکر و تامل در روش تدریس خود و همچنین با استفاده از نظرات همکاران می توانند تغییرات مثبتی در در این زمینه ایجاد کنند و با به کار گیری ایده های نوین فرایند یاد دهی-یادگیری را بهبود ببخشند و به اهداف خود دست بیابند.
کلید واژه:
درس پژوهی، ساختمان چشم، علوم، پنجم ابتدایی.